ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούνη 1999
Σελ. /56
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Χρειαζόταν άραγε ένα τόσο τραγικό γεγονός, όπως ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, ο πρώτος σε βαλκανικό και ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο, για να αποκαλυφθεί η αλήθεια για την Ευρωπαϊκή Ενωση; Οχι το πρόσωπό της πλέον, αλλά η ίδια η ουσία, το περιεχόμενό της, που προοιωνίζεται ένα άσχημο μέλλον για τους λαούς. Χρειαζόταν να δείξει τα δόντια του το ΝΑΤΟ με τέτοιο τρόπο, για να αποκαλυφθεί σ' όλη της την έκταση η ωμή, βάρβαρη πραγματικότητα της ΕΕ του Μάαστριχτ; Ηταν αναγκαίο ένα τόσο αποτρόπαιο έγκλημα, για να φανεί πόσο δίκιο είχε και έχει το ΚΚΕ για τα όσα εκτιμούσε και προειδοποιούσε όλα αυτά τα χρόνια για την ΕΟΚ και την ΕΕ; Για να ξεσκεπαστεί η γύμνια, η απάτη, η υποκρισία ή ακόμη η αυταπάτη των εραστών της ΕΕ;

Οχι ασφαλώς, ο γιουγκοσλαβικός λαός δεν όφειλε να πληρώσει αυτό το τόσο βαρύ τίμημα, για να δικαιωθεί η διαλεκτική της πολιτικής ιστορίας του καιρού μας. Ούτε το ΚΚΕ είχε ανάγκη από ένα τέτοιο γεγονός, ώστε να αποδείξει την ορθότητα της σκέψης του και τον πρωτοπόρο ρόλο του.

Ομως η πραγματικότητα υπάρχει, εδώ μπροστά μας και κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί, να την αποφύγει. Αυτή σήμερα μας κρίνει όλους. Και κύρια τις πολιτικές δυνάμεις, που συντάσσονται μπροστά στους εργαζόμενους και τους πολίτες απολογούμενες.

* * *

Αμήχανοι λοιπόν οι φιλοευρωπαϊστές πολιτικοί, οι κήρυκες της ευρωπαϊκής"ευδαιμονίας", οι προπαγανδιστές του ιμπεριαλιστικού μονόδρομου στέκουν μπροστά μας και προσπαθούν ή να μην πουν τίποτα (το πιο βολικό) ή να ψελλίσουν κάτι "για μια πιο καλή Ευρώπη που πρέπει γρήγορα να "φτιαχτεί"".

Τσακώνονται μεταξύ τους, ανταλλάσσουν "ανικανότητες", ανόητα επιχειρήματα, καταστροφολογία, αλλά και εθνοπατριδοκαπηλεία και ελληνο - μεγαλοϊδεατισμούς, αλλά για την ταμπακέρα δε λένε κουβέντα ή λένε άλλα λόγια... Γιατί;

Γιατί σήμερα πια όλοι οι εργαζόμενοι, όλος ο ελληνικός λαός, το 98% που δηλώνει αντίθετο στον πόλεμο του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς ξέρουν. Ξέρουν πως αυτή η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι μια Ευρώπη:

- "αντίπαλος" των Αμερικανών, αλλά η πιο πιστή σύμμαχός τους

- της ειρήνης, αλλά του πολέμου

- της δημοκρατίας, αλλά της τρομοκρατίας, του ανοιχτού ή καλυμμένου φασισμού

- του ανθρωπισμού, αλλά της καταπάτησης των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ίδιας της ζωής

- της αρμονικής συμβίωσης και πολιτισμένης συνύπαρξης, αλλά της διχόνοιας, του διχασμού, της εχθρότητας.

- της μείωσης των εντάσεων και διευθέτησης των διαφορών, αλλά της όξυνσης και αξιοποίησής τους για δικά της συμφέροντα.

- της απάλειψης της βίας στη διεθνή ζωή, αλλά της ενίσχυσης της στρατιωτικοποίησης, των πολεμικών επεμβάσεων, με το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ και τη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση

- της προστασίας των μειονοτήτων, αλλά του ρατσισμού και της περιθωριοποίησής τους.

- της περιφρούρησης των ατομικών ελευθεριών, αλλά της καταπάτησής τους, της αστυνόμευσής τους, της Συνθήκης του Σένγκεν και της Ευρωαστυνομίας.

- της ενίσχυσης της εθνικής ανεξαρτησίας, του πολιτισμού και της ταυτότητας κάθε λαού, αλλά της περιφρόνησης της λαϊκής θέλησης, της επιβολής των επιλογών των ισχυρών κρατών πάνω στα αδύναμα, της κατάργησης κάθε ίχνους εθνικής αξιοπρέπειας.

- του πολιτισμού, των ανθρωπίνων αξιών, αλλά της κερδοσκοπίας, των χρηματιστηρίων, της χειραγώγησης των συνειδήσεων.

- της ελεύθερης βούλησης και επιλογής, αλλά του εκβιασμού του μονόδρομου- της περιφρούρησης του περιβάλλοντος, αλλά της καταστροφής του.

- της ευημερίας των λαών, αλλά της φτώχειας, της ανασφάλειας, της ανεργίας, της κοινωνικής αδικίας.

- των ίσων ευκαιριών και της αλληλοβοήθειας, αλλά του εξοντωτικού ανταγωνισμού, των νόμων της ζούγκλας του καπιταλισμού.

- της βελτίωσης της ζωής των εργαζομένων, της ενίσχυσης των κατακτήσεών τους, αλλά της κατάργησης των δικαιωμάτων τους, της χειροτέρευσης του βιοτικού επιπέδου τους.

Δεν είναι η ΕΕ που παρουσίαζαν τόσα χρόνια όλοι εκείνοι που πολιορκούσαν και βομβάρδιζαν τις συνειδήσεις των εργαζομένων με πλαστές εικόνες και ψεύτικα οράματα.

"Αυτή δεν είναι η Ευρώπη που οραματίζονται οι προοδευτικοί άνθρωποι. Δεν είναι η Ευρώπη που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της πόλης και της υπαίθρου", αναφέρει το ΚΚΕ στη διακήρυξη της ΚΕ για της ευρωεκλογές. Δεν είναι μια Ευρώπη των πολλών, αλλά των λίγων. Είναι μια Ευρωπαϊκή Ενωση ΤΑΞΙΚΗ!!!

"Το ΚΚΕ πιστεύει ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουν ωριμάσει οι προϋποθέσεις για να βγουν τα αναγκαία συμπεράσματα για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα... Τώρα οι λαοί της Ευρώπης και ο ελληνικός λαός μπορούν να συνειδητοποιήσουν καλύτερα τι σημαίνει δρόμος προς την ΟΝΕ... ότι η ΕΕ έχει μόνο ένα πρόσωπο, της αδίστακτης υπεράσπισης των συμφερόντων του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων. Οι άρχουσες τάξεις των κρατών - μελών της ΕΕ έχουν προ πολλού βγάλει τα δικά τους συμπεράσματα, τα χρησιμοποιούν καθημερινά σε όφελος τους, σε βάρος των εργαζομένων", εκτιμά η ΚΕ του ΚΚΕ στην εκλογική διακήρυξη και συμπληρώνει... "το ζήτημα είναι για ποια... Ευρώπη μιλάμε".

* * *

Για ποια Ευρώπη λοιπόν προτείνει, παλεύει και καλεί τον ελληνικό λαό να το ενισχύσει το ΚΚΕ;

Για μια Ευρώπη, όπου κουμάντο θα κάνουν η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της, οι λαοί. Για μια Ευρώπη:

* της συνεργασίας, της άμιλλας και της αλληλοβοήθειας των χωρών.

* της ειρήνης, της αλληλοκατανόησης, του σεβασμού των ιδιαιτεροτήτων κάθε κράτους και λαού.

* της πολιτικής και ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών.

* που θα σέβεται, θα προασπίζεται τους διεθνείς κανόνες δικαίου.

* που θα θεωρεί την υπεράσπιση του ανθρώπου και της ζωής του σαν πρωταρχικό καθήκον για την πρόοδο της κοινωνίας. Που θα βάλει τον άνθρωπο πάνω από το κέρδος.

* που θα σέβεται την ελεύθερη βούληση κάθε χώρας και λαού. Θα ενισχύσει τη δημοκρατία, τις πολιτικές, ατομικές και κοινωνικές ελευθερίες και δικαιώματα.

* που θα προστατεύει και θα "καλλιεργεί" το περιβάλλον.

* που θα αγωνίζεται για να καταργηθούν οι ανταγωνισμοί, οι στρατιωτικοί σχηματισμοί (ΝΑΤΟ, ΔΕΕ κλπ) και η βία.

* που θα είναι πραγματικά ενωμένη, πάνω στο κοινό βάθρο των συμφερόντων των εργαζομένων και των λαών.

* που θα προστατεύει και θα βοηθά τους αδύναμους.

* που θα προωθήσει την πραγματική σύγκλιση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών των χωρών, με όρους ισοτιμίας και αλληλοενίσχυσης.

Για μια Ευρώπη, όπου η Εθνική Ανεξαρτησία της κάθε χώρας θα είναι ταυτόχρονη και αλληλένδετη με την καλή, αμοιβαία συμφέρουσα συνεργασία με όλες τις άλλες.

Για μια Ευρώπη του Σοσιαλισμού, της Ειρήνης, της Δημοκρατίας.

* * *

Μπορεί να φαντάζουν όλα αυτά στα ματιά πολλών σήμερα δύσκολα ή και αδύνατα. Ομως αυτός ο στόχος είναι το ιστορικό καθήκον των Ευρωπαίων εργαζομένων, ο δικός τους μονόδρομος. Η προπαγάνδα των αντίπαλων, των ισχυρών του ιμπεριαλισμού προσπαθεί να εξαφανίσει από τα μάτια και τη συνείδηση των απλών ανθρώπων τις έννοιες και τις αξίες αυτές, που περικλείει μέσα του το όραμα και η πράξη του Σοσιαλισμού.

Ο άνθρωπος ποτέ δε δέχτηκε τη βαρβαρότητα, πάντα πάλευε για ένα καλύτερο μέλλον. Η ιστορική πορεία της ανθρώπινης ύπαρξης και κοινωνίας το αποδείχνει περίτρανα.

Η ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος αποτέλεσε μια αρνητική εξέλιξη για τους εργαζόμενους και τους λαούς. Ομως ταυτόχρονα η έλλειψή του, ειδικά στις σημερινές τραγικές συνθήκες, απέδειξε πως ο Σοσιαλισμός είναι πράγματι ο μόνος τρόπος, ο μόνος δρόμος, που μπορεί να οδηγήσει την Ευρώπη και την ανθρωπότητα στο καλύτερο αύριο.

Η πρόταση του ΚΚΕ για τη δημιουργία του αντιιμπεριαλιστικού - αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου είναι η μόνη, που μπορεί να ανοίξει τους δρόμους για μια τέτοια πορεία, για το άλμα αυτό. Η ενίσχυσή του, η ευρύτερη απήχηση της πολιτικής και της πρότασής του, η προσφορά για βοήθεια στη μάχη των ευρωεκλογών από ανθρώπους, που θέλουν και μπορούν να προσβλέπουν σε ένα καλύτερο αύριο είναι σημαντική επιτυχία. Η ενδυνάμωσή του στις ευρωεκλογές θα δώσει μεγαλύτερο κουράγιο, νέα πνοή, ώστε από καλύτερες θέσεις να ενισχύσει την πάλη του για τους στόχους που έχει βάλει.

Τάσος ΚΛΑΔΗΣ

Τώρα οι λαοί της Ευρώπης και ο ελληνικός λαός μπορούν να συνειδητοποιήσουν καλύτερα τι σημαίνει δρόμος προς την ΟΝΕ... ότι η ΕΕ έχει μόνο ένα πρόσωπο, της αδίστακτης υπεράσπισης των συμφερόντων του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων


ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΚΑΡΙΜΑΛΗ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΑΧΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ
Η επιλογή ψήφου της Ικαρίας

- Πώς ετοιμάζεται η Ικαρία να υποδεχτεί το 2000;

- Με την ανεργία να διογκώνεται συνέχεια. Η ενασχόληση με τη γη περιορίζεται - όπου υπάρχει - στα αναγκαία για τη διατροφή των οικογενειών. Η κτηνοτροφία στερείται οργάνωσης και υποδομής. Η βιοτεχνία, η βιομηχανία, η εξόρυξη πετρωμάτων, τομείς, που θα απαιτούσαν εργατικά χέρια, είναι άγνωστα στους Καριώτες. Ακόμα και ο τουρισμός δεν μπορεί να αναπτυχθεί σωστά, εφόσον το νησί στερείται οδικού δικτύου και πολλές ακτές ή τα πανέμορφα βουνά μας είναι δυσπρόσιτα. Ακόμα και το "μπάρκο", που αποτελούσε παλιά λύση ανάγκης, δυσκολεύει και αυτό με την κρίση στη ναυτιλία. Η δε δημόσια παιδεία ολισθαίνει. Τα σχολεία στερούνται υλικοτεχνικής υποδομής και πολλές φορές και προσωπικού. Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που εγκαταλείπουν το λύκειο. Αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, με την εφαρμογή των νέων μέτρων της κυβέρνησης για την παιδεία.

- Τι θα μπορούσε να γίνει για να αναζωογονηθεί το νησί;

- Θα μπορούσε να αναβαθμιστεί και να εμπλουτιστεί με νέες ειδικότητες η τεχνική σχολή του νησιού. Να λειτουργήσουν επαγγελματικές σχολές, που θα δίνουν στους νέους εφόδια, σύμφωνα με τις ανάγκες του τόπου, όπως ψυκτικών, τουρισμού, φυτικής και ζωικής παραγωγής, αλιείας, μελισσοκομίας και νοσηλευτικής.

Θα μπορούσε να εξοπλιστεί πλήρως το νοσοκομείο στον Αγιο Κήρυκο, με όλες τις ειδικότητες και μόνιμο προσωπικό, ώστε να σταματήσουν οι γιατροί των αγροτικών ιατρείων να εγκαταλείπουν τα χωριά για να κάνουν εφημερίες σ' αυτό. Να προσληφθούν οδηγοί για τα ασθενοφόρα όλων των περιοχών και να εξασφαλιστεί γιατρός για κάθε χωριό.

Επιπρόσθετα, είναι απαράδεκτο να ζουν στο νησί παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, οικογένειες με προβλήματα, άνθρωποι ανήμποροι και να μην υπάρχει εδώ μια κοινωνική λειτουργός, μια υπηρεσία που να χειρίζεται τέτοιες περιπτώσεις.

Παράλληλα, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν οι φυσικοί πόροι του νησιού, να εκσυγχρονιστούν τα λουτρά που λειτουργούν εδώ, να λειτουργήσουν οργανωμένα λατομεία και οργανωμένες κτηνοτροφικές μονάδες.

Οσον αφορά τον τουρισμό, η όποια ανάπτυξή του δε θα πρέπει να αλλοιώσει τη φυσιογνωμία του νησιού - όπως έγινε αλλού - αλλά, αντίθετα, να τη διατηρήσει και να την αναδείξει. Προέχει η κατασκευή σύγχρονου οδικού δικτύου, που θα αναδείξει χωριά και τοποθεσίες που σήμερα κινδυνεύουν να αποκοπούν από το υπόλοιπο νησί και να μαραζώσουν. Να κατασκευαστούν, επίσης, τουριστικές μονάδες, εναρμονισμένες με το περιβάλλον, που θα εξασφαλίζουν άνετη διαμονή και οργανωμένες υπηρεσίες.

- Γιατί δεν υλοποιούνται αυτά που μας περιγράφετε;

- Γιατί το νησί, όπως και όλη η χώρα, αντιμετωπίζει μια πολιτική που υπαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και κυβερνητικούς υπαλλήλους, που υπηρετούν πιστά τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Η ανάπτυξη γι' αυτούς είναι ο τζόγος του Χρηματιστηρίου και μόνος στόχος η ΟΝΕ. Οι αιρετοί του νησιού που αποδέχονται τα παραπάνω, φυσικά, δεν μπορούν να βοηθήσουν τον τόπο μας. Η ανάπτυξη μπορεί να έρθει μόνο με την αποφασιστική και διεκδικητική στάση μας απέναντι στα προβλήματα και τους υπαίτιους. Η πραγματικότητα μπορεί να είναι άσχημη, αλλά οφείλουμε να παλέψουμε για να αλλάξει. Με όποιο μέσο έχουμε στα χέρια μας. Με κινητοποιήσεις, με συμμετοχή στα σωματεία, με την ψήφο στις εκλογικές αναμετρήσεις. Είναι και η μόνη επιλογή που έχουμε.

Θ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ