ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Ιούνη 1999
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
Στην προοπτική της λαϊκής συσπείρωσης και πάλης

Στον απόηχο των ευρωεκλογών και με το αισιόδοξο λαϊκό μήνυμα που έβγαλαν οι κάλπες, φαίνεται ότι ο λαός μας έκανε ήδη ένα βήμα προς τα μπρος σε σχέση με το δρόμο που πρέπει να διαβεί προκειμένου να αλλάξει τις τύχες του. Ενα βήμα που εκφράστηκε με την πτώση του αθροίσματος των ψήφων των δύο κομμάτων της άρχουσας τάξης, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τόσο σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 1994 όσο και με τις εθνικές εκλογές του 1996. Αλλά το πιο δυναμικό στοιχείο, μαζί με το ότι ελάχιστα καρπώθηκε τη λαϊκή δυσαρέσκεια η ΝΔ, είναι η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, και μάλιστα σε ψήφους και ποσοστά, ενώ στη νέα θητεία του Ευρωκοινοβουλίου ο λαός μας έστειλε έναν ακόμη κομμουνιστή βουλευτή από την Ελλάδα, αυξάνοντάς τους από δύο σε τρεις. Ο "Ρ", παρουσιάζει σήμερα τους τρεις Ελληνες κομμουνιστές βουλευτές, αναλυτικούς πίνακες με συγκριτικά αποτελέσματα ανάμεσα στις εκλογικές αναμετρήσεις των ευρωεκλογών του 1994, των εθνικών εκλογών του 1996 και των ευρωεκλογών του 1999, και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών 1999 ανά εκλογική περιφέρεια. Παρουσιάζει επίσης τους πίνακες με τα αποτελέσματα στους δήμους και τις κοινότητες που το ΚΚΕ συγκέντρωσε τα μεγαλύτερα εκλογικά ποσοστά. Στο φόντο των πρώτων εκτιμήσεων και συμπερασμάτων της ΚΕ του ΚΚΕ, σχολιάζει το εκλογικό αποτέλεσμα, αυτό που αποκαλύπτουν οι αριθμοί, που γίνεται αντικείμενο ερμηνειών από αναλυτές και άλλους δημοσιολόγους και πολιτικούς παράγοντες, αλλά όχι πάντα με αντικειμενικά κριτήρια ως προς το μήνυμα της ψήφου, και που αναδεικνύει τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει αυτό το αποτέλεσμα, για τις λαϊκές μάζες.

Πιο δυνατή η φωνή του λαού

Στη νέα θητεία του Ευρωκοινοβουλίου, η εκπροσώπηση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων δυναμώνει, μαζί με την ενίσχυση της προβολής των δικών τους διεκδικήσεων, αφού στους δύο Ελληνες κομμουνιστές ευρωβουλευτές, η λαϊκή ψήφος πρόσθεσε και τρίτο. Ποιοι είναι οι τρεις Ελληνες κομμουνιστές στο Ευρωκοινοβούλιο;

- Στρατής Κόρακας: Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1940. Εκλέγεται συνεχώς βουλευτής (Λέσβου) από το 1985. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Λουβέν του Βελγίου στις Οικονομικές Επιστήμες.

- Γιάννης Θεωνάς: Εκλέχτηκε για πρώτη φορά ευρωβουλευτής το 1994. Επί σειρά ετών συνδικαλιστικό στέλεχος στο χώρο του ΟΤΕ. Πρώην γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ. Οικονομολόγος.

- Κώστας Αλυσανδράκης: Καθηγητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Διευθυντής του Εργαστηρίου Αστρονομίας. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Μέριλαντ των ΗΠΑ, απ' όπου πήρε και το διδακτορικό του δίπλωμα. Διατηρεί συνεργασίες με Αστεροσκοπεία και Πανεπιστήμια στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ιωαννίνων, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ