ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Ιούνη 1999
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πρόγραμμα επιδοτούμενων... απολύσεων

Και επισήμως πλέον οι εργοδότες θα μπορούν να απολύουν εργαζόμενους για να προσλαμβάνουν επιδοτούμενους, τους οποίους θα μπορούν επίσης να απολύουν ελεύθερα!

Ενα ακόμα πρόγραμμα απασχόλησης τίθεται σε εφαρμογή με απόφαση του υπουργού Εργασίας, που υπόσχεται να εξασφαλίσει μέσα σε... τρία χρόνια (1999-2001) επιδοτούμενη εργασία, αλλά και αυταπασχόληση, σε 3.000 άτομα που "απειλούνται με αποκλεισμό από την αγορά εργασίας".

Το νέο πρόγραμμα κινείται σταθερά στην... αρχή της γενναιόδωρης επιδότησης των εργοδοτών, αλλά και πρωτοτυπεί στο γεγονός ότι ο "εργοδότης δε δεσμεύεται για τυχόν απολύσεις του υπόλοιπου προσωπικού της επιχείρησης, ούτε για το διάστημα πριν την πρόσληψη του ατόμου, ούτε κατά τη διάρκεια απασχόλησής του"!Με τον τρόπο αυτό εκλείπει και τυπικά το πρόσχημα της δημιουργίας "νέων θέσεων απασχόλησης" διά της επιδότησης των εργοδοτών, αφού θα μπορούν να απολύουν - ελεύθερα πια και... επιδοτούμενα - ήδη εργαζόμενους στις επιχειρήσεις τους για να προσλαμβάνουν άλλους που δε θα τους κοστίζουν τίποτα!

Ωστόσο, με βάση την ίδια απόφαση οι εργοδότες που κάνουν χρήση των πιο πάνω προγραμμάτων, θα μπορούν να απολύουν ακόμα και επιδοτούμενους νεοπροσληφθέντες,τους οποίους μάλιστα θα μπορούν να αντικαταστήσουν εντός 30 ημερολογιακών ημερών με άλλο άτομο που ολοκλήρωσε το ίδιο πρόγραμμα και να επιχορηγούνται για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα!

Η διάρκεια της επιχορήγησης για κάθε νεοπροσλαμβανόμενο άτομο ορίζεται στους 24 μήνες. Η συνολική δαπάνη του προγράμματος προϋπολογίζεται να ανέλθει στα 6.143.083.519 δρχ., η οποία κλιμακώνεται ως εξής: 600.000.000 για το 1999, 3.085.850.110 δρχ. για το 2000 και 2.457.233.407 δρχ. για το έτος 2001. Η δαπάνη θα καλυφθεί κατά 80% από το ΕΚΤ και κατά 20% από τον ΟΑΕΔ.

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου, προβλέπεται να αποκατασταθούν εργασιακά 690 άτομα με ειδικές ανάγκες, 650 παλιννοστούντες, μετανάστες και πρόσφυγες, 570 άτομα με διανοητικά προβλήματα και ψυχικές ασθένειες, 235 αποθεραπευμένοι, πρώην χρήστες ναρκωτικών, 200 άτομα με "πολιτιστικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες" (Τσιγγάνοι, Πομάκοι), 155 αποφυλακισμένοι και ανήλικοι παραβάτες, 200 άτομα απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών και 300 αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών.

Η ημερήσια επιχορήγηση - δηλαδή επιχορήγηση προς τον εργοδότη που θα προσλάβει άτομο από τις πιο πάνω οριζόμενες κατηγορίες - ανέρχεται σε 7.000-8.000 δραχμές! Το βασικό ποσό ορίζεται στις 7.000 δραχμές, αλλά "για την ενίσχυση ομάδων που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες και προβλήματα" προβλέπεται επιπλέον επιδότηση 500 δραχμών ημερησίως.

Το πρόγραμμα προβλέπει και επιχορήγηση ανέργων για τη δημιουργία δικής τους μικρής επιχείρησης... Το βασικό ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία ορίζεται όλο κι όλο στα τρία εκατομμύρια δραχμές, που προσαυξάνεται κατά: 300.000 δραχμές για γυναίκες, κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και για όσους είναι άνω των 45 ετών. Κατά 400.000 δραχμές όταν πρόκειται για άτομα με ειδικές ανάγκες, απεξαρτημένους και αποφυλακισμένους.

Προϋπόθεση ένταξης στα παραπάνω προγράμματα είναι να διαθέτει ο ενδιαφερόμενος την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα ενός κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στα προγράμματα μπορούν να ενταχθούν και Ελληνες ομογενείς που απασχολούνται νόμιμα στην Ελλάδα ή που εμπίπτουν στο άρθρο 11 του ΚΑΝ/1612/68, καθώς και πρόσφυγες ή μετανάστες που έχουν νόμιμη άδεια παραμονής και εργασίας. Σε κάθε περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Καταπολέμηση του Αποκλεισμού από την Αγορά Εργασίας" κατά τα έτη 1996-1999.

"Οραμα" το "νέο πρότυπο εργασίας"!

Θρασύτατη εμφάνιση του υφυπουργού Εργασίας στη Διεθνή Διάσκεψη Εργασίας. "Ευελιξία με ασφάλεια" (!) το σλόγκαν του

ΓΕΝΕΥΗ (του απεσταλμένου μας Γ. ΦΛΩΡΑΤΟΥ).-

Ως ένας εκ των γνησιότερων "ευαγγελιστών" της "Λευκής Βίβλου" και των τριών απατηλών "Α" της (Ανάπτυξη - Ανταγωνιστικότητα - Απασχόληση) εμφανίστηκε χτες στο βήμα της 87ης Διεθνούς Διάσκεψης Εργασίας που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Γενεύη ο υφυπουργός Εργασίας Χ. Πρωτόπαππας.

Κινούμενος απαρέγκλιτα στο δόγμα του "νέου προτύπου εργασίας" και έχοντας ήδη καταγραμμένο στο ενεργητικό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το νέο αντεργατικό νόμο 2639/98 για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, διακήρυξε ότι σημείο - κλειδί στην κατεύθυνση της επιβολής σε πανευρωπαϊκή κλίμακα του νέου εργασιακού Μεσαίωνα είναι "η ικανότητά μας να προσαρμόσουμε το εργατικό δίκαιο και τις πρακτικές μας" προς αυτή την κατεύθυνση. "Ευελιξία με ασφάλεια" (!) τόνισε εν είδει συνθήματος, για να προσθέσει χαρακτηριστικά: "Ποιοι είναι οι μηχανισμοί που διευκολύνουν τις παρεμβάσεις μας; Φυσικά ο κοινωνικός διάλογος,με τη δυναμική συμμετοχή όλων των εταίρων, που περιλαμβάνει όλες τις όψεις της πραγματικής ανάπτυξης: Την παραγωγική ανασυγκρότηση, τη νέα ρύθμιση του προτύπου εργασίας, τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, το κοινωνικό κράτος (!)...".

Συνεχίζοντας, αφού θριαμβολόγησε για την πορεία των δεικτών της οικονομίας... στην Ελλάδα, εμφάνισε ως "ολοκληρωμένη στρατηγική" για την "ανάπτυξη με απασχόληση" το διαβόητο "Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την απασχόληση",το οποίο κινούμενο στις κατευθύνσεις του ανάλογου κοινοτικού σχεδίου, εκείνο που βασικά στοχεύει είναι η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και η γενίκευση της ευελιξίας. Παρ' όλα αυτά, ο Χ. Πρωτόπαππας ισχυρίστηκε ότι εκείνο που επιδιώκει και δημιουργεί η κυβέρνησή του είναι "ευελιξίες - όχι ασυδοσίες" (!) και κάλεσε όλους να "οραματιστούν" και να συμφωνήσουν το "μέλλον της εργασίας", αποδεχόμενοι τη "νέα πραγματικότητα" και προωθώντας αποφασιστικά το "νέο μοντέλο οργάνωσης της εργασίας", δηλαδή τη διάλυση κάθε εργατικού δικαιώματος.

"Κόσσοβο", η Γενεύη!

Για να μπορέσει κάποιος να περάσει και να συμμετάσχει στη Σύνοδο της ΔΟΕ, πρέπει να περάσει: Τα πρόσθετα σιδερένια κάγκελα. Τα δυο μέτρα αγκαθωτού συρματοπλέγματος. Τα επόμενα πρόσθετα κάγκελα. Τους στρατιώτες με στολές παραλλαγής. Τους αστυνομικούς της τακτικής δύναμης του ΟΗΕ. Το φυλάκιο ελέγχου και τα μηχανήματα με τις ειδικές ακτίνες... Το κέντρο της Γενεύης γενικότερα θυμίζει Κόσσοβο. Στρατιώτες και συρματοπλέγματα υπάρχουν και σε άλλα κτίρια οργανισμών του ΟΗΕ, ενώ η αμερικάνικη πρεσβεία μοιάζει να προετοιμάζεται για εμπόλεμη κατάσταση.

Ο λόγος για τα "δρακόντεια" μέτρα δεν είναι φυσικά τα θέματα που συζητούνται, αλλά το γεγονός ότι σήμερα αναμένεται να μιλήσει στη Σύνοδο ο Μπ. Κλίντον,ο Πρόεδρος της χώρας που δεν πληρώνει ούτε τη συνδρομή της στη ΔΟΕ!

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΟΧΙ στη μείωση αποδοχών με πρόσχημα το 7ωρο

Η Ομοσπονδία αντιδρά στην αυθαίρετη απόφαση της διεύθυνσης του ξενοδοχείου "Λήδρα Μάριοτ" και εκφράζει το φόβο ότι και άλλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα προχωρήσουν σε νέα αντεργατικά μέτρα

Να αποτραπεί πάση θυσία η απόφαση της διεύθυνσης του ξενοδοχείου "Λήδρα Μάριοτ" για μείωση του χρόνου εργασίας με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών, αποφάσισε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Επισιτιστικά - Τουριστικά Επαγγέλματα,εκτιμώντας ότι η απόφαση αυτή της επιχείρησης σκοπεύει στην πλήρη ανατροπή όλων των εργασιακών δικαιωμάτων μακροπρόθεσμα, καθώς και ότι τα σχέδιά της ξεπερνούν σε αντεργατικότητα ακόμα και τον εκτρωματικό νόμο για τις εργασιακές σχέσεις 2639/98.

Η Ομοσπονδία αποφάσισε να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την περιφρούρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενώ αναμένει και την παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, βάσει σχετικού αιτήματος που έχει ήδη διατυπώσει. Για το λόγο αυτό, συγκαλεί σύσκεψη των σωματείων του κλάδου της Αθήνας στις 21 του μήνα,ενώ αμέσως μετά θα γίνουν ανάλογες συσκέψεις και στην επαρχία.

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής εκτιμήθηκε ότι πιθανόν κι άλλες επιχειρήσεις πανελλαδικά θα προχωρήσουν στη λήψη ανάλογων μέτρων σε βάρος των εργαζομένων και με στόχο τη συνολική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στο όνομα της μείωσης της τουριστικής κίνησης εξαιτίας του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, πρόσχημα που "ετεροχρονισμένα" χρησιμοποίησε και η διεύθυνση του ξενοδοχείου "Λήδρα Μάριοτ". Η Ομοσπονδία αρνείται να δεχτεί ως βάσιμο το "επιχείρημα" αυτό, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται θέμα λήψης τέτοιων μέτρων για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προέκυψαν από τη μείωση της τουριστικής κίνησης.

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω επιχείρηση προχώρησε εντελώς αυθαίρετα και αιφνιδιαστικά στη μείωση των ωρών εργασίας από 8 σε 7 ημερησίως με μείωση αποδοχών από την περασμένη Κυριακή, ενώ για να κάμψει τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν από την πλευρά των 250 εργαζομένων απείλησε με απολύσεις ή άδειες άνευ αποδοχών.

Καταγγέλλεται προσπάθεια διάσπασης σωματείου

Να διασπάσει το αγωνιστικό σωματείο Ενωση Ναυτικών "Η ΘΑΣΟΣ" επιχειρεί το προεδρείο της Ενωσης Ναυτών. Το σωματείο αυτό εκπροσωπεί τους ναυτεργάτες και κυρίως τους ναύτες που αποτελούν τα πληρώματα των πλοίων που εκτελούν την πορθμειακή γραμμή Καβάλας - Θάσου. Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ενωση Ναυτικών "Η ΘΑΣΟΣ", το προεδρείο της Ενωσης Ναυτών επιχειρεί να δημιουργήσει διορισμένο αντισωματείο. Συγκεκριμένα έστειλε επιστολές σε μέλη της Ενωσης "Η ΘΑΣΟΣ" καλώντας τα να συμμετάσχουν σε τριμελή διορισμένη από την Ενωση Ναυτών επιτροπή. Το πρόσχημα που χρησιμοποιεί το προεδρείο της Ενωσης Ναυτών για αυτή την ενέργεια είναι ότι δήθεν έχει άγνοια για τα προβλήματα σε αυτό το χώρο και η τριμελής επιτροπή θα την... ενημερώνει, ενώ παράλληλα επιρρίπτει ευθύνες στη διοίκηση της Ενωσης "Η ΘΑΣΟΣ", ακόμα και για τις πολιτικές πεποιθήσεις των μελών της!

"Εάν το προεδρείο της Ενωσης Ναυτών - συνεχίζει η ανακοίνωση - θέλει να ψαρέψει σε θολά νερά για να λύσει τα υπαρξιακά του προβλήματα, έχει χτυπήσει λάθος πόρτα. Οι συνάδελφοι θα το κρίνουν αυστηρά. Εμείς λέμε ότι η "πρωτοβουλία" αυτή εγκυμονεί τον κίνδυνο διάσπασης στο Σωματείο μας που είναι κατάκτηση των εργαζομένων και δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Η παρέμβαση αυτή ανοίγει δρόμους στις ναυτιλιακές εταιρίες για παραπέρα εκβιασμούς στους συναδέλφους. Η επιχειρηματολογία του προεδρείου της Ενωσης Ναυτών είναι η ίδια που προβάλλουν με το μηχανισμό τους οι πλοιοκτήτες". Η ναυτεργατική Ενωση υπογραμμίζει ότι: "Δεν επιτρέπεται καμιά παρέμβαση και υπόδειξη στα μέλη του Σωματείου μας" και ότι την Ενωση Ναυτών δεν την ενδιαφέρει να λύσει τα προβλήματα, αλλά ο έλεγχος της Ενωσης "Η ΘΑΣΟΣ".

Θύματα των "ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση", άνεργοι και εργαζόμενοι



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ