ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούνη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Σοβαρεύει όλο και περισσότερο η κρίση...

ΝΤΡΑΣ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Καθώς οι υπουργοί της ινδικής κυβέρνησης του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ συζητούσαν χτες στο Νέο Δελχί την "πιθανότητα" ενός ανοιχτού πολέμου με το Πακιστάν, οι στρατιωτικοί "αναθεωρούσαν" τη στρατηγική στο μέτωπο του Κασμίρ, εξετάζοντας το κατά πόσον είναι αναγκαίο να εισβάλουν στο Πακιστάν για να αποκόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού των ανταρτών που εισέβαλαν και κατέλαβαν θέσεις στρατηγικής σημασίας το Μάη.

Οι ενδείξεις αυτές σηματοδοτούν, κατά τους περισσότερους παρατηρητές, την περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης της πολιτικής ηγεσίας στο Νέο Δελχί.

Στο μεταξύ ο "περιορισμένος πόλεμος" στα υψίπεδα των Ιμαλαϊων, με τη συμμετοχή 35.000 στρατιωτών από πλευράς Ινδίας, συνεχιζόταν.

Ο υπουργός Εσωτερικών Λαλ Κρίσνα Αντβάνι (θεωρούμενος ως "ιέραξ" μεταξύ πολιτικών παρατηρητών) δεν απέκλεισε τον τέταρτο πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών - τον τρίτο για αυτή την περιοχή των Ιμαλαϊων. "Το Πακιστάν είναι ένα διεφθαρμένο κράτος με πολλά κέντρα εξουσίας", τον έφεραν να δηλώνει τοπικά πρακτορεία ειδήσεων. "Δεν μπορώ να πω ότι ένας πόλεμος αποκλείεται".

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ινδικού Στρατού, Β. Π. Μάλικ, είπε ότι "αν χρειαστεί να περάσουμε τη Γραμμή Ελέγχου" (τη συνοριακή γραμμή που συμφωνήθηκε μετά την εκεχειρία του 1972) "αυτό θα το αποφασίσει η κυβέρνηση". Ο πολιτικός του προϊστάμενος, υπουργός Αμυνας Τζορτζ Φερνάντες, που έκανε περιοδεία σε στρατιωτικές βάσεις, δήλωσε, σύμφωνα με το "United News of India", ότι "η απόφαση να περάσουμε τη Γραμμή Ελέγχου θα ληφθεί, αν χρειαστεί, στον κατάλληλο χρόνο".

Στην πιο πρόσφατη σύνοδο του "G8" οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας εμμέσως πλην σαφώς απέδωσαν την ευθύνη της σύγκρουσης στο Πακιστάν. Αυτό θεωρήθηκε ως "επιβράβευση" της ινδικής πολιτικής - αν όμως αλλάξει κι ο πόλεμος επεκταθεί, δεν είναι βέβαιο ποια στάση θα τηρήσουν οι δυνάμεις αυτές.

Στο μέτωπο

Στο Νέο Δελχί, ο σμήναρχος Ντ. Ν. Γκάνες, εκπρόσωπος της Ινδικής Αεροπορίας, είπε πως τα ινδικά αεροσκάφη δέχονται καθημερινά επιθέσεις με αντιαεροπορικούς πυραύλους "Στίνγκερ" και άλλου τύπου πυρά από πακιστανικές θέσεις. "Είναι παντού", είπε. "Αν δεν εκτοξεύουν πυραύλους, τότε ξέρουμε ότι το στρατόπεδο αυτό είναι άδειο".

Στο μεταξύ στρατιώτες έκαναν τις "τελικές" προετοιμασίες για την επίθεση που θα απωθήσει από το ινδικό έδαφος τους εισβολείς. Μεγάλη επίθεση αναμένεται στο Λόφο της Τίγρης, μια στρατηγική θέση που ελέγχει τον Εθνικό Δρόμο 1. Από εκε, το πυροβολικό μπορεί να στοχεύσει εύκολα οτιδήποτε κινείται σ' αυτόν.

Στο Μπαταλίκ, ο συνταγματάρχης Αβταρ Σινχ είπε πως ο ινδικός στρατός αναγνώρισε 50 πτώματα και "έστειλε αρκετά στο Πακιστάν". Ο ινδικός στρατός έδωσε χτες στη δημοσιότητα ένα φάκελο με γράμματα, κάρτες και ταυτότητες που διατείνεται πως ανήκουν σε νεκρούς Πακιστανούς στρατιώτες.

Το Πακιστάν αρνείται ότι ο στρατός του έχει αναμειχθεί, ανακοίνωσε πάντως ότι τα πυρά πυροβολικού και οι "επιθέσεις Ινδών σε θέσεις" του στρατού του έχουν προκαλέσει 80 θανάτους.

Οι ινδικές απώλειες είναι 165 νεκροί και 323 τραυματίες (επισήμως). Κατά τους Ινδούς, 340 εισβολείς έχουν σκοτωθεί.

Χτες σε μια περιοχή στο εσωτερικό του Ινδικού Κασμίρ στρατιώτες επιχείρησαν να συλλάβουν και τελικά σκότωσαν τρεις ενόπλους Ισλαμιστές αντάρτες. Οπως έγινε γνωστό, οι στρατιώτες είχαν ειδοποιηθεί για την ύπαρξη ενός κρησφύγετου των ανταρτών κοντά στο Τζαμού.

Καταδεικνύοντας την αυξανόμενη ανησυχία των ΗΠΑ για την κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο αυτές πυρηνικές δυνάμεις της Ασίας, ανακοινώθηκε πως ο Αμερικανός στρατηγός Αντονι Ζίνι, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης του Στρατού των ΗΠΑ, επρόκειτο να φτάσει χτες εκτάκτως στο Νέο Δελχί για "ενημέρωση"...

ΔΙΚΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Μια απόφαση "για την ειρήνη" ζητά ο "Απο"

ΝΗΣΙ ΙΜΡΑΛΙ - ΜΟΥΔΑΝΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ - ΒΟΝΝΗ.-

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν έκανε την τελική δήλωση της υπεράσπισής του χθες, επιμένοντας στο επιχείρημα ότι η απόφαση που θα ληφθεί πρέπει να λάβει υπόψη της την ειρήνη.

Ο Οτσαλάν είπε ότι η κουρδική εξέγερση είναι δικαιολογημένη, λόγω της συνεχιζόμενης άρνησης της Τουρκίας να αναγνωρίσει κουρδικά πολιτιστικά και πολιτικά δικαιώματα, προσθέτοντας ότι τώρα είναι ο καιρός για ειρήνη. Κάλεσε τους δικαστές να μην "αγνοήσουν" την επίκλησή του για ειρήνη.

"Η δυσπιστία, ο φόβος και το μίσος θα επιφέρουν πιο πολλές τραγικές συνέπειες... μια σοβαρή οικονομική και κοινωνική κρίση".

Ο αδελφός του Οτσαλάν, Οσμάν, ο οποίος είναι μεταξύ των ηγετών του ΡΚΚ, είπε χθες ότι οι μαχητές του είναι έτοιμοι να κλιμακώσουν τον πόλεμο αν η Τουρκία δε δεχτεί την προσφορά της ειρήνης.

"Πιστεύω ότι είμαι αθώος από την ιστορική, ηθική και πολιτική άποψη", είπε ο Οτσαλάν. "Από τώρα και στο εξής, αυτό που μπορώ να κάνω είναι να δημιουργήσω μια νέα διαδικασία ειρήνης και αδελφοσύνης".

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τους Κούρδους ως μειονότητα και είναι παράνομη η μετάδοση τηλεοπτικών-ραδιοφωνικών προγραμμάτων στα Κουρδικά. Η απαγόρευση της ομιλίας της δημόσια ήρθη μόλις το 1991.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται ως την Πέμπτη.

Οι Τούρκοι κατηγορούν τον Οτσαλάν για τους θανάτους 37.000 ανθρώπων κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ανατολία που διαρκεί 15 χρόνια (η πλειοψηφία των οποίων, πάντως, είναι Κούρδοι αντάρτες και πολίτες).

Ικανοποιώντας τις - μάλλον προσχηματικές - πιέσεις της Ευρώπης, η τουρκική ηγεσία ενέκρινε την αντικατάσταση του στρατοδίκη από πολιτικό δικαστή, μια απόφαση η οποία εφαρμόστηκε χθες.

Αν ο Οτσαλάν καταδικαστεί στην ποινή του θανάτου - που έχει ζητήσει ο εισαγγελέας - η απόφαση εκτέλεσης της ποινής θα μεταφερθεί στη Βουλή. Αν η Βουλή την εγκρίνει, θα πρέπει να την προσυπογράψει και ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ. Από τη Βόννη, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Οτο Σίλι, "προειδοποίησε" την Τουρκία ότι η εκτέλεση του Οτσαλάν, θα ζημιώσει την Τουρκία και τις πιθανότητές ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

"Η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να εγγυηθεί ότι η Τουρκία έχει προοπτικές εντός της Ευρώπης. Οι προσπάθειες μπορεί να εξασθενήσουν εξαιρετικά εάν η Τουρκία γυρίσει την πλάτη στο θέμα της ποινής του θανάτου", είπε.

ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Αγανακτισμένοι οι εργαζόμενοι από τα μέτρα λιτότητας

Μεγάλη πανεργατική απεργία χτες. Καμία παρέκκλιση δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα

ΚΙΣΙΝΙΟΦ.-

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι πολλών κλάδων πραγματοποίησαν, χθες, εικοσιτετράωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από το Κοινοβούλιο της Μολδαβίας, διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή των μισθών τους από την κυβέρνηση και τις όλο και πιο δύσκολες συνθήκες διαβίωσής τους.

Στην απεργία συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, νοσηλευτικό προσωπικό, αγρότες και εργαζόμενοι κρατικών υπηρεσιών, ενώ οι αστυνομικοί, οι εργαζόμενοι στις μεταφορές και οι τραπεζικοί εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους καθώς τους απαγορεύεται από το νόμο να συμμετέχουν σε απεργίες. Οι απεργοί ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησαν ότι τους έχει φέρει στα όρια της πείνας, ενώ δεν έλειψαν τα μικροεπεισόδια με τις δυνάμεις ασφαλείας. Εντούτοις, ο πρωθυπουργός Ιον Στούρτζα, κατά τη σύντομη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των εργατικών συνδικάτων, απέκλεισε το ενδεχόμενο καταβολής των μισθών, άμεσα, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα λιτότητας πρέπει να συνεχιστούν για να καταστεί δυνατή η ανόρθωση της μολδαβικής οικονομίας αλλά και η εξόφληση του εξωτερικού χρέους της. Ο Στούρτζα υποσχέθηκε στους εργαζόμενους ότι θα γίνει προσπάθεια να καταβληθούν οι μισθοί μέχρι τον Απρίλη του 2000, δέσμευση που δεν ικανοποίησε τους απεργούς, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι θα προχωρήσουν σε μεγαλύτερες κινητοποιήσεις.

Το εξωτερικό χρέος της Μολδαβίας μόνο για το 1999 φθάνει τα 270 εκατομμύρια δολάρια, ενώ συνολικά αγγίζει το 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Προκειμένου να χορηγήσουν τόσο αυτά τα χρήματα όσο και περαιτέρω βοήθεια, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσαν ρητώς στην κυβέρνηση του Στούρτζα ότι δεν πρέπει να παρεκκλίνει καθόλου από τις μεταρρυθμίσεις λιτότητας που έχει, ήδη, αρχίσει να εφαρμόζει.

Ινδικό πυροβολικό σε δράση στο Ντρας

ΟΗΕ
Ο εφιάλτης της πείνας σκεπάζει την αφρικανική ήπειρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Η αφρικανική ήπειρος απειλείται άμεσα από την ξηρασία και κατ' επέκταση από εκτεταμένο λιμό, προειδοποίησε, χθες με ανακοίνωσή του, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Οι χώρες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο είναι η Κένυα, η Αιθιοπία και η Σομαλία, οι οποίες αναμένεται να πληγούν από μεγάλες περιόδους ξηρασίας μετά από τις περυσινές καταστροφικές βροχοπτώσεις που προκλήθηκαν από το φαινόμενο Ελ Νίνιο. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι, ήδη, το 40% των παιδιών στην αφρικανική ήπειρο υποσιτίζονται, οι βοσκότοποι εξαφανίζονται και οι εναπομείνασες αγροτικές καλλιέργειες τείνουν να εξαφανιστούν εξαιτίας της ανομβρίας και των αλλεπάλληλων επιδρομών από ακρίδες.

Μετά από έκκληση που απηύθυνε σε όλες τις δωρήτριες χώρες, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, που στηρίζεται αποκλειστικά σε δωρεές, κατάφερε να συγκεντρώσει 40 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία υπολογίζεται ότι αρκούν για να προσφερθεί βοήθεια μόνο σε 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους, που ζουν αποκλειστικά στην Αιθιοπία και, ήδη, υποφέρουν τα μέγιστα από την ξηρασία. Μάλιστα, η κυβέρνηση της Αιθιοπίας έχει γνωστοποιήσει ότι η επιβίωση, τουλάχιστον, 4 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Αιθιοπία εξαρτάται από την επισιτιστική βοήθεια. Η κατάσταση γίνεται ακόμη τραγικότερη αν αναλογιστεί κανείς ότι, εδώ και ένα χρόνο, μαίνεται ο συνοριακός πόλεμος ανάμεσα στην Αιθιοπία και την Ερυθραία ενώ, προσφάτως, αναζωπυρώθηκαν οι εμφύλιες συγκρούσεις στη Σομαλία, με αποτέλεσμα να γίνεται σχεδόν αδύνατη η ολοκλήρωση των ανθρωπιστικών προγραμμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ