ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Ιούνη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψηλά τα μανίκια

Τόση φαιά ουσία για να εφεύρουν επιχειρήματα που να τονώνουν την ψευδή συνείδηση όσων παραμένουν αγκιστρωμένοι σ' ό,τι τους καταστρέφει. Ας τους αφήσουμε σ' αυτήν την αναζήτηση. Ετσι κι αλλιώς ο κόσμος ποτέ δεν ήταν ενιαίος, το ίδιο και η σκέψη του. Μέτοχοι των ιδεών του άλλου κόσμου, αυτού που δε θεωρεί την κοινωνία της εκμετάλλευσης ως μόνο δρόμο, δεν έχουμε την πολυτέλεια για ομφαλοσκοπήσεις.

Αναλάβαμε τη δέσμευση: Τις ψήφους όσων εμπιστευτούν το ΚΚΕ να τις καταθέσουμε στα μετερίζια του αγώνα. Ηρθε η ώρα να ανταποκριθούμε. Οι αναλύσεις θα γίνουν έτσι κι αλλιώς απ' όσους έχουν χρέωση μ' αυτό. Το ίδιο στην ώρα τους θα γίνουν και τα περίφημα "μπάνια του λαού". Μόνο που η ταξική πάλη δεν έχει ανάπαυλα. Κι αν μια φορά είναι καθαρό για την άρχουσα τάξη πως δεν υπάρχουν περιθώρια για επανάπαυση - το μαρτυρά η αγωνία των κονδυλοφόρων της - πολύ περισσότερο δεν έχουμε εμείς τέτοιο δικαίωμα. Αν η θεωρία χρεώνει το εργατικό επαναστατικό κίνημα ανάμεσα σε άλλα και με την ανάγκη για διαρκή ανάλυση - οργάνωση και έλεγχο, η πράξη επιβάλλει, η δουλιά μας να εξασφαλίζει ένα συνεχή θερισμό. Που προϋποθέτει μια συνεχή σπορά.

Το σύστημα έχει δείξει από καιρό στο χώρο της οικονομίας τα όριά του. Η σπορά του στο χώρο της ιδεολογίας είναι που του δίνει περιθώρια αυτοσυντήρησης. Και η μαζική εξαγορά ανθρώπων στο χώρο της πολιτικής είναι που του παρέχει τη δυνατότητα να καλλιεργεί αυταπάτες. Μόνο που ισχύει πάντα ο αφορισμός: "Καλός ο καπιταλισμός αλλά έχει θέσεις μόνο για λίγους". Δε βρισκόμαστε ακόμα στην ώρα που να έχει γίνει μαζική συνείδηση η ριζική αντίθεση στην κοινωνία της εκμετάλλευσης, σίγουρα όμως έχουμε καλά σημάδια πως καταγράφεται ήδη όλο και πιο μαζική η εναντίωση στις αναγκαστικά ωμές πράξεις του ιμπεριαλισμού και τις οδυνηρές συνέπειες της κυριαρχίας του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Πολιτικά σε πρώτη φάση είναι ορατά ήδη μαζικά και έντονα σημάδια καταδίκης. Η ενίσχυση και μιας αντίστοιχης ιδεολογικής πολιτικής προσέγγισης, που θα συμβάλει στην ωρίμανση της εκλογικής δύναμης, και σε μάχιμη δύναμη για το δρόμο προς το οικονομικό - κοινωνικό - πολιτικό σύστημα του μέλλοντός μας, μαζί με την ανάπτυξή της στο λαϊκό αυτό μέτωπο, προϋποθέτει τη δική μας δουλιά. Εδώ συναντώνται η ιστορική ανάγκη για την ανατροπή με την άμεση δέσμευση που αναλάβαμε.

Ο δρόμος είναι ένας. Ο ίδιος πάντα: Στη ρότα του οποίου - με ένα το κρατούμενο, τη γνώση για το πρωτοπόρο ιστορικά ρόλο που καλείται να παίξει η εργατική τάξη για την απελευθέρωση συνολικά της κοινωνίας - το Κόμμα της επιδιώκει να χτίζει και να στεριώνει καθημερινά τις συμμαχίες του από εκεί ακριβώς που ο καπιταλισμός θα χάνει τις δικές του, στα διάφορα μέτωπα πάλης. Το μεγάλο λαϊκό πατριωτικό δημοκρατικό μέτωπο με αιχμή τον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια, που έβαλε στόχο να χτίσει το ΚΚΕ, θα είναι η έκφραση αυτού του δρόμου.

Οι κοντά 560.000 ψήφοι που κατατέθηκαν υπέρ του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ είναι το σημερινό σημείο εκκίνησής μας για να μπούμε πιο αποφασιστικά στον αγώνα για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων. Η δυναμική που εκφράζουν ορίζει και το μέγεθος του χρέους μας. Να σηκώσουμε ψηλά τα μανίκια και να πέσουμε στη δουλιά, σίγουρα πια όχι μόνοι μας, μα μ' όλους αυτούς που δεσμεύτηκαν επίσης να βαδίσουμε μαζί.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κινητικότητα σε... ομίχλη

Στο επίκεντρο το "ενδιαφέρον" που δείχνει η "Ομάδα των Οχτώ"

Το Κυπριακό αναδεικνύεται, μέρα τη μέρα, σε κεντρικό θέμα του ενδιαφέροντος των "ισχυρών" παραγόντων της διεθνούς σκηνής, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες στην Αθήνα, καθώς ελάχιστοι είναι αυτοί που αναγνωρίζουν"καλές προθέσεις" σε αυτό το ενδιαφέρον.

Η ελληνική κυβέρνηση, κάνοντας την ανάγκη "φιλότιμο", εμφανίζεται "ενθουσιασμένη" με το ενδιαφέρον που επιδεικνύει η "Ομάδα των Οχτώ" περισσότερο αναπτυγμένων χωρών για το Κυπριακό. Χτες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κρανιδιώτης, χαρακτήρισε, με δήλωσή του, "θετική εξέλιξη" τα Συμπεράσματα της "Ομάδας των Οχτώ" για το Κυπριακό. Οπως πιστεύει ο Γ. Κρανιδιώτης "η δήλωση των οκτώ προσφέρει μια νέα ευκαιρία, εφόσον και η τουρκική πλευρά ανταποκριθεί θετικά για την επανάληψη του διακοινοτικού διαλόγου".

Η "ανάγκη" της Αθήνας και της Λευκωσίας για "χαμηλούς τόνους" υποχρεώνουν την κυπριακή κυβέρνηση να αντιμετωπίζει με "κατανόηση" κάποιες ενοχλητικές κινήσεις της τουρκικής πλευράς.

Ετσι λοιπόν, οι κινήσεις τουρκικών μαχητικών που παρατηρούνται στην περιοχή της Αμμοχώστου και βόρεια της Κύπρου, στη δεδομένη συγκυρία δεν ενοχλούν Αθήνα και Λευκωσία οι οποίες, υποβαθμίζοντας το θέμα, λένε ότι οι κινήσεις αυτές "οφείλονται σε αεροναυτική άσκηση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων".

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Χρυσοστομής,διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, γιατί, όπως εξήγησε, η άσκηση διεξάγεται κανονικά, όπως είχε προγραμματιστεί και σε χώρους που έχουν δεσμευτεί.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Εθνική Φρουρά είναι ενήμερη για την άσκηση και παρακολουθεί την εξέλιξή της.

Ο Γ. Χρυσοστομής είπε ότι η τουρκική άσκηση ξεκίνησε από το Αιγαίο και κινείται προς την Ανατολική Μεσόγειο, και τα τουρκικά μαχητικά κινούνται στους χώρους που έχουν δεσμευτεί για τη διεξαγωγή της άσκησης.

Στο μεταξύ, συνομιλίες με τον Ακη Τσοχατζόπουλο θα έχει στις 21 Ιουνίου στην Αθήνα, ο υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Χρυσοστομής.

Σε δηλώσεις κατά την αναχώρησή του για τη Γαλλία, ο Γ. Χρυσοστομής είπε ότι με τον Α. Τσοχατζόπουλο θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους πάνω στα θέματα, τα οποία άρχισαν να μελετούν στην προηγούμενή τους συνάντηση.

Ο υπουργός Αμυνας εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Σε ερώτηση για το κατά πόσον θα οριστικοποιηθεί η αγορά συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων, απέφυγε να απαντήσει. Σε ό,τι αφορά την τουρκική άσκηση που διεξάγεται βόρεια της Κύπρου, ο υπουργός Αμυνας επανέλαβε ότι η Εθνική Φρουρά παρακολουθεί την όλη κατάσταση. Οι ασκήσεις αυτές, πρόσθεσε, ήταν προγραμματισμένες και γνωρίζουμε με κάθε λεπτομέρεια την εξέλιξή τους.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Γαλλία, ο Γ. Χρυσοστομής θα έχει συνάντηση με το Γάλλο ομόλογό του, Αλέν Ρισιάρ.

Ο Γλ. Κληρίδης

Πλήρως ικανοποιημένος επέστρεψε από την επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η θέση της Κίνας στο Κυπριακό, όπως εκφράστηκε και από τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό, είναι ξεκάθαρη: Η λύση του Κυπριακού πρέπει να βασιστεί στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Η Κίνα, πρόσθεσε, υποστηρίζει την ανεξαρτησία, κυριαρχία, ενότητα και ακεραιότητα του κυπριακού κράτους.

Στη συζήτηση των διεθνών θεμάτων, είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, διαπιστώθηκε πως οι θέσεις των δυο πλευρών είναι παράλληλες, με στόχο να χαραχτεί η σωστή πολιτική, με την οποία να εισέλθουμε στον 21ο αιώνα.

Σχολιάζοντας τη θέση των υπουργών Εξωτερικών της "Ομάδας των Οχτώ" πάνω στο Κυπριακό, είπε ότι αναμένει πως η πρόταση θα διαβιβαστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας και στη συνέχεια στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος θα συγκαλέσει και τις συνομιλίες.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης παρατήρησε ωστόσο ότι η διακήρυξη παρουσιάζει δύο θετικά στοιχεία: πρώτον, ότι η λύση θα πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και δεύτερον, ότι καλεί τις δυο πλευρές να μη θέτουν προϋποθέσεις.

Εμείς, επισήμανε ο Πρόεδρος Κληρίδης, ουδέποτε θέσαμε προϋποθέσεις διότι τα ψηφίσματα δεν αποτελούν προϋπόθεση.

Απορρίπτει η Αγκυρα

Η Αγκυρα απορρίπτει τις προτάσεις της ομάδας των οχτώ αναπτυγμένων χωρών (G - 8), για την επανέναρξη του διακοινοτικού διαλόγου στην Κύπρο. "Ο κ. Ντενκτάς απέρριψε την πρόταση και κατά την άποψή μας έχει δίκιο", είπε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για το Κυπριακό, . Σουκρού Σινά Γκιουρέλ.

Ο κ. Γκιουρέλ υποστήριξε ότι προϋπόθεση για την έναρξη συνομιλιών στην Κύπρο, είναι η αναγνώριση του κατεχόμενου βορείου τμήματος ως ανεξάρτητου κράτους. Στο μεταξύ η εφημερίδα "Αξάμ" υποστηρίζει σήμερα ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον εκφράζει απορία για το αμερικανικό ενδιαφέρον για το Κυπριακό.

"Δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε γιατί το Κυπριακό σας απασχολεί τόσο πολύ. Επί είκοσι πέντε χρόνια επικρατεί ειρήνη στην Κύπρο. Η Νότια Κύπρος αναπτύχθηκε χάρη στην ΕΕ. Η "ΤΔΒΚ", παρά το εμπάργκο, αναπτύσσεται. Οι προσπάθειες για εκδημοκρατισμό συνεχίζονται", φέρεται να γράφει στον Αμερικανό Πρόεδρο ο Τούρκος πρωθυπουργός.

  • Ο διακοινοτικός διάλογος που εισηγούνται οι 8 πιο αναπτυγμένες οικονομικά χώρες (G - 8) για το Κυπριακό, "δεν έχει νόημα, τόνισε ο Τουρκοκύπριος αξιωματούχος Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.Το πρακτορείο ΑΝΑΤΟΛΗ μεταδίδει ότι ο Τ. Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι η τουρκο - κυπριακή πλευρά "αποκλείεται να νιώσει την ανάγκη να καθίσει απέναντι από την ελληνοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των συνομιλιών". "Το πιο σημαντικό εμπόδιο βρίσκεται στην αντίληψη που δίνει στην ελληνο - κυπριακή πλευρά τον τίτλο της κυβέρνησης για το σύνολο της Κύπρου", είπε ο Τ. Ερτουγρούλογλου. Ο Τουρκοκύπριος αξιωματούχος, που εμφανίζεται ως "υπουργός Εξωτερικών και Αμυνας", της λεγόμενης ΤΔΒΚ, επετέθη και στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, κατηγορώντας τον ότι "συνεχίζει να κάνει λάθη σε σχέση με την Κύπρο".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ