ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
Με τους Ελληνες μετανάστες στη Γερμανία

Αναχώρησε χτες η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον επίτιμο Πρόεδρο του Κόμματος

Αναχώρησε χτες το απόγευμα για τη Γερμανία ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χ. Φλωράκης, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, στην οποία συμμετέχει και ο Μ. Κοψίδης, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος. Ο Χ. Φλωράκης επισκέπτεται τη Γερμανία, μετά από πρόσκληση των τοπικών οργανώσεων του Κόμματος.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Χ. Φλωράκης θα μιλήσει σε συγκεντρώσεις των Ελλήνων μεταναστών για την κατάσταση στη χώρα μας, τις γενικότερες εξελίξεις και τη μάχη των Ευρωεκλογών.

Συγκεκριμένα:

  • Σήμερα Παρασκευή 7/5 στο Αουγκσμπουργκ,σε αίθουσα του "Ροζενάου Στάντιουμ" στις 7.00 μμ.
  • Αύριο Σάββατο 8/5 στο Μόναχο,στην αίθουσα των γερμανικών συνδικάτων στις 4.00 μμ.
  • Την Κυριακή 9/5 στη Νυρεμβέργη στην αίθουσα της ελληνικής κοινότητας στις 11 πμ.

Κατά την αναχώρηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ από το αεροδρόμιο του Ελληνικού, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων για το σκοπό του ταξιδιού, ο Χ. Φλωράκης είπε:

"Στη Γερμανία υπάρχουν πολλοί Ελληνες μετανάστες. Μονάχα στα τελευταία 8 χρόνια μετανάστευσαν πάνω από 250.000 Ελληνες εργαζόμενοι.

Το ΚΚΕ πάντα θεωρούσε και θεωρεί τους μετανάστες σαν ένα αναπόσπαστο τμήμα της εργατικής τάξης και, αν θέλετε, το πιο ταλαιπωρημένο. Αναγκάστηκαν από την ανεργία και την ανέχεια να καταφεύγουν στα ξένα για να βγάλουν ένα κομμάτι ψωμί και να γυρίσουν μετά στον τόπο τους. Δεν μπορούν, έχουν κόψει και κόβουν τους δεσμούς με την πατρίδα.

Γι' αυτό πάμε: Να τους πούμε τι ενέργειες κάναμε και κάνουμε σαν Κόμμα για τα αιτήματα τα οποία έχουν και έχουν πραγματικά αιτήματα: Για παράδειγμα, την αναγνώριση των Κοινοτήτων τους. Ορισμένα πράγματα γι' αυτούς που γυρνάνε στην Ελλάδα με τη σύνταξη, υπάρχουν προβλήματα εκπαιδευτικά, τα οποία η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τα παλεύει. Ενδιαφέρονται επίσης οι μετανάστες να κατατοπιστούν και για την κατάσταση στη χώρα μας.

Για όλα αυτά πάμε να μιλήσουμε μαζί τους, να τους ακούσουμε και να τους ζητήσουμε στο να βοηθήσουν στο να δοθεί μια γερή απάντηση σ' όλη αυτή την κατάσταση που επικρατεί και γενικά και στη χώρα μας.

Τελειώνοντας, θέλω να υπογραμμίσω ότι ένα ακόμα αίτημα των μεταναστών που το παλεύει το ΚΚΕ, είναι να αποκτήσουν το δικαίωμα να ψηφίζουν στη χώρα διαμονής τους και στις εθνικές εκλογές".

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
"Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε" από την κυβέρνηση

Τις σοβαρές ευθύνες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση με την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων έξω από τα σύνορα της χώρας με διάφορα προσχήματα (ανθρωπιστική βοήθεια, ασκήσεις κ. ά.), κατήγγειλε χθες στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος.

Σε μία απάντηση "άλλα λόγια να αγαπιόμαστε" ο υφυπουργός Αμυνας Δ. Αποστολάκης, ισχυρίστηκε ότι "ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις υποστηρίζουν τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία" και είπε ότι η παρουσία τους είναι "πραγματικά ανθρωπιστική". Ως επιχείρημα δε, ανέφερε ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις "είναι αποδεκτές από τους λαούς της περιοχής και έχουν προσφέρει πολλά". Οσον αφορά το νόμιμο ή όχι της αποστολής τόνισε - παρά τα όσα έχουν πει πρόσφατα ακόμα και δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας - ότι σε όλες τις ενέργειες της κυβέρνησης "υπάρχει συνταγματικό έρεισμα".

Βρίσκεστε σε αναντιστοιχία με το κοινό λαϊκό αίσθημα, είπε ο Μ. Κωστόπουλος και πρότεινε να αφήσει η κυβέρνηση τις διάφορες δικαιολογίες και να αναλάβει μία συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Να πει, τόνισε, ο πρωθυπουργός, οι αρμόδιοι υπουργοί, "σταματήστε τους βομβαρδισμούς" και η υπόθεση να πάει στον ΟΗΕ τον οποίο "έχετε κατακουρελιάσει". "Πάρτε, συνέχισε, μια τέτοια πρωτοβουλία. Είναι μίνιμουμ πρωτοβουλία. Μην έρχεστε εδώ και λέτε ότι είμαστε μικρή χώρα, τι να κάνουμε, αναγκαζόμαστε κλπ. Τα ίδια επιχειρήματα λανσάρουν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αλλά όλα αυτά είναι άλλοθι".

Στη δευτερολογία του, ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού στηρίζει την κυβέρνηση και τους χειρισμούς της αλλάέσπευσε να επιτεθεί υβριστικά κατά όσων διαδηλώνουν ενάντια στον πόλεμο λέγοντας: "με τις ενέργειες των υπερπατριωτών ή των υπερευαίσθητων δε ζημιώνονται ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η ΕΕ, ούτε η Γιουγκοσλαβία. Κατορθώνουν να υποσκάπτουν τόσο τον τουρισμό, όσο και τα γεωργικά προϊόντα, όταν θέλουν να δείξουν ότι αυτά καταστρέφονται". Οσον αφορά τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ισχυρίστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι έχει πάρει τις περισσότερες πρωτοβουλίες από κάθε άλλη χώρα ενώ ανακάλυψε και αντίσταση στους βομβαρδισμούς λέγοντας ότι "η Ελλάδα αντέστη στο μέτρο των δυνατοτήτων που υπάρχουν και στο εμπάργκο και στους βομβαρδισμούς".

Στέλνουν στα Σκόπια στρατιωτική δύναμη

Περίπου 50 ανδρών για να στήσουν καταυλισμό προσφύγων

Ελληνικό στρατιωτικό τμήμα, περίπου 50 ανδρών, ετοιμάζεται για να σταλεί στην ΠΓΔΜ, με αποστολή τη δημιουργία καταυλισμού προσφύγων. Σύμφωνα με τον υπουργό Τύπου Δ. Ρέππα, χτες εκπρόσωποι του ελληνικού υπουργείο Αμυνας, επειρογνώμονες, επιστήμονες και τεχνικοί, σε συνεργασία με τη διπλωματική εκπροσώπησή της Ελλάδας στα Σκόπια, βρέθηκαν στο γειτονικό κράτος και επέλεξαν τον χώρο όπου θα στηθεί ο καταυλισμός, μια περιοχή που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα έξω από την πόλη Κότοβο, νότια των Σκοπίων. Ανάλογος καταυλισμός έχει γίνει και στην Αλβανία.

Οπως είπε ο Δ. Ρέππας, στην Αλβανία ο Ελληνικός Στρατός έχει δημιουργήσει σε τρία σημεία καταυλισμούς. Ο αριθμός των Ελλήνων στρατιωτικών που βρίσκονται στην Αλβανία, μαζί με την αρχική δύναμη της ΕΛΔΑΛ (Ελληνική Δύναμη Αλβανίας), έχει φθάσει τους 500 άνδρες, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, πενταετείς οπλίτες αλλά και ένας αριθμός στρατευσίμων οπλιτών.

Υπενθυμίζεται ότι σε ετοιμότητα βρίσκεται και το 501 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού που εδρεύει στα Γιαννιτσά προκειμένου να σταλεί στο Κοσσυφοπέδιο, εάν και όποτε συγκροτηθεί ειρηνευτική δύναμη. Ακόμα ελληνική στρατιωτική δύναμη 259 ανδρών βρίσκεται και στη Βοσνία. Ωστόσο, με σκεπτικισμό αντιμετωπίζεται από τη στρατιωτική ηγεσία αυτή ο διασπορά ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό, καθώς σε συνδυασμό και με την ενίσχυση των συνόρων προς Αλβανία και ΠΓΔΜ, εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να εμφανίζονται προβλήματα στην κάλυψη των ανατολικών συνόρων.

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Προεκλογικό κάλεσμα στους πολίτες να μην ανησυχούν!

Για πρόοδο στις διεργασίες εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο Κόσσοβο, στην οποία συνέβαλε και η Ελλάδα, έκανε λόγο χτες, μετά τη συνάντηση που είχε με τους γενικούς γραμματείς των 13 Περιφερειών της χώρας, ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη δήλωση Κλίντον πως εντός της (χτεσινής) ημέρας ενδεχομένως να υπάρξει λύση, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αποκομίσει δάφνες, λέγοντας πως "χάρη στις επαφές που είχαμε με τη γερμανική κυβέρνηση και την πίεση που ασκήθηκε και από μας, υπάρχει αυτή η πρόοδος".

Στο σημείο αυτό, δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για πολιτική λύση, προσπερνώντας όμως τη συνεργία της στο έγκλημα που συντελείται στα Βαλκάνια. Αναφερόμενος δε στις επιπτώσεις, κυρίως οικονομικές και περιβαλλοντικές, στη χώρα μας από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, ο Κ. Σημίτης τις χαρακτήρισε σχεδόν ...ανύπαρκτες. "Από στοιχεία που έχουμε δεν υπάρχει πρόβλημα", τόνισε χαρακτηριστικά. Για να επιτεθεί στη συνέχεια σε όσους, όπως είπε, προβάλλουν ατεκμηρίωτα επιχειρήματα σχετικά με τους περιβαλλοντικούς κινδύνους και τις επιπτώσεις στα προϊόντα της χώρας. Διαψεύδοντας στη συνέχεια τον ίδιο του τον ισχυρισμό, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως υπάρχουν οικονομικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα στον τουρισμό της χώρας μας, και είπε πως όταν αυτές καταγραφούν, η κυβέρνηση θα υποβάλει σχετικό αίτημα για αποζημίωση στην Ευρωπαϊκή Ενωση...

Τέλος, σε άλλο ερώτημα για την ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ που αποθαρρύνει τους πολίτες της να επισκέπτονται την Ελλάδα, ο Κ. Σημίτης είπε πως "οι ΗΠΑ, στις ανακοινώσεις τους, κατέγραψαν διάφορα γεγονότα"...

Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες σε εφησυχασμό, γιατί, όπως είπε, "η κυβέρνηση ελέγχει την κατάσταση"...

Η Β. Παπανδρέου

Την ώρα που, χτες μόνο, στις κεντρικές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, πραγματοποιήθηκαν από τους κομμουνιστές τέσσερις συγκεντρώσεις με έντονο χρώμα κατά των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών και της συμμετοχής της ελληνικής κυβέρνησης στον πόλεμο, η υπουργός Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου,με χτεσινές δηλώσεις της, υποστήριζε πως στην περιοχή "υπάρχει κλίμα σταθερότητας και υποστήριξης της κυβέρνησης στην πολιτική της σε σχέση με τον πόλεμο στο Κόσσοβο"... Η ίδια προσπέρασε την οργή και ανησυχία του λαού της περιοχής, όπως έχει εκφραστεί, και συνεχίζεται, με κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις και άλλους ευρηματικούς τρόπους και... διαπίστωσε πως "δεν υπάρχει κλίμα ανασφάλειας".

Στην Τσεχία η Αλέκα Παπαρήγα

Για την Πράγα αναχωρεί σήμερα αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, μετά από πρόσκληση του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχίας - Μοραβίας (ΚΚΤΜ).

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Τσέχικη Δημοκρατία, η Αλ. Παπαρήγα θα έχει συνομιλίες με τον Μιροσλάβ Γκρεμπενίτσεκ, πρόεδρο του ΚΚΤΜ, ενώ θα έχει συναντήσεις με τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, καθώς και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΤΜ.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα μιλήσει, επίσης, σε μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση το Σάββατο 8 Μάρτη στο παρτιζάνικο χωριό Μνιχ,με την ευκαιρία της αντιφασιστικής νίκης των λαών και της απελευθέρωσης της Τσεχοσλοβακίας από το φασισμό.

Συνάντηση Μιλόσεβιτς - Παπούλια

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς τάχθηκε υπέρ της επανενεργοποίησης μιας "πολιτικής διαδικασίας" που θα οδηγήσει σε "δίκαιη συμφωνία" για το Κόσσοβο, κατά την υποδοχή στο Βελιγράδι του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ελληνικής Βουλής, Κάρολου Παπούλια, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων "Τανγιούνγκ".

"Οι αρχές - κλειδί στις οποίες πρέπει να θεμελιωθεί μια πολιτική ρύθμιση για το Κόσσοβο, είναι η ισότητα μεταξύ όλων των εθνικών κοινοτήτων που ζουν σε αυτή την περιοχή και η προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας", δήλωσε ο Μιλόσεβιτς.

"Μια δίκαιη συμφωνία σε όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν μπορεί να επιτευχθεί σε μια πολιτική διαδικασία με απευθείας διαπραγματεύσεις", συνέχισε ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι σε αυτό ενέχονται "η παύση της επίθεσης, η εγκαθίδρυση της ειρήνης και η επιστροφή των Γιουγκοσλάβων πολιτών στα σπίτια τους".

Ο κ. Παπούλιας δήλωσε από την πλευρά του, όπως μετέδωσε το "Τανγιούνγκ", ότι η Ελλάδα "επιθυμεί να συμβάλει στην εγκαθίδρυση της ειρήνης στη Γιουγκοσλαβία, γιατί μόνον έτσι θα μπορέσει να διασφαλιστεί από κοινού η πρόοδος στην περιοχή των Βαλκανίων".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ