ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούνη 1999
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα ΜΑΤ "κατέλαβαν" το Λιτόχωρο

Μεγάλη δύναμη ΜΑΤ, για την προστασία των Αμερικανών φονιάδων, που αναμένεται από ώρα σε ώρα να κάνουν απόβαση στο Λιτόχωρο, στέλνει η κυβέρνηση των "σοσιαλιστών". Σήμερα νωρίς τα χαράματα έφτασαν στο Λιτόχωρο οι πρώτες 8 διμοιρίες των ΜΑΤ, για να αντιμετωπίσουν τον αγωνιζόμενο λαό της περιοχής, που έχει δηλώσει την πρόθεσή του να εμποδίσει τη διέλευση των αμερικανοΝΑΤΟικών επικυρίαρχων.

Στο μεταξύ, από χτες το μεσημέρι, ασφαλίτες, αλλά και ένστολοι άνδρες της Αστυνομίας περιπολούν την έκταση της Γρίτσας στο Λιμάνι του Λιτοχώρου, προκειμένου να διαγνώσουν το πόσο ασφαλής είναι η περιοχή. Την ίδια ώρα, η Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας ανακοίνωνε πως δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την ενίσχυση με επιπλέον δυνάμεις των ΜΑΤ, αλλά και για επικείμενη άφιξη των 2.500 Αμερικανών στρατιωτών που μεταφέρονται με 2 αρματαγωγά και ένα ελικοπτεροφόρο πλοίο που συνεχίζουν να πλέουν σε απόσταση μίας ώρας από τις ακτές του Λιτοχώρου.

Ολες αυτές οι κινήσεις ενισχύουν την άποψη πως η αποβατική επιχείρηση, αν δε γίνει νωρίς τα χαράματα με το πρώτο φως της ημέρας, πιθανά θα επιχειρηθεί αύριο. Και, όπως φαίνεται, ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος θα λειτουργήσει ως προπομπός της επιχείρησης, με την αυριανή επίσκεψή του στο νομό.

Την ίδια ώρα, οι κομμουνιστές και ο αγωνιζόμενος λαός της περιοχής, από την Πιερία μέχρι τη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, αλλά και όλη τη Μακεδονία, βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, αποφασισμένοι να εμποδίσουν τη διέλευση των Αμερικανών φονιάδων, που θα σταλούν για να επιβάλουν τη Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη στη Γιουγκοσλαβία.

Ο λαός να ξεσηκωθεί

Πρόκληση για το λαό της Πιερίας χαρακτηρίζει η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ την αυριανή επίσκεψη του υπουργού Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου, την ώρα που στο Λιμάνι του Λιτοχώρου ετοιμάζονται να αποβιβαστούν, χιλιάδες Αμερικανοί φονιάδες, προκειμένου να επέμβουν στη Γιουγκοσλαβία.

Με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ χαρακτηρίζει τον Α. Τσοχατζόπουλο ως "υπουργό του πολέμου και προπομπό της ΝΑΤΟικής στρατιάς, που θα περάσει" και καλεί το λαό του νομού σε αγωνιστική επαγρύπνηση.

"Αποτελεί θράσος και ταυτόχρονα πρόκληση η επίσκεψη του υπουργού του πολέμου της κυβέρνησης των γερακιών στο νομό μας. Γίνεται σε μια περίοδο, όπου συνεχίζεται και με τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης ο βρώμικος πόλεμος των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας.

Καμία αναμονή. Να ξεσηκωθούμε ενάντια στο συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος του γιουγκοσλάβικου λαού. Οι διαβόητες "πρωτοβουλίες ειρήνης", αν τελικά θα πραγματοποιούν, θα αποτελούν, στην καλύτερη περίπτωση, "ειρήνη" με το πιστόλι στον κρόταφο ή απλή ανακωχή, ενόψει ενός σκληρότερου πολέμου".

Καταλήγοντας, η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ καλεί όλο το λαό της περιοχής, καθημερινά στους δρόμους, ενάντια στο συνεχιζόμενο βρώμικο πόλεμο, για να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, για την απεμπλοκή της χώρας μας, για τη νίκη του λαού της Γιουγκοσλαβίας".

"Τάγμα. Προσοχή!!!"

Οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ κυκλοφόρησαν και μοίρασαν ανακοίνωση στους στρατευμένους του 501 ΜΤΠ, με την οποία καυτηριάζουν την "ειρηνευτική αποστολή" στο Κοσσυφοπέδιο

"Ειρηνευτική δύναμη" ονομάζει η ελληνική κυβέρνηση το στρατό κατοχής που στέλνει στο Κοσσυφοπέδιο. Οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ κυκλοφόρησαν και μοίρασαν στους στρατιώτες και τους αξιωματικούς του 501 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού (ΜΤΠ) - που θα αναχωρήσει άμεσα για το Κοσσυφοπέδιο - ανακοίνωση, που τιτλοφορείται ως "Ημερήσια διαταγή του κ. Πλανητάρχη Κλίντον", με την οποία σχολιάζουν, προειδοποιούν τους στρατευμένους με τρόπο καυστικό, ειρωνικό, αλλά και χιουμοριστικό, την αποστολή στο Κοσσυφοπέδιο, που γίνεται, σύμφωνα με τα λεγόμενα της ελληνικής κυβέρνησης, για "ειρηνευτικούς λόγους".

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: "Με βάση τη σοβαρότητα της κατάστασης και εκτιμώντας ότι τα Αμερικανόπουλα είναι αμαρτία να σκοτωθούν σε άλλη ήπειρο (βλ. Βαλκάνια), πιστεύουμε ότι θα ήταν φρονιμότερο αυτό να το πράξουν οι ιθαγενείς λαοί και τα παιδιά τους.

Σε σας λοιπόν στρατιώτες και αξιωματικοί του 501 ΜΤΠ, έτυχε η μοίρα να μπείτε μπροστά σ' αυτή την αποστολή, ελπίζοντας ότι θα δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό, ακόμα και τη ζωή σας, για το καλό της πατρίδας (ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ κλπ).

Να ξέρετε ότι εκεί πάτε για "ειρηνευτικούς" λόγους. Ολα αυτά περί βομβαρδισμών, άμαχων θυμάτων κλπ, είναι κινηματογραφικά τρικ και σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Εσείς, όπως και οι άλλοι στρατιώτες που θα πάνε, δε θα είστε οπλισμένοι με όπλα, σφαίρες, άρματα μάχης, πυραύλους και ελικόπτερα "Απάτσι", αλλά αντίθετα θα συνοδεύετε λευκά περιστέρια.

Και για όσους φωνασκούν, αυτά που κατά καιρούς με κόκκινα γράμματα είδατε και στον περίβολο του στρατοπέδου ("Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι", "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ φονιάδων συνδικάτο", "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία") είναι οι γνωστοί φωνακλάδες και το κάνουν γιατί μας ζηλεύουν και μας φθονούν. Εχουν μείνει πίσω και δεν εννοούν να προσαρμοστούν στις νέες εξελίξεις. Δεν έχουν καταλάβει τι σημαίνει "εκσυγχρονισμός".

Βέβαια, δεν είναι όλοι τους το ίδιο. Για παράδειγμα ο πολύ αγαπητός μου υπάλληλος κ. Σημίτης, ο επίσης φίλτατος κ. Καραμανλής, αλλά και οι συμπαθείς κ.κ. Κωνσταντόπουλος, Τσοβόλας, Σαμαράς έχουν αντιληφθεί προ πολλού τι σημαίνει "εκσυγχρονισμός" και Νέα Τάξη Πραγμάτων, και τους είμαστε ιδιαίτερα υπόχρεοι για τη βοήθεια που τόσα χρόνια μας προσφέρουν.

Μόνο αυτοί οι "κόκκινοι" και οι φίλοι τους αρνούνται πεισματικά να συμμορφωθούν. Δε βλέπουν επιτέλους ότι το σήμα της ειρήνης εκσυγχρονίστηκε σε σήμα του ΝΑΤΟ; Οτι στον 21ο αιώνα οι βόμβες και οι πύραυλοι εκσυγχρονίστηκαν και είναι ειρηνικοί; Και ότι οι "εκσυγχρονισμένοι" νεκροί στη Γιουγκοσλαβία δεν είναι θύματα πολέμου, αλλά θύματα της "ειρήνης" μας, της PAX AMERICANA.

Γι' αυτό λοιπόν μην τολμήσετε και εσείς να αντισταθείτε, μην αρνηθείτε να σκοτώσετε και να σκοτωθείτε, και κυρίως μην τολμήσετε και ψηφίσετε τους κομμουνιστές. Σας έχουμε πολλές λύσεις. Αν δε σας αρέσει ο Σημίτης υπάρχουν και οι φίλοι του.

Με τιμή (ή με θράσος)

Μπ. Κλίντον και οι συνυπογράφοντες:

Σημίτης, Μπλερ, Σρέντερ, ντ'Αλέμα κλπ.

Και για την αντιγραφή ΚΝΕ".

ΛΑΡΙΣΑ
Αντίσταση στη ΝΑΤΟική βαρβαρότητα

Διαδήλωση - πικετοφορία διοργανώνεται σήμερα στην πόλη από την Επιτροπή κατά του Πολέμου

Την ίδια ώρα που η ελληνική κυβέρνηση παραδίδει τα λιμάνια, αεροδρόμια και τους δρόμους της χώρας στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, ο λαός σε κάθε άκρη της Ελλάδας ορθώνει το ανάστημά του και αρνείται να μετατραπεί η πατρίδα του σε ορμητήριο των Αμερικάνων και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών.

Σήμερα η Επιτροπή Φορέων Λάρισας κατά του Πολέμου καλεί όλους τους κατοίκους της πόλης να ενώσουν τη φωνή τους με τους Βορειοελλαδίτες που εδώ και πάνω από δύο μήνες βάζουν τα κορμιά τους φραγμό στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα και να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στη διέλευση 2.500 Αμερικάνων πεζοναυτών από τη Βόρεια Ελλάδα.

Χτες η Επιτροπή, που απαρτίζεται από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, τον Δικηγορικό Σύλλογο της πόλης, την Επιτροπή Ειρήνης, τον τοπικό Σύλλογο Γυναικών και άλλους μαζικούς λαϊκούς φορείς, έδωσε συνέντευξη Τύπου στην οποία κατήγγειλε τη διπρόσωπη τακτική της κυβέρνησης ως προς την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο, ενώ απηύθυνε κάλεσμα προς τους κατοίκους να συμμετάσχουν μαζικά στη σημερινή διαδήλωση - πικετοφορία διαμαρτυρίας που διοργανώνει και θα ξεκινήσει στις 7.30 μ.μ. μπροστά από το Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Μιλώντας εκ μέρους της Επιτροπής ο Τ. Τσόγκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, κατήγγειλε τη συμμετοχή των τριών ελληνικών ταγμάτων στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής στη γειτονική χώρα, όπως επίσης και την αδυναμία της κυβέρνησης να εμποδίσει τη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τη χώρα μας, όπως η ίδια είχε εξαγγείλει, έστω και για προεκλογικούς λόγους.

Ο Τ. Τσόγκας είπε ότι η Επιτροπή των φορέων της Λάρισας θα συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας με στόχο την εμπόδιση της διέλευσης των Αμερικάνων πεζοναυτών από το έδαφός μας, ενώ κάλεσε τους Λαρισαίους να συμμετέχουν μαζικά στη σημερινή πικετοφορία.

ΔΙΚΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Πρόταση θανάτου για τον Κούρδο ηγέτη

Στην κορύφωσή του οδηγείται το δράμα του Κούρδου ηγέτη που παραδόθηκε από την ελληνική κυβέρνηση και δικάζεται στην Τουρκία καθώς, χτες, οι Τούρκοι εισαγγελείς πρότειναν την επιβολή της ποινής του θανάτου για τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Το δικαστήριο που επανέλαβε, χτες, την ακροαματική διαδικασία μετά από διακοπή 3 ημερών για να προετοιμάσουν οι εισαγγελείς την αγόρευσή τους, διέκοψε ξανά για 15 μέρες τις εργασίες του προκειμένου οι συνήγοροι του Οτσαλάν να ετοιμάσουν την υπεράσπισή του Κούρδου ηγέτη. Οι εισαγγελείς ζήτησαν να επιβληθεί η εσχάτη των ποινών στον ηγέτη των Κούρδων, με την κατηγορία της απόπειρας διαμελισμού της χώρας με ένοπλη εξέγερση. Η απόφαση του δικαστηρίου για τον Οτσαλάν θα ανακοινωθεί μετά τις 23 του Ιούνη, οπότε αναμένεται να επαναληφθεί η δίκη.

Οπως μετέδωσε το προσκείμενο στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ) ειδησεογραφικό πρακτορείο DEM, που εδρεύει στην Κολωνία, η ηγεσία του ΡΚΚ προειδοποιεί τις τουρκικές αρχές με αντίποινα "πάσης φύσεως" στην περίπτωση που ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν καταδικαστεί σε θάνατο.

"Αν επιβληθεί στον ηγέτη μας η θανατική ποινή, τότε το τουρκικό κράτος θα αυτοκτονήσει", αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι "τότε θα καταστεί κάθε μορφή πάλης θεμιτή, προκειμένου να προστατευτεί η τιμή και η υπερηφάνεια του κουρδικού λαού".

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, στο μεταξύ, ύστερα από την εισαγγελική πρόταση της επιβολής της θανατικής ποινής στον Οτσαλάν, ανακοίνωσε τη λήψη ιδιαίτερων μέτρων ασφαλείας, για το φόβο βίαιων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας από τους Κούρδους οπαδούς του ΡΚΚ που ζουν στη Γερμανία. Ταυτόχρονα, ο Γερμανός υπουργός Οτο Σίλι, με χθεσινές του δηλώσεις, συνεχίζοντας την υποκριτική τακτική, απηύθυνε, απλώς, έκκληση προς τις τουρκικές αρχές να καταργήσουν τη θανατική ποινή και, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Οτσαλάν, να αποφύγει την επιβολή αυτής της ποινής ή, στην περίπτωση που δεν εισακουστεί, να μην την εκτελέσει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ