ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούνη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επικίνδυνες μεθοδολογίες

Οσο το λαϊκό κίνημα, με την καθοριστική δράση των κομμουνιστών, αναπτύσσεται και εναντιώνεται στην αντιλαϊκή ευρωατλαντική πολιτική, τόσο εντείνεται από την πλευρά των κυβερνώντων η προσπάθεια συκοφάντησης των πρωτοπόρων αγωνιστών και της τρομοκράτησής τους. Ιδιαίτερα επικίνδυνη όμως είναι η προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής και κοινωνικής δράσης και μάλιστα με τη χρησιμοποίηση δήθεν ευαίσθητων ή αγανακτισμένων πολιτών, που αναλαμβάνουν να συντάσσουν και αναφορές προς κρατικά όργανα, για να παρθούν μέτρα εναντίον αγωνιστών. Ο χαφιεδισμός δηλαδή σ' όλο του το μεγαλείο. Την προηγούμενη βδομάδα στην Ικαρία βρέθηκαν τέσσερις καταδότες, οι οποίοι - στέλνοντας στις 15/2/99 αναφορά στον υπουργό Δικαιοσύνης - όχι μόνο εγκαλούν μέλος του ΚΚΕ, που είναι και υπάλληλος σε δημόσια υπηρεσία, για την ενεργό συμπαράστασή του στον πολύμηνο μεγαλειώδη αγώνα των μαθητών ενάντια στην αντιδραστική αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αλλά καλούν σε εκτόπισή του από το νησί... για να βρουν την ησυχία τους αυτοί και η κυβέρνησή τους.

Ανεξάρτητα αν η ενέργεια αυτή ήταν καθοδηγούμενη ή όχι, δείχνει ότι η αυταρχική αντιδραστική κυβερνητική πολιτική προάγει τη λογική του χαφιεδισμού, αξιοποιώντας την προκειμένου να χτυπηθεί το λαϊκό κίνημα και η εμπροσθοφυλακή του, τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, άλλοι πρωτοπόροι αγωνιστές. Αλλωστε, το γεγονός ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης και οι κυβερνητικοί ιθύνοντες άδραξαν την ευκαιρία και διέταξαν Ενορκη Διοικητική Εξέταση, που ενεργοποιείται για τους δημόσιους υπάλληλους, αποδεικνύει ότι οι "εκσυγχονιστές" θέλουν και χρησιμοποιούν τις καταδικασμένες από το λαό μεθόδους, για την αντιμετώπιση του "εχθρού" - λαού.

Η διαπίστωση και κατηγορία ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση υιοθετεί μεθόδους και πρακτικές της εμφυλιοπολεμικής περιόδου, της χρήσης μηχανισμών χαφιέδων, δε θα ήταν καινοτομία. Είναι η ίδια κυβέρνηση του "κοινωνικού αυτοματισμού", των "αγροτοδικείων", της στρατοκρατούμενης Χαλκιδικής προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πολυεθνικής εξόρυξης χρυσού TVX, της υπογραφής στο έγκλημα κατά της Γιουγκοσλαβίας, της διευκόλυνσης, με όλον τον κρατικό μηχανισμό, του περάσματος των ταγμάτων θανάτου, που θα αποτελειώσουν τη "δουλιά" στο Κόσσοβο, και πάει λέγοντας.

Η αναφορά στο θέμα γίνεται γιατί για το λαό και τη νεολαία της χώρας, αυτές οι πρακτικές την καθιστούν άκρως επικίνδυνη. Οταν επιμένει σήμερα στις λογικές των "Μανιαδάκηδων", και όχι μόνο, που θέλησαν να λυγίσουν τους κομμουνιστές, άλλους πρωτοπόρους αγωνιστές, για τη δράση τους στο πλευρό του λαού, στους χώρους που δουλεύουν, ζουν ή δραστηριοποιούνται, όταν φτάνει στο σημείο να λέει - ιδιαίτερα το ακούσαμε στους τελευταίους μεγάλους αντιιμπεριαλιστικούς αντιπολεμικούς αγώνες - ότι η δράση του ΚΚΕ κινείται στα όρια της νομιμότητας, όλα αυτά δείχνουν ότι είναι αποφασισμένη να εντείνει την επίθεσή της στα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων.

Η ριζικά αντίθετη φωνή των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών, η οποία υψώνεται ενάντια στην υποταγή στο ΝΑΤΟ και στο τούνελ της ΟΝΕ, που προωθεί τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής και ντόπιας πλουτοκρατίας, θα βρεθεί στο στόχαστρό της. Ιδιαίτερα τώρα, που μετά το "μάθημα" των ευρωεκλογών η λογική του "καρότου" και του "μαστιγίου" θα κυριαρχήσει.

***

Το "καμπανάκι" χτυπάει όχι μόνο για τους κομμουνιστές, αλλά και για όσους είναι διατεθειμένοι να αντισταθούν στην αντιλαϊκή λαίλαπα που προωθεί η κυβέρνηση. Αλλά είναι καμπανάκι αγώνα και πίστης ότι η τρομοκρατία σπάει στους δρόμους, στο χτίσιμο της μεγάλης λαϊκής συμμαχίας, που σαρώνει την πολιτική εξυπηρέτησης του κεφαλαίου και τους λίγους "κουκουλοφόρους" υπηρέτες της.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Νέα υποθήκη σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας

Υπογράφηκε στο υπουργείο Αμυνας, κατά παραγγελία του ΝΑΤΟ, η σύμβαση για την κατασκευή των υπόγειων υπερεγκαταστάσεων του αεροπορικού στρατηγείου στο Κουτσόχερο της Λάρισας

Μια ακόμα υποθήκη κατάλυσης της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας και καθυπόταξής της στο ΝΑΤΟ, έβαλε η κυβέρνηση με την υπογραφή της για την κατασκευή των υπόγειων υπερεγκαταστάσεων του αεροπορικού στρατηγείου του ΝΑΤΟ στο Κουτσόχερο της Λάρισας. Στο υπουργείο Αμυνας υπογράφηκε χτες πανηγυρικά, παρουσία του Α. Τσοχατζόπουλου, από τον διοικητή της Υπηρεσίας Εργων της Πολεμικής Αεροπορίας και τον εκπρόσωπο της αναδόχου κοινοπραξίας (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΑΕ - ΑΚΤΩΡ ΑΕ - ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ ΑΕ) και για λογαριασμό του ΝΑΤΟ η σύμβαση για την κατασκευή του έργου CARS (Συνδυασμένο Αεροπορικό Κέντρο Επιχειρήσεων, Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων, Κέντρο Αναγνώρισης Αεροπορικής Εικόνας).

Το έργο, σύμφωνα με τη σύμβαση, είναι προϋπολογισμού 15 δισ. δραχμών, παρότι αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα ξεπεράσει τα 20 δισ. δραχμές και θα υλοποιηθεί με χρηματοδότηση από πιστώσεις του ΝΑΤΟ. Πράγμα που σημαίνει ότι οι εγκαταστάσεις θα είναι στη διάθεση του ΝΑΤΟ και όχι για την κάλυψη των εθνικών αναγκών. Με τον τρόπο αυτό το ΝΑΤΟ αποκτά νέα δικαιώματα για χρήση εγκαταστάσεων επί του ελληνικού εδάφους, που είναι σίγουρο ότι θα τα ασκήσει στο μέλλον. Είναι ουσιαστικά μια επένδυση για την κάλυψη των αναγκών της "νέας τάξης" στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Το αν οι εγκαταστάσεις αυτές θα χρησιμοποιούνται και από το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ) δεν είναι σαφές. Ωστόσο μια τέτοια συνύπαρξη θα είναι προβληματική και θα σήμαινε πλήρη κατάργηση του εθνικού ελέγχου επί της δραστηριότητας της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο χώρος, στον οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί το στρατηγείο, βρίσκεται σε απόσταση 3,5 χιλιομέτρων από το Κουτσόχερο του Νομού Λάρισας. Το κτίριο θα εγκατασταθεί εντός σηράγγων μέσα σε βράχο και η συνολική του επιφάνεια θα είναι 11.000 τ.μ. Οι εγκαταστάσεις θα είναι σε δύο επίπεδα, ανάμεσα στα 65 και στα 95 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και θα αποτελούνται από σήραγγες μήκους 1.000 μέτρων. Η κατασκευή του είναι σύνθετη και εξειδικευμένη καθώς θα έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί εν κλειστώ, δηλαδή με προδιαγραφές λειτουργίας και κάτω από συνθήκες χημικού, βιολογικού και πυρηνικού πολέμου. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου προβλέπει διάρκεια κατασκευής εντός διαστήματος 1.200 ημερών.

Για τη στελέχωση του αεροπορικού στρατηγείου της Λάρισας στο Κουτσόχερο προβλέπεται προσωπικό περίπου 450 ατόμων και μαζί με το χερσαίο στρατηγείο, που άτυπα έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί στον Τύρναβο, θα αποτελέσουν τις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟικού στρατηγείου της Λάρισας, του στρατηγείου που έχει την έδρα του στην Ελλάδα, ενός από τα 4 υποστρατηγεία (Σμύρνη Τουρκίας, Λάρισα Ελλάδας, Βερόνα Ιταλίας και Μαδρίτη Ισπανίας) που υπάγονται στο στρατηγείο της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ στη Νάπολη της Ιταλίας. Βέβαια, με βάση τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, στα πλαίσια της οποίας υιοθετείται η αρχή του ενιαίου αμυντικού χώρου για ολόκληρη τη "συμμαχία" και της εκτός συνόρων των κρατών - μελών δράσης, καταργούνται τα εθνικά επιχειρησιακά όρια. Ετσι και τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ στη Λάρισα βρίσκονται μεν επί ελληνικού εδάφους αλλά δεν καλύπτουν κατ' ανάγκη την ελληνική επικράτεια και όποτε θελήσει η διοίκηση της Νάπολης μπορεί τμήματα του ελληνικού εθνικού χώρου, π.χ. στο Αιγαίο, να τα παραχωρεί επιχειρησιακά στο υπό τουρκικό έλεγχο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Σμύρνης.

Κ. Ζ.

ΚΚΡΟ
Συγχαρητήρια στο ΚΚΕ για την εκλογική επιτυχία

Από την Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας έφτασε στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ το παρακάτω συγχαρητήριο μήνυμα:

"Προς την Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας

Αγαπητοί σύντροφοι!

Σας συγχαίρουμε για την επιτυχία στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο. Με ικανοποίηση σημειώνουμε ότι το κόμμα σας ήταν το μοναδικό κόμμα της Ελλάδας που αύξησε τις έδρες του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Παρακαλώ να μεταβιβάσετε τα συγχαρητήρια στους συντρόφους που εκλέχτηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο και ιδιαίτερα στον σ. Στρατή Κόρακα, με τον οποίο συνεργαστήκαμε γόνιμα στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Με αδελφικό χαιρετισμό

Γκ. Ζιουγκάνοφ"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ