ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάη 1999
Σελ. /48
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Προβάδισμα η έδρα

Για μια ακόμη Κυριακή ο άσος έχει την τιμητική του στο δελτίο. Οι γηπεδούχοι είναι ανώτεροι και έτσι τα κέρδη δεν αναμένονται υψηλά αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις. Ας δούμε όμως αναλυτικά τα προγνωστικά του "Ρ":

1. ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΙΩΝΙΚΟΣ: Χωρίς άγχος οι δυο μονομάχοι θα προσπαθήσουν για τη νίκη. Προτείνεται: 12

2. ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΣ: Αλλο ένα ματς χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον. Πάντως ο Γηραιός έχει τον πρώτο λόγο αφού σαφώς είναι ανώτερος. Προτείνεται: 1

3. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΕΚ: Διαδικαστικό χαραχτήρα έχει το παιχνίδι στο Φάληρο, όμως οι Πειραιώτες έχουν το πάνω χέρι αφού θέλουν να πανηγυρίσουν τον τίτλο με νίκη. Προτείνεται:

4. ΟΦΗ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Ενα ακόμη ανοιχτό ματς που δεν είναι καθόλου εύκολο για προγνωστικά. Τριπλή παραλλαγή για κάθε ενδεχόμενο. Προτείνεται: 1Χ2

5. ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ - ΚΑΒΑΛΑ: Η προϊστορία είναι με το μέρος των Μακεδόνων, που δεν έχουν ηττηθεί στον Πύργο. Αρα ισοπαλία. Προτείνεται: Χ

6. ΠΑΟΚ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Ο "δικέφαλος του βορρά" είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί και λογικά οι "κυανέρυθροι" δε θα έχουν καμία τύχη στην Τούμπα. Προτείνεται: 1

7. ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ - ΑΡΗΣ: Η ομάδα του Κορυδαλλού θέλει να τελειώσει με τον καλύτερο τρόπο το φετινό πρωτάθλημα. Τα ίδια όμως ισχύουν και για τους Σαλονικιούς. Προτείνεται: 12

8. ΞΑΝΘΗ - ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ: Μπορεί η Σκόντα να έχασε το τρένο του ΟΥΕΦΑ όμως θέλει να τελειώσει με νίκη τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις. Προτείνεται: 19. ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΑΝΑΓ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Η ταλαιπωρία του ταξιδιού στην Κρήτη για τους Θεσσαλούς είναι το ουσιώδες απ' αυτό το "ακίνδυνο" ματς. Προτείνεται: 1

10. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ: Ισως το πλέον ακλόνητο στάνταρ του δελτίου. Οι Πόντιοι θέλουν τη νίκη για να σωθούν ενώ ήδη οι Βολιώτες έχουν υποβιβαστεί. Προτείνεται: 1

11. ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - ΚΑΛΛΙΘΕΑ: Το σπουδαιότερο ματς της τελευταίας αγωνιστικής στην Πάτρα. Αμφίρροπο παιχνίδι ανοιχτό σε κάθε αποτέλεσμα. Προτείνεται: 1Χ2

12. ΛΑΡΙΣΑ - ΛΥΚΟΙ: Οι φιλοξενούμενοι μόνο με θαύμα θα σωθούν. Οσον αφορά την ΑΕΛ είναι παντελώς αδιάφοροι. Προτείνεται: 12

13. ΔΟΞΑ ΒΥΡΩΝΑ - ΠΙΕΡΙΚΟΣ: Αδιάφορη αναμέτρηση αφού δεν έχουν κανένα όφελος οι δυο ομάδες. Προτείνεται: 1

Σ13: ΤΕΡΝΑΝΑ - ΒΕΡΟΝΑ: Η ισοπαλία δε θα δυσαρεστήσει καμιά από τις δυο ομάδες. Παίξτε ιταλικά. Προτείνεται: Χ

Ο 14ος

ΜΠΑΣΚΕΤ
"Διαζύγιο" Ολυμπιακού - Ιβκοβιτς

Το χρονικό ενός χωρισμού ολοκληρώθηκε χθες και τυπικά για τον Ντούσαν Ιβκοβιτς και τον Ολυμπιακό μετά τη συνάντηση που είχε ο πρώτος με τον πρόεδρο της ομάδας Σωκράτη Κόκκαλη. Τα σενάρια που ήθελαν τις δυο πλευρές να συναντιούνται προκειμένου να οριστικοποιήσουν τους διαφορετικούς δρόμους που θα πάρουν επιβεβαιώθηκαν πλήρως. Μετά από δίωρη συζήτηση των δυο ανδρών δεν προέκυψε το... κάτι που θα αλλάζει τα διαγραφόμενα και έτσι με ανακοίνωσή της η ομάδα του Πειραιά χθες το απόγευμα οριστικοποίησε το διαζύγιο με τον Σέρβο τεχνικό. Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ομάδας του Πειραιά, οι δυο πλευρές χωρίζουν σε φιλικό κλίμα, αφού ο κ. Κόκκαλης ευχαρίστησε τον κ. Ιβκοβιτς για την πολύτιμη προσφορά που είχε στην ομάδα στην τριετή συνεργασία. Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι ο πρόεδρος της ομάδας Σωκράτης Κόκκαλης, αναγνωρίζοντας το μέγεθος της δυσκολίας στο να αντικαταστήσει κανείς έναν προπονητή διεθνούς ακτινοβολίας, αναλαμβάνει προσωπικά τη διαδικασία επιλογής νέου τεχνικού.

Οσον αφορά το τελευταίο ζήτημα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη κύκλοι μέσα από την "ερυθρόλευκη" ομάδα έχουν κάνει επαφές με τον προπονητή της Κίντερ Ετορε Μεσίνα και όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά. Ενα άλλο σενάριο είναι και αυτό με πρωταγωνιστή τον Σβι Σερφ, αφού στον Ολυμπιακό πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν τη δουλιά του Ισραηλινού. "Μπαλαντέρ" είναι ακόμη οι Σέρβοι Ομπράντοβιτς, Σάκοτα.

Τέλος και ο Πολίτης

Πάντως το διαζύγιο Ιβκοβιτς - Ολυμπιακού δεν ήταν το μόνο στο χώρο του μπάσκετ αυτές της ημέρες, αφού αιφνιδιαστικά και παρά τα όσα έλεγε ο πρόεδρος της ομάδας Γιάννης Φιλίππου, ο Κώστας Πολίτης αποτελεί παρελθόν πλέον για την Ενωση. Η "κιτρινόμαυρη" διοίκηση ανακοίνωσε ξαφνικά το τέλος της συνεργασίας με τον Ελληνα τεχνικό.

Ετσι ξανάρχονται στο φως τα σενάρια που θέλουν τον Γιάννη Ιωαννίδη να επιστρέφει ξανά στο "Δικέφαλο". Μάλιστα πολλοί θέλουν τον "Ξανθό" να έχει συναντηθεί με τον Γιάννη Γρανίτσα και να έχει γίνει το πρώτο βήμα για τη συνεργασία. Πάντως δεν είναι τα μόνα, αφού φήμες μιλούν και για τον Σλόμπονταν Σούμποτιτς.

Η μεγάλη ανατροπή

Στις καθυστερήσεις του τελικού η Μάντσεστερ "γύρισε" το ματς κόντρα στην Μπάγερν με 2-1

Χρειάστηκαν 31 χρόνια για να φθάσει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να διεκδικήσει την κορυφή της Ευρώπης. Χρειάστηκαν μόλις δυο λεπτά για να την κατακτήσει... Ετσι, λοιπόν, από προχθές το βράδυ οι "μπέμπηδες" βρίσκονται στην κορυφή της δόξας τους, αφού αποτελούν τους νέους πρωταθλητές Ευρώπης για τη φετινή περίοδο. Η νίκη με 2-1 επί της Μπάγερν Μονάχου μετά από ένα συναρπαστικό τελικό που διεξήχθη στο Καμπ Νου της Βαρκελώνης έδωσε το τρίτο φετινό τρόπαιο στη Μάντσεστερ για τη χρονιά (είχαν προηγηθεί το πρωτάθλημα και κύπελλο Αγγλίας) και το δεύτερο Κύπελλο Πρωταθλητριών στη συλλογή της.

Θρίλερ στο φινάλε

Ο τελευταίος τελικός της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής διοργάνωσης σε επίπεδο συλλόγων για τον 20ό αιώνα έμελλε να είναι και ο καλύτερος. Το σκηνικό που παίχτηκε στο στάδιο της Βαρκελώνης ούτε είχε ξαναπαιχτεί μέχρι τώρα, αλλά και μάλλον πολύ δύσκολα θα επαναληφθεί. Ηταν πραγματικά ένας μεγάλος αγώνας ανάμεσα σε δυο μεγάλες ομάδες. Ηταν ένα παιχνίδι που επιβεβαίωσε πλήρως την ομορφιά του ποδοσφαίρου. Αυτή την ομορφιά που... λέει ότι ένας αγώνας τελειώνει μόνο με το σφύριγμα του διαιτητή και ποτέ πριν νωρίτερα. Οτι εάν χάνεις κλασικές ευκαιρίες μπορεί στο τέλος να το πληρώσεις... Αυτή την ομορφιά που λέει ότι οι μεγάλες ομάδες ανά πάσα στιγμή μπορούν να φέρουν τα πάνω - κάτω και να αποδείξουν το χαρακτηρισμό τους.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ ήταν το μεγάλο φαβορί. Η Μπάγερν όμως ήταν αυτή που κέρδιζε τις εντυπώσεις και την ουσία, μέχρι τη στιγμή που ο τέταρτος διαιτητής σήκωσε την πινακίδα με τα λεπτά των καθυστερήσεων που πρέπει να κρατήσει ο Ιταλός Κολίνα, που διεύθυνε τον αγώνα. Είχε προηγηθεί στο σκόρ πολύ νωρίς, μόλις στο 6, με άψογη εκτέλεση φάουλ του Μάριο Μπάσλερ, είχε χάσει μια κλασική ευκαιρία με τον Μέμετ Σολ που έδιωξε ο Πίτερ Σμάιχελ και είχε δυο δοκάρια με τους Σολ και Γιάνκελ. Λίγο όμως πριν το φινάλε, το σκηνικό άλλαξε άρδην. Δυο αλλαγές έκανε ο Φέργκιουσον προκειμένου να ανατρέψει τη διαγραφόμενη ήττα της ομάδας του και τα κατάφερε τέλεια, αφού αποδείχτηκαν χρυσές. Στο 91 ο Σέριγχαμ και στο 93 ο Σόλκιερ έφεραν την ανατροπή, γράφοντας το 2-1 και στέλνοντας τους "κόκκινους διαβόλους" στον έβδομο ουρανό.

"Οσο άξιζε το τρόπαιο η Μπάγερν για την εμφάνισή της σε όλο τον αγώνα, άλλο τόσο το άξιζε και η Μάντσεστερ για την εμφάνισή της στα τελευταία λεπτά", θα πει λίγο αργότερα ο προπονητής των Βαυαρών Οτο Χίτζεφελντ σε μια ένδειξη ιπποτισμού, παρά το γεγονός ότι δεν μπορούσε να πιστέψει τι είχε συμβεί.

"Αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Μπράβο στους παίκτες μου που δεν τα παράτησαν και δικαιώθηκαν στο τέλος", ήταν τα λόγια του προπονητή των επιτυχιών Αλεξ Φέργκιουσον που μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έγινε ο άνθρωπος που έβγαλε τη Μάντσεστερ από την αφάνεια.

Από την κόλαση στον... παράδεισο βρέθηκαν σε δύο λεπτά οι "μπέμπηδες"

Από την κόλαση στον... παράδεισο βρέθηκαν σε δυο λεπτά οι "μπέμπηδες"

ΒΟΛΕΪ

Νέα ήττα γνώρισε η Εθνική μας ομάδα νεανίδων, που χτες αντιμετώπισε τη Φινλανδία στο 2ο της αγώνα στην προκριματική φάση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, που πραγματοποιείται στη Ρωσία. Οι Ελληνίδες αθλήτριες πάλεψαν για τη νίκη που θα κρατούσε ζωντανές τις ελπίδες τους για πρόκριση στην επόμενη φάση του θεσμού, όμως τελικά δεν άντεξαν και ηττήθηκαν με 3 - 2 (20 - 25, 25 - 23, 25 - 12, 18 - 25, 15 - 12).

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Νίκη χωρίς αντίκρισμα για την Εθνική ομάδα των ανδρών στο χάντμπολ κόντρα στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη με 29-25 για την προκριματική φάση του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα αντιμετωπίσει ξανά τους Βόσνιους το Σάββατο στο κλειστό γυμναστήριο του Ιωνικού (19.30 SUPERSPORT).

ΠΥΓΜΑΧΙΑ
Εξηγήσεις από την Ομοσπονδία

Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες η Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας με αφορμή το θάνατο του Σκοπιανού πυγμάχου Νεντελκόβσι, ενώ αγωνιζόταν στο διεθνές τουρνουά "Τοφάλεια '99". Τα μέλη της Ομοσπονδίας προς απάντηση των επικριτών τους τόνισαν πως είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα ιατρικά μέτρα. Για το θλιβερό περιστατικό είπαν πως οι 5 νοσοκόμοι που βρίσκονταν στο γήπεδο προσπάθησαν να επαναφέρουν τις αισθήσεις του άτυχου αθλητή κάτι που όμως δεν ήταν εφικτό. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι ιατρικές εξετάσεις δεν έδειξαν τίποτα και το ιατρικό βιβλιάριο του αθλητή έδειχνε πως είχε αγωνιστεί χωρίς πρόβλημα σε τουρνουά στα Σκόπια και στη Βουλγαρία το Μάρτη του 1999.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ