ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανεξέλεγκτα κοντέινερ θανάτου!
  • Στρατιωτικοί και αρμόδιοι των τελωνειακών αρχών επιβεβαιώνουν ότι τα ΝΑΤΟικά κοντέινερ που διέρχονται από Θεσσαλονίκη με κατεύθυνση τα Σκόπια δεν ελέγχονται!
  • Ο "Ρ" αποκαλύπτει πως το Τελωνείο των Ευζώνων έχει μετατραπεί σε ξέφραγο αμπέλι για τους ΝΑΤΟικούς, ενώ οι ελληνικές αρχές μιλούν για "αμοιβαία εμπιστοσύνη", για να δικαιολογήσουν την ανυπαρξία ελέγχου των φορτίων του θανάτου!

Αποκάλυψη.Επίσημα χείλη επιβεβαιώνουν με δηλώσεις τους στο "Ρ" ότι τα ΝΑΤΟικά κοντέινερ που περνούν από το Τελωνείο των Ευζώνων, με προορισμό τα Σκόπια, αλλά και εκείνα που έρχονται από τα Σκόπια, δεν ελέγχονται!

Τα ΝΑΤΟικά φορτία, που καταλήγουν στη Θεσσαλονίκη και εκείνα που φεύγουν από το λιμάνι της πόλης, ταξιδεύουν ανεξέλεγκτα, αφού οι ελληνικές αρχές επιβεβαιώνουν την ανυπαρξία ελέγχου. Και για να τη δικαιολογήσουν επικαλούνται την "αμοιβαία εμπιστοσύνη" (έτσι ακριβώς τη χαρακτηρίζουν) μεταξύ των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ!

Η κυβέρνηση, που όλο το περασμένο διάστημα διαβεβαίωνε ότι όλα τα φορτία ελέγχονται, έχει αποκρύψει από τον ελληνικό λαό αυτή την περιβόητη "αμοιβαία εμπιστοσύνη". Τώρα καλείται να δώσει μια απάντηση. Ποια συμφωνία "αμοιβαίας εμπιστοσύνης" τηρεί; Ποιες εντολές εκτελεί και επιτρέπει τη διέλευση άγνωστων φορτίων από τη χώρα χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο; Υπάρχει σχετική διαταγή από το ΝΑΤΟ; Τι περιέχουν τα φορτία που περνούν μέσα από τη χώρα;

Οι ίδιοι οι αρμόδιοι, οι οποίοι προφανώς έχουν πάρει εντολή να μην κάνουν κανέναν έλεγχο, εκφράζουν φόβους για επικίνδυνα φορτία. Να σημειώσουμε ότι από τις πρώτες μέρες που τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη Επιτροπές Ειρήνης, η δημοτική παράταξη "Θεσσαλονίκη Αντεπίθεση Τώρα", αλλά και η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ είχαν επισημάνει ότι το φορτίο που διακινείται είναι επικίνδυνο (χημικά υλικά, τοξικά κ. ά.) και αυτό γίνεται χωρίς κανέναν έλεγχο.

Καταγγελίες, που επιβεβαιώνονται και από τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μαρτυρούν ότι "κανένα φορτίο δεν ελέγχεται. Απλά αν πάνω στο κοντέινερ υπάρχει ένδειξη για μεταφορά επικίνδυνου υλικού, τότε επιδιώκουν την άμεση προώθησή του (επιτόπου ή εντός 24ωρου) προς τα βόρεια σύνορα". Οι υπάλληλοι σημειώνουν ιδιαίτερα το αν υπάρχει ένδειξη και αφήνουν να εννοηθεί πως μπορεί να μεταφέρεται και επικίνδυνο φορτίο, χωρίς αυτό να αναγράφεται στα επίσημα συνοδευτικά έγγραφα.

Οι αρμόδιοι που μίλησαν στο "Ρ" αφήνουν ακόμα ανοιχτό και το ενδεχόμενο να διακινούνται από και προς τα Σκόπια ανθρώπινα φορτία...

Ο "Ρ" αποκαλύπτει σήμερα πως το Τελωνείο των Ευζώνων έχει μετατραπεί σε ξέφραγο αμπέλι για τα ΝΑΤΟικά φορτία θανάτου. Οπως επίσης το λιμάνι και το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ), ταγματάρχης Σ. Λαζάρου,με δήλωσή του επιβεβαιώνει τα παραπάνω, κάνοντας λόγο για "αμοιβαία εμπιστοσύνη"...

Ο τμηματάρχης του Τελωνείου Ευζώνων Θ. Μπουλοκώστας επισημαίνει στο "Ρ": "Δεν υπάρχει εικόνα για το τι έχουν μέσα τα ΝΑΤΟικά κοντέινερ!". Οπως αποκάλυψε ο "Ρ" το περασμένο Σάββατο (8.5.1999), σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα του ΝΑΤΟ, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, η Αγχίαλος, το Λιτόχωρο, οι δρόμοι προς τα βόρεια σύνορα της χώρας, οι σιδηροτροχιές, οι περιοχές δηλαδή από τις οποίες κινούνται στρατιώτες του ΝΑΤΟ, εδώ και μήνες και αποτελούν χερσαίους, θαλάσσιους ή εναέριους δρόμους "εισόδου ή διάβασης" των ΝΑΤΟικών δυνάμεων προς το Κοσσυφοπέδιο, αποτελούν περιοχή ενταγμένη στο "θέατρο των επιχειρήσεων"! Την απόφαση αυτή, που εξηγεί και την ανυπαρξία ελέγχου των φορτίων στο τελωνείο των Ευζώνων, έχει υπογράψει και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Αμοιβαία εμπιστοσύνη!

Με μια μικρή δήλωσή του ο ταγματάρχης Σ. Λαζάρου, εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ, απάντησε στο ερώτημα του "Ρ", αν ελέγχεται δηλαδή το περιεχόμενο των ΝΑΤΟικών κοντέινερ.

Η απάντηση του ταγματάρχη ήταν αφοπλιστική. Επί λέξει λέει: "Δεν ανοίγονται τα κοντέινερ λόγω αμοιβαίας της εμπιστοσύνης που υπάρχει ανάμεσα στα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ"!!!

Εχουμε κατακτηθεί από το ΝΑΤΟ

"Στην ουσία αυτό που γίνεται δεν είναι έλεγχος! Δεν υπάρχει εικόνα για το τι έχουν μέσα τα ΝΑΤΟικά κοντέινερ!".

Την αποκάλυψη αυτή κάνει στο "Ρ", ο τμηματάρχης του Τελωνείου Ευζώνων Θανάσης Μπουλοκώστας.Ο ίδιος επισημαίνει ότι όλοι οι υπάλληλοι του Τελωνείου αισθάνονται πολύ άσχημα για όσα συμβαίνουν και λέει: "Εχουμε κατακτηθεί από το ΝΑΤΟ".

Παράλληλα, εκφράζει την ανησυχία του για περίεργα φορτία, όπως όπλα και λαθρομετανάστες. Στη συζήτησή που έχουμε μαζί του, μας περιγράφει ακριβώς τη διαδικασία. Ουσιαστικά δεν υπάρχει διαδικασία. Ο,τι περνά δεν ελέγχεται!

"Είναι δύσκολο να ελεγχθούν", λέει. "Ερχονται σφραγισμένα από τα τελωνεία των χωρών προέλευσης. Τα ΝΑΤΟικά δεν ελέγχονται. Βλέπουμε τη σφραγίδα του τελωνείου αναχώρησης και τα αφήνουμε να περνούν προς τα Σκόπια"!!!

Τον ρωτάμε αν έχει πάρει άνωθεν εντολή να μην ελέγχονται τα φορτία. Στην ερώτηση απαντά με ένα πονηρό χαμόγελο. Λέει ότι δεν έχει πάρει τέτοια εντολή.

Αμέσως μετά περιγράφει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. "Μια φορά, λέει, μας είπαν ότι σ' ένα κοντέινερ είχαν 8 τόνους οδοντόβουρτσες!!! Το ανοίξαμε είδαμε ότι μπροστά υπήρχαν όντως οδοντόβουρτσες και σαπούνια". Ρωτάμε αν έγινε έλεγχος τι υπήρχε πίσω από τις οδοντόβουρτσες. Καμία απάντηση. Κανένας έλεγχος.

Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Προτάσεις" για το πλιάτσικο στα Βαλκάνια

Σε διαγωνισμό "προτάσεων" για την "επόμενη μέρα" του πλιάτσικου στα Βαλκάνια έχει επιδοθεί η ηγεσία της ΝΔ, σε μια προσπάθεια να προλάβει την κυβέρνηση στην έκφραση των επιλογών της άρχουσας τάξης, ενώ την ίδια στιγμή δείχνει να έχει "ξεχάσει" τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, που άλλωστε ποτέ δεν καταδίκασε ευθέως. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κ. Καραμανλής το μόνο που βρήκε να πει για το βομβαρδισμό της κινέζικης πρεσβείας στο Βελιγράδι ήταν να τον χαρακτηρίσει "ατυχή"!

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της ΝΔ αγωνιά για τη "διάδοση" των προτάσεών του για την επόμενη μέρα στα Βαλκάνια και ενώ τις παρουσίασε προχτές το βράδυ στο "φόρουμ" που γίνεται στη Θεσσαλονίκη, τις επανέφερε χτες στη σύσκεψη των τομεαρχών για "ενημέρωσή" τους.

Οι περιβόητες "προτάσεις" της ηγεσίας της ΝΔ δεν είναι τίποτα περισσότερο από τις κατά καιρούς θέσεις που έχουν εκφράσει εκπρόσωποι της οικονομικής ολιγαρχίας που φιλοδοξούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη λεηλασία των γειτονικών λαών και πάνω στα ερείπια του πολέμου. Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν αναλάβει την αποστολή να εξασφαλίσουν τις πολιτικές προϋποθέσεις - που θα συνοδεύονται από στρατιωτική υποστήριξη - αλλά και τη χρηματοδότηση για την επιδρομή που ετοιμάζουν τα μεγάλα αφεντικά.

Ο Κ. Καραμανλής, λοιπόν, προτείνει, αμέσως μετά την επισημοποίηση της εκεχειρίας, να αναλάβει την εποπτεία της συμφωνίας και τη διαχείριση των άμεσων προβλημάτων της περιοχής μια προσωρινή τριμελής επιτροπή της διεθνούς κοινότητας, στην οποία επικεφαλής πρέπει να είναι Ελληνας και θα εκπροσωπούνται οι Αλβανοί του Κοσσυφοπέδιου, από τον Ι. Ρουγκόβα και η Γιουγκοσλαβία. Σε ό,τι αφορά τον επικεφαλής ο εκπρόσωπος του κόμματος διευκρίνισε χτες ότι θα μπορούσε να είναι και ο Κ. Μητσοτάκης, αλλά το όνομα του Επιτίμου δεν ακούστηκε καν στη σύσκεψη που προηγήθηκε.

Στο πακέτο των προτάσεων περιλαμβάνεται ακόμα διεθνής διάσκεψη για τα Βαλκάνια υπό την αιγίδα της ΕΕ και με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η ανάπτυξη με έμφαση στις υποδομές και τη χρηματοδότηση, κ.ά.

  • Περισσότερο προσγειωμένος και "ρεαλιστής" εμφανίστηκε ο Στ. Μάνος, ο οποίος ζήτησε ευθέως να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των επιχειρηματιών που "ενδιαφέρονται" για το πλιάτσικο. Χρειάζεται "να βρούμε τρόπους με τους οποίους θα διευκολύνουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να ενισχύσουν τη θέση τους σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων", δήλωσε.
  • Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε και η πολυσυζητημένη συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τον Δ. Αβραμόπουλο, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η εικόνα ενότητας και συσπείρωσης εν όψει των ευρωεκλογών.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
Ενημέρωση των πρώην υφυπουργών

Ενημερωτική επίσκεψη, η πρώτη του είδους αυτού, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας πραγματοποίησαν χτες οι διατελέσαντες αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί Αμυνας από το 1974 και μετά. Την ενημέρωση έκανε ο υφυπουργός Δ. Αποστολάκης ο οποίος είχε και τη σχετικήπρωτοβουλία, ενώ παρόντες ήταν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ και ο γενικός διευθυντής του ΕΠΥΕΘΑ (Επιτελείο του Υπουργού Εθνικής Αμυνας).

Πήραν μέρος οι: Αν. Ζαϊμης, Αλ. Αβραμίδης, Γ. Ροδίου, Αντ. Δροσογιάννης, Γ. Πέτσος, Παυσ. Ζακολύκος, Αν. Σεχιώτης, Ορ. Παπαστρατής, Θ. Στάθης, Ευστ. Γιώτας, Αλ. Παπαδόγγονας, Ι. Σταθόπουλος, Σπ. Σπηλιωτόπουλος, Ν. Κουρής και Εμ. Μπετενιώτης.Ο υφυπουργός Αμυνας στη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε, μίλησε για την αστάθεια και ρευστότητα που επικρατεί σε ορισμένες περιοχές του τριγώνου "Βαλκάνια - Μέση Ανατολή - Καύκασος" που έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται η χρήση στρατιωτικών μέσων. Και επισήμανε την "άμεση και ορατή απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα μας και ο ελληνισμός γενικότερα από την Τουρκία, της οποίας ο στρατηγικός στόχος είναι να καταστεί ισχυρή ηγεμονική περιφερειακή δύναμη στην περιοχή". Ο Δ. Αποστολάκης έκανε λόγο για "διαρκείς, σχεδόν σε καθημερινή βάση, συνεχιζόμενες παραβιάσεις του FIR Αθηνών και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου".

Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το θέμα της συμμετοχής ελληνικών πληρωμάτων στις πτήσεις των ΝΑΤΟικών ιπταμένων ραντάρ ΑΒΑΚΣ, ο υφυπουργός Αμυνας επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά την ελληνική εμπλοκή: "Δεν υπάρχουν αμιγώς ελληνικά πληρώματα στα αεροσκάφη αυτά, η αποστολή των οποίων είναι αμυντική, για έγκαιρη προειδοποίηση, δίχως να κατευθύνουν επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία. Μπορεί κάποιο πλήρωμα να συμμετέσχε σε πτήσεις αυτών των αεροσκαφών στην περιοχή, αλλά γενικά όχι".

Διώκονται οι διαδηλωτές;

Ανακοίνωση του Γραφείου της ΚΟΘ του ΚΚΕ

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Χ. Βουρλιώτης,για τις μικροφθορές που προκάλεσαν διαδηλωτές της ειρήνης σε ΝΑΤΟικό στρατηγείο, που εδρεύει στο στρατόπεδο Κόδρα, στην Καλαμαριά, την περασμένη Κυριακή!

Με αφορμή την απόφαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καλεί το λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του και να σταθεί ανάλογα απέναντι στη νέα προσπάθεια τρομοκρατίας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γραφείου της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ έχει ως εξής:

"Δυο μόλις μέρες πέρασαν από το γιορτασμό της 54ης επετείου της Μέρας της Αντιφασιστικής Νίκης, που δεκάδες χιλιάδες ελληνικού λαού - και στη Θεσσαλονίκη - διατράνωσαν τη θέλησή τους για ειρήνη στην περιοχή και την αξίωσή τους "Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια".

Σ' ένα τέτοιο αγωνιστικό κλίμα, που ο λαός πάλλεται από αισθήματα πατριωτικά, αντιιμπεριαλιστικά και εκφράζει δείγματα έντονης αλληλεγγύης στον πληττόμενο λαό της Ν. Γιουγκοσλαβίας. Σ' ένα τέτοιο κλίμα, που οι αντιπολεμικές εκδηλώσεις του ελληνικού λαού αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, ενώ οι διαδηλώσεις και τα αντιιμπεριαλιστικά συλλαλητήρια κλιμακώνονται με την ένταση της επιθετικότητας των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, σ' ένα τέτοιο κλίμα διατάχτηκε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για μικροφθορές σε ΝΑΤΟικό στρατηγείο (!!!) από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κ. Βουρλιώτη!

Ο λαός ας βγάλει τα συμπεράσματά του".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ