ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Μάη 1999
Σελ. /14
ΚΕΝΗ
Τώρα τη βομβαρδίζουν, αύριο θα την "ανασυγκροτήσουν"

Τώρα τη βομβαρδίζουν, αύριο θα την "ανασυγκροτήσουν" Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης συζήτησε σχέδιο "ανασυγκρότησης" της Γιουγκοσλαβίας και των Βαλκανίων, εξαιρώντας όμως τη Σερβία...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). - Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ) συζήτησε χτες στις Βρυξέλλες το "σχέδιο ανασυγκρότησης των Βαλκανίων", μετά τη λήξη του πολέμου, υπό την εποπτεία και συμμετοχή των ΗΠΑ, της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ),και τις "κατευθυντήριες γραμμές οικονομικής πολιτικής" (ΚΓΟΠ) του επόμενου ευρωπαϊκού οικονομικού έτους, που θα υιοθετούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κολωνίας (3 - 4 Ιούνη). Ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να συμμετάσχει και "ως χώρα" στην "ανασυγκρότηση των Βαλκανίων", αλλά παρουσιάστηκε επιφυλακτικός όσον αφορά τις αποζημιώσεις της χώρας εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου. Ο ΥΠΕΘΟ παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα δεν αποζημιώθηκε ούτε μετά τη λήξη του πολέμου στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, γεγονός το οποίο έχει "επισημάνει" ήδη και στους "Ελληνες βιομηχάνους". Οσον αφορά τις ΚΓΟΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), ο Γ. Παπαντωνίου κατηγόρησε την Ευρώπη ότι "υστερεί" έναντι των ΗΠΑ,τόσο όσον αφορά την "πολιτική αδυναμία" άσκησης "ενιαίας" οικονομικής πολιτικής, όσο και για την "έλλειψη συναίνεσης" σε σχέση με τις "διαρθρωτικές πολιτικές" και το "άνοιγμα της αγοράς εργασίας". Σύμφωνα με τον Ελληνα ΥΠΕΘΟ "η ΕΕ στερείται πολιτικές, θεσμικές διαδικασίες ομοσπονδιακού τύπου που θα επέτρεπαν την άσκηση μιας ενιαίας, συντονισμένης και αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής", γεγονός που την καθιστά "πάσχουσα" σε σχέση με τις ΗΠΑ, αφού "στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, ο κόσμος δεν μπορεί να περιμένει την ΕΕ πότε θα λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις". Η ελληνική πλευρά φαίνεται να ανησυχεί και για την επανένταξη στην ΟΝΕ, που προβλέπεται για τις αρχές του επόμενου χρόνου, "στη βάση" των επιδόσεων του "εκτελεσμένου προϋπολογισμού 1999" της χώρας. Αλλά, προβλέποντας σύντομη λήξη του ΝΑΤΟικού πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, επιλέγει να ενταχθεί, με οποιοδήποτε τρόπο, στο "σχέδιο ανασυγκρότησης των Βαλκανίων", παρά να πιέσει τις Βρυξέλλες για αποζημιώσεις, που δύσκολα θα γίνουν αποδεκτές. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο η Ελλάδα "απείχε, αλλά δεσμεύεται πλήρως" από τους "εφαρμοστικούς κανονισμούς" υλοποίησης του γενικευμένου "πακέτου" οικονομικο - πολιτικού εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας, που υιοθετήθηκαν χτες ομόφωνα και χωρίς συζήτηση από το ΕΚΟΦΙΝ. Για την επίτευξη του "εθνικού στόχου της ΟΝΕ", ο Γ. Παπαντωνίου όχι μόνο υπερψήφισε το εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας, αλλά διακήρυξε επίσημα στις Βρυξέλλες ότι "ο πόλεμος δε θίγει την ελληνική οικονομία και τις προσπάθειες επίτευξης της ένταξης στην ΟΝΕ". Μάλιστα, η Ελλάδα διαμήνυσε ότι αντί να πάρει, διατίθεται να ενισχύσει οικονομικά την "ανασυγκρότηση", πάντα, βέβαια, "στο μέτρο των δυνατοτήτων" της χώρας.

"Ανασυγκρότηση" των Βαλκανίων

Η ΕΕ, "ξεχνώντας" ότι, ως ΝΑΤΟ, βομβαρδίζει εδώ και ενάμισι μήνα τη Γιουγκοσλαβία, συζήτησε χτες στο ΕΚΟΦΙΝ ένα "σχέδιο ανασυγκρότησης" (ΣΑ) για ολόκληρη τη Βαλκανική. Η Κομισιόν παρουσίασε τις προτάσεις της, στη βάση των διαβουλεύσεων που έχουν ήδη γίνει με την ΠΤ και το ΔΝΤ,και το ΕΚΟΦΙΝ τις έκανε αποδεχτές.

Θα δημιουργηθεί μια "ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων" της Κομισιόν, της ΠΤ και του ΔΝΤ, καθώς και όλων των "δοτριών χωρών", δηλαδή των ΗΠΑ και των "ευρωπαϊκών χωρών" που θα συμμετάσχουν,η οποία θα καταγράψει τις ζημιές, θα υπολογίσει τα κεφάλαια που θα χρειαστούν και θα προτείνει τις "πηγές" άντλησης κεφαλαίων, δηλαδή τις Τράπεζες και τις κρατικές επιχορηγήσεις. Την εποπτεία θα έχει μια "πολιτική επιτροπή", ενδεχομένως σε υπουργικό επίπεδο. Σύμφωνα με τον Γ. Παπαντωνίου, η Κομισιόν, η ΠΤ και το ΔΝΤ έχουν "ήδη" καθορίσει τις "αρχές" (περιφερειακή διάσταση και ισορροπία, ελαφρές και αποτελεσματικές δομές με απόρριψη νέας γραφειοκρατίας, συνεργασία με τις βαλκανικές χώρες για την κατανομή των πόρων, συνδυασμός οικονομικών και πολιτικών μέσων). Μ' άλλα λόγια, οι βαλκανικές χώρες δεν πρόκειται να έχουν λόγο στην "ανασυγκρότησή" τους και ολόκληρη η περιοχή τίθεται υπό οικονομική εξάρτηση από τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ και τις ευρωπαϊκές "μεγάλες δυνάμεις". Σύμφωνα με τον Γ. Παπαντωνίου "δε συζητήθηκαν ποσά". Αλλά η πρόταση της Κομισιόν, μετά τη "διαβούλευση" με τη ΔΝΤ, έχει ήδη "ενδεικτικά νούμερα". Η Σερβία αποκλείεται. Το "σχέδιο" αφορά τις έξι βαλκανικές όμορες χώρες, δηλαδή Κροατία, Σλοβενία, Βοσνία, Ρουμανία, Βουλγαρία, FYROM και την "οντότητα" του Κοσσόβου. Προβλέπονται 340 με 780 εκατ. δολάρια για το Κόσσοβο, και αυτό θα εξαρτηθεί από το "αν ο πόλεμος κρατήσει τέσσερις ή εννιά μήνες",και 650 εκατ. με 1,5 δισ. δολάρια για τις άλλες έξι χώρες.

Ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να συμμετάσχει "ως χώρα" και όχι μόνο ως ΕΕ, και διατίθεται να "συνεισφέρει ως δότρια" γιατί γειτνιάζει με την "κρίση" και έχει "ιδιαίτερο συμφέρον". Ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι "είναι λάθος να συνδέονται τα δύο θέματα. Αλλο πράγμα η βοήθεια στις βαλκανικές χώρες και άλλο πράγμα οι αποζημιώσεις προς την Ελλάδα". Υπέρ πάντων (... ) η ΟΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ