ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούνη 1999
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Θυσία στο βωμό της ΟΝΕ

Την εισαγωγή της τράπεζας στο χρηματιστήριο το 2001, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση

Χρονοδιάγραμμα για την ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας (ΑΤΕ), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική αγροτική οικονομία και τα μικρομεσαία νοικοκυριά των αγροτών, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση. Το χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ - της τράπεζας που μέχρι σήμερα στήριζε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την ελληνική αγροτική οικονομία, το συνεταιριστικό κίνημα και τα αγροτικά νοικοκυριά - προβλέπεται από το "τριετές επιχειρησιακό σχέδιο δράσης της ΑΤΕ" και τη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για την υλοποίηση των μέτρων άλωσης της ΑΤΕ από τοιδιωτικό κεφάλαιο μέχρι το έτος 2001, που δημοσιοποίησε χτες ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δημοσιοποίησε την απόφασή της να θυσιάσει στο βωμό της ΟΝΕ και την ΑΤΕ, μόλις μια βδομάδα μετά τις ευρωεκλογές. Προκειμένου μάλιστα να επιβάλει μια ώρα νωρίτερα την ιδιωτικοποίηση, αθέτησε και τη δέσμευση που είχε αναλάβει με το νόμο 2538/97, που προέβλεπε ότι το δημόσιο θα διαθέσει ποσό ύψους 160 δισ. δραχμών για την κάλυψη του κόστους της κυβερνητικής απόφασης για ρύθμιση των αγροτικών χρεών.

Οι σημαντικότερες από τις ρυθμίσεις που προβλέπονται στο 3ετές "επιχειρησιακό σχέδιο δράσης της ΑΤΕ" και της σχετικής τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή για να διευκολύνει την υλοποίηση των σχεδίων για την επιβολή της πολιτικής του "λιγότερου κράτους" και στην τράπεζα των αγροτών, προβλέπουν μεταξύ άλλων:

Πρώτον,την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ κατά 375 δισ. δραχμές (200 δισ. δραχμές το 1999 και 175 δισ. δραχμές το 2000) με μεταβίβαση από το δημόσιο και τη ΔΕΚΑ μετοχών ισόποσης αξίας.

Δεύτερον,την ίδρυση θυγατρικής εταιρίας της ΑΤΕ - "Εταιρίας Συμμετοχών ή Holding Company) - σκοπός της οποίας θα είναι "η αξιοποίηση των υπεραξιών ενσωματωμένων στις αξίες μετοχών του χαρτοφυλακίου της τράπεζας". Πίσω από τον όρο "αξιοποίηση υπεραξιών" κρύβεται το παιχνίδι που θέλει η κυβέρνηση να "παίζει" η υπό ίδρυση θυγατρική εταιρία, αφού, όπως αναφέρεται, η "Εταιρία Συμμετοχών" "θα εξαγοράζει τις μετοχές των θυγατρικών εταιριών της ΑΤΕ σε αγοραίες τιμές και θα δημιουργεί υπεραξίες για την τράπεζα". Για να πάρει πάντως μέρος στον "τζόγο" του χρηματιστηρίου, η υπό ίδρυση "Εταιρία Συμμετοχών" θα συνάψει δάνειο ύψους 200 δισ. δραχμών, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Τρίτον,τη σύναψη δανείου "μειωμένης εξασφάλισης" ύψους 115 δισ. δραχμών, σε δύο φάσεις (50 και 65 δισ. δραχμές).

Τέταρτον,την έκδοση για λογαριασμό της ΑΤΕ ομολογιακού δανείου συνολικού ύψους 50 δισ. δραχμών, το οποίο θα είναι μετατρέψιμο σε Αγροτικά Προμέτοχα.Στην ουσία, δηλαδή, πρόκειται για ένα δάνειο, που θα καλυφθεί με την πώληση ομολόγων στους αγρότες και τα ομόλογα αυτά στη λήξη τους θα μετατραπούν σε μετοχές της ΑΤΕ ή των θυγατρικών της εταιριών και συμβάλλει έτσι στη μύηση των αγροτών στα μυστικά του "τζόγου".

Στους στόχους του "τριετούς σχεδίου δράσης της ΑΤΕ", είναι η μετατροπή της τράπεζας από αγροτικού προσανατολισμού που είναι σήμερα σε τράπεζα πολλαπλών δραστηριοτήτων, ώστε να βελτιωθεί σημαντικά η κερδοφορία της (προφανώς με την ενίσχυση του τοκογλυφικού της χαρακτήρα) αλλά και η εκποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας της. Οπως αναφέρεται, η ΑΤΕ "έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια μια έντονη δραστηριότητα στον τομέα εκποίησης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της" (σήμερα η λογιστική αξία των ακινήτων ανέρχεται σε 68 δισ. δραχμές και η πραγματική αξία σε 120 - 140 δισ. δραχμές). Επειδή όμως δεν υπήρξε ικανοποίηση για τους ρυθμούς με τους οποίους η ΑΤΕ προώθησε μέχρι σήμερα την εκποίηση των ακινήτων, η κυβέρνηση σχεδιάζει να εντείνει τις προσπάθειες στη διανυόμενη τριετία "γιατί - όπως αναφέρεται - η μη εκποίηση - αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας στερεί την τράπεζα από πολύτιμα κεφάλαια".


Στο Χρηματιστήριο και η ΕΤΒΑ

Αφού εξυγιάνθηκε με λεφτά του ελληνικού λαού και μετά από παραγραφή περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δραχμών, η κυβέρνηση αποφάσισε να την εισαγάγει στο Χρηματιστήριο, αφού φέτος είναι η πρώτη χρονιά που εμφάνισε κέρδη

Την είσοδο και της ΕΤΒΑ στο χρηματιστηριακό τζόγο ανακοίνωσε χτες επίσημα ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Τράπεζας. Η ΕΤΒΑ, που εξυγιάνθηκε με λεφτά του ελληνικού λαού, διέγραψε θαλασσοδάνεια μεγαλοεπιχειρηματιών ύψους τουλάχιστον 1 τρισεκατομμυρίου δραχμών, επιδοτήθηκε από το δημόσιο με περισσότερα από 500 δισεκατομμύρια δραχμές, μείωσε το προσωπικό της κατά 323 άτομα, είναι πλέον καθαρή και κερδοφόρα, ώστε να πέσει στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου! Σύμφωνα με τον Ν. Χριστοδουλάκη, ως το τέλος του χρόνου θα έχει εισαχθεί στο Χρηματιστήριο πακέτο μετοχών περίπου 15%, ενώ η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση είναι ανοιχτή. Με νέα δεδομένα που θα ισχύσουν - αφού πλέον θα είναι μία ακόμα μερικώς ιδιωτικοποιημένη Τράπεζα - θα αλλάξει και ο όλος προσανατολισμός της, αφού σύμφωνα με τον διοικητή της, θα σταματήσει να έχει το ρόλο του εργοδότη, διότι "ο ρόλος της ΕΤΒΑ είναι να εξυγιαίνει και μετά να πουλάει" με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις που παραμένουν ακόμα υπό την κατοχή της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στην εισήγησή του ο διοικητής της ΕΤΒΑ Γ. Κασμάς, η Τράπεζα μετά από 8 χρόνια εμφανίζει κερδοφόρο αποτέλεσμα ύψους 10,5 δισεκατομμυρίων δραχμών, αν και το πρόγραμμα εξυγίανσής της προέβλεπε λειτουργικές ζημιές για το 1998 ύψους 4 δισεκατομμυρίων δραχμών. Για το 1999 προβλέπεται ότι τα κέρδη της θα ξεπεράσουν τα 20 δισεκατομμύρια δραχμές. Τα οικονομικά αυτά αποτελέσματα, που είναι πλέον αρκούντως δελεαστικά για το μεγάλο κεφάλαιο, προσπαθεί τώρα να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση για το νέο μεγάλο ξεπούλημα. Πάντως οι σχετικές δικαιολογίες των αρμοδίων, μόνο ως πρόκληση μπορούν να χαρακτηριστούν. Για παράδειγμα, ο κ. Κασμάς παρακάμπτοντας τα χρέη των επιχειρηματιών που η κυβέρνηση "έσβησε", ανέφερε χτες ότι "εάν έκλεινε η ΕΤΒΑ όταν αντιμετώπιζε τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα, τότε οι ζημιές για το ελληνικό δημόσιο θα ήταν 1 τρισεκατομμύριο δραχμές". Δεν είπε όμως λέξη για το γεγονός ότι τώρα που εξυγιάνθηκε με τα λεφτά του ελληνικού λαού, η κυβέρνηση αποφάσισε να παραδώσει τα κέρδη της στο ιδιωτικό κεφάλαιο!

Για την ιδιωτικοποίηση θα προσληφθεί ξένος μελετητής, ο οποίος θα αποφανθεί για τον τρόπο της μετοχοποίησης. Ωστόσο όμως η διοίκηση της ΕΤΒΑ επιθυμεί η μετοχοποίηση να προέλθει από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες στη γενική συνέλευση, η ΕΤΒΑ μετά από μια τριετία εφαρμογής προγράμματος εκσυγχρονισμού, πέτυχε:

  • Να εκκαθαρίσει το χαρτοφυλάκιο δανείων της και συμμετοχών της και σήμερα να διαθέτει ένα από τα πλέον υγιή χαρτοφυλάκια.
  • Η καθαρή της θέση ξεπερνά τα 260 δισεκατομμύρια δραχμές και έχει υψηλό συντελεστή φερεγγυότητας. Επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον Επενδυτικό και Εμπορικό Τομέα. (Στόχος είναι η δημιουργία υποκαταστημάτων σε διάφορα σημεία της χώρας, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στις Βιομηχανικές Περιοχές).
  • Εχει δεσπόζουσα θέση στο χώρο των Βιομηχανικών Περιοχών.
  • Διατηρεί το δικαίωμα έκδοσης ομολόγων.
  • Εχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο ισχυρό όμιλο εταιριών παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ