ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάη 1999
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Εμφαση στην πρόληψη και ενίσχυση των κοινοτήτων

Οι προτάσεις της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών

Παρέμβαση στο τεράστιο πρόβλημα με τη μάστιγα των ναρκωτικών έκανε η Εταιρεία Δικαστικών Μελετών,η οποία έδωσε χτες στη δημοσιότητα ένα πόρισμα με τις προτάσεις της. Οι θέσεις της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών κινούνται σε τρεις άξονες και αφορούν την πρόληψη και θεραπεία από τα ναρκωτικά, τα διοικητικά μέτρα και τις κυρώσεις που θα πρέπει να επιβάλλονται και, τέλος, ο τρίτος και σημαντικότερος άξονας έχει σχέση με ζητήματα ποινικής δικονομίας στην καταπολέμηση των ναρκωτικών.

Το πόρισμα αυτό συντάχθηκε με τις προτάσεις αξιόλογων δικαστικών λειτουργών και νομικών, όπως ο Λ. Καράμπελας,προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, οι εισαγγελείς Εφετών Αν. Φάκος και Αθ. Δαδούκης,καθώς και η Δ. Σπινέλλη,καθηγήτρια πανεπιστημίου.

Σε επίπεδο ποινικής δικονομίας προτείνεται η σύσταση δικαστικής αστυνομίας και η διενέργεια ψυχιατροδικαστικής και εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης αμέσως μετά τη σύλληψη οποιουδήποτε χρήστη, εμπόρου ή άλλου παραβάτη του νόμου περί ναρκωτικών.

Στο πόρισμα αναφέρεται, επίσης, ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι συχνές και ιδίως νομοθετικές επεμβάσεις, χωρίς προηγούμενη μελέτη των επιπτώσεών τους στις ισχύουσες βασικές ρυθμίσεις.

Στο σημείο αυτό η Εταιρεία Δικαστικών Μελετών αναφέρει ότι κάθε προσπάθεια να γίνουν περισσότερο φιλελεύθερες οι διατάξεις που αφορούν τα ναρκωτικά (όπως η κατάργηση του αξιόποινου για τη χρήση, κατοχή ή καλλιέργεια της κάνναβης κλπ.), σύμφωνα με ξένα πρότυπα, είναι επικίνδυνη, διότι οι χώρες στις οποίες εφαρμόζονται πρότυπα ανοχής έχουν συστήματα υγείας πολύ διαφορετικά από αυτά της χώρας μας.

Περισσότερες διευκρινίσεις χρειάζεται η πρόταση της Εταιρείας για αναγκαστική θεραπεία των τοξικομανών σε κέντρα απεξάρτησης, όπως γίνεται σε άλλες χώρες, με δεδομένο ότι η ελληνική εμπειρία για την εισαγωγή στις θεραπευτικές κοινότητες προϋποθέτει την προσωπική απόφαση των χρηστών.

Σχετικά με την πολιτική πρόληψης, στο πόρισμα αναφέρονται τρία επίπεδα, με έμφαση στην πρωτογενή πρόληψη, που θα πρέπει να περιληφθεί στην αγωγή υγείας του μαθητικού πληθυσμού για τις επιβαρυντικές επιπτώσεις από το κάπνισμα, το οινόπνευμα και άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες. Επίσης, χρειάζεται και η συστηματική ενημέρωση των υπευθύνων των μέσων ενημέρωσης για τις σύγχρονες τάσεις αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών.

Στο δευτερογενές επίπεδο το πόρισμα προτείνει τον εντοπισμό και τησυμβουλευτική καθοδήγηση των ομάδων υψηλού κινδύνου για την αποφυγή εμπλοκής στη χρήση.

Τέλος, στο τριτογενές επίπεδο το πόρισμα προτείνει: Ενίσχυση των θεραπευτικών προγραμμάτων όχι μόνο αριθμητικά, με κινητοποίηση φορέων, όπως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μη κυβερνητικών οργανώσεων, της Εκκλησίας και άλλων, αλλά και από πλευράς θεραπευτικής, με τη χρησιμοποίηση περισσότερων επιστημονικά ελεγμένων μεθόδων αποτοξίνωσης και απεξάρτησης, για να μειωθεί ο αριθμός των θανάτων και τα συναφή με τα ναρκωτικά τελούμενα εγκλήματα.

Για τα διοικητικά μέτρα και τις κυρώσεις η Εταιρεία Δικαστικών Μελετών προτείνει:

  • Αξιοποίηση με την αυστηρή εφαρμογή των ήδη προβλεπόμενων διοικητικών μέτρων, όπως η αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος στο οποίο διαπιστώνεται διακίνηση ναρκωτικών.
  • Αφαίρεση άδειας οδήγησης και πινακίδων, όταν διαπιστωθεί ότι ο οδηγός βρίσκεται υπό την επήρεια ναρκωτικών.
  • Περιοδικός έλεγχος του ποινικού μητρώου των ιδιοκτητών νυκτερινών κέντρων.
  • Μελέτη της χωροθέτησης των κέντρων διασκέδασης, ώστε να αποφεύγεται η συγκέντρωση πολλών κέντρων στην ίδια περιοχή.
  • Αυστηρός έλεγχος της ηλικίας των νέων που εισέρχονται σε νυκτερινά κέντρα.
Αρνιέμαι

"Είναι κάτι στιγμές που σου πνίγουν τα στήθια... " Τότε τι κάνεις; Κάθεσαι μοιραίος, δειλός κι άβουλος, υποταγμένος στους ισχυρούς της γης; Για σένα σύντροφε, το ξέρω, δεν ισχύουν αυτά. Εσύ βγαίνεις στους δρόμους και τραγουδάς "Αρνιέμαι οι άλλοι να κρατάνε τα σκοινιά, αρνιέμαι να με κάνουν ό,τι θένε...".

Εσύ βγαίνεις, κουβαλώντας ελληνική ψυχή χιλιετιών. Σέρνεις χορό με την Ειρήνη του Αριστοφάνη, απαγγέλλεις στίχους από την Ειρήνη του Βακχυλίδη, του Ρίτσου, συναντάς τις γενιές του "Πολεμάμε και Τραγουδάμε".

Αυτός ο Μάης, ο τελευταίος της χιλιετίας, δυστυχώς για εκείνους που θέλουν το λαό υποταγμένο στη μοιρολατρία, δεν είναι ο Μάης που ήθελαν. Επεσαν στο κενό οι "προφητείες" που έβγαλαν στο προσκήνιο, περί συντέλειας, βασιλιά του τρόμου κλπ. Τους βολεύει να κρύβουν πίσω από τον Νοστράδαμο το πραγματικό τους πρόσωπο. Καμουφλάρουν την παραφροσύνη τους, νομίζοντας πως οι λαοί κοιμούνται κι αγνοούν τις προθέσεις τους. Είναι οι ίδιοι Αρμαγεδδών, φονιάδες κι αιματοκυλιστές των λαών, αυτοί είναι τα θηρία της "Αποκάλυψης". Εχουν αποκαλυφθεί κι ουρλιάζουν, όπως οι φονικές βόμβες τους, γιατί βλέπουν πως ξεψυχά ο καπιταλισμός τους. Δεν περίμεναν τόση αντίσταση, τόση άρνηση, από τους "εχθρούς" λαούς. Γιατί οι λαοί, οι πολιτισμοί, τα ήθη, τα έθιμα, οι παραδόσεις, είναι γι' αυτούς εχθροί. Η Ανοιξη είναι εχθρός. Ο Μάης είναι φόβος και τρόμος. Ο Μάης είναι ο Ερωτας κι αυτοί ανέραστοι. Μισούν τη ζωή, την Επανάσταση, δεν την αντέχουν, μισούν την ανθοφορία. Εχουν μονίμως ιδέες διεστραμμένες, πώς θα βιάσουν τη γη, τη Μάνα, τη Γυναίκα, την πατρίδα, την Ειρήνη.

Βιαστές - φασίστες, τι να κάνουμε, τη συνείδησή μας δεν μπορείτε να τη βιάσετε. Οπως νικήθηκε ο φασισμός σας το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, έτσι και τώρα θα καταρρεύσει.

Αρνούμαστε. Διαδηλώνουμε αντιιμπεριαλιστικά, αντιπολεμικά. Το εικοστό πρώτο δεκαήμερο Ειρήνης αυτού του Μάη, είναι ακόμη μια απόδειξη θέλησης του λαού μας για το σταμάτημα του βρώμικου πολέμου.

Ειρηνικά την Πρωτομαγιά, δέσαμε μπουκέτα με υποσχέσεις. Πλέξαμε στεφάνια του Μάη με κόκκινα τριαντάφυλλα - τούτο το κόκκινο στις μέρες μας είναι αίμα - με χρυσές μαργαρίτες, μικρούς ήλιους - για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλιά πολλή - και τα κρεμάσαμε στα μπαλκόνια, πάνω από τις πόρτες, όχι απλά και συμβολικά από συνήθειο. Φέτος ο Μάης είναι ξεχωριστός, είναι αλληλέγγυος, αδελφός και γείτονας, φιλειρηνιστής, δίνει χέρι ζεστό στη δοκιμαζόμενη Γιουγκοσλαβία.

Αρνιέμαι, αρνιέμαι, αρνιέμαι, πεισματικά, με υψωμένη τη γροθιά, ψυχική δόνηση, γιατί "... δεν παζαρεύω κι ως τον ύστατο χτύπο της καρδιάς μου θ' αντιστέκομαι".

Κούλα ΚΑΡΑΜΗΝΑ

Μάθημα πρόληψης σε Δημοτικό Σχολείο της Κοκκινιάς

Θεατρική παράσταση για την πρόληψη από μαθητές Δημοτικού Σχολείου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ