ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούνη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Διάβημα για τα επικίνδυνα τρόφιμα

Το υπουργείο Γεωργίας επισκέφτηκε χτες αντιπροσωπεία του Κόμματος και επέδωσε στον υπουργό τις προτάσεις των κομμουνιστών τόσο για την αντιμετώπιση του θέματος με τα ακατάλληλα τρόφιμα, όσο και για την ανάγκη στήριξης της ελληνικής παραγωγής

Την ανάγκη της συνέχισης των ελέγχων, της δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα τροφίμων (όχι όμως στα πρότυπα του ΕΦΕΤ), καθώς και της στήριξη της εγχώριας παραγωγής, επισήμανε χτες στον υπουργό Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη,αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τα μέλη του ΠΓ Ορέστη Κολοζώφ και Σπύρο Στριφτάρη και το μέλος της ΚΕ Αντώνη Σκυλλάκο.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ έκανε ένα "αντιδιοξινικό" διάβημα στον υπουργό Γεωργίας και παρέδωσε δύο υπομνήματα που αφορούν αντίστοιχα τα επικίνδυνα τρόφιμα και την εγχώρια πτηνοτροφική παραγωγή και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί. Μετά τη συνάντηση ο Ορέστης Κολοζώφ δήλωσε ότι το διάβημα έγινε για να εκφραστεί η μεγάλη ανησυχία του Κόμματος μετά τα σκάνδαλα με τις διοξίνες. "Πρέπει να συνεχιστούν οι έλεγχοι που γίνονται και να δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας που να εγγυάται στον Ελληνα πολίτη ελέγχους σε όλη την αλυσίδα από την παραγωγή μέχρι και τον καταναλωτή των προϊόντων", τόνισε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Ορ. Κολοζώφ σχετικά με τα εισαγόμενα προϊόντα, δήλωσε ότι μεταφέρθηκε στον υπουργό η άποψη ότι "είναι ανάγκη να ελέγχονται στην είσοδο της χώρας και να μην διατίθενται στην αγορά εφόσον δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι δεν έχουν προβλήματα". Ο υπουργός Γεωργίας ανέφερε στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ότι η κυβέρνηση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Ομως όπως σχολίασε αμέσως μετά τη συνάντηση ο Ορ. Κολοζώφ, η κατεύθυνση που έχει χαράξει η κυβέρνηση εκπορεύεται από μια σειρά από θεσμούς και οδηγίες της ΕΕ που εμποδίζουνε τον πλήρη έλεγχο και την προστασία της εγχώριας παραγωγής.

Αναφορικά με το θέμα της στήριξης των εγχώριων προϊόντων, ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι μεταφέρθηκε στον υπουργό η θέση του ΚΚΕ ότι αυτά πρέπει να στηριχτούν γενναιόδωρα από την κυβέρνηση και κυρίως τα πτηνοτροφικά προϊόντα και πρόσθεσε: "Ζητήσαμε να παρθούν ορισμένα μέτρα ενίσχυσης της παραγωγής τόσο μέσα στα πλαίσια της βοήθειας που θα δοθεί τώρα στις χώρες των Βαλκανίων όσο και σε μια σειρά από ιδρύματα κρατικά ξεκινώντας από τον στρατό, τα νοσοκομεία κ.ά. και να δούμε τη δυνατότητα να στηριχτούν οι Ελληνες παραγωγοί οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία έχουν υγιεινά προϊόντα και εγγυημένα".

Καταλήγοντας το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι "θα εξακολουθούμε να ανησυχούμε και να επιμένουμε στο να δημιουργηθούνε τα κατάλληλα εκείνα εργαλεία που πραγματικά θα ελέγχουν τα προϊόντα και θα εξασφαλίσουν τον Ελληνα καταναλωτή, δηλώνοντας για κάθε προϊόν ότι είναι αξιόπιστο και ότι μπορεί να το καταναλώσουν χωρίς κινδύνους οι Ελληνες πολίτες".

Κορυφή του παγόβουνου οι διοξίνες

Το υπόμνημα για τις διοξίνες και τους ελέγχους καταλληλότητας των τροφίμων

Στο υπόμνημα του ΚΚΕ για το θέμα των διοξινών και των ελέγχων των εισαγωγών αναφέρονται τα παρακάτω: "Οι εισαγωγές ζωοκομικών προϊόντων μολυσμένων με διοξίνες από ορισμένες χώρες της ΕΕ, που αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, έφεραν στο προσκήνιο με τον πιο δραματικό τρόπο το τεράστιο πρόβλημα της υγιεινής των τροφίμων και της προστασίας της δημόσιας υγείας του λαού μας.

Τα επικίνδυνα εισαγόμενα ζωοκομικά προϊόντα με σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια χτες και διοξίνες σήμερα, αποτελούν το τίμημα της αντιαγροτικής κυβερνητικής πολιτικής και της ΚΑΠ, που συρρίκνωσε και αποδιάρθρωσε την εγχώρια κτηνοτροφία, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η εξάρτηση της χώρας μας στα βασικότερα διατροφικά προϊόντα

Επιβεβαιώνεται, για άλλη μια φορά, ότι η λεγόμενη οικονομία της αγοράς, το κυνήγι της ανταγωνιστικότητας και η αύξηση των κερδών των πολυεθνικών τροφίμων που αποτελούν βασικούς στόχους της ΟΝΕ και της ΕΕ, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην παραγωγή ακατάλληλων και επικίνδυνων τροφίμων και στην υπονόμευση της δημόσιας υγείας.

Η "τυχαία" σύμπτωση της ανακάλυψης ορισμένων από τα επικίνδυνα τρόφιμα, με τον παροξυσμό του εμπορικού πολέμου που έχει ξεσπάσει την τελευταία περίοδο ανάμεσα στην ΕΕ και στις ΗΠΑ και η προσπάθεια συγκάλυψής τους από τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ, αποδείχνει για άλλη μια φορά ότι η κατάργηση των ελέγχων στα σύνορα που επέβαλε η ΕΕ στα πλαίσια της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς και η αποδιάρθρωση των υπηρεσιών ελέγχου τροφίμων είναι συνειδητές πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων και της ΕΕ που υπηρετούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών τροφίμων σε βάρος της υγείας των λαών.

Το πρόβλημα της παραγωγής και κατανάλωσης επικίνδυνων τροφίμων θα υπάρχει και μάλιστα οξυμένο όσο κυριαρχούν οι πολυεθνικές και τα συμφέροντά τους, όσο το κέρδος και η ανταγωνιστικότητα θεωρούνται ως τα βασικότερα κριτήρια της παραγωγής τροφίμων, γι' αυτό το πρόβλημα είναι πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό.

Απαράδεκτος είναι ο τρόπος, με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το σοβαρό πρόβλημα της προστασίας της δημόσιας υγείας και εκφράζεται με την αδικαιολόγητη καθυστέρηση ελέγχουν των επικίνδυνων τροφίμων, με την υποβάθμιση των υπηρεσιών ελέγχου, με την ανυπαρξία σύγχρονων εργαστηρίων ελέγχου και με την προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών της, στις κυβερνήσεις των χωρών παραγωγής.

Για να περιοριστούν τα φαινόμενα κατανάλωσης επικίνδυνων τροφίμων και οι αρνητικές συνέπειες από τα επικίνδυνα τρόφιμα που εισήχθησαν και κυκλοφορούν στην αγορά, επιβάλλεται άμεσα να παρθούν ορισμένα μέτρα όπως:

  • Καταστροφή των δεσμευμένων προϊόντων, γιατί γίνεται προσπάθεια από κυβερνήσεις και μηχανισμούς της ΕΕ να κριθούν κατάλληλα και ακίνδυνα τα προϊόντα αυτά με συμπληρωματικά πιστοποιητικά και να δοθούν στην κατανάλωση.
  • Συνέχιση των ελέγχων για εντοπισμό όλων των επικίνδυνων προϊόντων και των παραγώγων τους και καταστροφή τους.
  • Επαναφορά του ελέγχου στα σύνορα των εισαγόμενων τροφίμων και των παραγώγων τους καθώς επίσης και των εφοδίων (ζωοτροφών κ.ά.) που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τροφίμων.

Ουσιαστική αναβάθμιση του δημόσιου ελέγχου στα εισαγόμενα και εγχώρια τρόφιμα με τη δημιουργία σύγχρονων εργαστηρίων και στελέχωσή τους με ειδικευμένο προσωπικό και όχι ανάθεση του ελέγχου σε ιδιώτες, όπως προωθείται ή εφαρμόζεται στην ΕΕ.

  • Δημιουργία του Ενιαίου Φορέα τροφίμων, ο οποίος θα πρέπει να είναι ενιαίος στην πράξη και όχι στον τίτλο και να ελέγχει τα τρόφιμα από την παραγωγή τους μέχρι την κατανάλωση.
  • Ανάπτυξη της εγχώριας κτηνοτροφίας για την παραγωγή εγχώριων τροφίμων μέσα από παραγωγικούς συνεταιρισμούς με κατάργηση των ποσοστώσεων και αλλαγή του συστήματος των τιμών και επιδοτήσεων των αγροτικών προϊόντων, για να αναπτυχθούν οι καλλιέργειες των κτηνοτροφικών φυτών που στηρίζουν την κτηνοτροφία".
Προτάσεις στήριξης της εγχώριας παραγωγής

Ιδιαίτερο βάρος δίνει το ΚΚΕ στη στήριξη της εγχώριας παραγωγής, κτηνοτροφικής και αγροτικής και η θέση του αυτή αποκτά στις μέρες μας δραματική επικαιρότητα. Αυτό επισημαίνεται και στο σχετικό υπόμνημα που κατατέθηκε χτες στον υπουργό Γεωργίας και στο οποίο σημειώνεται:

"Τα μολυσμένα, με διοξίνες, κοτόπουλα Βελγίου, εκτός των άλλων δυσφήμισαν και τα κοτόπουλα εγχώριας παραγωγής, με αποτέλεσμα να μειωθεί κατακόρυφα η κατανάλωση κοτόπουλου στη χώρα μας και να δημιουργηθούν τεράστια οικονομικά προβλήματα στην εγχώρια πτηνοτροφία και ειδικότερα στους πτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς.

Οι πωλήσεις των πτηνοτροφικών συνεταιρισμών Αρτας, Ιωαννίνων κ. ά. αλλά και των ιδιωτικών μονάδων, μειώθηκαν πάνω από 50% με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες να παραμείνουν σε ιδιόκτητα ή σε ενοικιασμένα ψυγεία, τα προβλήματα ρευστοποίησης να έχουν προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις και οι απειλούμενες οριστικές ζημιές από την αναγκαστική κατάψυξη της παραγωγής να είναι καθοριστικές για την άμεση χρεοκοπία και το κλείσιμο των πτηνοτροφικών συνεταιρισμών, με ολέθριες συνέπειες στην εγχώρια παραγωγή λευκού κρέατος, στους συνεταίρους πτηνοτρόφους και στις τοπικές οικονομίες.Η κυβέρνηση και ειδικότερα η πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των άλλων δημόσιων ιδρυμάτων που μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην άμβλυνση του προβλήματος, δεν έδειξαν το παραμικρό ενδιαφέρον προβάλλοντας σαν άλλοθι το επιχείρημα ότι οι προμήθειες αυτών των δημόσιων φορέων δεσμεύονται με συμβάσεις με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα να καταναλώνουν εισαγόμενα κοτόπουλα, ίσως και προέλευσης Βελγίου.

Επειδή:

  • Η προστασία της δημόσιας υγείας και ειδικότερα των στρατευμένων παιδιών του ελληνικού λαού και των τροφίμων των διαφόρων δημόσιων ιδρυμάτων(νοσοκομεία, κατασκηνώσεις κ. ά.) είναι αδιαπραγμάτευτη.
  • Τα κτηνιατρικά πιστοποιητικά του Βελγίου αποδείχτηκαν στην πράξη αναξιόπιστα.
  • Η προστασία της εγχώριας συνεταιριστικής πτηνοτροφικής παραγωγής έχει πρωτεύουσα σημασία για λόγους οικονομικούς, κοινωνικούς και δημόσιας υγείας.
  • Οι πτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί δε θέλουν να εκλιπαρούν για δεύτερη φορά τις κυβερνήσεις να τους ρυθμίσουν τα χρέη που δημιουργήθηκαν παρά τη θέλησή τους από εξωγενείς παράγοντες για τους οποίους αποκλειστικά υπεύθυνοι είναι η κυβέρνηση και η ΕΕ.

Επιβάλλεται άμεσα η κυβέρνηση να προβεί στις παρακάτω ενέργειες:

  • Να ακυρώσει όλες τις συμφωνίες προμήθειας κοτόπουλων Βελγίου όλων των δημόσιων υπηρεσιών και ιδρυμάτων και να τις αντικαταστήσει με κοτόπουλα εγχώριας παραγωγής.
  • Ολοι οι μελλοντικοί διαγωνισμοί προμήθειας κοτόπουλων όλων των δημόσιων φορέων και ιδρυμάτων, να κατακυρωθούν κατά προτίμηση στην εγχώρια και δη στη συνεταιριστική παραγωγή.
  • Να αρθεί η απαγόρευση χρηματοδότησης ορισμένων πτηνοτροφικών συνεταιρισμών (π. χ. Αρτας) που έχει επιβάλλει η ΑΤΕ και να δοθεί με τις απαραίτητες διασφαλίσεις, έκτακτη χρηματοδότηση από την ΑΤΕ στις εγχώριες πτηνοτροφικές μονάδες για να αντιμετωπίσουν επείγουσες χρηματοοικονομικές ανάγκες, όπως αγορά ζωοτροφών, φαρμάκων κ. ά.
  • Να εφαρμοστεί πρόγραμμα Επισιτιστικής βοήθειας με κοτόπουλα εγχώριας παραγωγής, στο λαό της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και σε άλλους λαούς που γιαδιάφορους λόγους αντιμετωπίζουν οξυμένα επισιτιστικά προβλήματα.
  • Αφού κάνει όλους τους απαραίτητους ελέγχους στην εγχώρια παραγωγή, να διαβεβαιώσει για την καταλληλότητά της τον ελληνικό λαό, αλλά και τις χώρες που υπάρχουν δυνατότητες εξαγωγής, με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο".
ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΕ
Απόφαση - σκάνδαλο για τα ύποπτα προϊόντα

Αποφασίστηκε η επιστροφή των ακατάλληλων βελγικών προϊόντων στο Βέλγιο, δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά για το ενδεχόμενο επανεξαγωγής τους

Με τη "βούλα" των επιτελείων των Βρυξελλών, οι χώρες της ΕΕ καλούνται να ξαναεπιστρέψουν στο Βέλγιο όλες τις δεσμευμένες ποσότητες τροφίμων που είναι ύποπτες για διοξίνες! Η απόφαση αυτή πάρθηκε αργά προχτές βράδυ από τη Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ που έκρινε "ωφέλιμο" να θυσιάσει την υγεία των καταναλωτών στο όνομα της εξυπηρέτησης των "βρώμικων" συμφερόντων των μονοπωλίων της ΕΕ.

Η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή, αφού έδωσε πρώτα την άδεια στο Βέλγιο να εξάγει τα "διοξινωμένα" προϊόντα του, με τη συνοδεία απλών πιστοποιητικών υγείας που γράφουν οι βελγικές υπηρεσίες, τώρα προχώρησε στη δεύτερη φάση του "διοξινωμένου" σκανδάλου που επέβαλαν τα μονοπώλια της ΕΕ: Αποφασίστηκε να επιστραφούν πάλι πίσω όλα τα μεταποιημένα - τυποποιημένα βέλγικα προϊόντα, που θεωρούνται ύποπτα. Με μια τέτοια ρύθμιση, όπως είναιφυσικό, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι στη συνέχεια τα προϊόντα αυτά είναι πιθανό να... ξαναπροσφερθούν προς κατανάλωση, με τη συνοδεία νέου τύπου πιστοποιητικών υγείας!

Είναι φανερό ότι διοξινωμένη αυτή πατέντα έγινε πράξη μετά από τις αφόρητες πιέσεις του μεγάλου κεφαλαίου της ΕΕ που απαιτεί ασύδοτη κερδοσκοπική δράση σε βάρος των εργαζομένων - καταναλωτών. Και οι μεθοδεύσεις των "εγκεφάλων" της Κομισιόν αποσκοπούν στο να μην πάθουν "ζημιά" τα βιομηχανικά "τέρατα" της ΕΕ και να τηρηθούν οι ισορροπίες τρόμου. Γιατί μπορεί αυτή τη φορά να αποκαλύφτηκε το πρόβλημα με τις διοξίνες στο Βέλγιο, αλλά τα μονοπώλια της ΕΕ γνωρίζουν πολύ καλά ότι, εξαιτίας της ασύδοτης κερδοσκοπικής δράσης τους, θα ξεφύγουν στο επόμενο διάστημα και άλλες "δηλητηριώδεις" αποκαλύψεις. Κι η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση, κατ' εντολή του μεγάλου κεφαλαίου της ΕΕ, να μην καταστραφούν τα "διοξινωμένα" προϊόντα του Βελγίου, για να μη δημιουργηθεί"κακό" προηγούμενο.

Ο υπουργός Γεωργίας χτες σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει εντυπώσεις, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έδωσε εντολή στην ελληνική αντιπροσωπεία στη Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή να καταψηφίσει. Και στη συνέχεια, από ό,τι φάνηκε, το έριξε στην παραπληροφόρηση, λέγοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστρέψει τα δεσμευμένα βελγικά προϊόντα, αλλά όταν ρωτήθηκε αν το επιτρέπει αυτό η σχετική απόφαση της Μόνιμης Κτηνιατρικής Επιτροπής απάντησε με το εξής αμίμητο: "Δεν έχω διαβάσει την απόφαση της Μόνιμης Κτηνιατρικής Επιτροπής"! Ομως σχετικά με το θέμα αυτό τίθεται ένα κρίσιμο ερώτημα: Αν η ελληνική κυβέρνηση θα έχει το σθένος να καταστρέψει τα δεσμευμένα βελγικά προϊόντα και αν θα απαγορεύσει τις εισαγωγές από Βέλγιο που θα έρχονται με τη συνοδεία πιστοποιητικών υγείας ή αν θα επιβάλει αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα, τέτοιους, ώστε τα εισαγόμενα τρόφιμα από το Βέλγιο να ελέγχονται εξονυχιστικά και αφού αποδεικνύεται ότι δεν περιέχουν διοξίνες να μπαίνουν στην ελληνική αγορά.

ΠΑΜΕ
Υπόθεση του λαού και η διατροφή του

Παράσταση στο υπουργείο Γεωργίας πραγματοποίησε χτες πολυπληθής αντιπροσωπεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), καλώντας τους εργαζομένους να δημιουργήσουν "αντιδιοξινικό" μέτωπο ενάντια στην εγκληματική ασυδοσία των πολυεθνικών και των μεγαλοβιομηχάνων και να απαιτήσουν αποτελεσματικούς ελέγχους στα τρόφιμα, καθώς και ουσιαστική στήριξη της ντόπιας παραγωγής.

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ ζήτησε αρχικώς να συναντηθεί με τον υπουργό Γεωργίας, ο οποίος όμως αρνήθηκε κατηγορηματικά μέσω του διευθυντή του γραφείου του, επικαλούμενος "φόρτο εργασίας". Ετσι οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Γεωργίας Π. Φουντά, στον οποίο επέδωσαν και υπόμνημα σχετικά με το πρόβλημα "δηλητηριασμένων" τροφίμων και το οποίο περιελάμβανε συγκεκριμένες προτάσεις τους.

Αμέσως μετά τη συνάντηση το μέλος του ΠΑΜΕ Γιάννης Σταυρόπουλος κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη στην ίδια ακολουθούμενη μέχρι σήμερα πολιτική, η οποία είναι επικίνδυνη και πρόσθεσε ότι "συντελείται ένα έγκλημα διαρκείας, στα ζητήματα της διατροφής και μάλιστα χωρίς τιμωρία, από τις πολυεθνικές και τους μεγαλοβιομήχανους, οι οποίοι ελέγχουν την παραγωγή, τις εισαγωγές και τη διακίνηση τροφίμων που τελικά τα διαθέτουν στους καταναλωτές".

Το μέλος του ΠΑΜΕ ανέφερε ακόμα ότι τέθηκαν στον υφυπουργό τα ζητήματα των δημόσιων κλαδικών παρεμβάσεων και της στήριξης ντόπιας παραγωγής και τόνισε ότι οι επιλογές της κυβέρνησης είναι σε άλλη κατεύθυνση, δηλαδή σε αυτή που επιβάλουν τα πολυεθνικά συμφέροντα της ΕΕ. Πρόσθεσε ακόμα ότι προτάθηκαν άμεσες λύσεις για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής, όπως η αγορά ντόπιων προϊόντων από τις ένοπλες δυνάμεις και τα νοσοκομεία, που μέχρι τώρα επιλέγουν σκόπιμα στο όνομα της ελεύθερης αγοράς να κάνουν εισαγωγές από το εξωτερικό.

Στο υπόμνημα που κατέθεσε η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ στον υφυπουργό Γεωργίας σημειώνεται πως: "Μόνο ως επιδρομή κατά της υγείας και της ζωής των λαών μπορεί να χαρακτηριστεί η ελεύθερη δράση των πολυεθνικών επιχειρήσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ, να παράγουν, να διακινούν και να διαθέτουν τελικά στους καταναλωτές μολυσμένα βασικά είδη διατροφής". Επίσης τονίζεται ότι πρέπει να βελτιωθεί ποσοτικά και ποιοτικά η ντόπια παραγωγή σε είδη διατροφής. Να περιοριστούν και να σταματήσουν οι εισαγωγές και να δυναμώσουν οι μορφές κοινωνικού ελέγχου. Ακόμη, τονίζεται στο υπόμνημα ότι πρέπει να δημιουργηθεί μέτωπο εργαζόμενων - αγροτών - μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενάντια στις πολυεθνικές. Τα συνδικάτα και οι λαϊκοί φορείς, μαζί με επιστημονικούς φορείς να αξιώσουν επαρκείς ελέγχους στην παραγωγή και διακίνηση τροφίμων και ποτών. Να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός στη σημερινή άθλια και απόλυτα επικίνδυνη κατάσταση.

Παράλληλα, το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει την ανάγκη "ο λαός μας και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα να αντιπαλέψουν αυτήν την αισχρή κατάσταση".

Μπήκαν και στην Ισπανία οι διοξίνες

Και την Ισπανία "ακουμπούν" πλέον οι διοξίνες, αφού όπως έγινε γνωστό χτες από την Κομισιόν, η βελγική εταιρία ανακύκλωσης λαδιών και λιπών "Φόγκρα", από την οποία φαίνεται ότι ξεκίνησε η μόλυνση με τις διοξίνες, έκανε εξαγωγές προϊόντων της και στη χώρα αυτή. Οπως ανέφερε χτες ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ: "Οι ισπανικές αρχές ενημερώθηκαν, σύμφωνα με το περιεχόμενο της επιστολής, και τώρα μένει να εντοπίσουν τις ύποπτες εισαγωγές να κάνουν τεστ... και να πάρουν τα αναγκαία μέτρα, αν αποδειχθεί ότι υπάρχουν μολυσμένα προϊόντα". Από τις ίδιες δηλώσεις, προκύπτει επίσης ότι οι εξαγωγές προς την Ισπανία πιστεύεται πως έγιναν στα μέσα και στα τέλη Απριλίου, αφού δηλαδή οι βελγικές αρχές γνώριζαν για τη μόλυνση. Οπως επίσης οι βελγικές αρχές γνωρίζουν και τον προορισμό και όγκο εξαγωγών μολυσμένων ζωοτροφών σε άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά για λόγους σκοπιμοτήτων δε λένε κουβέντα...

Δεν τήρησαν τις οδηγίες για τη βρουκέλωση

Σε μη συμμόρφωση των κτηνοτρόφων στις υποδείξεις της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας αποδίδεται η έξαρση της νόσου βρουκέλωση σε περιοχές του Νομού Κοζάνης, ενώ τα κρούσματα μελιταίου πυρετού σε ανθρώπους οφείλονται στη μη τήρηση των μέτρων προφύλαξης, επισήμανε χτες ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης, Ε. Χριστόπουλος και πρόσθεσε ότι στην περιοχή των Σερβίων παρατηρήθηκε πρόσφατα έξαρση της νόσου βρουκέλωση σε πέντε κοπάδια βοοειδών και ότι στις υποδείξεις της υπηρεσίας συμμορφώθηκαν μόνο οι δύο από τους υπεύθυνους των εκτροφείων, ενώ οι άλλοι τρεις εστάλησαν στον εισαγγελέα. Ακόμη υποστήριξε ότι τα 10 κρούσματα του μελιταίου πυρετού που εμφανίστηκαν τους τελευταίους μήνες σε ανθρώπους στο Νομό Κοζάνης δεν έχουν καμία σχέση με αυτές τις εκτροφές των βοοειδών.

Από την πλευρά του καθησυχαστικός σχετικά με το πρόβλημα εμφανίστηκε ο νομάρχης Κοζάνης Π. Μητλιάγκας.Χαρακτήρισε το φαινόμενο σύνηθες και τόνισε ότι οι περιπτώσεις προσβολής από την ασθένεια, που εντοπίστηκαν σε ζώα, κυμαίνονται σε παρόμοια επίπεδα όπως κάθε χρόνο.

Προκαταρκτική έρευνα παρήγγειλε χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λ. Καράμπελας, με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Γεωργίας Στ. Τζουμάκα για τους φρουτοχυμούς και τα τυριά που διατίθενται στη χώρα μας. Ο Στ. Τζουμάκας είχε πει ότι στην Ελλάδα οι φρουτοχυμοί που διατίθενται στην ελληνική αγορά παρασκευάζονται από "παγοκολόνες" που εισάγονται από χώρες της Λατινικής Αμερικής. Επίσης, για τα τυριά είχε δηλώσει ότι γίνονται από γάλα σκόνη που εισάγεται από χώρες της Δυτικής Ευρώπης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ