ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Συμπαράταξη με τους είκοσι του Συμβουλίου της Επικρατείας!

Αλλοι εφτά ανώτατοι δικαστές του Αρείου Πάγου, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Γ. Βελλή, συντάσσονται με την ανακοίνωση των συμβούλων της Επικρατείας

Η κοινή δήλωση των είκοσι ανώτατων δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που στρέφονταν κατά των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, δεν αποτελεί ευχολόγιο και απλή ανώδυνη διακήρυξη, αλλά συνιστά "κανόνα αυστηρού δικαίου" και η παραβίασή του συνεπάγεται "οικείες ευθύνες".

Τη βαρυσήμαντη αυτή επισήμανση έκανε ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του Β Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Γ. Βελλής,ο αντιπρόεδρος Π. Μαντζιάρας και οι αρεοπαγίτες Κ. Τσομαδός, Γ. Φρούντζος, Α. Τωμαδάκης, Κ. Τζένος και Π. Μεϊδάνης,οι οποίοι έστειλαν επιστολή στον αντιπρόεδρο του ΣτΕ Μ. Δεκλερή,δηλώνοντας ότι συντάσσονται με το κείμενο των "είκοσι".

Αν κάποιοι, και κυρίως στην κυβέρνηση, προσπαθούσαν να αμφισβητήσουν τη σημασία του κειμένου των "είκοσι" συμβούλων της Επικρατείας, τώρα η δήλωση των "επτά" ανώτατων δικαστών του Αρείου Πάγου δεν αφήνει καμιά παρερμηνεία. Η κυβέρνηση ως χώρα του ΝΑΤΟ είναι συνυπεύθυνη για τα ΝΑΤΟικά εγκλήματα εναντίον των λαών της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και για τη διέλευση ξένων στρατευμάτων από τη χώρα μας, εφόσον στρέφονται κατά της γειτονικής Γιουγκοσλαβίας.

Οι αντιπολεμικές κραυγές πληθαίνουν. Οι "είκοσι" έγιναν "είκοσι εφτά", ενώ στους κόλπους των ανώτατων δικαστών είναι και άλλοι που έχουν - στον ένα ή στον άλλο βαθμό - παρόμοιες απόψεις με τους είκοσι εφτά ανώτατους λειτουργούς της Δικαιοσύνης. Οι Ελληνες ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, με τη συνείδησή τους και τη νομική και επιστημονική επιχειρηματολογία, καταδικάζουν τα διεθνή εγκλήματα που διαπράττονται από τις χώρες του ΝΑΤΟ.

Λίγο μετά τη δήλωση των δικαστών του ΣτΕ, ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Γ. Βελλής απέστειλε επιστολή - την οποία προσυπογράφουν άλλοι έξι ανώτατοι δικαστές - στον αντιπρόεδρο του ΣτΕ Μ. Δεκλερή,όπου αναφέρουν ότι συμφωνούν με το κείμενο των "είκοσι" και προειδοποιούν την κυβέρνηση για τις τεράστιες ευθύνες που επωμίζεται, όταν συμφωνεί ουσιαστικά με τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

Το πλήρες κείμενο του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και των επτά αρεοπαγιτών έχει ως εξής:

"Οι υπογράφοντες το παρόν δικαστές του Αρείου Πάγου, αφού λάβαμε γνώση της από 28-4-1999 γραπτής δηλώσεως των είκοσι μελών του Συμβουλίου της Επικρατείας για την έννοια και τη σημασία των μνημονευομένων στη δήλωση αυτή συνταγματικών και άλλων υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεων, που αφορούν στο νομικώς αλλά και εθνικώς καίριο θέμα της χρησιμοποιήσεως του εδάφους της ελληνικής επικράτειας από ξένα στρατεύματα και της ενδεχόμενης συμπράξεως των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στο πλαίσιο εξυπηρετήσεως μη ειρηνικών σκοπών, (ή και επιθετικών σχεδίων κατά τρίτων κυρίαρχων κρατών), επιθυμούμε, υπό την ιδιότητά μας ως φυσικών φρουρών και εγγυητών της συνταγματικής νομιμότητας:

Πρώτον, να συγχαρούμε τους είκοσι συναδέλφους μας του ΣτΕ για την πρωτοβουλία τους να θέσουν ενώπιον του κυριάρχου ελληνικού λαού και των υπευθύνων οργάνων της πολιτείας μας το προαναφερόμενο εξαιρετικής σπουδαιότητας ζήτημα και να αναδείξουν με επιστημονική τεκμηρίωση ορισμένες όψεις του όχι ιδιαίτερα γνωστές.

Δεύτερον, να δηλώσουμε ότι συντασσόμαστε και εμείς με τη νομική άποψη που εκτίθεται στην ανωτέρω δήλωση των συναδέλφων μας και να υπενθυμίσουμε σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι οι μνημονευόμενες στην ως άνω δήλωση συνταγματικές και λοιπές αυξημένης ισχύος διατάξεις δεν αποτελούν μόνο ευχολόγιο ή απλές(και γι' αυτό "ανώδυνες") διακηρύξεις, αλλά συνιστούν κανόνες αυστηρού δικαίου, η παραβίαση των οποίων παράγει τις οικείες ευθύνες".

Να υπενθυμίσουμε ότι με την κοινή ανακοίνωση οι "είκοσι" σύμβουλοι Επικρατείας έκαναν ξεκάθαρο στην κυβέρνηση Σημίτη ότι δεν μπορεί να αποφασιστεί εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας ούτε με νόμο, γιατί ένας τέτοιος νόμος θα ήταν αντισυνταγματικός.

Παράλληλα, οι Ελληνες ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, σε μια στιγμή που ο νομικός και επιστημονικός κόσμος σιωπά παγκοσμίως, προειδοποίησαν τους ΝΑΤΟικούς ότι διαπράττουν τρία διεθνή εγκλήματα:

- Το έγκλημα του επιθετικού πολέμου με τη βίαιη καταστροφή της ανθρώπινης ζωής, των πολιτιστικών μνημείων και ολόκληρων οικισμών.

- Το έγκλημα της γενοκτονίας με την εσκεμμένη καταστροφή της υποδομής της σέρβικης κοινωνίας.

- Το οικολογικό έγκλημα με τη χρήση τεχνογνωσίας πολέμου που προξενεί βλάβη στην ανθρώπινη υγεία και στο φυσικό περιβάλλον.

Ξεδιάντροπα όρνεα

Μπορεί να φαντάζει μακάβριο, αλλά δεν είναι. Μπορεί να φαίνεται σαν ένας άθλιος κυνισμός, αλλά, δυστυχώς, είναι κάτι πολύ χειρότερο. Η αναζήτηση, εκ μέρους των κυβερνώντων, μιας αναβαθμισμένης θέσης στην κλίμακα της "νέας τάξης", η "επιχειρηματική διείσδυση" στη Βαλκανική, η "προσφορά βοήθειας για την ανοικοδόμηση", αποτελούν την κλιμάκωση μιας εγκληματικής πολιτικής, που έχει αναχθεί σε φιλοσοφία και θέση αρχής. Είναι η άλλη όψη της φονικής πραμάτειας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια. Είναι το επιζητούμενο αντάλλαγμα για την τυφλή συμφωνία και συμμετοχή στα σχέδια εκείνων που μακελεύουν τους λαούς της περιοχής.

Από την πρώτη βδομάδα των βάρβαρων βομβαρδισμών, τότε που η ανατριχίλα και η αγανάχτηση από τη νέα ιμπεριαλιστική επιδρομή κορυφώνονταν από λεπτό σε λεπτό, εμφανίστηκαν οι πρώτες φωνές που καλούσαν την αφρόκρεμα της αστικής τάξης να "λάβει θέσεις" για το επερχόμενο φαγοπότι. Το φαγοπότι της"ανοικοδόμησης" των γκρεμισμάτων, που προκαλούν τα αεροσκάφη και οι πύραυλοι του ΝΑΤΟ. Και από αυτή την άποψη, εύλογο να θεωρήσει κανείς ότι όσο μεγαλύτερες οι καταστροφές, τόσο αποδοτικότερο θα αποδειχτεί το μέλλον της ...βοήθειας που θα προσφερθεί προς την οικονομία της πληγωμένης Γιουγκοσλαβίας. Αυτό που κάποιοι μεμονωμένα έλεγαν εκείνες τις μέρες, έχει ήδη προσλάβει τα χαρακτηριστικά της επίσημης κυβερνητικής πολιτικής. Μια πολιτική που δεν ασκείται στο παρασκήνιο, αλλά "φόρα παρτίδα". Με φιέστες και μαζώξεις, συνέδρια και συνεντεύξεις, συναντήσεις και διαλέξεις. Τέτοια ξεδιαντροπιά.

Το δόγμα τους είναι απλό: Η επίσημη Ελλάδα - αυτό δηλαδή, που εκπροσωπούν η κυβέρνηση και οι παντοιοτρόπως κερδίζοντες μεγαλοεπιχειρηματίες - αποτελεί ΜΕΡΟΣ της ΟΜΟΦΩΝΙΑΣ στα αρπαχτικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Εβαλαν υπογραφές, προσέφεραν λιμάνια, "βούλιαξαν" πόλεις στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, παρέδωσαν οδικές αρτηρίες, έκαναν ό,τι τούς ζητήθηκε. Τώρα, που οι"επιχειρήσεις στο Κόσσοβο" βρίσκονται σε μια προχωρημένη φάση εξέλιξης, τώρα είναι καιρός να κουβεντιάσουν για τα "τριάκοντα αργύρια". Για το αντίτιμο της εμπλοκής. Ως απίθανοι κομπάρσοι ενός δράματος, του οποίου καμώνονται πως δε γνωρίζουν το σενάριο, σαν θλιβερά όρνεα στην πραγματικότητα, αδιαφορούν για ό,τι συμβαίνει στην περιοχή. Προβάλλουν σαν αντίβαρο στο ματοκύλισμα των γειτονικών λαών τις "μπίζνες" που μπορεί να προσφέρει ο "μεγάλος αδελφός" στην ντόπια - όσο ντόπια μπορεί να θεωρηθεί - ολιγαρχία. Αντισταθμίζουν τη βίαιη ανατροπή των συνόρων, με κάποιες δεκάδες ή και εκατοντάδες δισεκατομμύρια που μπορεί να σουφρώσουν κάποιες οικογένειες της "δικής μας" πλουτοκρατίας.

Ταυτόχρονα, το μόνο που ενδιαφέρει τους κυβερνώντες είναι η εξασφάλιση ακόμα μεγαλύτερων κερδών για τους πάτρωνές τους. Εκείνων που τους στηρίζουν στους κυβερνητικούς θώκους. Η φιλοδοξία του περιφερειακού και... περιορισμένης ευθύνης χωροφύλακα των λαών της Βαλκανικής, που αποτελεί το μέγιστο όριο των οραμάτων της κυβέρνησης και των συνδαιτυμόνων της, είναι ένας στόχος ξένος και εχθρικός για τον ελληνικό λαό. Και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού και στο φόντο των τελευταίων δραματικών εξελίξεων, είναι ολοφάνερο ότι τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης του αντιΝΑΤΟικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Του συντονισμού της καθημερινής δράσης για το στραπατσάρισμα των σχεδίων της ΕΕ και της ΟΝΕ. Της εξασφάλισης μιας ειρήνης στην περιοχή, που θα επιβάλλουν οι λαοί και όχι εκείνοι που στο μόνο που αποσκοπούν είναι η απομύζηση κερδών ακόμα και από τον πόλεμο που προκάλεσαν.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Προσφυγή για τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ

Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, που εδρεύει στη Χάγη της Ολλανδίας, προσέφυγε ο δικηγόρος Αλ. Λυκουρέζος, κατά της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ΝΑΤΟ και όλου του υπεύθυνου προσωπικού του ΝΑΤΟ, καταγγέλλοντάς τους για εγκλήματα πολέμου τα οποία διαπράχτηκαν με τους βομβαρδισμούς από τις 24 Μάρτη μέχρι την 1 Μάη 1999.

Το κείμενο της καταγγελίας που απεστάλη στις 3 Μάη στην εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, αποτελείται από 39 σελίδες. Μέσα από αυτό γίνεται θεμελίωση της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου και τεκμηριώνεται ο παράνομος χαρακτήρας των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών που προκύπτει από την παραβίαση του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και την παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου σχετικά με το μη επιτρεπτό της παρέμβασης και ανάμειξης στα εσωτερικά μιας τρίτης χώρας, για ανθρωπιστικούς λόγους.

Σε ξεχωριστό κεφάλαιο τεκμηριώνονται οι κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου. Ειδικότερα η εκ προθέσεως ανθρωποκτονία αμάχων και πρόκληση σωματικών βλαβών σε αμάχους και παρατίθεται ενδεικτικός κατάλογος των νεκρών και τραυματιών αμάχων. Επίσης η δόλια καταστροφή εγκαταστάσεων που δε συνδέονται με στρατιωτικούς στόχους, όπου και εδώ παρατίθεται κατάλογος βιομηχανιών και άλλων εγκαταστάσεων που έχει καταστρέψει το ΝΑΤΟ. Στα εγκλήματα πολέμου για τα οποία κατηγορείται το ΝΑΤΟ είναι και η χρησιμοποίηση από αυτό, δηλητηριωδών - τοξικών όπλων, καθώς και η καταστροφή μνημείων πολιτισμού και θρησκείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ