ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάη 1999
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
"Το ΝΑΤΟ υποτίμησε τη Γιουγκοσλαβία"...
  • Σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χτες στη μαυροβούνια εφημερίδα "ΝΤΑΝ", ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Αμυνας μιλά για υποτίμηση του Βελιγραδίου από το ΝΑΤΟ, παρά τις 40 και πλέον μέρες βομβαρδισμών και ασκεί κριτική στην κυβέρνηση του Μαυροβουνίου...
  • Οι ΝΑΤΟικές επιδρομές ήταν ιδιαίτερα σφοδρές στις πόλεις Νις, Πράχοβο, Πρίστινα και Ούζιτσε

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

"Το ΝΑΤΟ υποτίμησε τη Γιουγκοσλαβία και δεν μπόρεσε να πετύχει τους στόχους του" υποστήριξε σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χτες σε εφημερίδα του Μαυροβουνίου ("ΝΤΑΝ") ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Αμυνας, Πάβλε Μπουλάτοβιτς. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να ασκήσει δριμεία κριτική στη φιλοαμερικανική πολιτική της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, κάνοντας λόγο για πολιτική "που δεν έχει τη συμπαράσταση του λαού"...

"Είμαι βέβαιος ότι ο επιτιθέμενος δεν πέτυχε κανένα από τους σκοπούς του. Υπολόγιζαν ότι θα καταστρέψουν τη Γιουγκοσλαβία σε τρεις ημέρες. Η Γιουγκοσλαβία δεν ηττήθηκε από την επίθεση αυτή των 42 ημερών και οι στόχοι του επιτιθέμενου δεν επιτεύχθηκαν ούτε θα επιτευχθούν", σημειώνει ο υπουργός, παρατηρώντας ότι ο γιουγκοσλαβικός λαός παραμένει ενωμένος και δεν προτίθεται να υποκύψει στις πιέσεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στις γνωστές αντιδράσεις που προέβαλε η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου προέδρου, Μίλο Τζουγκάνοβιτς, από την αρχή έναρξης των βομβαρδισμών (όπως μη επιβολή κατάστασης πολέμου στο Μαυροβούνιο), ο Μπουλάτοβιτς προέσαψε στον πρώτο την κατηγορία του ανθρώπου "που συνθηκολόγησε" με τον εισβολέα.

Κατά έναν τρόπο, η συνέντευξη του Μπουλάτοβιτς στη μαυροβούνια εφημερίδα"ΝΤΑΝ" δεν έμεινε "αναπάντητη". Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Φιλίπ Βουγιάνοβιτς, επανέλαβε σε χτεσινές δηλώσεις του την προπαγάνδα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ περί προσπαθειών του Βελιγραδίου να ανατρέψει την κυβέρνηση και να προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο στο έτερο μέλος της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας.

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι το Βελιγράδι αυξάνει την πίεση προς την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου από την αρχή των ΝΑΤΟικών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία. Το όχι ιδιαίτερα πειστικό επιχείρημα του Βουγιάνοβιτς ήταν "τα συχνά περιστατικά που εμπλέκουν το γιουγκοσλαβικό στρατό με τη (φιλοσερβική) αντιπολίτευση στο Μαυροβούνιο και ενορχηστρώνονται από τον ομοσπονδιακό πρωθυπουργό Μομίρ Μπουλάτοβιτς".

"Οι ηγέτες του Βελιγραδίου οργάνωσαν εναντίον μας έναν πόλεμο οικονομικό και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Στο κεφάλι του Μπουλάτοβιτς υπάρχει η ιδέα της κακής χρήσης του στρατού για την εδώ πραγματοποίηση ενός πραξικοπήματος" ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, χαρακτηρίζοντας την όλη κατάσταση "προβληματική" και εκφράζοντας την ελπίδα πως "οι διοικητές του στρατού δε θα επιτρέψουν να συμβεί κάτι τέτοιο".

Νις, Πρίστινα και Πράχοβο δέχτηκαν τα περισσότερα πυρά

Μπορεί η γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα να γλίτωσε το περασμένο 24ωρο από τους βομβαρδισμούς των ΝΑΤΟικών επιδρομικών αεροσκαφών. Ομως, δε συνέβη το ίδιο για τις πόλεις Νις, Πρίστινα, Ούζιτσε και Πράχοβο, που δέχτηκαν ένα σφοδρό κύμα επιθέσεων...

Τις περισσότερες βόμβες και κατ' επέκταση τις πιο μεγάλες πυρκαγιές γνώρισε η πόλη Νις, που επλήγη από τουλάχιστον τέσσερις ΝΑΤΟικούς πυραύλους. Οι βομβαρδισμοί είχαν στόχο τα χιλιοβομβαρδισμένα διυλιστήρια πετρελαίου και προκάλεσαν μεγάλες πυρκαγιές οι οποίες κατασβέστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες.

Τρεις πύραυλοι έπληξαν το επίνειο της παραδουνάβιας πόλης Πράχοβο (κοντά στη μεθόριο Γιουγκοσλαβίας - Ρουμανίας), προκαλώντας τον τραυματισμό ενός ανθρώπου και σοβαρές ζημιές σε εργοστάσιο χημικών, αποθήκες καυσίμων και φυσικού αερίου.

Εκρήξεις εκδηλώθηκαν στο Κράλιεβο, στην Πρίστινα κοντά στο όρος Γκόλες και ιδιαίτερα στο προάστιό της Γκρμίτζα, στο Λάντεβτσι (Κεντρική Σερβία) και στο Ούζιτσε.

ΧΑΡΟΛΝΤ ΠΙΝΤΕΡ
"Είμαστε ληστές, ένοχοι δολοφονίας"

"Ο πόλεμος του ΝΑΤΟ είναι μια ληστρική πράξη, η οποία διαπράχθηκε χωρίς να εξεταστούν με σοβαρότητα οι συνέπειες, συγχυσμένα, μία αρρωστημένη σκέψη, μία κακώς υπολογισμένη πράξη, μία πράξη ελεεινού κουτσαβακισμού. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης, η πλειονότητα του βρετανικού λαού στηρίζει αυτόν τον πόλεμο, πιστεύοντας ότι μπορούμε να έχουμε το ηθικό καθήκον να παρέμβουμε και την ηθική δικαιοδοσία για να το πράξουμε".

Χωρίς να φείδεται, για άλλη μια φορά ο Χάρολντ Πίντερ, ο μεγαλύτερος εν ζωή Βρετανός θεατρικός συγγραφέας ήταν καταπέλτης στις δηλώσεις του και τους προβληματισμούς του, όσον αφορά αυτόν τον πόλεμο, "που δε χρειάζεται να ενοχληθείς. Εχεις την εξουσία. Τις βόμβες και την εξουσία. Αυτή είναι η ηθική σου δικαιοδοσία", τονίζει ο Πίντερ προσπαθώντας να σπρώξει τους συμπατριώτες του να κοιτάξουν και να σκεφτούν για λίγο το αίτιο και το αιτιατό, αφού "ο βρετανικός "λαουτζίκος" και τα ΜΜΕ έχουν αποδεχτεί τις 40 μέρες των βομβαρδισμών, αυτή τη μεγαλύτερη πυρπόληση από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με εκπληκτικά λίγες ερωτήσεις". Ελάχιστα ερωτήματα σε όσους πραγματικά γνωρίζουν για την κατάσταση που επικρατούσε στο Κοσσυφοπέδιο πριν τους βομβαρδισμούς και μετά, για τις "εκκαθαρίσεις" για τη "δαιμονοποίηση" του Μιλόσεβιτς, ενώ "μία ουσιαστικά ανακριβής εικόνα των Σέρβων έχει ανυψωθεί σαν τείχος, ώστε να δαιμονοποιηθούν". Για τον Πίντερ είναι πια η ώρα να ξεσκεπαστούν οι επαναλαμβανόμενες διαστρεβλώσεις, οι παραπληροφορήσεις και η απλή αγνόηση των γεγονότων που προπαγανδίζεται από την κυβέρνηση και έχει ως αποτέλεσμα την υιοθέτηση του πολέμου από το λαό. Οι υπουργοί είναι που δίνουν την εντύπωση ότι ο σερβικός λαός είναι αυτός που ευθύνεται για το ότι βομβαρδίζεται, αφού στηρίζει τον Μιλόσεβιτς". Τα ψέματα που εκσφενδονίζονται είναι τόσα πολλά και ο Πίντερ δεν προσπαθεί να προσεγγίσει κάποια από αυτά... αυτά που εκστομίζουν οι "ανθρωπιστικοί καρχαρίες" οι Κλίντον και Μπλερ που "τα χρειάζονται για να συνεχίσουν αυτό τον πόλεμο, ρισκάροντας ένα μόνιμο καθεστώς παγκόσμιου πολέμου"!

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Οι εικόνες του ΝΑΤΟ μπορεί να είναι πλαστές

Πολλές φωτογραφίες που έχει δημοσιεύσει το ΝΑΤΟ και έχει ισχυριστεί πως είναι αποδείξεις για ομαδικούς τάφους στο Κοσσυφοπέδιο μπορεί να είναι πλαστές.

Αυτό έγραφε η ολλανδική εφημερίδα "Algemen Dagblad" το Σάββατο. Η εφημερίδα αναφέρεται στη μαρτυρία ενός ειδικού χαρτογραφήσεων, που έχει ειδικευτεί στην ερμηνεία δορυφορικών εικόνων.

Ο ειδικός E. Burie έχει εξετάσει τέσσερις εικόνες από τα δύο χωριά Pusto Selo και Izbica. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει εικόνα που δείχνει την περιοχή πριν και μετά την εύρεση των ομαδικών τάφων.

Βάσει του Burie, υπάρχει μια μετέπειτα εικόνα από το Pusto Selo με κάποιο σπίτι που δε φαίνεται σε εικόνα που έχει παρθεί - κατά τα λεγόμενα - μερικές μέρες νωρίτερα.

Οι κάτοικοι του Κοσσυφοπεδίου ή μπόρεσαν μεταξύ της μαζικής ταφής να χτίσουν το σπίτι σε διάστημα μιας δύο ημερών, ή η εικόνα έχει πλαστογραφηθεί, λέει ο Burie.

Νέες "ανακαλύψεις"

Στο μεταξύ και χθες το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της τηλεόρασης της Αλβανίας ανέφερε ότι Κοσσοβάροι αυτονομιστές ανακάλυψαν ομαδικούς τάφους "κατά κύριο λόγο νέων ανθρώπων", που "έπεσαν θύματα της θηριωδίας των Σέρβων στρατιωτών". Σύμφωνα με το αλβανικό δίκτυο, του οποίου η εκπομπή αναμεταδόθηκε από το BBC, αντάρτες του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου ανακάλυψαν τις σορούς 50 Αλβανών που σκοτώθηκαν τις τελευταίες δύο βδομάδες.

Συνολικά 34 εξ αυτών δεν έχει γίνει κατορθωτό να αναγνωριστούν και παραμένουν άταφοι εξαιτίας της παρουσίας μεγάλου αριθμού σερβικών δυνάμεων στην περιοχή που ανακαλύφθηκαν.

Το νεαρότερο από τα θύματα ήταν ηλικίας 12 χρόνων, και είχε δολοφονηθεί σε δρόμο της Ρέζαλε, ενώ ο γηραιότερος νεκρός ήταν ηλικίας 76 ετών. Το αλβανικό δίκτυο πρόσθεσε πως στη Ρέζαλε ανακαλύφθηκε ομαδικός τάφος με περισσότερους από 100 νεκρούς.

Σε άλλη εκπομπή της η αλβανική τηλεόραση υποστήριξε πως την περασμένη Κυριακή η σερβική αστυνομία έθαψε 70 σορούς στο νεκροταφείο της Ζεστ.

Για πολλοστή φορά βομβαρδισμένο διυλιστήριο στη Νις

Για πολλοστή φορά βομβαρδισμένο διυλιστήριο στο Νις

Οι "Γιατροί του Κόσμου" καταδικάζουν την επίθεση

Με κοινό δελτίο Τύπου τους, οι εννέα οργανώσεις των Γιατρών του Κόσμου καταδικάζουν την επίθεση αεροσκαφών του ΝΑΤΟ εναντίον στο κομβόι αυτοκινήτων της ελληνικής οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην Πρίστινα, προχθές, με επικεφαλής τον γιατρό Λάκη Νικολάου.

Η επίθεση στη φάλαγγα, αναφέρει το δελτίο Τύπου, "αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς νομοθετικού πλαισίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα" και συνιστά "τροχοπέδη" στην πρόσβαση του άμαχου πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου.

Το δελτίο υπογράφουν: ο Alberto Omar Garcia της Medicos del Mundo - Argentina, η Αννα Μαραγκού των Γιατρών του Κόσμου Κύπρου, ο Ricardo Angora της Medicos del Mundo - Espana, η Vicky Sharp της Doctors of the World - USA, η Jacky Mamou της Medecins du Monde - France, ο Theophile Rosenberg των Γιατρών του Κόσμου της Ελλάδας, ο Faustino Boioli της Medici del Mundo - Italia, ο Anders Bjorkman της Medecins du Monde - Suede, o Nago Humbert της Medecins dy Monde - Suisse και ο υπεύθυνος διεθνούς συντονισμού της οργάνωσης, Bernard Granjon.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ