ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αδόκητο στερνό "αντίο"

Κηδεύεται τη Δευτέρα, στις 4.30 μ.μ., από το Α' Νεκροταφείο ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Φρέντυ Γερμανός

"Ακριβέ" μας συνάδελφε δεν ταιριάζει που σε αποχαιρετήσουμε μ' αυτό τον άχαρο τρόπο. Ούτε σε σένα ταιριάζει η δική μας "φτωχή", αλλά από τα βάθη της καρδιάς, "πένα". Σε αποχαιρετούμε με ένα δάκρυ που δε θα το δεις ποτέ, ίσως έτσι να είναι καλύτερα. Οι "υγρές νύχτες" του Φρέντυ Γερμανού,αυτή την "υγρή" στιγμή της είδησης του θανάτου του, περπατούν δίπλα μας και ζωντανεύουν εκείνον, όσο μακριά κι αν φεύγει.

Ο Φρέντυ Γερμανός,μετά από παραμονή ενός μήνα στο νοσοκομείο "Υγεία", υπέκυψε, χτες, στις 10 το πρωί, στην επάρατη νόσο. Ηταν πολύ νέος, όχι σε χρόνια μόνο - 65 ετών - κυρίως στην καρδιά, στη διάθεση, στη δημιουργικότητα, στο αστείρευτο χιούμορ, στα όνειρα που έκανε ακόμη κι όταν έμαθε για την αρρώστια του. Πριν έξι περίπου μήνες διαπιστώθηκε καρκίνος στον οισοφάγο. Σύντομα έγινε καθολικός. Από την πρώτη στιγμή γνώριζε το πρόβλημα. Ηλπιζε, όμως, ή τουλάχιστον έλεγε ότι ελπίζει για να μην στενοχωρήσει τον συνομιλητή του. Σε τηλεφωνικές επικοινωνίες μας, με θάρρος αντιμετώπιζε κάθε ενδεχόμενο, αλλά αγωνιούσε αν θα προλάβαινε να ολοκληρώσει τη θεατροποίηση της "Τερέζας" για το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής. Μεγαλύτερη αγωνία του ήταν όμως να ξαναγράψει, όπως έλεγε, τη βιογραφία του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη.Το μεγάλο αυτό έργο, όπως το θεωρούσε, ήταν έτοιμο από καιρό, αλλά ήθελε να το ξαναγράψει, να "το ξανακοιτάξει".

"Αν προλάβω, μπορεί και να το ξεκινήσω από την αρχή", έλεγε. Στην τελευταία μας επικοινωνία, όμως φαίνεται ήξερε την επιδείνωση της αρρώστιας του. "Είναι στιγμές στη ζωή μας, που πρέπει να λέμε τώρα προέχει η υγεία μας. Αυτό λέω κι εγώ τώρα. Κι αν όλα πάνε καλά, έχω πολλά να κάνω ακόμη" - είπε.

Ο Φρέντυ Γερμανός 18 χρονών ξεκίνησε να γράφει. Το 1953 πήρε το δεύτερο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό που καθιέρωσε ο Μπάμπης Κλάρας στη "Βραδυνή". Ξεκίνησε τη δημοσιογραφία σαν μαθητευόμενος ρεπόρτερ της "Ελευθερίας", αργότερα ως χρονογράφος στη "Μεσημβρινή" της Ελένης Βλάχου κι έκλεισε τον κύκλο του στις εφημερίδες πάλι ως χρονογράφος, στην "Ελευθεροτυπία". Παράλληλα είχε γράψει δύο βιβλία που δεν εκδόθηκαν. Βρέθηκε στη δημοσιογραφία, όπως έλεγε, "για να μπορέσει να ζήσει". Το 1964 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο στον "Γαλαξία", με μικρά χιουμοριστικά διηγήματα, που "δεν ήταν ακριβώς χιουμοριστικά, ούτε ακριβώς διηγήματα". Ηταν το "Με συγχωρείτε, λάθος" (150.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα). Μετά ήρθε η τηλεόραση. Το περίφημο "Αλάτι και πιπέρι", που και σήμερα αποτελεί πρότυπο ποιοτικής δουλιάς, ενώ η εκπομπή του "Η πρώτη σελίδα" βραβεύτηκε από το Ιδρυμα Μπότση (1982). Το 1981 με το ιστορικό μυθιστόρημα "Ακριβή μου Σοφία" άνοιξε έναν καινούριο κύκλο. "Είναι ένα παράξενο είδος, που δεν ξέρω πώς να το βαφτίσω κι ούτε έχει βέβαια σημασία" - έλεγε. Στον κύκλο αυτό ανήκουν η "Εκτέλεση", η "Γυναίκα από βελούδο", "Ελλη Λαμπέτη", τα "Ερωτικά της Κορσικής" και η "Τερέζα", που εγκαινίασε τη συνεργασία του συγγραφέα με τις εκδόσεις Καστανιώτη και γρήγορα έφτασε τα 110.000 αντίτυπα. Ενα από τα τελευταία του βιβλία, το οποίο ουσιαστικά είναι το πρώτο, αφού άρχισε να το γράφει στα 17 μέχρι τα 26 του χρόνια, είναι το "Υγρές νύχτες", ιστορίες μιας χαμένης γενιάς. Από τον Καστανιώτη επανεκδόθηκε και ένα από τα πρώτα του βιβλία, "Ο εχθρικός πλανήτης", με νέο τίτλο "Καλά νέα από την Αφροδίτη".

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης έστειλαν συλλυπητήρια τηλεγραφήματα προς την οικογένεια του γνωστού δημοσιογράφου και συγγραφέα. Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα έστειλαν επίσης η υπουργός Πολιτισμού Ελισάβετ Παπαζώη,ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής,ο πρόεδρος της ΠΟ. ΛΑΝ. Αντώνης Σαμαράς,ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης.Το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής εκφράζοντας τη βαθιά του θλίψη, αντί στεφάνου, καταθέτει 50.000 δρχ. στο "Σπίτι του Ηθοποιού". Τέλος "τη βαθιά θλίψη για τον αδόκητο θάνατο του πολυτάλαντου και διακεκριμένου δημοσιογράφου" εκφράζει με ανακοίνωσή του και το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών.

Για μικρούς και μεγάλους

Συνεχίζεται στο Δήμο Βύρωνα το 14ο Παιδικό Φεστιβάλ "Παιδί και Πολιτισμός. Ειρήνη στον Κόσμο - Ειρήνη στα Βαλκάνια" με θέατρο, χορό, μουσική από τους μαθητές της περιοχής. Σήμερα στη "Λουίζα" (7μμ) το 2ο Δημοτικό Σχολείο παρουσιάζει τους αριστοφανικούς "Ορνιθες" σε διασκευή Δ. Ποταμίτη και το 3ο Δημοτικό Σχολείο τους αριστοφανικούς "Αχαρνείς".Αύριο, στο "Ταπητουργείο" (7μμ) το 10ο Δημοτικό Σχολείο παρουσιάζει το έργο του Ευ. Τριβιζά "Χίλιες και μία γάτες" και παραδοσιακούς χορούς. Τη Δευτέρα, στη "Λουίζα" (7μμ) το 5ο Δημοτικό Σχολείο ανεβάζει το "Μάγο με τα Χρώματα" του Γ. Ξανθούλη και το 11ο Δημοτικό Σχολείο (8.30μμ) το δημοτικό έργο "Μάνα, σου λέω δεν μπορώ",ενώ στις 7μμ στο Θέατρο Βράχων μαθητές του 8ου Δημοτικού Σχολείου παρουσιάζουν τραγούδια και το έργο της Λ. Χατζοπούλου "Η γειτονιά μας".

  • Σήμερα (8μμ), στο Ειδικό Γυμνάσιο - Λύκειο Αθηνών (Υδρας 2, Ανω Ηλιούπολη) οι μαθητές και καθηγητές των σχολείων και η Περιβαλλοντική - Ορειβατική Μαθητική Ομάδα του 2ου Λυκείου Βύρωνα "Τραγουδάνε για την Ειρήνη".
  • Μελωδίες των Μπαχ και Τσαϊκόφσκι ερμηνεύει η Ορχήστρα Δωματίου της Λυρικής Σκηνής αύριο (8.30μμ), στο Μέγαρο Μουσικής.
  • "Μπαλάντες του κόσμου" από το κιθαριστικό ντούο Βαγγέλης Μπουντούνης - Μάρω Ραζή,σήμερα (8μμ), στο "Ωδείο Ραζή" (Μαραθωνομάχων 34, Δροσιά) και αύριο (8μμ), "Περίπατος σε ρόλους" από τη Ρένη Πιττακή και τον Φίλιππο Τσαλαχούρη (πιάνο). Διοργανωτής: Πολιτιστικός Σύλλογος Δροσιάς.
  • Τη Δευτέρα (8.30μμ), στον "Παρνασσό" (Καρύτση 8), "Το Εγχορδο", στο πλαίσιο του "2ου κύκλου Ρεσιτάλ Κιθάρας" διοργανώνει ρεσιτάλ κιθάρας του Γιώργου Μπεχλιβάνογλου με έργα Ροντρίγκο, Κόσκιν κ. ά.
  • Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Σαββόπουλο, Μικρούτσικο, Πλέσσα κ. ά. τραγουδά ο Γιάννης Κούτρας σήμερα στο "Τσάι στη Σαχάρα" και αύριο στα "Παναγούλεια" του Δήμου Αγ. Δημητρίου.
  • Αύριο (8μμ), στην κεντρική πλατεία Ηρακλείου Αττικής διοργανώνεται αφιέρωμα στον Ηλία Ανδριόπουλο.Τραγουδά η Μαρία Δημητριάδη και η Μεικτή Χορωδία του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου.
  • "Το τραγούδι των λέξεων των Ελλήνων" παρουσιάζει η Νένα Βενετσάνου,τη Δευτέρα (10.30μμ), στο "8 Δυτικά" (Καβάλας 387), με μελοποιημένη ελληνική ποίηση.
Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις

"Οι πνευματικοί άνθρωποι και τα ΜΜΕ" είναι το θέμα της εκδήλωσης της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (Γενναδίου 8, 7ος όροφος), τη Δευτέρα (7.30μμ). Θα μιλήσει ο δημοσιογράφος - μέλος του ΔΣ της ΕΕΛ, Δημήτρης Χαλιβελάκης.Παρεμβάσεις θα κάνουν οι: Δημήτρης Γκλαβάς,πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Νίκος Κιάος,πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Ευάγγελος Μαχαίρας,πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. Θα προλογίσει ο πρόεδρος της ΕΕΛ, Παναγιώτης Τσουτάκος.

  • "Η Γιουγκοσλαβία σήμερα. ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί - το δράμα των προσφύγων" είναι ο τίτλος της πολύ ενδιαφέρουσας έκθεσης φωτογραφίας, που φιλοξενείται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος (Σίνα 16). Την έκθεση διοργανώνει η Πολιτιστική Επιτροπή του Συλλόγου, προκειμένου να συμβάλλει με την παρουσίαση σπάνιου φωτογραφικού υλικού στη βαθύτερη κατανόηση των επιπτώσεων της ΝΑΤΟικής επιδρομής κατά της Νέας Γιουγκοσλαβίας και του δράματος των προσφύγων. Διάρκεια έκθεσης μέχρι τις 25/5 (καθημερινά 9πμ - 9μμ, εκτός Σαββατοκύριακου).
  • Τη Δευτέρα (7.30μμ), στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (Β. Κωνσταντίνου 48), ο Κύπριος καθηγητής Αρχαιολογίας Βάσος Καραγιώργης θα μιλήσει με θέμα "Κύπρος",στο πλαίσιο του κύκλου "Ελληνική Αρχαιολογία χωρίς σύνορα".
  • Τη Δευτέρα (7.45μμ), στο Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων (3ης Σεπτεμβρίου 56, 1ος ορ.) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα "Ιερά Μονή Σινά (Ιστορία, γράμματα - τέχνες, αρχιτεκτονική)".Μιλούν: Π. Νικολόπουλος, Π. Καρματζός, Γ. Γαλάβαρης, Ηλ. Νομπιλάκης, Μαρ. Μυριανθέως - Κουφοπούλου.
  • Με έθιμα, χορούς και τραγούδια πραγματοποιείται αύριο (9.30 - 6μμ) το "9ο Αντάμωμα Ξηρομεριτών", που διοργανώνει η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου, στη θέση Μπαχούνια (περιοχή Τατοϊου).
  • Παράσταση κατά των ναρκωτικών πραγματοποιεί ο Σύλλογος Γονέων του 2ου ΤΕΕ Σαλαμίνας, αύριο (9μμ), στο Ευριπίδειο Θέατρο. Πρόκειται για το μιούζικαλ"Παμπ Εσπεράντσα - Το χαμόγελο που έσβησε", από τη θεατρική ομάδα των μαθητών του 2ου ΤΕΕ, σε κείμενο - σκηνοθεσία Ντ. Κουμπάτη.
  • Διάλεξη με θέμα "Κεφαλληνία, η αποκάλυψη της Ομηρικής Ιθάκης" οργανώνει ο Σύλλογος Φαρακλάδων η "Εύγερος" Κεφαλονιάς, στο Πολιτιστικό του Κέντρο (Δεληγιώργη 24, Αθήνα), στις 26/5 (8.30μμ), με ομιλητή τον ερευνητή - συγγραφέα Νικόλαο Λιβαδά.
Σαρανταήμερο μνημόσυνο Ν. Ρίζου

Σαράντα μέρες συμπληρώνονται, ήδη, από το θάνατο του σπουδαίου, αξέχαστου για πολλές γενιές, κωμικού ηθοποιού Νίκου Ρίζου και η οικογένειά του θα τελέσει σαρανταήμερο μνημόσυνο, αύριο, στις 9.30 το πρωί, στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου, στου Γκύζη.

Η υπογραφή

Από τον ιστορικό Τέχνης και επιμελητή της Εθνικής Πινακοθήκης πήραμε το παρακάτω λιγόλογο, αλλά εξαιρετικό, διαχρονικό και επίκαιρο κείμενο:

Η υπογραφή είναι κάτι πολύ σπουδαίο και πολύτιμο. Είναι κάτι από τον εαυτό μας. Εναν καιρό ήτανε το τίμημα για την ελευθερία μας: "Μια τόση δα υπογραφούλα θα βάλεις και θα πας στο σπίτι σου", έλεγαν κάποτε οι βασανιστές στη Μακρόνησο, οι αστυνόμοι στην Ασφάλεια, οι δικαστές στα στρατοδικεία.

Αν έβαζε μια υπογραφή ο Μπελογιάννης, θα γλίτωνε την εκτέλεση.

***

Από τις πιο μικρές δοσοληψίες μέχρι διατάγματα, νόμους, θανατικές εκτελέσεις, χάριτες, όλα θέλουν υπογραφές. Κι αυτή η επίθεση, αυτοί οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία, το εμπάργκο ακόμα, δεν μπορούσαν να γίνουν χωρίς υπογραφές.

***

Υπέγραψαν οι μεγάλοι του ΝΑΤΟ, υπέγραψαν και οι μικροί, έτσι, για να υπάρχει ομοφωνία, να δοθεί νομιμοφάνεια στην απόφαση. Και λέει τώρα ο κ. πρωθυπουργός: "Ναι μεν υπογράψαμε, αλλά δε μετέχουμε στον πόλεμο!".

***

Και οι υπογραφές τότε τι είναι; Δεν είναι εξουσιοδότηση για τον πόλεμο; Δεν είναι έγκριση για τους βομβαρδισμούς; Κάθε βόμβα που πέφτει πάνω σ' αυτή τη χώρα, που αγωνίζεται για την ανεξαρτησία της, πάνω σε αμάχους, παιδιά και βρέφη, έχει και την υπογραφή σας κύριε, Σημίτη!

Γιάννης ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ

Υπογράφουν για την ειρήνη

"Εμείς οι επισκέπτες της 22ης Γιορτής Βιβλίου αρνούμαστε τη λογική του πολέμου και απαιτούμε να κλείσει ο κύκλος αίματος που άνοιξε στη γειτονική Γιουγκοσλαβία. Στο δίλημμα Πολιτισμός ή Βαρβαρότητα, η δική μας απάντηση είναι δεδομένη: Ο πόλεμος αυτός πρέπει να σταματήσει αμέσως".

Αυτό το κείμενο, σε φύλλα χαρτιού διαστάσεων 0,50 χ 0,70, που κυκλοφορεί σε διάφορα σημεία της Γιορτής Βιβλίου στο Πεδίον Αρεως, υπογράφουν οι επισκέπτες της. Στόχος του Συλλόγου Εκδοτών - Βιβλιοπωλών είναι στη διάρκεια της έκθεσης να μαζευτούν 100.000 υπογραφές, αφού υπολογίζει ότι το σύνολο των επισκεπτών της έκθεσης θα ανέλθει στο 1.000.000. Ηδη, η ανταπόκριση του κόσμου για υπογραφή - καταδίκη της ΝΑΤΟικής βαρβαρότητας είναι μεγάλη. Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά 6 - 10.30 μμ και Κυριακές 10 πμ - 2 μμ, μέχρι τις 30/5.

Από την εναρκτήρια εκδήλωση του 14ου Παιδικού Φεστιβάλ Δήμου Βύρωνα. Τα παιδιά, με την υφασμάτινη αυτή κατασκευή τους, "μνημόνευσαν" τα παιδιά που έχει δολοφονήσει το ΝΑΤΟ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ