ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάη 1999
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Πολύπλοκα παιχνίδια εξουσίας

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Κύριο θέμα στον ρωσικό Τύπο, που τελευταία είχε κάπως επισκιαστεί από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, είναι η ενδεχόμενη απομάκρυνση της κυβέρνησης του Γιεβγκένι Πριμακόφ. Εξάλλου, η λέξη "ενδεχόμενη" είναι περιττή εδώ, διότι όλος ο αστικός Τύπος θεωρεί την υπόθεση αυτή ως τετελεσμένο γεγονός, αφού, μάλιστα, αναφέρονται και ορισμένες ημερομηνίες. "Υστερα από μια βδομάδα, η Ρωσία θα έχει νέα κυβέρνηση", αυτή η φήμη κυκλοφορεί στους πολιτικούς κύκλους, στην Κρατική Δούμα, στον Λευκό Οίκο (έδρα της κυβέρνησης) και στις κρατικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Βρέμια - ΜΝ", όλες οι πηγές αναφέρουν ως κρίσιμες μέρες τις μεταξύ 10 και 12 Μάη. "Πότε θα απολύσουν τον Πριμακόφ; ", διερωτάται η εφημερίδα "Μοσκόφσκι Κομσομόλετς" και επικαλούμενη μια πηγή από τον Λευκό Οίκο, απαντάει: "Η πιθανότητα ότι η κυβέρνηση Πριμακόφ θα επιζήσει το Μάη, δε είναι μεγαλύτερη του 25%". "Η κυβέρνηση θα φύγει στις 13 Μάη. Η συζήτηση για την αποπομπή δε θα εμποδίσει τον Πρόεδρο να διορίσει νέο πρωθυπουργό", βεβαιώνει η εφημερίδα "Σεβόντνια". Σινιάλο για τη νέα επίθεση αποτέλεσε το επεισόδιο που συνέβη στις 5 Μάη, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Οργανωτικής Επιτροπής για την προετοιμασία του γιορτασμού προϋπάντησης της τρίτης χιλιετηρίδας. Ολοι είδαν τη σκηνή, όταν ο Μπορίς Γιέλτσιν, διακόπτοντας το λόγο του, ξαφνικά φώναξε δυνατά: "Πού είναι ο Στεπάσιν;", και επήλθε μακρά διακοπή... Ο νέος πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που πριν μια βδομάδα ανέλαβε αυτή τη θέση, διατηρώντας και το πόστο του υπουργού Εσωτερικών, σηκώθηκε από τη θέση του και κατευθύνθηκε προς τον Γιέλτσιν. Πανευτυχής, ο Πρόεδρος τον έβαλε δίπλα στον Πριμακόφ και τον παρουσίασε στους παρόντες με όλους τους τύπους: "Ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σεργκέι Βλαντιμίροβιτς Στεπάσιν". Αυτό έμοιαζε με ανέκδοτο, διότι ο Στεπάσιν δεν έπεσε από το φεγγάρι, αφού ανήκε σ' αυτή την κυβέρνηση.

Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος εξέφρασε δημόσια τη δυσαρέσκειά του για την έκθεση του Πριμακόφ και "χάιδεψε" δημόσια τον Στεπάσιν, φανερώνει ότι άρχισε κιόλας το κυνήγι του πρωθυπουργού Πριμακόφ. Ο πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος "Σπίτι μας - η Ρωσία", Αλεξάντρ Σόχιν, θεωρεί ότι μετά την πρώτη μέρα των συζητήσεων για την αποπομπή του Γιέλτσιν που θα ξεκινήσουν στην Κρατική Δούμα ακριβώς στις 13 Μάη, ο Γιέλτσιν, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα "Σεβόντνια", υπό την επήρεια της συμπεριφοράς των βουλευτών, "προς το βράδυ στις 13 Μάη θα παύσει την κυβέρνηση. Εκτελών χρέη πρωθυπουργού θα οριστεί ο Σεργκέι Στεπάσιν ή, για να μην χαλάσει η παράδοση, ο Βίκτορ Τσερνομίρντιν".

Από την άλλη μεριά, ορισμένοι παρατηρητές εκτιμούνκαι την επικείμενη απομάκρυνση του πρωθυπουργού, και την πιθανή διάλυση της Δούμας αμέσως μετά το γιορτασμό της 9ης Μάη, "ως προσπάθεια του Προέδρου να πάρει την πρωτοβουλία". Και μολονότι είναι λίγο πιθανό, η αριστερή αντιπολίτευση στην Κρατική Δούμα να μπορέσει να συγκεντρώσει τις απαραίτητες 300 ψήφους για την αποπομπή του Γιέλτσιν, ωστόσο, αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να μην ανησυχεί τον Γιέλτσιν και εκείνους που βρίσκονται πίσω του στη Ρωσία και στη Δύση. Σε περίπτωση παραίτησης του Προέδρου, από τη θέση του, σύμφωνα με το Σύνταγμα, αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός. Οπως φαίνεται, γι' αυτό ακριβώς ο Πριμακόφ, που τον υποστηρίζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΡΟ και οι σύμμαχοί του στην Κρατική Δούμα, έγινε "περσόνα νον γκράτα" για το Κρεμλίνο και τα αφεντικά του. Πάντως, ο Γιέλτσιν δεν κρύβει, ακόμα και για την εθιμοτυπία, τον εκνευρισμό του απέναντι στον Πριμακόφ, ο οποίος μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα απόκτησε κύρος σε διάφορους κύκλους, συμπεριλαμβανομένης και της ελίτ των περιοχών. Επομένως, τα πολιτικά παιχνίδια στα ρωσικά κλιμάκια της εξουσίας συνεχίζονται. Ο αρχηγός του Κρεμλίνου ανησυχεί περισσότερο για το πώς θα κρατήσει την εξουσία. Το περιβάλλον του πλέκει ένα δίχτυ ραδιουργιών, μπλέκοντας και παραλύοντας τη δραστηριότητα της κυβέρνησης. Τον απλό ρωσικό λαό όμως, ανησυχεί το πρόβλημα της επιβίωσης.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΣΚΟΤΙΑ - ΟΥΑΛΙΑ
Δεν πέτυχαν αυτοδυναμία οι Εργατικοί

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Το Εργατικό Κόμμα μοιάζει να "παίρνει την πρωτιά" στο Κοινοβούλιο της Σκοτίας, δίχως όμως σαφή πλειοψηφία. Περίπου άγνωστος Χ, ως χτες το βράδυ, το Κοινοβούλιο της Ουαλίας.

Οι Σκοτσέζοι, που κλήθηκαν να εκλέξουν το πρώτο τους Κοινοβούλιο εδώ και τρεις αιώνες, ψήφισαν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους τους Εργατικούς του Τόνι Μπλερ, οι οποίοι όμως, κατά τα πρώτα αποτελέσματα που έγιναν προχτές γνωστά, δε θα διαθέτουν αυτοδυναμία στη Βουλή.

Με τα αποτελέσματα γνωστά σε 73 περιφέρειες, οι Εργατικοί έλαβαν 53 έδρες ή 38,8%, έναντι 7 ή 28,8% που έλαβε το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα. Ο Ντόναλντ Ντιούαρ, υπουργός αρμόδιος για τη Σκοτία στην κυβέρνηση Μπλερ, είναι ο πιο πιθανός ηγέτης της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει.

Τα αποτελέσματα έδωσαν σε αναλυτές την ευκαιρία να σχολιάσουν ότι "η πλειοψηφία των Σκοτσέζων είναι ικανοποιημένη προς το παρόν με έναν βαθμό αυτονομίας εντός του πλαισίου του Ηνωμένου Βασιλείου". Το Εργατικό Κόμμα, το οποίο στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία στο επιχείρημα πως μια "ρύθμιση" χωρίς ανεξαρτησία για τη Σκοτία είναι "η καλύτερη", θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το αποτέλεσμα και την περίοδο της διακυβέρνησής του για να "αποδείξει" ακριβώς αυτό.

Εκλογές έγιναν και για το Κοινοβούλιο της Ουαλίας, ενώ το Συντηρητικό Κόμμα κατάφερε να επιτύχει μια μικρή "ανάκτηση" των απωλειών που είχε στην εθνική του ήττα το 1997 στις τοπικές εκλογές.

Οι βουλευτές που θα εκλεγούν στη Σκοτία και την Ουαλία θα αποτελέσουν τους "εφαρμοστές" του προγράμματος Μπλερ για "διοικητική αποκέντρωση" στη Βρετανία. Η Βόρεια Ιρλανδία χάραξε το "δρόμο" αυτόν πέρσι.

Τα "έξιτ πολς" του BBC με βάση 4.000 ψηφοφόρους έδειξαν ότι το Εργατικό Κόμμα κατέλαβε ποσοστό μεταξύ του 55 και του 61%, αλλά δε θα έχει απόλυτη πλειοψηφία στο 129μελές Κοινοβούλιο της Σκοτίας. Ενα τέτοιο αποτέλεσμα πιθανότατα θα εξωθήσει το Εργατικό Κόμμα να αναζητήσει έναν κυβερνητικό σύμμαχο, ενδεχομένως το κεντρώο κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Οι κάτοικοι της Ουαλίας - 3 εκατ. - ψήφισαν επίσης για ένα ξεχωριστό αλλά λιγότερο ισχυρό 60μελές Σώμα για την περιοχή τους. Σε αυτό, κατά τα "έξιτ πολς", οι Εργατικοί φαίνονταν να βρίσκονται σε θέση να κερδίσουν απόλυτη πλειοψηφία.

Ωστόσο, τα κέρδη των Συντηρητικών στις τοπικές εκλογές μπορεί να δώσουν μια "ανάσα" στον Ουίλιαμ Χαγκ, τον υπό δεινή πίεση ηγέτη που διαδέχτηκε τον πρώην πρωθυπουργό Τζον Μέιτζορ μετά την "ταπείνωση" του 1997.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας έδειξε να χάνει έδαφος για δύο λόγους: ο πρώτος, κατά πολιτικούς παρατηρητές, ήταν ότι στο πρόγραμμά του περιέλαβε την αύξηση των φόρων, και ο δεύτερος ότι ο ηγέτης του, Αλεξ Σάλμοντ, καταδίκασε τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία!

Το πιο "άσχημο" αποτέλεσμα για τους Εργατικούς προήλθε από το Φόλκερκ Ουέστ, όπου εκλέχτηκε ο Ντένις Κάναβαν, που είχε αποκλειστεί από τη λίστα του κόμματος αλλά συγκέντρωσε τριπλάσιο ποσοστό από τον επόμενο...

ΙΡΑΝ
Φονικός σεισμός

ΝΤΟΥΜΠΑ'Ι' - ΤΕΧΕΡΑΝΗ. -

Ισχυρός σεισμός που ακολούθησαν περίπου πενήντα ασθενέστεροι μετασεισμοί είχε ως αποτέλεσμα την ισοπέδωση του ενός χωριού μετά το άλλο στο Νότιο Ιράν χθες, κόστισε τις ζωές τουλάχιστον 20 και τους σοβαρούς τραυματισμούς άλλων 80, μετέδιδαν χθες Ιρανικά και διεθνή ΜΜΕ.

Οι περισσότεροι νεκροί, μετέδωσε το Ασοσιέιτεντ Πρες επικαλούμενο το IRNA, ήταν παιδιά που παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια των σπιτιών τους που κατέρρευσαν. Η εκτίμηση αυτή φέρεται να έγινε από τον Χασάν Μομταχέν, επικεφαλής του τμήματος Φυσικών Καταστροφών του Ιράν.

Το IRNA μετέδωσε ότι δύο σεισμοί μεγέθους 6,8 και 5,7 έπληξαν την περιοχή μεταξύ Σιράζ και Καζερούν στην επαρχία Φαρς νωρίς χθες το πρωί. Ωστόσο το ραδιόφωνο της Τεχεράνης μετέδωσε ότι επρόκειτο για έναν σεισμό μεγέθους 6,5. Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών επίσης ανέφερε έναν σεισμό, κατατάσσοντάς τον όμως στο μέγεθος 6,3, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες όσον αφορά το δεύτερο σεισμό που ανέφερε το IRNA, με το επιχείρημα ότι θα "γινόταν αντιληπτός" από τα μηχανήματά του.

Το IRNA μετέδωσε ακόμη ότι περίπου 50 μετασεισμοί, μεγέθους άνω των 3 στην κλίμακα Ρίχτερ, έπληξαν την ίδια περιοχή.

Εφερε επίσης τον κυβερνήτη της επαρχίας Φαρς, στρατηγό Γκόλαζ Ρέζα Σαχράιαν, δηλώσα ότι 800 σπίτια σε 25 χωριά είτε καταστράφηκαν εντελώς είτε υπέστησαν ζημιές. Τα θύματα, σύμφωνα με τον στρατηγό, χρειάζονται επειγόντως σκηνές και είδη πρώτης ανάγκης, όπως εξοπλισμό για μαγείρεμα και ρουχισμό.

Στρατιώτες και οργανώσεις αρωγής, σύμφωνα με το ραδιόφωνο της Τεχεράνης, λαμβάνουν μέρος στις επιχειρήσεις διάσωσης και περισυλλογής των θυμάτων.

Μερικά από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στο Ιράν βρίσκονται κοντά στο Σιράζ. Δεν έγινε γνωστό αν υπέστησαν ζημιές. Τα απομεινάρια της Περσέπολης, μιας από τις πρωτεύουσες της Περσικής αυτοκρατορίας που ο Μέγας Αλέξανδρος είχε καταλάβει το 330 π. Χ., είναι περίπου 56 χλμ. βορειοδυτικά της Σιράζ.

Από την καταμέτρηση των ψήφων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ