ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούνη 1999
Σελ. /64
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
Μόνη δύναμη με άνοδο η ΔΕΕ

Σημαντική αύξηση σε ποσοστά και σε αριθμό αντιπροσώπων στο Συνέδριο της ΟΛΜΕ, που θα γίνει στις 30 Ιούνη με 3 Ιούλη στην Αθήνα, σημειώνει η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών. Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των εκλογών που γίνονται στην ΕΛΜΕ για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο 9ο Συνέδριο,η μόνη δύναμη που παρουσιάζει σημαντική αύξηση των δυνάμεών της τόσο σε ποσοστά όσο και σε αντιπροσώπους είναι η ΔΕΕ (υπολείπονται 5 ΕΛΜΕ από τις 80).

Ολες οι άλλες δυνάμεις (ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, Συνεργασία, Παρέμβαση) παρουσιάζουν είτε στασιμότητα είτε πτώση. Συγκεκριμένα, στο Λεκανοπέδιο, η ΔΕΕ αυξάνει το ποσοστό της από 11.79% που είχε στο προηγούμενο συνέδριο, σε 14.5%.Στην επαρχία από 1727 ψήφους που είχε στο προηγούμενο συνέδριο και ποσοστό 8,61% έχει 2.431 ψήφους και 11,6% . Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει η ΔΕΕ και στην εκλογή αντιπροσώπων. Από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα, αυξάνει τους αντιπροσώπους της σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριο κατά 30% (στο προηγούμενο συνέδριο είχε 29 αντιπροσώπους).

Η ΔΕΕ αισιοδοξεί ότι η αύξηση αυτή των αντιπροσώπων της στο Συνέδριο, θα εκφραστεί και σε ενίσχυση της δύναμής της στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ (στο απερχόμενο ΔΣ, το οποίο προέκυψε από το συνέδριο του 1997, η ΔΕΕ έχει μία έδρα). Κυρίως, όμως, η ΔΕΕ θα αξιοποιήσει την ενίσχυσή της αυτή για την ανάπτυξη αγώνων το επόμενο διάστημα και για την πραγματοποίηση ενός ουσιαστικού συνεδρίου και όχι "συνεδρίου διαδρόμων". Ενός συνεδρίου που θα πάρει αποφάσεις που θα βρίσκονται στον αντίποδα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα ανταποκρίνονται στα αιτήματα που έθεσαν οι μεγαλειώδεις αγώνες των μαθητών, των εκπαιδευτικών και γενικότερα του λαού μας το προηγούμενο διάστημα.

ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Συγκέντρωση αύριο στο υπουργείο Παιδείας

Συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας διοργανώνει αύριο, Τετάρτη, στις 11.30 το πρωί η Πανελλήνια Ενωση Αδιορίστων Εκπαιδευτικών (ΠΕΑΕ) ενάντια στην κατάργηση της επετηρίδας και στη ρύθμιση για τους αναπληρωτές, που έρχεται σε αντίθεση με τις πάγιες θέσεις των αδιορίστων εκπαιδευτικών. Παράλληλα, ζητά μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα, κατάργηση του διαγωνισμού της ντροπής, να παραμείνει η επετηρίδα μόνος τρόπος διορισμού και καλεί σε ενιαίο αγώνα για την κατάργηση του Ν.2525.

Η ΠΕΑΕ επισημαίνει ότι η ρύθμιση αυτή δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση ρύθμιση του προβλήματος των αναπληρωτών, εφόσον το υπουργείο δεσμεύεται μόνο να προσλάβει μια μικρή μερίδα από αυτούς για το διάστημα 1999 - 2003, χωρίς σίγουρη προοπτική μονιμοποίησής τους. "Γίνεται φανερό πως ο στόχος του ΥΠΕΠΘ είναι να καλλιεργήσει φρούδες ελπίδες, να διαχωρίσει τους αδιόριστους και να καταφέρει ένα επιπλέον πλήγμα στην επετηρίδα", επισημαίνει η ΠΕΑΕ και αναφέρεται και στην υιοθέτηση από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ πρότασης για πρόσληψη εκπαιδευτικών με μεικτό σύστημα (διαγωνισμός - εξετάσεις και επαγγελματικά - επιστημονικά προσόντα).

Οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί καταδικάζουν και την πολιτική του υπουργείου, που "εμμένει στην πρακτική των ελάχιστων διορισμών, ενώ αρνείται να καλύψει το ποσοστό των διορισμών από το διαγωνισμό με διορισμούς από την επετηρίδα στην περίπτωση που δεν υπάρχουν επιτυχόντες όπως στους δασκάλους. Στόχος είναι η μείωση των διορισμών και το περαιτέρω μπλοκάρισμα της επετηρίδας", τονίζουν.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας

Παράσταση διαμαρτυρίας διοργανώνουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας σπουδαστές του τμήματος Βιβλιοθηκονομίας του ΤΕΙ Αθήνας. Διαμαρτύρονται για την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να λειτουργήσει τις σχολικές βιβλιοθήκες με εκπαιδευτικούς "επιμορφωμένους" και όχι με βιβλιοθηκονόμους. Πρόκειται για τις 450 από τις 500 σχολικές βιβλιοθήκες που προβλέπονται από το ΕΠΕΑΕΚ (για τις υπόλοιπες που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα προβλέπεται η πρόσληψη βιβλιοθηκονόμων). Οι σπουδαστές ζητούν το "πάγωμα" του προγράμματος για τις σχολικές βιβλιοθήκες και προσλήψεις βιβλιοθηκονόμων με διαφανείς διαδικασίες και αντιδρούν συνολικά στα προγράμματα του ΕΠΕΑΕΚ.

Αναφερόμενοι ειδικά στο ρόλο του ΕΠΕΑΕΚ, τονίζουν ότι "χρηματοδοτεί τέτοιου είδους προγράμματα, που διασπούν τα πτυχία μας και δημιουργούν νέες κατηγορίες εργαζομένων μιας χρήσης για τις εταιρίες που διεισδύουν στις σχολές. Μέσω των ΕΠΕΑΕΚ κατατίθενται εκατοντάδες δισ. από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την υποταγή της εκπαίδευσης στους νόμους της αγοράς και για την εφαρμογή του νόμου Αρσένη στις σχολές".

ΤΕΕ
Προσφυγή για τις αμοιβές μηχανικών

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, προσέφυγε το ΤΕΕ επειδή - όπως επισημαίνει - με αποφάσεις, σιωπηρές αρνήσεις και παραλείψεις του εξακολουθεί να παρατείνει το "πάγωμα" των αμοιβών των μηχανικών κατά την έκδοση οικοδομικών αδειών, που συνεχίζεται εδώ και δέκα χρόνια, δηλαδή από το Δεκέμβρη του 1989.

Οπως αναφέρει το ΤΕΕ, "ενώ η Ενιαία Τιμή Αφετηρίας, για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού προϋπολογισμού ανέρχεται σήμερα στις 108.000 δρχ. ανά τετραγωνικό μέτρο, οι αμοιβές των μηχανικών εξακολουθούν να υπολογίζονται με βάση τις 15.000 δρχ. το τετραγωνικό μέτρο, που προσδιορίστηκε με τις αξίες του 1989".

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αλληλεγγύη στο λαό της Γιουγκοσλαβίας

Τον αποτροπιασμό τους για τη συνεχιζόμενη προσπάθεια ταπείνωσης του περήφανου λαού της Γιουγκοσλαβίας εκφράζουν οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης και καταγγέλλουν τους βομβαρδισμούς των αμερικανονατοϊκών δυνάμεων στη Γιουγκοσλαβία.

Με ψήφισμά τους ζητούν να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί. Στο μεταξύ εκπρόσωποι του Συλλόγου Εργαζομένων Καθαριότητας, ως ελάχιστο δείγμα της αλληλεγγύης τους στο δοκιμαζόμενο λαό παρέδωσαν στο προξενείο της Γιουγκοσλαβίας στη Θεσσαλονίκη το ποσό των 100.000 δραχμών και ρούχα που οι ίδιοι συγκέντρωσαν. Παράλληλα, καλούν όλο το λαό της πόλης να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στο σέρβικο λαό καταδικάζοντας τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς των ΝΑΤΟικών δυνάμεων.

Αντιπολεμική συναυλία θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 10 του Ιούνη η Επιτροπή Ειρήνης Γέρακα στην πλατεία της πόλης στις 9 μ.μ. Στην εκδήλωση θα χαιρετίσει η ηθοποιός Ντενίς Μπαλτσαβιά.

Αλληλεγγύη προς την Κούβα

Σε κοινή πρωτοβουλία αλληλεγγύης προς την Κούβα, συμμετέχει η ΚΝΕ μαζί με άλλες τρεις νεολαίες, την ΕΔΟΝ,την ΚΝ Πορτογαλίας και τη Σοσιαλιστική Εργατική Γερμανική Νεολαία.Η καμπάνια αλληλεγγύης έχει σκοπό την ανέγερση ενός Κέντρου Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Matansas. Για το λόγο αυτό έχει ανοιχτεί λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα στον αριθμό 155/344494-57.Ο λογαριασμός αυτός είναι στα ονόματα των δύο μελών του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, Ν. Σερετάκη και Δ. Παπαδημητρίου.

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΣ
Πρώτη στο Σύλλογο Φοιτητών Σόφιας

Πρώτη σε ψήφους και ποσοστό ήρθε η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας στις εκλογές του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Σόφιας. Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Ψήφισαν 369 φοιτητές (από 187 πέρσι), άκυρα 3 και λευκά 2 και έγκυρα 364. Ελαβαν: ΠΚΣ 193 ψήφους (53%) (από 155 πέρσι), Φοιτητική Ομάδα Σόφιας 147 και Α/Συνέχεια 22 ψήφους (από 30).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ