ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούνη 1999
Σελ. /64
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απλήρωτα νυχτέρια στο "Αλεξάνδρα"
  • Καθημερινές στάσεις εργασίας των εργαζομένων στο νοσοκομείο για καθυστερούμενες οφειλές απ' την αρχή του χρόνου
  • Περιοδεία του Αλ. Τομαρά, υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, στο νοσοκομείο

"Δώστε πίσω τα λεφτά μας". Μ' αυτό το σύνθημα οι εργαζόμενοι στο "Αλεξάνδρα" απαίτησαν και χτες τις καθυστερούμενες πληρωμές απ' τις αρχές του χρόνου για νυχτερινά, αργίες και εξαιρέσιμα.

Και τα χρωστούμενα δεν είναι λίγα: Σύμφωνα με τους μετριότερους υπολογισμούς, σε κάθε εργαζόμενο του Αλεξάνδρα χρωστούν τουλάχιστον 180 - 200 χιλιάδες δραχμές. Οι οφειλές στους εργαζόμενους του "Αλεξάνδρα" οφείλονται στη γενικότερη πολιτική περικοπών που εφαρμόζει η κυβέρνηση απέναντι στους εργαζόμενους. Ετσι, το συνολικό κονδύλι - ύψους 27,017 δισ. δραχμών - που ενέκρινε ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης για τις πρόσθετες εργασίες υπολείπεται κατά πολύ απ' το κονδύλι που ζήτησαν οι διοικήσεις των νοσοκομείων για να καλύψουν τις ανάγκες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του "Αλεξάνδρα" είχε δεσμευτεί απέναντι στους εργαζόμενους ότι θα ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών πρόσθετο κονδύλι 50 εκατ. δραχμών σε περίπτωση που δεν επαρκούν τα σημερινά κονδύλια για όλο το 1999.

Χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στο "Αλεξάνδρα" έκαναν στάση εργασίας (8-11 πμ) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νοσοκομείου. Στη γενική τους συνέλευση αποφάσισαν να επαναλαμβάνουν την ίδια κινητοποίηση κάθε πρωί, μέχρι να πληρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι.

Περιοδεία του Αλ. Τομαρά

Για τα προβλήματα των εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αλεξάνδρα" ενημερώθηκε από το ίδιο το προσωπικό και τους εκπροσώπους του συλλόγου εργαζομένων ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Αλέκος Τομαράς,που χτες περιόδευσε στο νοσοκομείο.

Μέσα από μια διεξοδική συζήτηση για τα προβλήματα των εργαζομένων στο χώρο της δημόσιας υγείας και την πολιτική που ασκείται στον τομέα αυτό κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα τους και να αντισταθούν στις πολιτικές που θέλουν την κατάργηση των κεκτημένων τους και τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας. "Η πολιτική της λιτότητας που επιβάλλεται από την κυβέρνηση, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, έχει φέρει τους εργαζόμενους στα πρόθυρα της πείνας και της εξαθλίωσης", υπογράμμισε ο Αλ. Τομαράς.

Τέλος ο Αλ. Τομαράς κάλεσε τους εργαζόμενους να ενισχύσουν και με την ψήφο τους το ΚΚΕ στις εκλογές τονίζοντας ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που στέκεται στον αγώνα των εργαζομένων και αντιστέκεται στις επιταγές του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις οποίες υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση σε βάρος του ίδιου του ελληνικού λαού.

ΕΪΤΖ
Επιδερμική ενημέρωση αντί για αγωγή υγείας

Με κινήσεις εντυπωσιασμού, που εξυπηρετούν και τις προεκλογικές ανάγκες, επιχειρεί η κυβέρνηση να αποδείξει ότι ακολουθεί αποτελεσματική αντιμετώπιση του ΕΪΤΖ.

Ετσι η θερινή εκστρατεία ενημέρωσης κατά του ΕΪΤΖ, όπως ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης, περιλαμβάνει ένα φεστιβάλ στο Γκάζι(19.6.1999), ορισμένες μουσικές και θεατρικές παραστάσεις και περιοδεία στηνκινητή μονάδα ενημέρωσης σε νησιωτικές κυρίως περιοχές το δίμηνο Ιούλη - Αυγούστου 1999. Ετσι έμεινε και πάλι ως μέγα ζητούμενο η χάραξη και εφαρμογή μιας προληπτικής πολιτικής για το ΕΪΤΖ που θα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο αγωγής υγείας του πληθυσμού και ιδιαίτερα των μαθητών. Ερωτηθείς για το θέμα αυτό ο Θ. Κοτσώνης, είπε ότι είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας - το οποίο εφάρμοσεένα πιλοτικό πρόγραμμα και τελείωσε.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στην ανεπαρκή πολιτική ενημέρωσης καθώς χρησιμοποιεί με λαθεμένο τρόπο τα συμπεράσματα μιας έρευνας σύμφωνα με την οποία ο ελληνικός πληθυσμός ενημερώνεται για το ΕΪΤΖ κατά 65% απ' την τηλεόραση και 7% απ' τις εφημερίδες. Δηλαδή, όπως δήλωσε ο Θ. Κοτσώνης, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην παραγωγή τηλεοπτικών σποτς. Δηλαδή θα έχουμε"ανακύκλωση" κάποιων ερευνών που θα γίνονται θέματα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ετσι λοιπόν οι κρίσιμες ηλικίες των 15 - 30 χρόνων, προς τους οποίους θέλει να στρέψει "την επικοινωνιακή της πολιτική η κυβέρνηση" μένουν ουσιαστικά ανέγγιχτες.

Απ' την έρευνα - στην οποία πήραν μέρος 2.000 άτομα 18 - 49 ετών - προκύπτει ότι ο ελληνικός πληθυσμός έχει μια γνώση για το ΕΪΤΖ, ωστόσο όμως υπάρχει μικρή στάθμιση του κινδύνου. Δηλαδή νομίζουν ότι ο κίνδυνος είναι για τους άλλους κι όχι για τον εαυτό τους.

Το Συντονιστικό του ΟΗΕ

Η Ελλάδα εκλέχτηκε για πρώτη φορά στο Συντονιστικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Προγράμματος του ΟΗΕ για το ΕΪΤΖ.

Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο Μάριος Λαζανάς,διευθυντής της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) του Τζάνειου με αναπληρωτή τον Παναγιώτη Γαργαλιάνο,διευθυντή της ΜΕΛ του Κρατικού Αθήνας.

Σοβαρές καταγγελίες συμβούλου Επικρατείας

Φωτιές ανάβει το πόρισμα του συμβούλου Επικρατείας Σ. Χαραλαμπίδη,ενώ το κλίμα στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο τις τελευταίες μέρες μεταξύ των δικαστικών λειτουργών είναι πολύ βαρύ.

Ο Σ. Χαραλαμπίδης, που παραλείφθηκε στις τελευταίες κρίσεις, είναι μέλος επιτροπής που συστάθηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ για να εξετάσει ζητήματα ορισμού εισηγητών, την εισαγωγή υποθέσεων στην Ολομέλεια, τη συμμετοχή δικαστών σε συμβούλια, επιτροπές κλπ.

Το πόρισμα του Σ. Χαραλαμπίδη κάνει λόγο για πελατειακές σχέσεις και καταλογίζει ευθύνες σε ομάδα δικαστών, για την οποία ισχυρίζεται ότι πρόσκειται στον πρόεδρο του δικαστηρίου.

Ειδικότερα, στο πόρισμα Χαραλαμπίδη μεταξύ άλλων αναφέρεται:

  • Γίνεται διορισμός συγκεκριμένων δικαστών σε διάφορες επιτροπές, με πρόσθετες αμοιβές και χωρίς να υποβάλλονται οι προβλεπόμενες δηλώσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
  • Ανατίθενται δικαστικές υποθέσεις σε εισηγητές - ενώπιον της Ολομέλειας - με πρόταση του προέδρου του ΣτΕ "κατόπιν ενδεχομένως προηγούμενης ανεπίσημης υπόδειξης του οικείου υπουργού".
  • Μερικοί δικαστές δεν υποβάλλουν, όπως έχουν υποχρέωση, δυο φορές το χρόνο υπεύθυνη δήλωση για συμμετοχή τους σε επιτροπές και συμβούλια. Η πεισματώδης αυτή άρνηση δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και δημιουργείται η εντύπωση ότι έχουν κάτι να αποκρύψουν.
ΚΕΡΚΥΡΑ
Ανθυγιεινές φτήνιες του ΠΑΣΟΚ

Λασπολογεί σε βάρος γιατρών και των εργαζομένων που κινητοποιούνται για περικοπές στα κονδύλια των εφημεριών και των καθυστερούμενων από δεδουλευμένα

Τη συμπαράσταση στους γιατρούς και στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Κέρκυρας, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι παλεύουν για την αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης που υπονομεύεται από την πολιτικής της εμπορευματοποίησης της Υγείας που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κόμματα που την υποστηρίζουν.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, επί χρόνια εμπαίζει τους εργαζόμενους στην Υγεία αλλά και τον κερκυραϊκό λαό, αρνείται να προχωρήσει στην πρόσληψη του αναγκαίου νοσηλευτικού, διοικητικού και ιατρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να υπάρχει εντατικοποίηση της δουλιάς του υπάρχοντος προσωπικού, αφήνει απλήρωτους τους εργαζομένους και τους παρακρατεί δεδουλευμένα πολλών μηνών, ενώ περικόπτει και τις εφημερίες των γιατρών του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του νομού.

Παράλληλα, η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ καταγγέλλει τη στάση της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ, η οποία θορυβημένη από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των γιατρών κατασυκοφαντεί τον αγώνα τους με φτηνές επινοήσεις του τύπου "ΚΚΕ και ΝΔ υποκινούν τους εργαζόμενους για προεκλογικούς λόγους". "Αντί να λασπολογεί εναντίον των γιατρών και των άλλων εργαζομένων και εναντίον του ΚΚΕ, καλύτερα θα 'ταν να πίεζε την κυβέρνησή τους να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους", τονίζει η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ.

"Η κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας και ο μεγάλος λάκκος του Νέου Νοσοκομείου αναδεικνύουν τις πελώριες κυβερνητικές ευθύνες, που σχεδιασμένα επί χρόνια υποβαθμίζει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας", υπογραμμίζει τέλος η ΝΕ του ΚΚΕ και καλεί όλο το λαό να καταδικάσει πολιτικά την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και να υπερψηφίσει μαζικά το ΚΚΕ.

"ΤΖΑΝΕΙΟ"
Ενίσχυση της "Δημοσιοϋπαλληλικής - Συνεργαζομένων"

Δυναμωμένη βγήκε η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα - Συνεργαζόμενοι" στις εκλογές του σωματείου των εργαζομένων του "Τζανείου" νοσοκομείου που έγιναν στις 3 και 4 Ιούνη 1999 για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και για την ανάδειξη εκπροσώπων στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Τα αποτελέσματα για την ανάδειξη του ΔΣ του συλλόγου των εργαζομένων έχουν ως εξής:

"Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα - Συνεργαζόμενοι": 181 ψήφοι και 2 έδρες. "Δημοκρατική Συνεργασία" (ΠΑΣΚΕ): 487 ψήφοι και 5 έδρες. ΔΑΚΕ: 228 ψήφοι και 2 έδρες. "Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων": 42 ψήφοι, καμία έδρα. "Εργατική Αλληλεγγύη": 14 ψήφοι, καμία έδρα.

Για την εκλογή αντιπροσώπων στην ΠΟΕΔΗΝ τα αποτελέσματα έχουν ως εξής (σε παρένθεση τα αποτελέσματα των εκλογών του '95):

"Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα - Συνεργαζόμενοι": 110 ψήφοι και 3 έδρες (1 έδρα). "Δημοκρατική Συνεργασία" (ΠΑΣΚΕ): 352 ψήφοι και 8 έδρες (8 έδρες). ΔΑΚΕ: 153 ψήφοι και 3 έδρες (4 έδρες). "Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων": 29 ψήφοι, καμία έδρα (2 έδρες).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ