ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούνη 1999
Σελ. /56
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Με εργολαβίες λειτουργούν οι διοικητικές υπηρεσίες

Θύματα των νέων μοντέλων εργασιακών σχέσεων περίπου 600 εργαζόμενοι

Θύματα των νέων μοντέλων εργασιακών σχέσεων που προωθούνται κατ' επιταγήν της ΕΕ, αποτελούν περισσότεροι από 600 εργαζόμενοι που δουλεύουν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχεδόν το σύνολο του υπαλληλικού προσωπικού του ΑΠΘ απασχολείται μέσω εργολαβιών που έχει συνάψει το πανεπιστήμιο με ιδιωτικές εταιρίες.

Διοικητικοί, φύλακες κλπ., σύμφωνα με καταγγελίες του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης (ΣΙΥΘ) απασχολούνται χωρίς να πληρώνονται τα προβλεπόμενα από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, χωρίς αναγνώριση προϋπηρεσίας κλπ. Οι συμβάσεις που υπογράφει το ΑΠΘ με τους εργολάβους είναι 12μηνης διάρκειας, οπότε αντίστοιχα και οι εργαζόμενοι, στην καλύτερη των περιπτώσεων, προσλαμβάνονται για 12 μήνες δουλιάς. Και ενώ προβλέπεται από τις συμβάσεις που έχει υπογράψει το πανεπιστήμιο με τους εργολάβους πως θα πρέπει να τηρούνται τα προβλεπόμενα από την εργατική νομοθεσία, τελικά οι εργαζόμενοι βρίσκονται έρμαια των απαιτήσεων των εργολάβων.

Περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι στην εταιρία φύλαξης "Aspis security" έχουν προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας διεκδικώντας την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Και ενώ αυτό είναι σε γνώση του ΑΠΘ, ορισμένοι πανεπιστημιακοί που εμπλέκονται στα αρμόδια όργανα που εγκρίνουν και ελέγχουν τις συμβάσεις, προσπαθούν να υποβαθμίσουν το θέμα. Το ΑΠΘ κινδυνεύει να βρεθεί εκτεθειμένο και υπόλογο εφόσον το ίδιο δε φροντίζει για την τήρηση των συμφωνιών του. Χαρακτηριστικό είναι ότι απαιτείται ρητά στη σύμβαση με την παραπάνω εταιρία πως "υποχρεούται να εκπληρώνει όλες τις εργοδοτικές υποχρεώσεις που καθορίζει η εργατική, η κοινωνικοασφαλιστική ή άλλου είδους νομοθεσία, προς το προσωπικό". Μάλιστα, προβλέπει πως σε περίπτωση "οποιασδήποτε παράβασης εκ μέρους του δεύτερου συμβαλλομένου, το ΑΠΘ θα έχει το δικαίωμα να κηρύξει έκπτωτο τον ανάδοχο", και να εισπράξει την εγγύηση που έχει καταβληθεί από την εταιρία. "Το ποσό της εγγύησης καταπίπτει υπέρ του πανεπιστημίου σε περίπτωση που η σύμβαση δεν εκτελεστεί σύμφωνα με τη συμφωνία".

ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συμφέροντα καθορίζουν το πρόγραμμα σπουδών

Με πρωτοφανείς αντιδημοκρατικές διαδικασίες έγινε, χτες το πρωί, η παρουσίαση και ψήφιση του νέου Προγράμματος Σπουδών της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,που εκπόνησε η αρμόδια επιτροπή της σχολής. Καταπατώντας κάθε εσωτερικό κανονισμό και αγνοώντας την αντίθεση των φοιτητών, οι οποίοι με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης και συνεχείς κινητοποιήσεις αντιτάχτηκαν από την αρχή στην προσπάθεια επιβολής ενός προγράμματος, που είναι κομμένο και ραμμένο στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΕΠΕΑΕΚ.

Η Πανσπουδαστική ΚΣ Ιατρικής καταγγέλλει τον πρόεδρο της Ιατρικής καθηγητή Αχιλλέα Τουρκαντώνη,ο οποίος και επέβαλε την ψήφιση του προγράμματος σπουδών, με συνοπτικές διαδικασίες διάρκειας πέντε λεπτών, παρακάμπτοντας το προβλεπόμενο πρώτο θέμα της συνεδρίασης. Μεθοδεύοντας στην ουσία τη διαδικασία χωρίς την παρουσία των αντιπροσώπων φοιτητών.

Η εν λόγω πραξικοπηματική επιβολή σχετίζεται με την προσπάθεια του τμήματος να παρακάμψει τις αντιδράσεις του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής, ο οποίος, με απόφασή του, καταδίκαζε το νέο πρόγραμμα Σπουδών. Μια απόφαση που χαρακτηρίστηκε από το Α. Τουρκαντώνη ως παράνομη και καταχρηστική.

Οι φοιτητές καταγγέλλουν την καθαρά λογιστική λογική του προγράμματος, που προσθέτει στο ήδη βεβαρημένο πρόγραμμα των φοιτητών της ιατρικής, 550 επιπλέον ώρες παρακολούθησης, 6 υποχρεωτικά μαθήματα, ανεβάζει τον αριθμό των επιλεγόμενων μαθημάτων από 8 στα 14, με αποτέλεσμα ακόμη λιγότεροι φοιτητές να φτάνουν στο πτυχίο. Την περασμένη Παρασκευή, οπότε και είχε γίνει η πρώτη προσπάθεια ψήφισης του νέου κανονισμού, οι φοιτητές είχαν καταφέρει να "σπάσουν" τη συνέλευση, βάζοντας ως απαραίτητο όρο για την πραγματοποίησής της το σεβασμό των κεκτημένων δικαιωμάτων τους στη μόρφωση και την εργασία.

Ο Κώστας Κουκούλας,εκ μέρους της ΠΚΣ Ιατρικής, επισημαίνει ότι "η μεθόδευση αυτή είναι αποτέλεσμα της αγωνιώδους προσπάθειας του ιατρικού τμήματος να απορροφήσει τα κονδύλια του πακέτου Σαντέρ, ευθυγραμμίζοντας το πρόγραμμα σπουδών στις ντιρεκτίβες της ΕΕ και του Νόμου 2525/97. Εντάσσεται στην ευρύτερη αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης για την υποβάθμιση και εντατικοποίηση των σπουδών, τη δημιουργία αξεπέραστων ταξικών φραγμών ακόμη και σε προπτυχιακό επίπεδο και τη διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας".

Σχολικές βιβλιοθήκες χωρίς βιβλιοθηκονόμους

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας έκαναν χτες οι σπουδαστές του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας ΤΕΙ Αθήνας

Αγανακτισμένοι δηλώνουν οι σπουδαστές του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας του ΤΕΙ Αθήνας καθώς το υπουργείο Παιδείας επιλέγει να στελεχώσει τις σχολικές βιβλιοθήκες με "επιμορφωμένους" εκπαιδευτικούς αντί για ειδικευμένους βιβλιοθηκονόμους. Χτες το μεσημέρι, με απόφαση της συνέλευσής τους, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, ζητώντας απαντήσεις. Τελικά, κανένας αρμόδιος του υπουργείου δεν τους δέχτηκε και απλώς κοινοποίησαν τα αιτήματά τους.

Οι σπουδαστές ζητούν το πάγωμα του προγράμματος για τις σχολικές βιβλιοθήκες και προσλήψεις βιβλιοθηκονόμων με διαφανείς διαδικασίες, κανένα ΕΠΕΑΕΚ στο χώρο των βιβλιοθηκονόμων, ένα πτυχίο ανά επιστημονικό κλάδο, ενώ καλούν τους εργαζόμενους στις βιβλιοθήκες και αρχεία και τους σπουδαστικούς συλλόγους να υιοθετήσουν το αίτημα για δημιουργία συνδικαλιστικού φορέα.

Το πρόγραμμα για τις σχολικές βιβλιοθήκες εντάσσεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευση και Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση (ΕΠΕΑΕΚ), χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και προβλέπει την ίδρυση 500 σχολικών βιβλιοθηκών. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε το πιλοτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει τις 49 πρώτες βιβλιοθήκες και του οποίου την ευθύνη έχει το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας. Οι πρώτες αυτές βιβλιοθήκες θα λειτουργήσουν με ειδικευμένους βιβλιοθηκονόμους, ενώ στις υπόλοιπες, σύμφωνα με τους σπουδαστές, θα τοποθετηθούν 350 αναπληρωτές, ενώ για 100 βιβλιοθήκες προβλέπεται η τοποθέτηση εκπαιδευτικών με μείωση διδακτικού ωραρίου, οι οποίοι θα περάσουν κάποια σεμινάρια επιμόρφωσης. "Κανένα επίσημο έγγραφο, καμία ανακοίνωση, κανένα... σημείο ζωής δεν έχει στείλει το υπουργείο, αδιαφορώντας για το αν οι σπουδαστές της βιβλιοθηκονομίας 4 χρόνια εκπαιδεύονται για να δουλέψουν σε βιβλιοθήκες, ενώ παράλληλα θεωρεί ότι με 40 ώρες σεμιναρίων, εκπαιδευτικοί θα είναι σε θέση να κάνουν αυτό που εμείς μαθαίνουμε να κάνουμε σε 7 εξάμηνα μαθημάτων και ένα εξάμηνο πρακτικής άσκησης σε βιβλιοθήκη", διαμαρτύρονται οι σπουδαστές.

Ο ίδιος πάντως ο προγραμματισμός για τη δημιουργία 500 σχολικών βιβλιοθηκών σε χιλιάδες σχολεία, οδηγεί εκ των πραγμάτων σε μία άνιση αντιμετώπιση των σχολείων, ενώ γεννάται το ίδιο ερώτημα που γεννούν όλα τα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ενωση προγράμματα: Πώς θα λειτουργήσουν όταν σταματήσει η κοινοτική χρηματοδότηση;

ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ
Ταχύρρυθμη "εκπαίδευση"

Αποσπασματικές γνώσεις και "συμμετοχή" των επιχειρήσεων προβλέπει η λειτουργία των λεγόμενων "Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας". Τη στιγμή που μέσα από τη "μεταρρύθμιση" ωθούνται ακόμα περισσότεροι νέοι στην εγκατάλειψη του σχολείου και που η νυχτερινή εκπαίδευση υποβαθμίζεται αντί να αναβαθμιστεί και να διευρυνθεί όπως ζητούν με τους χρόνιους αγώνες τους οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων και γενικότερα το κίνημα της εκπαίδευσης, προωθείται ήδη η ίδρυση των "σχολείων" αυτών για τα παιδιά της εργατικής τάξης που όπως προκύπτει, προσφέρουν μισομόρφωση ενώ προβλέπεται και η εξάσκηση σε... συνεργεία αυτοκινήτων.

Οπως φαίνεται από το πρακτικό συνεδρίασης του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ) στις 20/4/99, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των Δήμων Αθήνας και Αιγάλεω, σχεδιάζεται η ίδρυση "Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας" τον Οκτώβρη του 1999. Ενδεικτικά για το είδος της εκπαίδευσης που θα προσφέρει, είναιτα μαθήματα που θα διδάσκονται: Μαθηματικά, Ξένη Γλώσσα, Κομπιούτερ, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Εικαστικά, "Κοινωνικής Φύσεως". Και ενώ στο σχολείο αυτό δεν υπάρχει "χώρος" για μαθήματα όπως π. χ. η Ιστορία, προβλέπεται η πρακτική άσκηση των "μαθητών" σε "συνεργεία αυτοκινήτων, καταστήματα - πωλητές, ξυλουργεία", σε συνεργασία με τις τοπικές επιχειρήσεις.

Τα "Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας" απευθύνονται σε ενήλικες που δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και ιδρύονται σε συνεργασία με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μέσα από αυτά όμως, υπονομεύεται ουσιαστικά η βασική εκπαίδευση καθώς, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, στα "Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας" εφαρμόζονται ειδικά προγράμματα ταχύρρυθμης δημοτικής και γυμνασιακής εκπαίδευσης, η έκταση και το περιεχόμενο των οποίων καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Παιδείας, ενώ ο τίτλος που χορηγείται, είναι "ισότιμος" με το απολυτήριο του Δημοτικού ή του Γυμνασίου κατά περίπτωση.

Επιτυχία της ΔΕΕ

Με την εκλογή του ενός αντιπροσώπου της ΕΛΜΕ Φωκίδας από το ψηφοδέλτιο της ΔΕΕ και τη μείωση ψήφων και ποσοστών του ψηφοδελτίου της ΠΑΣΚ, πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη Τετάρτη οι εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπου για το συνέδριο της ΟΛΜΕ. Ψήφισαν 94 (πριν 103) και τα έγκυρα ήταν 87 (101). Η ΔΕΕ πήρε 46 ψήφους, ποσοστό 52,87% και εξέλεξε και το μοναδικό αντιπρόσωπο. Η ΠΑΣΚ πήρε 41 ψήφους, ποσοστό 47,12% (από 54 και ποσοστό 53,5%) χωρίς να εκλέξει αντιπρόσωπο.

Εξετάσεις "αυτογνωσίας"...

Διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια με την οποία θα μεταδοθούν τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων της Β Λυκείου έδωσε χτες ο υπουργός Παιδείας, σε δηλώσεις που έκανε στην ημερίδα για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Την ίδια στιγμή, η αγωνία των μαθητών της Β Λυκείου κορυφώνεται, καθώς την Τρίτη 15 Ιούνη ξεκινούν γι' αυτούς οι 14 μέρες εξετάσεων. Ο υπουργός Παιδείας, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους μαθητές, χαρακτήρισε τις εξετάσεις ως "εξετάσεις αυτογνωσίας" (!) και είπε ότι το υπουργείο έχει χρησιμοποιήσει τα πιο σύγχρονα μέσα, για να μεταδοθούν τα θέματα των εξετάσεων με απόλυτη ασφάλεια σε κάθε σχολική μονάδα. Ερωτώμενος για το αν θα υπάρχουν ανάμεσα στα θέματα και κάποια από τις παραδόσεις που το υπουργείο είπε να διδαχθούν συνοπτικά, ο Γερ. Αρσένης είπε ότι "αυτό λαμβάνεται υπόψη από την επιτροπή".

Στην ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών της ημερίδας, ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στα σχέδια του υπουργείου για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, συνδέοντας τη με την εκπαιδευτική "μεταρρύθμιση".

Καμπάνια αλληλεγγύης προς την Κούβα

Σε κοινή πρωτοβουλία αλληλεγγύης προς την Κούβα συμμετέχει η ΚΝΕ μαζί με άλλες τρεις νεολαίες, την ΕΔΟΝ,την ΚΝ Πορτογαλίας και τη Σοσιαλιστική Εργατική Γερμανική Νεολαία.Η καμπάνια αλληλεγγύης έχει σκοπό την ανέγερση ενός Κέντρου Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Matansas. Για το λόγο αυτό έχει ανοιχτεί λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα στον αριθμό 155/344494 - 57.Ο λογαριασμός αυτός είναι στα ονόματα των δύο μελών του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, Ν. Σερετάκη και Δ. Παπαδημητρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ