ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Ιούνη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μελοποιημένη ποίηση

"Ποίηση και μουσική εν αιθρία", την Τρίτη και την Τετάρτη (9 μμ), στο Αίθριο της Στοάς του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5). Η Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης",σε συνεργασία με τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία οργανώνουν δυο βραδιές με έργα του συνθέτη, βασισμένα στη σύγχρονη ελληνική ποίηση. Την Τρίτη ο Μ. Θεοδωράκης θα ερμηνεύσει την "Κατάσταση Πολιορκίας" (ποίηση Ρ. Χατζηδάκη), ενώ ο Γ. Νταλάρας τραγούδια σε ποίηση Τ. Λειβαδίτη και Ν. Γκάτσου.Την Τετάρτη ο συνθέτης θα ερμηνεύσει και πάλι την "Κατάσταση Πολιορκίας", οι Μ. Δημητριάδη, Σ. Λεονάρδου και Κ. Θωμαϊδης τα "Λυρικά" (ποίηση Τ. Λειβαδίτη) και ο Β. Λέκκας τους "Λιποτάκτες" (ποίηση Γ. Θεοδωράκη). Κείμενα θα διαβάσει ο Λ. Λαζόπουλος.Είσοδος ελεύθερη.

Πετρούπολη πολιτισμού

To Φεστιβάλ Πέτρας, που διοργανώνει ο Δήμος Πετρούπολης στο νέο σύγχρονο Θέατρο Πέτρας,ανοίγει και φέτος τις πύλες του, με ενδιαφέρουσες βραδιές μουσικής, θεάτρου και χορού. Ο πρώτος κύκλος εκδηλώσεων ξεκινά στις 18 Ιούνη (9.30 μμ) με το Μουσικό Σύνολο Καθηγητών Δημοτικού Ωδείου Πετρούπολης.Η βασική θεματική της συναυλίας είναι η σύγκλιση της μη δυτικοευρωπαϊκής λαϊκής μουσικής παράδοσης και της έντεχνης μουσικής δημιουργίας. Θα παρουσιαστούν έργα Σκαλκώτα, Μπέλα Μπάρτοκ, Λουτσιάνο Μπέριο, Χατσατουριάν, Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργου Κερτσόπουλου, Μάνου Χατζιδάκι, Σοπέν κ.ά. Είσοδος ελεύθερη.

Στις 19 Ιούνη (9.30 μμ) το θέατρο Πέτρας θα γεμίσει με τα τραγούδια του Σωκράτη Μάλαμα.Τραγούδια, που έχουν αφετηρία τους την μπαλάντα και μπολιάζονται με λαϊκά παραδοσιακά και ροκ στοιχεία. Μαζί του οι μουσικοί: Κώστας Θεοδώρου, Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, Δημήτρης Μικέλης, Ακης Κατσουπάκης κ.ά. Στο τραγούδι συνοδεύει η Μαρία Παπανικολάου.

Στο Λυκαβηττό η Ε. Ρεμπούτσικα

Μία από τις εκπροσώπους της ευχάριστης αλλαγής "κλίματος" των τελευταίων χρόνων στην ελληνική μουσική σκηνή, η Ευανθία Ρεμπούτσικα πραγματοποιεί την πρώτη της συναυλία, το Σάββατο (9.30 μμ), στο θέατρο του Λυκαβηττού. Η καταξιωμένη μουσικός και συνθέτις - με τη δεύτερη ιδιότητα την πρωτογνωρίσαμε ως δημιουργό των τραγουδιών του δίσκου "Μόνο ένα φιλί", με ερμηνευτή τον Γ. Κότσιρα - θα παρουσιάσει το υλικό του πρώτου της προσωπικού άλμπουμ "Το Αστέρι κι η Ευχή". Μια αξιόλογη δουλιά, στην πλειοψηφία της οργανική, εμπνευσμένη και χαμηλόφωνη, σμιλεμένη με "εικόνες" της ψυχής. Στη συναυλία θα παρουσιάσει, επίσης, για πρώτη φορά μουσικά θέματα που έγραψε για την τηλεόραση. Τιμή εισιτηρίων 6.000 δραχμές.

35χρονη πορεία

Αναδρομική έκθεση της 35χρονης καλλιτεχνικής πορείας της Δέσπως Μαγγώνη φιλοξενείται έως τις 19/6 στην γκαλερί "Νέες Μορφές" (Βαλαωρίτου 9). Εκτίθενται 30 περίπου έργα - παλιές και νέες δημιουργίες - σε χαρτί, κολάζ, παστέλ, μεικτή τεχνική. Τα έργα που παρουσιάζονται προέρχονται από τρεις ενότητες. Στις πρώιμες ρεαλιστικές προσωπογραφίες της δεκαετίας του '60, η χειρονομία της Δ. Μαγγώνη είναι ήδη εξπρεσιονιστική, ταραχώδης, πυκνή. Στα έργα της δεύτερης ενότητας, κυρίως από τη δεκαετία του '70, η ανθρώπινη φιγούρα γίνεται ταυτόχρονα πιο αφηρημένη και πιο εξπρεσιονιστική, περισσότερο σύμβολο παρά συγκεκριμένο άτομο. Στην τρίτη ενότητα προσωπογραφιών, από τα μέσα της δεκαετίας του '80 μέχρι σήμερα, επιτυγχάνεται ένα είδος ισορροπίας μεταξύ κοινωνικού σχολιασμού και εξπρεσιονιστικής δυναμικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ