ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Ιούνη 1999
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Στους εργαζόμενους στηρίζουμε τη δύναμή μας

Περιοδεία στο κτίριο της ΕΤ-1 και στο ραδιομέγαρο πραγματοποίησε χτες το πρωί ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ

Την ανάγκη να διατηρηθεί, αλλά και να ενισχυθεί, ο κρατικός χαρακτήρας της ΕΡΤ, ώστε να αξιοποιηθεί το πολυτιμότερο κεφάλαιο της κρατικής τηλεόρασης, δηλαδή οι εργαζόμενοι, ήταν μερικά από τα σημεία - κλειδιά, που επισήμανε ο Στρατής Κόρακας,επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ, σε περιοδεία που πραγματοποίησε, χτες το πρωί, στο κτίριο της ΕΤ-1 και στο Ραδιοτηλεοπτικό Μέγαρο. Παράλληλα, κάλεσε τους εργαζόμενους στις 13 Ιούνη μέσα από τις ευρωεκλογές να στείλουν ηχηρό μήνυμα αντίστασης στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης, της λιτότητας, του ραγιαδισμού.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το μέλλον και την κατάληξη της κρατικής τηλεόρασης, για το καθεστώς εκμετάλλευσης, που τείνει να καθιερωθεί στις εργασιακές σχέσεις και το συνταξιοδοτικό. "Η ελληνική, κρατική τηλεόραση χρεώνεται από λανθασμένες επιχειρηματικές αποφάσεις. Αλλά κάποιοι σπεύδουν να κατηγορήσουν εμάς", ήταν η παρατήρηση ενός εργαζομένου. Ωστόσο, δεν παρέλειψαν να υπογραμμίσουν, "τη σημαντική προσφορά του ΚΚΕ και το δυναμικό ρόλο του, στον αγώνα των εργαζομένων για διατήρηση του κρατικού χαρακτήρα της ΕΡΤ".

Μιλώντας στους εργαζόμενους, ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του Κόμματος τόνισε, πως η ΕΡΤ μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας, εφόσον εκσυγχρονιστεί τεχνολογικά, καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό και γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις. "Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι, και ειδικά σε τομείς όπως η ΕΡΤ, θα εκτιμήσουν τα κόμματα ανάλογα με την προσφορά τους τα προηγούμενα χρόνια. Και το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που παρέμεινε σταθερό στις θέσεις του, αγωνιζόμενο πάντα στο πλευρό των εργαζομένων", υπογράμμισε ο Στρ. Κόρακας. Αναφερόμενος στη σκανδαλώδη σύμβαση, με την ψηφιακή τηλεόραση, τόνισε ότι η κυβέρνηση "έβαλε" στη σύμβαση για την ψηφιακή τηλεόραση τους ιδιώτες, τη στιγμή που έπρεπε να δώσει την αποκλειστικότητα στην κρατική τηλεόραση. "Το αποτέλεσμα είναι η κρατική τηλεόραση να διεκδικεί μετά βίας ένα 10% της σύμβασης για την ψηφιακή τηλεόραση, τη στιγμή που είναι η μόνη που έχει την απαραίτητη τεχνολογία", επισήμανε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Στη συνέχεια ο Στρ. Κόρακας αναφέρθηκε στη στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που ενώ λέει "πρώτα η Ελλάδα" εννοεί: ""Πρώτα η Ελλάδα" των βιομηχάνων, του μεγάλου κεφαλαίου. Και την ίδια ώρα την Ελλάδα των εργαζομένων, των ανέργων, του λαού, τη βάζει σε τελευταία μοίρα. Στον πάτο. Γιατί ο δρόμος προς την ΟΝΕ και την ΕΕ στηρίζεται στην εξαθλίωση του λαού και των εργατικών στρωμάτων".

Οσον αφορά τη στάση και τη θέση του ΚΚΕ ο Στρ. Κόρακας τόνισε: "Σεβόμαστε το λαό μας και του λέμε την αλήθεια. Στόχος του ΚΚΕ, μπροστά σε όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια, είναι η οικοδόμηση ενός παλλαϊκού, αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντισταθούμε στις εξελίξεις που δρομολογούνται και που αν σαν κράτος συνεχίσουμε την ίδια τακτική θα μας οδηγήσουν σε ολέθριες καταστάσεις".

Καταλήγοντας ο Στρ. Κόρακας, τόνισε ότι μοναδική δύναμη του ΚΚΕ είναι ο λαός και οι εργαζόμενοι, που με την ψήφο τους θα πρέπει να το ενισχύσουν, ώστε στις 14 Ιούνη να μπορούν να παλέψουν για τα δικαιώματα των εργαζομένων από καλύτερες θέσεις. "Μπορούμε να σας κοιτάζουμε ίσια στα μάτια, γιατί ξέρουμε να ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις σας, ξέρουμε να αγωνιζόμαστε στο πλευρό σας για έναν καλύτερο, ειρηνικό κόσμο".

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
"Αντίσταση και απειθαρχία, τώρα"!

Περιοδεία του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στα Ναυπηγεία και στην ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας

Τα Ναυπηγεία και την ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας επισκέφτηκε χτες ο Κ. Παρασκευάς,μέλος του ΠΓ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στους εργαζόμενους για όλα εκείνα τα ζητήματα που πρέπει να βαρύνουν ιδιαίτερα στην απόφασή τους για το ποιο κόμμα θα ενισχύσουν με την ψήφο τους.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του ο Κ. Παρασκευάς συναντήθηκε και με στελέχη της ΠΥΡΚΑΛ, που δεν έκρυψαν τον προβληματισμό και την ανησυχία τους για το μέλλον της επιχείρησης. Μιλώντας του για την κατάσταση της ΠΥΡΚΑΛ τόνισαν ότι οι δραστηριότητές της συνεχώς συρρικνώνονται κι αυτό παρά το γεγονός ότι διαθέτει τεράστιες δυνατότητες και ότι θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην αμυντική θωράκιση της χώρας. Δεν έκρυψαν και την πικρία τους για την απόφαση της κυβέρνησης να αποκλείσει τις ελληνικές πολεμικές βιομηχανίες από τα εξοπλιστικά προγράμματα "μαμούθ", που θα κοστίσουν στη χώρα μερικά τρισεκατομμύρια δραχμές.

Ο Κ. Παρασκευάς, μιλώντας με τους εργάτες των Ναυπηγείων, αλλά και της ΠΥΡΚΑΛ, αναφέρθηκε εκτενώς στο "έγκλημα που συνεχίζεται σε βάρος του λαού της Γιουγκοσλαβίας", αλλά και στην απόβαση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Λιτόχωρο, τονίζοντας μεταξύ άλλων: "Οι δυνάμεις αυτές είναι στρατεύματα κατοχής, που θα εγκατασταθούν στη Γιουγκοσλαβία και θα καθυποτάξουν το λαό της. Εδώ δεν πρόκειται για ειρήνη, όχι για την ειρήνη που θέλουν οι λαοί, η συμφωνία επιτεύχθηκε με το πιστόλι στον κρόταφο και τα σχέδια των αμερικανοΝΑΤΟικών και Ευρωπαίων εγκληματιών πάνε παραπέρα, στο διαμελισμό των Βαλκανίων, στη δημιουργία κρατών - προτεκτοράτων, που θα αποτελούν προγεφυρώματα για την επέκτασή τους σε άλλα κράτη".

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής κατήγγειλε έντονα την κυβέρνηση, αλλά και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις για τη στάση τους απέναντι στο στυγερό ΝΑΤΟικό έγκλημα, τονίζοντας ότι η στάση αυτή πρέπει να είναι ένα από τα κριτήρια με βάση τα οποία θα ψηφίσουν οι εργαζόμενοι, όπως και η στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και απέναντι στα συμφέροντα και τα δικαιώματα του λαού.

Σχετικά με τα όσα ακούγονται και λέγονται προεκλογικά ο Κ. Παρασκευάς κατήγγειλε στους εργάτες: "Μιλάνε για δρόμο ειρήνης όταν η χώρα έγινε με τη δική τους συγκατάθεση ορμητήριο του ΝΑΤΟ, όταν εκχώρησαν δικαιώματα. Μας παριστάνουν τους ειρηνοποιούς, όταν είναι συνυπεύθυνοι. Λένε, όταν δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Τους καταγγέλλουμε. Ξέρουν ότι αν σπάσει η αντίσταση του γιουγκοσλάβικου λαού, ο κίνδυνος θα μεταφερθεί προς τη χώρα μας. Ξέρουν επίσης ότι οι ιμπεριαλιστές δεν εξευμενίζονται με παραχωρήσεις".

Αναφερόμενος στη στάση συνολικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπογράμμισε: "Επειδή πολλά λέγονται, θέλω να πω ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δε σύρθηκε, πρωτοστάτησε στον πόλεμο για να κερδίσει μερτικό από τη λεία. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ενιαία στάση και γραμμή για την κατάργηση του 8ωρου, της μονιμότητας, για τις ιδιωτικοποιήσεις, για το τσαλαπάτημα των κοινωνικών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, για τα δημοκρατικά ζητήματα. Αυτή την Ευρωπαϊκή Ενωση στηρίζουν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, αυτήν την Ευρωπαϊκή Ενωση του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ ψήφισαν".

Καταλήγοντας μετέφερε ένα μήνυμα ελπίδας στους εργάτες λέγοντας: "Είναι στο δικό μας το χέρι να τους ανατρέψουμε. Μπορούμε να επιβάλουμε να σταματήσει η εκχώρηση των πάντων στους ισχυρούς. Αντίσταση και απειθαρχία τώρα. Μπορούμε και πρέπει να συσπειρωθούμε, να οικοδομήσουμε τη δική μας πανίσχυρη ενότητα, να γίνουμε το θεμέλιο του παλλαϊκού μετώπου, που θα συγκρουστεί με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, που θα ανοίξει τον άλλο δρόμο ανάπτυξης για τη χώρα, που θα διεκδικήσει λαϊκή εξουσία. Γι' αυτό σας καλούμε να ενισχύσετε το ΚΚΕ, το κόμμα που στάθηκε πλάι στους εργάτες και στο λαό, που δε μάσησε τα λόγια του ποτέ, που δεσμεύεται ότι και μετά τις εκλογές θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα".

Συγκεντρώσεις - περιοδείες - συσκέψεις

Ολοκληρώνεται η Πολιτική Εξόρμηση ενόψει των ευρωεκλογών του ΚΚΕ με τις προεκλογικές συγκεντρώσεις, περιοδείες και συσκέψεις από υποψήφιους ευρωβουλευτές και στελέχη του Κόμματος. Ετσι πραγματοποιούνται οι εξής δραστηριότητες:

Σήμερα Παρασκευή 11/6

- Στα πλαίσια της περιοδείας του στην Ανατολική Κρήτη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και καθηγητής Πανεπιστημίου Κώστας Ζουράρις θα παραχωρήσει σήμερα συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης στις 11.30 το πρωί,στο Δημοτικό Κατάστημα Ηρακλείου.

- Τη Ζάκυνθο επισκέπτεται ο Γιάννης Θεωνάς,ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος. Στις 9.45 πμ θα μιλήσει σε εργαζόμενους του Δήμου,στις 11.00 πμ θα έχει συνάντηση με τον νομάρχη Ζακύνθου,στις 11.30 πμ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, στις 12.30 μμ θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων στη Νομαρχία και στις 1.45 μμ θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων στα ΕΛΤΑ Ζακύνθου.

- Στα Ανω Ιλίσια σε συγκέντρωση στην πλατεία Κύπρου, 6η στάση στις 8.30 μμ με τον Κρ. Κυριαζή,υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Στα τελωνεία του αεροδρομίου στις 7.30 πμ με τον Σπ. Χαλβατζή,μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

- Στους εργάτες του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας στις 6.00 πμ με τον Γ. Σταυρόπουλο,μέλος της ΚΕ.

- Στο εργοτάξιο της ΔΕΗ στο Ρουφ στις 7.00 πμ με τον Αντ. Ντρέκο,υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Σε σχολεία του Αιγάλεω, Χαϊδαρίου και Αγ. Βαρβάρας με τους Ν. Ζώτο και Β. Αυγέρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ