ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάη 1999
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΙΑ
Προεκλογικά "μαγειρέματα"

Χωρίς ποσοστά τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για την ανεργία του πρώτου τετραμήνου. 1.643 απολύσεις κάθε εργάσιμη μέρα του Γενάρη

Με καθυστέρηση μηνών, ο ΟΑΕΔ παρουσίασε χτες τα στοιχεία για την εγγεγραμμένη ανεργία των τεσσάρων πρώτων μηνών του 1999,από τα οποία απουσιάζουν εντελώς τα ποσοστά, συνέπεια της "νέας" μεθόδου μέτρησης της ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Η κυβέρνηση επιδιώκει έτσι να απαλλαχτεί από τη γνωστοποίηση των ενοχλητικών ποσοστών της εγγεγραμμένης ανεργίας, η οποία τα τελευταία χρόνια σημειώνει σταθερή άνοδο και αποτελεί δείκτη γενικότερα για την πορεία της ανεργίας, η οποία έχει ξεπεράσει το 13%!!!

Ακόμη κι έτσι, όμως, δεν αποκρύπτεται ο μεγάλος αριθμός απολύσεων τους μήνες Γενάρη, Φλεβάρη, Μάρτη και Απρίλη του 1999, που ήταν αντίστοιχα, 41.079, 24.615, 28.118 και 27.935.Από τα στοιχεία αυτά λείπουν οι λεγόμενες "οικειοθελείς αποχωρήσεις". Κάθε εργάσιμη μέρα του Γενάρη απολύονταν κατά μέσο όρο 1.643 εργαζόμενοι, ενώ το Γενάρη του 1998 απολύονταν 995 εργαζόμενοι κάθε εργάσιμη μέρα!Το Φλεβάρη απολύονταν 985 εργαζόμενοι κατά μέσο όρο, το Μάρτη 1.125 και τον Απρίλη 1.096! Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 323.982 το Γενάρη, 335.628 το Φλεβάρη, 340.820 το Μάρτη και 334.850 τον Απρίλη. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Γενάρη του 1998, με 266.917 εγγεγραμμένους άνεργους, το ποσοστό ανεργίας ήταν 9,14%.Επίσης, έχει γνωστοποιηθεί από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ότι το πρώτο τρίμηνο του 1998 η ανεργία έφτασε το 11,5%!

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά, ωστόσο, και για την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής, όπως αυτή εκφράζεται με το διαβόητο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση.Το 1998, ο ΟΑΕΔ κατέγραψε 780.000 προσλήψεις. Παράλληλα, 530.118 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλιά τους. Το 75% των εργαζομένων που απολύθηκαν, εργάζονταν μέχρι 8 μήνες το πολύ. Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση δημιούργησε το 1998, με τα μέτρα της, περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας μόλις 5μηνης, 6μηνης και 8μηνης διάρκειας, από τις οποίες το 27,8% ήταν μερικής απασχόλησης!

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
"Προειδοποιητική" βολή για τα όρια συνταξιοδότησης

"Προειδοποιητική" βολή στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων και στα δικαιώματα των εργαζομένων, συνιστούν οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου,σε ημερίδα για την ανάλυση του τελευταίου αντιασφαλιστικού νόμου 2676/99, σχετικά με την "ανάγκη" επανεξέτασης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης!

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε από την "Ελληνική Εταιρεία Δικαίου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης", υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου. Επιχειρησιακά στελέχη της Γραμματείας αναφέρθηκαν σε πλευρές του νόμου, εκθειάζοντας φυσικά το περιεχόμενό του, ενώ χαιρέτισαν ο Μ. Παπαϊωάννου και ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Φ. Ιωαννίδης.

Σε σημείο της ομιλίας του, ο υπουργός ανέφερε σχετικά με τη χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ότι "από αύξηση εισφορών, έχω πει στην Ελλάδα ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, είναι ήδη υψηλές οι εισφορές στη χώρα μας, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και έχει επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας", για να καταλήξει ότι το θέμα της χρηματοδότησης απαιτεί "διορθωτικές παρεμβάσεις σε άλλα ζητήματα, είτε αφορούν όρια ηλικίας, είτε οτιδήποτε άλλο"...!

Η τοποθέτηση αυτή έρχεται σαν συνέχεια προηγούμενων δηλώσεων του υπουργού Εργασίας, ο οποίος υποστήριζε ότι το ζήτημα των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης συνδέεται άρρηκτα με τη χρηματοδότηση του συστήματος και ότι αυτό το ζήτημα θα εξεταστεί στον "κοινωνικό διάλογο" για το λεγόμενο "μεγάλο πακέτο του ασφαλιστικού".

Μέσα από μια μελετημένη διαρροή, απόψεων κυβερνητικών και άλλων στελεχών που σχετίζονται με την κοινωνική ασφάλιση, το θέμα της επανεξέτασης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης προς τα πάνω,επανέρχεται στη δημοσιότητα, σαν μια άσκηση "σφυγμομέτρησης" της κοινής γνώμης. Θεωρείται πάντως σίγουρη, η αύξησή τους, στα πλαίσια της ολοκλήρωσης της διάλυσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης κατά τις επιταγές της Κομισιόν.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παράταση παράνομης άδειας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Την παράταση της παράνομης άδειας λειτουργίας, εκτός νομίμου ωραρίου, της εταιρίας VIRGIN αποφάσισε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, παρά τις αντιδράσεις των μαζικών φορέων της πόλης.

Στη σύσκεψη του Νομαρχιακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ, ακόμη και ο αντινομάρχης Ηλ. Κοντόπουλος παραδέχτηκε ότι η απόφαση που πάρθηκε από το προηγούμενο ΝΣ είναι παράνομη. Η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Σ. Καλαντίδου,χαρακτήρισε την άδεια χαριστική που παραβιάζει τους νόμους του κράτους.

Ο νομάρχης και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας επέμειναν να μην αρθεί η προνομιακή άδεια που δόθηκε στην VIRGIN, ενώ οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της παράταξης της ΝΔ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση προτείνοντας να γίνουν οι κατάλληλες... διαβουλεύσεις μεταξύ των φορέων της Θεσσαλονίκης και της εταιρίας "για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης".

Μιλώντας εκ μέρους της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" ο Μιχάλης Σπυριδάκης, τόνισε ότι η παράταξη έγκαιρα προειδοποίησε τον νομάρχη και την πλειοψηφία του ΝΣ για τη σοβαρότατη απόφαση που παρέχει προνομιακή μεταχείριση σε μια εταιρία. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, τόσο για το πλήγμα που υφίσταται ο θεσμός, όσο και για την παράνομη άδεια, σημείωσε. "Και την πρώτη φορά που συζητήθηκε το θέμα και τώρα η παράταξή μας ψηφίζει κατά της χορήγησης προνομιακής άδειας που παραβιάζει το νόμιμο ωράριο", είπε ο Μ. Σπυριδάκης.

Τελικά ο Ηλ. Κοντόπουλος, αν και υπογράμμισε ότι υπάρχει ένα κενό στη λειτουργία του Νομαρχιακού Συμβουλίου, αναδιπλώθηκε προτείνοντας να δοθεί ένα περιθώριο για να τα βρουν με την εταιρία οι Σύλλογοι Εμποροϋπαλλήλων και Εμπόρων της Θεσσαλονίκης...

Με απόφασή του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καταγγέλλει "την ακατανόητη στάση τόσο του νομάρχη όσο και του Νομαρχικού Συμβουλίου και την "αδυναμία" τους να άρουν την παράνομη απόφαση άδειας λειτουργίας της εταιρίας VIRGIN".

Ακόμα δικάζουν τον αγώνα της ΕΑΣ!

Εφτά χρόνια μετά το μεγάλο αγώνα των εργαζομένων της ΕΑΣ ενάντια στη διάλυση της επιχείρησης και στην ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, δεν έχουν πάρει ακόμα τέλος οι διώξεις που ασκήθηκαν κατά των πρωτοπόρων εκείνου του αγώνα. Ετσι, σήμερα δικάζεται ξανά στο Εφετείο Αθήνας ο Χρήστος Σταμούλος, μέλος της διοίκησης του σωματείου, με την κατηγορία της "περιύβρισης αρχής" που του είχε απαγγελθεί το Σεπτέμβρη του 1992! Πρόκειται για μια υπόθεση που είχε δικαστεί πρωτόδικα το Μάη του 1993, ο συνδικαλιστής είχε καταδικαστεί σε δυο χρόνια φυλάκιση, είχε ασκήσει έφεση και είχε αφεθεί ελεύθερος. Στο μεταξύ, βεβαίως, έχει καταργηθεί, με νόμο, το αδίκημα της περιύβρισης αρχής, αλλά ο συνδικαλιστής θα ξανακαθίσει στο εδώλιο!

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Να αποκρουστούν τα αντεργατικά μέτρα

Το "Εθνικό Σχέδιο Δράσης" για την... απασχόληση, καταγγέλλει το ΕΚΛ

"Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Λάρισας είναι αντίθετο με τα μέτρα που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση, με τη συναίνεση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και καλεί τους εργαζόμενους να αποκρούσουν τα παραπάνω αντεργατικά μέτρα", σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΕΚΛ,σχετικά με το "Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση". Επίσης, καλεί την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ "να αντιταχθεί σ' αυτά τα μέτρα" και καταγγέλλει τη στάση της "που με τη συμφωνία αυτή εξυπηρετεί τα σχέδια και τα συμφέροντα των εργοδοτών σε βάρος των εργαζομένων".

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι "η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έκανε πάλι το "καθήκον" της απέναντι στους εργοδότες, να προσφέρουν σαν δώρο στους εργαζόμενους ένα σχέδιο εκμετάλλευσής τους. Είναι στάχτη στα μάτια και επαίσχυντη δημαγωγία, είναι νέα προνόμια που βαφτίζονται στην κολυμπήθρα της ΟΝΕ μέτρα για την απασχόληση".

Το ΕΚΛ σημειώνει ότι "τα μέτρα αυτά είναι εναρμονισμένα με την αντεργατική πολιτική της ΕΕ και επιδιώκεται με κάθε τρόπο η απαλλαγή της κυβέρνησης από την επιδότηση των ανέργων και όχι να αντιμετωπιστεί πραγματικά το οξυμένο πρόβλημα της ανεργίας. Μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων μπορούν και πρέπει να παρθούν, αλλά σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή της κυβέρνησης. Η κατεύθυνση για την ανακούφιση των ανέργων πρέπει να έρθει σε σύγκρουση με τα προνόμια της ολιγαρχίας και να δοθούν γενναίες χρηματοδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό στους άνεργους και όχι στους εργοδότες".

Επιπλέον, σημειώνεται ότι "με τα αντεργατικά αυτά μέτρα της κυβέρνησης επιχειρείται ο πλήρης ενταφιασμός της δημόσιας δωρεάν κοινωνικής πολιτικής για όλους τους εργαζόμενους των λαϊκών στρωμάτων".

Αναπροσαρμογές συντάξεων

Με απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αυξάνονται κατά 3,9% οι συντάξεις μέχρι 100.000 δρχ. των συνταξιούχων του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Προσωπικού ΕΡΤ και Τουρισμού.Σε ειδικές περιπτώσεις η αύξηση μπορεί να είναι μεγαλύτερη, καθώς οι συντάξεις γήρατος και αναπηρίας δεν μπορεί να είναι μικρότερες από 40.000 δρχ. και οι συντάξεις θανάτου του ποσού των 38.000 δρχ.

Για συντάξεις από 100.000 δρχ. μέχρι 130.000 δρχ. χορηγείται αύξηση 3.900 δρχ..Δε χορηγείται αύξηση για μεγαλύτερες συντάξεις.

Οι συντάξεις που καταβάλλονται στους συνταξιούχους του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών,αυξάνονται κατά 1,4% ως διορθωτικό ποσό και κατά 2,5% επί του ποσού που θα προκύψει.

Επίσης, οι συντάξεις του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων αυξάνονται κατά 1,4% και στη συνέχεια κατά 2,5%,επί του ποσού που θα προκύψει. Οι αυξήσεις σε όλα τα ταμεία ισχύουν από 1.1.1999.

Με απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εγκρίθηκε η επιχορήγηση του Ειδικού Λογαριασμού Πρόνοιας Φυματικού Προσωπικού ΤΤΤ με το ποσό των 23 εκατ. δρχ. για την πληρωμή των επιδομάτων και βοηθημάτων στους ασφαλισμένους του ειδικού αυτού λογαριασμού.

Ανεργοι οικοδόμοι περιμένουν σε μία από τις πολλές "πιάτσες" μπας και βρουν μεροκάματο

  • Με αφορμή τη συνδιάσκεψη των 15 ευρωπαίων ηγετών στην Κολωνία, το ευρωπαϊκό δίκτυο ευρω - πορειών διοργανώνει διαδήλωση το Σάββατο 29 του Μάη, ενάντια στον πόλεμο, στην ανεργία, στον κοινωνικό αποκλεισμό και στο ρατσισμό. Στη διαδήλωση θα συμμετάσχει αντιπροσωπεία του ελληνικού δικτύου ευρω - πορειών, του ΕΚΑ και 32 συνδικαλιστικών οργανώσεων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ