ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
6Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Εύσημα και υποσχέσεις από τον Μπερνς

Αποκαλυπτική παρέμβαση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη μάζωξη των επιχειρηματιών στη Θεσσαλονίκη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του απεσταλμένου μας Θανάση ΚΑΝΙΑΡΗ).-

Τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι οικονομικοί πόροι και ολόκληρη η κρατική μηχανή τίθεται στην υπηρεσία του κεφαλαίου, στα πλαίσια των σχεδίων... ανοικοδόμησης των Βαλκανίων, επανέλαβε και πάλι χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου στην ομιλία του στο 6ο Επιχειρηματικό ΦΟΡΟΥΜ για τα Βαλκάνια στη Θεσσαλονίκη.

Ο Γ. Παπαντωνίου δεν πρόσθεσε ουσιαστικά τίποτα καινούριο σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό του νέου Βαλκανικού... Ελντοράντο, από όσα είναι μέχρι σήμερα γνωστά. Πάντως δεν απέφυγε να δηλώσει ότι στο διεθνές αυτό σχέδιο τον πρώτο ρόλο θα έχουν οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ. Αναφερόμενος στις δηλώσεις του επιτρόπου Ντε Σιγκλί, στη διάρκεια του πρόσφατου EΚΟΦΙΝ, σύμφωνα με τις οποίες στη διαδικασία αξιολόγησης της Ελλάδας για την ένταξή της στην ΟΝΕ θα ληφθούν υπόψη οι συνέπειες από την κρίση στο Κόσσοβο, ο Γ. Παπαντωνίου επιχείρησε να παρουσιάσει την ελληνική πλευρά... αμέτοχη στις κινήσεις αυτές. Εμείς απλώς ενημερώσαμε τους Ευρωπαίους για τις συνέπειες που υφίσταται η ελληνική οικονομία - η μόνη από τις 15 - από τη συνεχιζόμενη κρίση στο Κόσσοβο, απάντησε σε σχετική ερώτηση που του υποβλήθηκε.

Αναφερόμενος στις κατ' ιδίαν συζητήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Γκεοργκιέφσκι, δήλωσε ότι ο τελευταίος ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να παροτρύνει τους επιχειρηματίες να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες και να επενδύσουν στη χώρα αυτή, ενώ ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ - σύμφωνα με τον Γ. Παπαντωνίου - χαρακτήρισε "μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα το σχέδιο ανασυγκρότησης των Βαλκανίων".

Από τους άλλους ομιλητές ελληνικού ενδιαφέροντος ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Χαραλάμπους έκανε μία εκτενή αναφορά στις οικονομικές συνέπειες που έχουν για τις βαλκανικές χώρες οι συνεχιζόμενοι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί. Οπως είπε, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει πάνω από 200 εκατ. δολάρια εξαγωγών, αν δε σταματήσει ο πόλεμος, ενώ - όπως είπε - θα υπάρξει και σημαντική πτώση των εσόδων από την ανακοπή του τουριστικού ρεύματος, ενώ το μεταφορικό κόστος επιβαρύνεται κατά 20%.

Η υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Διαμαντοπούλου,κάνοντας ανάλυση για την αναγκαιότητα να υπάρξουν δημοκρατικοί θεσμοί και πολιτική σταθερότητα στις βαλκανικές χώρες, εξειδίκευσε την ανάγκη λειτουργίας της δημοκρατίας στο ξεκάθαρο και σταθερό πλαίσιο για τις ιδιωτικοποιήσεις, στη θεσμική και σταθερή αντιμετώπιση θεμάτων ενοικίασης και μεταβίβασης ακινήτων, στη φορολογική τάξη κλπ. Προφανώς η κα. Διαμαντοπούλου είναι οπαδός των "καθαρών λύσεων" για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου.

Τα αργύρια της συνενοχής

"Είμαστε ευτυχείς που οι ΗΠΑ συνεργάζονται με την Ελλάδα στο θέμα της κρίσης στο Κόσσοβο. Ποτέ οι δύο κυβερνήσεις δε συνεργάστηκαν τόσο στενά όσο στο θέμα αυτό. Δεν έχουμε ταύτιση απόψεων, αλλά έχουμε ταύτιση στόχων". Τις θέσεις αυτές που αποδεικνύουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ενεργό ανάμειξη της ελληνικής κυβέρνησης στον βρώμικο πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας διατύπωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Ν. Μπερνς στην ομιλία του στο ΦΟΡΟΥΜ. Ως ΗΠΑ συμπλήρωσε, "... προσβλέπουμε στην επόμενη ημέρα για ειρηνικό μέλλον στην περιοχή, ώστε να βοηθηθούν εκατοντάδες χιλιάδες άστεγοι" καθώς και ότι... "η Ελλάδα βοηθά να ανακουφιστούν από την πληθυσμιακή πίεση η ΠΓΔΜ και η Αλβανία, κάτι βέβαια που είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας...".

Ο Μπερνς όμως δεν αναγνώρισε μόνο τον ενεργητικό ρόλο της Ελλάδας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας, αλλά αναφέρθηκε και στο πώς οι Αμερικάνοι σκέπτονται να ανταμείψουν το "καλό παιδί", την ελληνική δηλαδή κυβέρνηση, για τις πολύτιμες υπηρεσίες που τους προσφέρει.

"Πιστεύουμε", ανέφερε, "ότι η Ελλάδα θα ηγηθεί στο σχεδιασμό οικονομικής ανασυγκρότησης της περιοχής", ενώ εξύμνησε το ρόλο του ιδιωτικού τομέα της χώρας, ο οποίος όπως είπε "θα έχει αποφασιστικό ρόλο στις εξελίξεις αυτές". Στο ίδιο πνεύμα ανέφερε ότι "στηρίζουμε τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και την προσπάθεια ένταξής της στην ΟΝΕ", ώστε η Ελλάδα να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην περιοχή.

Παράδειγμα οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών της περιοχής, αποτελεί - όπως είπε - η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπίων για εξαγορά από τα ΕΛΠΕ πλειοψηφικού πακέτου μετοχών των διυλιστηρίων της χώρας αυτής.

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στις διμερείς σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα, οι οποίες επί 170 χρόνια παραμένουν ισχυρές, ενώ η κυβέρνησή του ενθαρρύνει σήμερα αμερικανικές επενδύσεις προς την Ελλάδα (σαν παράδειγμα μάλιστα ανέφερε το ξενοδοχείο όπου διεξάγονται οι εργασίες που δημιουργήθηκε από αμερικανικά κεφάλαια).

Την ίδια στιγμή ο ανθύπατος των ΗΠΑ επιχείρησε επίσης να κατευνάσει τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις της ελληνικής κοινής γνώμης σχετικά με τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, αναφέροντας πως "κατανοούμε τις ανησυχίες της ελληνικής κοινής γνώμης για τα όσα συμβαίνουν δίπλα της", καθώς και ότι "στο ΝΑΤΟ ακούμε με... σεβασμό τις απόψεις αυτές".

Οσο για τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, αυτοί βέβαια θα συνεχιστούν μέχρι η Γιουγκοσλαβία να αποδεχτεί τις ΝΑΤΟικές θέσεις. Απαντώντας μάλιστα στο γενικευόμενο πλέον αίτημα της κατάπαυσης των βομβαρδισμών, ο Αμερικανός διπλωμάτης δε δίστασε να προκαλέσει κάθε εχέφρονα, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με τα συμφέροντα των λαών της περιοχής... αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Βόρειας Αμερικής, ενώ θα αντάμειβε τον Μιλόσεβιτς και οι πρόσφυγες δε θα γύριζαν στα σπίτια τους...

Στη λεία το μυαλό του Ελληνα ΥΠΕΞ

Το μυαλό του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου ήταν στο ξαναμοίρασμα των Βαλκανίων και το κομμάτι της λείας που θα πάρει η Ελλάδα. Ετσι, ανακοίνωσε ότι μέσα σε τέσσερις βδομάδες θα γίνει στη Θεσσαλονίκη διάσκεψη για την ανθρωπιστική πλευρά των προβλημάτων της κρίσης στη Γιουγκοσλαβία. Οπως σημείωσε, αυτή η διάσκεψη θα αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την επόμενη μέρα και είναι σημαντική γιατί η ελληνική πλευρά θα έρθει σε επαφή με τους Κοσσοβάρους και τους Σέρβους.

Σημείωσε λοιπόν ότι η συνολική αξία των επενδύσεων στην περιοχή πριν από την κρίση του Κοσσυφοπεδίου ανέρχονταν σε 300 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 90 δισ. δρχ.) και οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στο χώρο ήταν 2.000.

Επιβεβαιώνοντας ότι το μερίδιο που θέλει η ελληνική κυβέρνηση και ελληνικοί επιχειρηματικοί κύκλοι είναι αρκετά μεγάλο και δίνοντας την αίσθηση ότι όσο μεγαλύτερες είναι οι καταστροφές, τόσο καλύτερα θα είναι για εκείνους που θα αναλάβουν την "ανοικοδόμηση", ο Γ. Παπανδρέου περιέγραψε τους στόχους της Ελλάδας, που μεταξύ άλλων είναι:

- Η διασφάλιση της ακόλουθης διέλευσης τράνζιτ μέσω των χωρών της Βαλκανικής των ελληνικών προϊόντων από τις χώρες της Κεντρικής, Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης.

- Η διασφάλιση της κατάλληλης οδικής υποδομής για τη διακίνηση ελληνικών αγαθών μέσω των χωρών της Βαλκανικής.

- Η δημιουργία και ενίσχυση των κατάλληλων οικονομικών και πολιτικών συνθηκών για την προώθηση των ελληνικών επενδύσεων.

Κυβέρνηση - υπάλληλος του ΝΑΤΟ

Την πρόταση της κυβέρνησης για τη σταθεροποίηση στα Βαλκάνια παρουσίασε, μιλώντας στο επιχειρηματικό φόρουμ, στη Θεσσαλονίκη, ο Κ. Σημίτης

Την πρόταση της "δικής" τους "εκσυγχρονιστικής" Ελλάδας, που θέλει να πρωταγωνιστήσει σε βάρος των λαών της περιοχής, στη διαδικασία ενσωμάτωσης των χωρών της Βαλκανικής στην ΕΕ, παρουσίασε στο βαλκανικό επιχειρηματικό φόρουμ, που ολοκληρώθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.Μιλώντας ως άλλος ένας υπάλληλος του ΝΑΤΟ, ο Ελληνας πρωθυπουργός αφού πρώτα υπεραμύνθηκε της ανάγκης διατήρησης των υφιστάμενων συνόρων στη Βαλκανική, μετά αποκάλυψε πως αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την εγκαθίδρυση μόνιμου χωροφύλακα στο σβέρκο των λαών. Παράλληλα, έθεσε τη χώρα, τις υποδομές και τους μηχανισμούς της, στη διάθεση της καλύτερης προώθησης των σχεδίων της πλουτοκρατίας.

Παρουσιάζοντας την πρόταση της κυβέρνησης για τη σταθεροποίηση στα Βαλκάνια ανέφερε ότι βασίζεται στο τρίπτυχο:

  • Πολιτική επίλυση της κρίσης το ταχύτερο (βλέπε συμφωνία G8 και πλαίσιο Ραμπουγέ).
  • Σταθεροποίηση - εκδημοκρατισμός - ανάπτυξη - διασύνδεση των Βαλκανίων με την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική.
  • Αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών προβλημάτων.

Αναλυτικά η πρόταση που εξυπηρετεί πλήρως τα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών για το διαμελισμό και το μοίρασμα της λείας στην περιοχή προβλέπει μέτρα για την οικονομική ανάπτυξη των Βαλκανίων. Σκοπεύει στον εκδημοκρατισμό της περιοχής με μέτρα για την οικοδόμηση και εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών, ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών, προστασία των ατομικών και μειονοτικών δικαιωμάτων. Περιέχει την εγκαθίδρυση μηχανισμού επίλυσης των συγκρούσεων ως μέρος ενός ευρύτερου "συμφώνου σταθερότητας", που θα εγγυάται το απαραβίαστο των συνόρων στην περιοχή. Τη θέσπιση μέτρων για την εντατικοποίηση της διαπεριφερειακής συνεργασίας με συμμετοχή όλων των χωρών της περιοχής. Την αναβάθμιση των σχέσεων των χωρών των Βαλκανίων με την ΕΕ και ρητή αναγνώριση της "επιλεξιμότητας" όλων των χωρών να προσχωρήσουν στην Ενωση ως πλήρη μέλη, εφόσον εκπληρώσουν τις απαιτούμενες πολιτικές και οικονομικές προϋποθέσεις. Μιλώντας για τα ειδικότερα οικονομικά ζητήματα της περιοχής, ο Κ. Σημίτης σημείωσε πως η κρίση στο Κόσσοβο αποτελεί μια δοκιμασία και μια κεντρική επιδίωξη για τη χώρα. "Να αποκατασταθεί η ειρήνη σε όλη την περιοχή και να αρχίσει η διαδικασία ανασυγκρότησής της. Η δυνατότητα να παίξει η Ελλάδα εποικοδομητικά το ρόλο της στην περιοχή είναι στενά συνδεδεμένη με την εξυγίανση, την αναδιάρθρωση, την ισχυροποίηση της οικονομίας της στα τελευταία χρόνια".

Και οι προεκτάσεις αυτής της επιλογής έχουν ήδη φανεί με τη διείσδυση στις γειτονικές χώρες ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, την επιχειρηματική δράση του ΟΤΕ και μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Καταλήγοντας ο Κ. Σημίτης και προσδιορίζοντας ακόμη καλύτερα το ρόλο που διεκδικεί για τη χώρα - ως καλύτερου υπερασπιστή και διαχειριστή των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή - σημείωσε: "Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος για την προώθηση των επιχειρηματικών συνεργασιών με άλλες χώρες της ΕΕ και αποτελεί υπολογίσιμο παράγοντα στήριξης και ενίσχυσης της προσπάθειας των γειτονικών χωρών να αναβαθμίσουν την υποδομή τους".

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
"Ας αφήσουμε τους πρωταγωνιστές να δώσουν τη λύση που πρέπει"!!!

Η ανασυγκρότηση της περιοχής μετά την ισοπέδωση από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, και οι τρόποι που θα υλοποιηθεί το σχέδιο (ποιοι θα αναλάβουν τι και πόσα θα εισπράξουν), είναι το επίκεντρο και των συζητήσεων που είχε στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με τους ομολόγους του της Αλβανίας, της Πορτογαλίας και της ΠΓΔΜ.

Σε αναζήτηση της "κοινής εξωτερικής πολιτικής"

Ενόψει της Πορτογαλικής προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2000 οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Πορτογαλίας συζήτησαν θέματα που αφορούν στη διαμόρφωση κοινής εξωτερικής πολιτικής, αφού όπως υποστήριξαν "το Κόσσοβο έδειξε ότι δεν έχουμε διαμορφώσει, στο μέτρο που πρέπει, μια κοινή εξωτερική πολιτική και πρέπει να γίνει προσπάθεια σ' αυτή την κατεύθυνση". Ειδικότερα ο Α. Γκουτέρες ανέφερε: "Συμφωνήσαμε ότι απαιτείται μια ισχυρότερη πολιτική ένωση για την ΕΕ, μια Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), καθώς και μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή ταυτότητα ασφάλειας και άμυνας". Μάλιστα σημείωσε πως είναι ανάγκη η ΔΕΕ να ενσωματωθεί στις πολιτικές της ΕΕ. "Η Νομισματική Ενωση δεν αρκεί. Απαιτείται συντονισμός και η δημιουργία των κατάλληλων οργάνων, τα οποία θα διασφαλίσουν τις προϋποθέσεις ανάπτυξης και απασχόλησης στην Ευρώπη", συμπλήρωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός.

Παράλληλα ανακοίνωσαν πως η Πορτογαλία πρόκειται να προτείνει την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη διεύρυνση της ΕΕ με πολλές υποψήφιες χώρες, ανάμεσα στις οποίες σίγουρα θα είναι η Βουλγαρία και η Ρουμανία τις οποίες θα στηρίξουν και για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Απαράδεχτη δήλωση Σημίτη

"Οργανισμό" για την ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής, με κέντρο τη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε πως ονειρεύεται ο Ελληνας πρωθυπουργός, ενώ όταν ρωτήθηκε πώς σχολιάζει τις δηλώσεις Ολμπράιτ για την κίνηση Μιλόσεβιτς, απάντησε: "Ας αφήσουμε τους πρωταγωνιστές να δώσουν τις λύσεις που πρέπει"!!!

"Υπάρχει αυτή τη στιγμή η συμφωνία G8. Θεωρούμε ότι είναι μια καλή βάση για μια οριστική λύση και χρειάζεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες το ταχύτερο για να ολοκληρωθεί η συμφωνία αυτή", τόνισε ο Κ. Σημίτης, επαναλαμβάνοντας πως μόνο αυτή η συμφωνία μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα, πάντα βέβαια στο πλαίσιο του σεβασμού των υφιστάμενων συνόρων.

Τέλος, ο Κ. Σημίτης δήλωσε ξεκάθαρα πως η πολιτική ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας έχει και αυτή ευθύνη γι' αυτά τα οποία συνέβησαν.

Συνάντηση Σημίτη - Μάικο

"Η Αλβανία ήταν και θα είναι στο πλευρό των ενεργειών που αναλαμβάνει το ΝΑΤΟ στην περιοχή και εμείς υποστηρίζουμε τους όρους, τους οποίους έθεσε το ΝΑΤΟ, μέχρι την εκπλήρωσή τους", σημείωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Σημίτη, ενώ ο Ελληνας πρωθυπουργός, ως απόδειξη για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, ανέφερε την έναρξη, από χτες, λειτουργίας αλβανικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη.

ΠΡΑΓΑ
Γέφυρα για το συντονισμό και την κοινή δράση

Με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ιδρύματος "Nino Pasti" έγινε στις 8 - 9 Μάη συνάντηση αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων

Με επιτυχία διοργανώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο (8-9 Μάη) στην Πράγα της Τσεχίας διεθνής συνάντηση αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων, που διοργανώθηκε από το "Διεθνές Ιδρυμα "NINO PASTI" για την ειρήνη και την ανεξαρτησία των λαών", το τσέχικο και το ιταλικό τμήμα του.

Στη συνάντηση πήραν μέρος εκπρόσωποι αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων και κομμάτων από 15 χώρες (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρωσία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Βρετανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Βουλγαρία, Τουρκία, ΗΠΑ, Σουηδία και Ελλάδα) και στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε, όπως ήταν φυσικό, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στα Βαλκάνια με τη βάρβαρη επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας και η ανάγκη να απλωθεί μια γέφυρα συνεργασίας και συντονισμού από την Ανατολή και τη Δύση, για να οργανωθεί η πάλη των λαών ενάντια στη "νέα τάξη πραγμάτων".

Ιδιαίτερη εκτίμηση εκφράστηκε για το πολύμορφο αντιπολεμικό φιλειρηνικό κίνημα της χώρας μας και τη μεγάλη κινητοποίηση του λαού και της νεολαίας και με μεγάλο ενδιαφέρον έγινε αποδεκτή η παρέμβαση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ),που εκπροσωπήθηκε από τον Δ. Καραγιάννη, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού της ΕΕΔΥΕ, οι"Δρόμοι της Ειρήνης". Στην παρέμβασή του μετέφερε τις εμπειρίες του φιλειρηνικού κινήματος και την πρόταση της ΕΕΔΥΕ, για τη συσπείρωση όλων των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων γύρω από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, στην πάλη ενάντια στη βαρβαρότητα των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια, ενάντια στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, για να μπορέσουν οι λαοί να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης.

Επίσης, οι αγωνιστές από τις ΗΠΑ, από το "International Action Center (Διεθνές Κέντρο Δράσης)", παρεμβαίνοντας, αναφέρθηκαν στις δεκάδες διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις που διοργανώνονται ενάντια στον πόλεμο στη χώρα τους, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά στη δράση της "Stop The War Brigate" (Μπριγάδα για το σταμάτημα του πολέμου), που δραστηριοποιείται στη Γερμανία και διοργανώνει διαδηλώσεις έξω από στρατιωτικές βάσεις και πρωταγωνιστούν πολλοί βετεράνοι του πολέμου του Βιετνάμ.

Επίσης, για τις δυσκολίες του κινήματος στις χώρες που έγιναν πρόσφατα νέα μέλη του ΝΑΤΟ, μίλησαν εκπρόσωποι από την Τσεχία, την Πολωνία και την Ουγγαρία. Εγινε αναφορά και στη μεγάλη παραπληροφόρηση που κυριαρχεί στις χώρες αυτές, όπου οι υποταγμένες κυβερνήσεις τους δίνουν "γην και ύδωρ".

Η κατάληξη της συζήτησης συμπυκνώθηκε σε ψήφισμα, στο οποίο ανάμεσα στα άλλα σημειώνονται τα εξής:

"Από τον "ψυχρό πόλεμο" έχουμε πλέον περάσει στο θερμό πόλεμο. Η βάρβαρη επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας, καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ και ξεδιάντροπα καλυμμένη από όλες τις σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις της Ευρώπης, σε μερικές από τις οποίες συμμετέχουν και ορισμένα Κομμουνιστικά Κόμματα, επιβεβαιώνει την αλήθεια αυτής της διαπίστωσης.

Τα φοβερά εγκλήματα που διαπράττονται ενάντια στον πληθυσμό και την κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας, η κατάφωρη παραβίαση όλων των διεθνών κανονισμών, οδηγούν σε έναν πόλεμο που πάει πολύ μακρύτερα από τα Βαλκάνια και εμπλέκει όλο τον κόσμο, ειδικότερα τη Ρωσία και την Κίνα. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αξιοποίησαν τη διάλυση της ΕΣΣΔ και την εξέλαβαν σαν το πράσινο φως, για να προωθήσουν στρατιωτικές επεμβάσεις σε όλον τον κόσμο με θηριώδη και βάρβαρο τρόπο, πράγμα που ανάγει ή και ακόμα και ξεπερνάει και αυτές τις ναζιστικές στρατιωτικές επιχειρήσεις".

Και το ψήφισμα καταλήγει με τη θέληση των παραβρισκόμενων αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων πρώτο να δημιουργήσουν ένα κέντρο για την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας με έδρα την Πράγα, δεύτερο να επιδιώξουν το συντονισμό και τη συνεργασία ώστε με όλους τους τρόπους να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στο λαό και την κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας για το σταμάτημα της πολεμικής μηχανής των ιμπεριαλιστών και τέλος να αντιπαλέψουν παραπληροφόρηση και τα ψεύδη γύρω από την επίθεση του ΝΑΤΟ.

Παραβιάζεται ο καταστατικός χάρτης του ΟΗΕ

Η παρέμβαση του Ρώσου πρέσβη

Να σταματήσουν αμέσως οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί κατά της Γιουγκοσλαβίας και να ξεκινήσουν συνομιλίες για εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην περιοχή, ζήτησε στην ομιλία του στο 6ο FORUM για τα Βαλκάνια ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα κ. Μποτσάνικοφ.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, η προσφυγή στη βία για την επίλυση εσωτερικών προβλημάτων, υπονομεύει την ειρήνη στην περιοχή και παραβιάζει τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Επανέλαβε επίσης τη θέση ότι η Ρωσία αντιτίθεται στις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ, κατά της Γιουγκοσλαβίας, οι οποίες όπως είπε γίνονται κατά παράβαση των διεθνών κανόνων.

Κατά τον κ. Μποτσάνικοφ η επίλυση της κρίσης στο Κόσσοβο είναι αδύνατη χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας, η οποία - κατά τον ίδιο - σαν ηγετικό μέλος της Παγκόσμιας Κοινότητας - και όχι σαν αγγελιοφόρος - θα συνεχίσει τις διπλωματικές της προσπάθειες. Αναγνώρισε όμως ότι η οικονομία της Ρωσίας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και ότι η χώρα αναζητά οικονομικούς εταίρους, τους οποίους προσδιόρισε ειδικά στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ειδικά για την τελευταία ανέφερε ότι απορροφά σήμερα το 45% των εξαγωγών της χώρας του.

Αναφέρθηκε τέλος στους ισχυρούς οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που διατηρεί η Ρωσία με τα Βαλκάνια, καθώς και ότι η χώρα του παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στην περιοχή αυτή.

ΚΑΜΠΑΝΙΑ "Ρ" - "902"
Αλληλεγγύη στο λαό της Γιουγκοσλαβίας

O "Ριζοσπάστης", ο "902 Αριστερά στα FM" και η Τηλεόραση του "902" εκδηλώνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον αγωνιζόμενο γιουγκοσλαβικό λαό, που σφυροκοπείται ανελέητα από τους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, συγκεντρώνοντας τρόφιμα, φάρμακα και χρήματα.

Οσοι φίλοι και σύντροφοι θέλουν να συνεισφέρουν με τρόφιμα και φάρμακα, θα πρέπει να αποστέλλουν τα δέματά τους στις αποθήκες του Ερυθρού Σταυρού,στη διεύθυνση Αστρους 113, Κολωνός με την ένδειξη ΕΕΔΥΕ,ή να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 2592.902 και 2592.333.

Για όσους θέλουν να καταθέσουν χρήματα μπορούν να το κάνουν στον τραπεζικό λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα με αριθμό 150/969355 - 62 που έχει ανοιχτεί από το "Ρ" και τον "902". Ο λογαριασμός αυτός έχει ανοιχτεί για τη συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση του γιουγκοσλαβικού λαού, στο όνομα του διευθυντή του "902", Στάθη Βαμβέτσου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ