ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούνη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Από την επανένταξη στη φυλακή!

Ολέθρια πολιτική απέναντι σε παιδιά που δίνουν τη μάχη της απεξάρτησης, καθώς δεν υπάρχει μέριμνα απ' την Πολιτεία όταν δίνουν τη μάχη και δε στηρίζονται όταν απεξαρτηθούν

Με μια παγκόσμια, ίσως, πρωτοτυπία η χώρα μας υποδέχεται τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών: Πριν από 11 μέρες προφυλάκισε έναν εικοσάχρονο πρώην χρήστη που βρισκόταν στο τελικό στάδιο της επανένταξης της θεραπευτικής κοινότητας "18 Ανω"! Η άλλη εξωφρενική πλευρά της υπόθεσης είναι ότι η προφυλάκιση έγινε για ένα αδίκημα που διέπραξε ο 20χρονος πριν από 2,5 χρόνια, όταν ήταν ακόμα τοξικομανής!!

Η δραματική εξέλιξη της περίπτωσης, πέρα απ' το ότι θέτει σε κίνδυνο την τελική προσπάθεια του νέου για απεξάρτηση, βάζει μπουρλότο σε όλη την οικογένεια του νεαρού, που κατάφερε να βγάλει δυο παιδιά απ' τα ναρκωτικά. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση διά του υπουργού Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου,που μίλησε σε εκδήλωση του ΚΕΘΕΑ, κομπορρημονούσε: "Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία που απελευθερώνει δημιουργικές δυνάμεις προς όφελος της κοινωνίας".

Η ιστορία

Ο νέος που προφυλακίστηκε είναι ο Χρήστος Λεμπέσης.Η ιστορία του αποτελεί μια συνηθισμένη περίπτωση μιας οικογένειας που "διαλύθηκε" απ' τα ναρκωτικά και η οποία κατάφερε μέσα απ' τη θεραπευτική κοινότητα "18 Ανω" να "επανασυντεθεί". Μάλιστα η περίπτωση του Χρήστου και της οικογένειάς του ήταν το θέμα εκτενούς ρεπορτάζ του "Ριζοσπάστη" (28.2.1999) για τη θετική συνεισφορά των θεραπευτικών κοινοτήτων. Ο Χρήστος - όπως και όλα τα παιδιά του "18 Ανω" - πήραν μέρος σε όλες τις κινητοποιήσεις για την επαναπρόσληψη των θεραπευτών στην κοινότητα.

Πριν από 2,5 χρόνια ο Χρήστος, όπως συνήθως συμβαίνει με τους περισσότερους τοξικομανείς, είχε διαπράξει το αδίκημα της ληστείας, καθώς άρπαξε από κάποιον ένα μπουφάν. Ο Χρήστος επέστρεψε το μπουφάν και ο κάτοχός του απέσυρε τη μήνυση.

Ομως η υπόθεση για τη Δικαιοσύνη δεν είχε λήξει. Το αστυνομικό τμήμα της περιοχής του τον κάλεσε στις 15.6.1999 για κάποια τυπική υπόθεση, καθώς εκκρεμούσε μια πρόσκληση στην ανακρίτρια. Τον καθησύχασαν ότι δεν είναι κάτι σπουδαίο, αλλά τον κράτησαν εκεί το βράδυ. Την άλλη μέρα οδηγήθηκε στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού και η υπόθεσή του ανατέθηκε στον εισαγγελέα Εφετών Σπ. Φωτάκη.

Ο εισαγγελέας έπρεπε να κάνει εισήγηση προς το Συμβούλιο Εφετών που συνέρχεται κάθε Τρίτη και Πέμπτη. Από τις 15.6.1999 ο εισαγγελέας δεν έφερε το θέμα στο Συμβούλιο Εφετών. Σύμφωνα με χτεσινές πληροφορίες ο εισαγγελέας ετοιμάζει απορριπτική εισήγηση για το Συμβούλιο της Τρίτης.

Διαμαρτυρία στις φυλακές Κορυδαλλού

Σήμερα το μεσημέρι, ώρα 12.3Ο, η Κοινωνική Επανένταξη και η Ραδιοφωνική Ομάδα του "18 Ανω" οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού.

Σε ανακοίνωσή τους η Κοινωνική Επανένταξη και η Ραδιοφωνική Ομάδα τονίζουν: "Την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών η ραδιοφωνική ομάδα του "18 Ανω" βρίσκεται φυλακισμένη στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού, καθώς ένα μέλος μας, ο Χρήστος Λεμπέσης, βρίσκεται φυλακισμένος για ένα αδίκημα που διέπραξε όταν ήταν στη χρήση ουσιών πριν δυόμισι χρόνια, παρά τις διαβεβαιώσεις για άμεση αποφυλάκισή του, από την αρμόδια εισαγγελική αρχή. Ο Χρήστος Λεμπέσης βρισκόταν στην Κοινωνική Επανένταξη (το τρίτο και τελευταίο στάδιο της απεξάρτησης) και σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα θα τελείωνε με επιτυχία την τόσο σημαντική αυτή προσπάθεια απεξάρτησης. Δικαστικές αποφάσεις σαν αυτή περνούν αρνητικά και ολέθρια μηνύματα στους εξαρτημένους, στους απεξαρτημένους, στους θεραπευτές, στους γονείς, στους εφήβους, στους καταπιεσμένους, στους εγκλωβισμένους ανθρώπους γενικότερα, που αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, μας μια και υπάρχουν δυστυχώς πολλών ειδών εξαρτήσεις, όμως η εξάρτηση από ηρωίνη σκοτώνει".

Η ανακοίνωση καταλήγει με τα παρακάτω συνθήματα:

  • Εμείς οι απεξαρτημένοι από κάθε είδους "ουσίες" σάς κοιτάμε στα μάτια και θέλουμε να μας ακούσετε...
  • Είμαστε εδώ και απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του Χρήστου Λεμπέση και κάθε ανθρώπου που βρίσκεται στη θέση του.
  • Οσο κάποιος που επέλεξε τη ζωή είναι στη φυλακή, αυτοί που τον φυλάκισαν προωθούν το θάνατο.
  • Οσο κάποιος που επέλεξε τη ζωή είναι στη φυλακή, όσοι ζούνε είναι υποψήφιοι δεσμώτες.
  • Οσο κάποιος που επέλεξε τη ζωή είναι στη φυλακή, είμαστε όλοι φυλακισμένοι... τουλάχιστον εμείς.
Νηπιακή κατάσταση στην πρόληψη

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρόληψης με θέμα τις "Δεξιότητες του παιδιού του Δημοτικού" παρουσίασε χτες το ΚΕΘΕΑ

Η πρόληψη στη χώρα μας βρίσκεται σε νηπιακή κατάσταση, ενώ για το σχεδιασμό και την αποτελεσματικότητά της χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο, το οποίο θα ενσωματώνει τις επιμέρους πρωτοβουλίες των φορέων και της κοινωνίας.

Την παραπάνω επισήμανση έκανε ο πρόεδρος του Κέντρου Θεραπείας εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) Γ. Νοταράς,σε χτεσινή εκδήλωση στο Ζάππειο, όπου παρουσιάστηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κέντρου "Δεξιότητες για Παιδιά του Δημοτικού".Το ΚΕΘΕΑ είναι ένας απ' τους οργανισμούς εκείνους που εδώ και δέκα χρόνια έχει παρεμβάσεις πρόληψης, μιας δύσκολης και πολύπλοκης διαδικασίας σε ένα κατ' εξοχήν κοινωνικό πρόβλημα, όπως επισήμανε σε άλλα σημεία της ομιλίας του ο Γ. Νοταράς.

Η Μ. Γόντικα,εκ μέρους του Γραφείου Πληροφοριών του ΟΗΕ στη χώρα μας, μετέφερε μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Κ. Ανάν, στο οποίο μεταξύ των άλλων αναφέρει: "Αναγνωρίζουμε ότι τώρα υπάρχουν εφικτές λύσεις, με την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίσουμε την πολιτική βούληση και τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους".

Στην εκδήλωση του ΚΕΘΕΑ παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου,ο οποίος συγχάρηκε το ΚΕΘΕΑ για το έργο του. Επίσης ο υπουργός ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υλοποιηθούν από τα Κέντρα Κατάρτισης (ΚΕΚ) 13 προγράμματα κατάρτισης για 190 απεξαρτημένα άτομα, ενώ με ένα διετές πρόγραμμα θα επιδοτηθούν 235 πρώην χρήστες για εξεύρεση εργασίας.

Το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ παρουσίασε η Ιω. Κυρίτση,υπεύθυνη του Τομέα Πρόληψης, τονίζοντας ότι οι "Δεξιότητες για τα παιδιά του Δημοτικού" γράφτηκαν για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των παιδιών σε δεξιότητες απαραίτητες για την αντιμετώπιση των δυσκολιών της σημερινής ζωής, ώστε να προστατεύονται από κάθε μορφής κακοποίηση και κάθε μορφής συμπεριφορά που είναι βλαπτική για τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Η προληπτική δραστηριότητα των θεραπευτικών κοινοτήτων τίθεται εν αμφιβόλω από κάποιους που υποστηρίζουν ότι οι θεραπευτικές κοινότητες είναι για τη θεραπεία, ενώ η πρόληψη είναι "αλλουνού παπά Ευαγγέλιο". Το παραπάνω ερώτημα τέθηκε στη χτεσινή εκδήλωση του ΚΕΘΕΑ και απάντησε ο διευθυντής του Κέντρου Χ. Πουλόπουλος.Αν κάποιος, είπε ο Χ. Πουλόπουλος, θεωρεί ότι η θεραπεία είναι η προώθηση φαρμάκων, τότε κάνει αυτό το διαχωρισμό. Αν όμως, πρόσθεσε, θεραπεία σημαίνει αλλαγή τρόπου ζωής και ένταξη στην κοινωνία, τότε πρέπει απ' τη θεραπεία να μαθαίνουμε πράγματα τα οποία είναι απαραίτητα για την πρόληψη.

Σε παρέμβασή του στην εκδήλωση ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών Β. Μάνος υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ αποτελεί σημαντικό βήμα, ωστόσο όμως πρόσθεσε ότι η πρόληψη πρέπει να αρχίζει απ' τη στιγμή της ψυχογέννησης του παιδιού και να καλύπτει τις επόμενες φάσεις της ζωής του.

Στην εκδήλωση του ΚΕΘΕΑ παραυρέθηκαν η Λ. Καρατζά,υπεύθυνη του τμήματος κατά των ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, και εκ μέρους του ΔΗΚΚΙ η βουλευτής Β. Καραγιάννη και ο Θ. Καραμπάτσος.

Αυξάνουν οι άνεργοι χρήστες

Το 63,6% όσων ζήτησαν θεραπευτική βοήθεια το 1998 ήταν άνεργοι έναντι 53,9% το 1995, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία

Με μεγαλύτερη συχνότητα οδηγούνται οι άνεργοι στα ναρκωτικά, φαινόμενο το οποίο παρουσιάζει συνεχώς αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (ΕΚΤΕΠΝ).

Οι χρήστες ναρκωτικών έχουν 8 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό να είναι άνεργοι, 1,5 φορές μικρότερη πιθανότητα να έχουν μια σταθερή απασχόληση και 6 φορές μικρότερη πιθανότητα να είναι σπουδαστές ή φοιτητές αναφέρεται στην έκθεση. Ετσι σύμφωνα με την έκθεση απ' αυτούς που ζήτησαν θεραπευτική βοήθεια το 1998, πάνω από τους μισούς χρήστες (ποσοστό 63,6%) είναι άνεργοι, ποσοστό το οποίο έχει αυξηθεί κατά 10% σε σύγκριση με το 1995 (η ανεργία στους χρήστες ήταν 53,9%), ενώ το πρόβλημα παρουσιάζεται ακόμα πιο έντονο στις γυναίκες.

Μόνο το 20% των χρηστών το 1998 είχε κάποια σταθερή απασχόληση και αυτό τείνει να μειώνεται διαχρονικά, το 15-17% ανέφεραν κάποια περιστασιακή επαγγελματική απασχόληση, ενώ το 2% ήταν φοιτητές ή σπουδαστές. Η πλειοψηφία των χρηστών που κατέφυγαν σε κάποια θεραπευτική κοινότητα είναι άνδρες, με αναλογία ανδρών - γυναικών πέντε προς μια και έχουν μέση ηλικία τα 32 χρόνια. Πάνω από το 80% είναι κάτοικοι των δύο μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) και σε ποσοστό 66% δεν έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ οι γυναίκες έχουν ανώτερο εκπαιδευτικό επίπεδο από τους άνδρες. Η μεγάλη πλειοψηφία ζουν με τους γονείς τους, ενώ το 20% αυτών συγκατοικεί με άλλους χρήστες, φαινόμενο πιο διαδεδομένο στις γυναίκες.

Η ηρωίνη και τα άλλα οπιοειδή αποτελούν για τη μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών την κύρια ουσία κατάχρησης με ποσοστό που έχει αυξηθεί μεταξύ 1995 και 1998 από 89% σε 91,9%. Το 51,5% κάνουν κατάχρηση τριών τουλάχιστον διαφορετικών ουσιών, ποσοστό το οποίο έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το 1995 (28,3%). Το 70% των χρηστών ξεκίνησαν τη χρήση ουσιών με κάνναβη, η χρήση της οποίας ως κύριας ουσίας παρουσιάζει αύξηση. Η μέση ηλικία έναρξης χρήσης της ηρωίνης είναι τα 21 χρόνια, ενώ της κάνναβης τα 16 χρόνια.

Πάνω από τα δύο τρίτα των χρηστών αναφέρουν ενέσιμη χρήση τον τελευταίο μήνα, αναλογία που αυξάνει με την ηλικία. Η πρώτη ενέσιμη χρήση γίνεται κατά μέσο όρο στα 21,5 χρόνια, ενώ το 33% όσων κάνουν ενέσιμη χρήση, και κυρίως οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες, χρησιμοποιούν την ίδια σύριγγα με άλλους χρήστες.

Ενας στους τρεις χρήστες δεν έχει υποβληθεί ποτέ σε διαγνωστικό τεστ για ΕΪΤΖ ή ηπατίτιδα. Το 60% των χρηστών που έχουν κάνει το τεστ αναφέρουν μόλυνση από ηπατίτιδα, ενώ το 3,2% αυτών ήταν φορείς του ΕΪΤΖ.

Οι μισοί από τους χρήστες που απευθύνθηκαν για βοήθεια σε κάποια θεραπευτική κοινότητα δεν έχουν υποβληθεί ποτέ στο παρελθόν σε θεραπεία, ενώ όλο και πιο σημαντικός στη ζήτηση βοήθειας γίνεται ο ρόλος της οικογένειας, η οποία επηρεάζει περισσότερο προς την κατεύθυνση αυτή τις γυναίκες.

Χωρίς εθνικό σχεδιασμό

Στη χτεσινή παρουσίαση του ΕΚΤΕΠΝ παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης,ο οποίος τόνισε την ανάγκη δημιουργίας νέων φορέων και θεσμών που θα βοηθήσουν στην πραγματική ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού καθώς, όπως επισήμανε, "ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί μια και τα υπάρχοντα προγράμματα και φορείς απευθύνονται κυρίως στους επαγγελματίες του χώρου των ναρκωτικών και στους άμεσα ενδιαφερόμενους".

Την απουσία εθνικού σχεδιασμού πρόληψης και ενημέρωσης του κοινού και ειδικότερα των νέων για τα ναρκωτικά επιβεβαίωσε και η Α. Κοκκέβη,επιστημονική υπεύθυνη του ΕΚΤΕΠΝ, απαντώντας σε ερώτηση για την πρόληψη σήμερα. Η Α. Κοκκέβη είπε ότι τα ήδη υπάρχοντα προγράμματα εκπαίδευσης - ενημέρωσης δεν υπάρχουν - προσέγγισης γονέων, προγράμματα στα σχολεία για τους νέους κλπ., είναι διασπαρμένα αριστερά και δεξιά, αποσπασματικά και μεμονωμένα, καθώς δεν υπάρχει εθνικός σχεδιασμός ακόμη.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Αντίσταση στην κοινωνική αφασία

"Διαπιστώνουμε ότι η χρήση και η εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες χτυπά καλπάζοντας όλο και μεγαλύτερο αριθμό νέων, ακρωτηριάζοντας το μέλλον" τονίζει σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ). "Καταγγέλλουμε, συνεχίζει η ανακοίνωση του ΕΣΥΝ, την κυβερνητική πολιτική γιατί αντί τα μέτρα που θεσμοθετούνται να στοχεύουν στην πρόληψη, στον εντοπισμό των αιτιών που γεννούν το πρόβλημα και τη ριζική αντιμετώπισή του, το συντηρούν, το διαχειρίζονται, το αναπαράγουν. Αρνούμαστε το διαχωρισμό σε "σκληρά - μαλακά" ναρκωτικά, την υποκατάσταση των εξαρτησιογόνων ουσιών και τη σταδιακή αποποινικοποίηση - νομιμοποίησή τους. Δεν επιλέγουμε εξάρτηση, δεν επιλέγουμε το βαθμό υποταγής και κοινωνικής αναχώρησης. Αντιστεκόμαστε στον πλαστό προοδευτισμό της αποποινικοποίησης".

Το ΕΣΥΝ απαιτεί "σοβαρή, συστηματική και ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος. Θεσμοθέτηση συγκεκριμένων και ουσιαστικών μέτρων για την πρόληψη, ενίσχυση και επέκταση των μονάδων θεραπείας και επανένταξης, ανθρώπινη αντιμετώπιση των εξαρτημένων χρηστών και στήριξή τους, με αποκλειστικό στόχο τη θεραπεία τους".

Το ΕΣΥΝ στηρίζει "την προτροπή και υπόδειξη της Επιτροπής Διεθνούς Ελέγχου των Ναρκωτικών του ΟΗΕ προς τις κυβερνήσεις όλων των χωρών - μελών" και απαιτεί από την "κυβέρνηση να πάρει αποτελεσματικά μέτρα, ώστε να σταματήσει η διάδοση και εξάπλωση της φιλικής προς τα ναρκωτικά διάθεσης που επιχειρείται κυρίως από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ". Ταυτόχρονα καλεί "όλους τους κοινωνικούς φορείς και τις οργανώσεις της νεολαίας να σταθούμε ενωμένοι, ανυποχώρητοι, αντιμέτωποι προς κάθε μορφή κοινωνικής αφασίας, παράδοσης, υποταγής και εξάρτησης".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Παλεύουμε, υπέρ της πρόληψης και της ριζικής αντιμετώπισης του προβλήματος και των αιτιών που το δημιουργεί, ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, ενάντια στη συντήρηση, τη διαχείριση, την υποκατάσταση του προβλήματος, ενάντια στην οπισθοδρόμηση, την υποταγή, τη μοιρολατρία και την κοινωνική αναπηρία".

ΚΚΕ
Κανένας συμβιβασμός με όλα τα ναρκωτικά

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

"Το χέρι που υποδεικνύει τους στόχους για βομβαρδισμό στη γειτονική Γιουγκοσλαβία είναι το ίδιο που μοιράζει την άσπρη σκόνη στις πλατείες. Και το χέρι αυτό δεν είναι ανίκητο", τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τη σημερινή μέρα κατά των ναρκωτικών.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: "Η φετινή 26η Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών, βάζει ακόμα πιο δραματικά το ερώτημα: Σε ποια κοινωνία καλούνται να ενταχθούν και να ζήσουν οι νέες και οι νέοι; Σ' αυτήν που διέπεται από τις εγκληματικές αρχές του ΝΑΤΟ, που βομβαρδίζει αθώα παιδιά και εφήβους; Σ' αυτήν που φτιάχνουν οι ηγέτες της ΕΕ και που επιφυλάσσει στους λαούς την ανεργία, την καταπάτηση δικαιωμάτων, τον αυταρχισμό, την αβεβαιότητα, τη στέρηση της περίθαλψης, της παιδείας, των πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων; Σ' αυτήν που τα εισοδήματα των 100 πλουσιοτέρων ανθρώπων του πλανήτη μπορούν να θρέψουν 2 δισεκατομμύρια πληθυσμό που λιμοκτονεί; Είναι η θλιβερή κατάπτωση των πάντων στον καπιταλισμό, που κάνει τους νέους να ψάχνουν για δρόμους φυγής. Είναι τα ίδια αδιέξοδα που γεμίζουν και τις ελληνικές πλατείες με σκιές ανθρώπων. Τεράστια πλέον προκύπτει η ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης για την πολιτική της και στο μείζον θέμα των ναρκωτικών. Αντί να προσπαθεί να κλείσει τις στρόφιγγες που τροφοδοτούν με νέους χρήστες τις πιάτσες, προσπαθεί να κρύψει τις ρίζες του κακού και να πείσει το λαό και τη νεολαία να συμβιβαστεί με το πρόβλημα. Ευθύνες έχουν και όποια κόμματα ή φορείς τάσσονται υπέρ της χρήσης των λεγόμενων μαλακών ναρκωτικών. Ο στόχος είναι πλέον φανερός: Η θεσμοθέτηση ενός "νόμιμου" περιθωρίου. Αποκαλυπτικά στοιχεία αυτής της πολιτικής δεν είναι μόνο η ανύπαρκτη πρόληψη, η περικοπή ακόμα και των ελάχιστων ποσών που δίνουν για τις θεραπευτικές κοινότητες. Είναι και το επερχόμενο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που κρίθηκε απαράδεκτο ακόμα και από τη διακομματική επιτροπή της Βουλής και με το οποίο επιχειρείται στην ουσία η νομιμοποίηση των ναρκωτικών. Το ΚΚΕ δηλώνει την κατηγορηματική του αντίθεση σε κάθε συμβιβασμό με ΟΛΑ τα ναρκωτικά. Ο ελληνικός λαός και η νεολαία που πορεύτηκαν στο δρόμο του αγώνα κατά των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, που δε δέχτηκαν τις κυβερνητικές υποδείξεις να "κάτσουν καλά", δεν πρόκειται να συμβιβαστούν μ' αυτό το πρόβλημα. Γνωρίζει ο λαός μας ότι το χέρι που υποδεικνύει τους στόχους για βομβαρδισμό στη γειτονική Γιουγκοσλαβία είναι το ίδιο που μοιράζει την άσπρη σκόνη στις πλατείες. Και το χέρι αυτό δεν είναι ανίκητο".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους νέους, να απαιτήσουν μέτρα για την καταπολέμηση της τοξικομανίας. Να απαιτήσουν τα δικαιώματά τους. Να στρέψουν την προσοχή τους στον αγώνα κατά των κύριων αιτιών που οξύνουν το πρόβλημα της διάδοσης των ναρκωτικών".

Μια "Στροφή" της Δίωξης

Ο αγώνας είναι κοινός, είπαν αστυνομικοί σε πρώην χρήστες που βρίσκονται στο στάδιο της απεξάρτησης

Αυτή τη φορά δεν ήταν κυνηγητό ανάμεσα σε "μπάτσους" και "πρεζόνια". Χτες επισκέφτηκε τη θεραπευτική κοινότητα "Στροφή" ομάδα αστυνομικών, με επικεφαλής το διευθυντή του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αθηνών Γ. Αγγελάκος.

Στην αρμοδιότητά μας είναι η δίωξη των εμπόρων ναρκωτικών και όχι των χρηστών, διευκρίνισε ο Γ. Αγγελάκος, για να τονίσει: "Ο αγώνας μας ενάντια στα ναρκωτικά είναι κοινός. Είμαστε στην ίδια πλευρά και θα είμαστε συμπαραστάτες σας στον αγώνα της απεξάρτησης".

"Τι σας έσπρωξε στα ναρκωτικά;", "Πώς μπήκατε σ' αυτά;" ήταν η πρώτη ερώτηση των αστυνομικών μετά την ενημέρωσή τους. Η απάντηση του κάθε παιδιού αποκαλύπτει και την πολυπλοκότητα του προβλήματος. "Τυχαία", "πίστευα ότι δε θα τα συνηθίσω", "ακόμη κι όταν ήμουν εθισμένος, δεν παραδεχόμουν ότι έχω πλέον πρόβλημα", "πίστευα ότι εγώ ήμουν δυνατός", "ότι οι άλλοι παθαίνουν εξάρτηση"... Απαντήσεις που δείχνουν ότι στο "γιατί" ένα παιδί μπαίνει στα ναρκωτικά δεν υπάρχει ένας και μόνο λόγος.

Καθώς η συζήτηση άναβε, στα παιδιά των 20 χρόνων σήμερα, που στα 15 σχεδόν μπήκαν στον λαβύρινθο των ναρκωτικών και σήμερα μπορούν να λένε "είμαστε καθαροί", στο μυαλό τους ήρθαν και οι μνήμες από τα στέκια της αναζήτησης της δόσης, από τα αστυνομικά τμήματα, από την άλλη εικόνα που είχαν για τα ναρκωτικά πριν δουν την πραγματική, σκοτεινή και επώδυνη όψη. "Και τι κάνετε εσείς;", ρώτησαν τους αστυνομικούς, φέρνοντάς τους έμμεσα στη θέση του ανακρινόμενου. "Πώς αντιμετωπίζεται έναν χρήστη όταν τον συλλαμβάνετε;". "Πολλοί σας κατηγορούν ότι συνάδελφοί σας πωλούν ναρκωτικά". "Η διαφήμιση των ναρκωτικών έστω και έμμεση είναι γνωστή και μεγάλη. Εσείς τι κάνετε;".

Οι αστυνομικοί απάντησαν πως οι ίδιοι εντόπισαν και απέβαλαν τα όποια συμπτώματα διαφθοράς στην υπηρεσία. Επίσης, πρόσθεσαν πως από τη δεκαετία του '80 και μετά πολλά άλλαξαν και πως σήμερα πλέον συνεργάζονται με τις θεραπευτικές κοινότητες, στις οποίες προσπαθούν να στρέφουν τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

Αίσθηση προκάλεσαν τα λόγια μιας μάνας που παραβρέθηκε στη συνάντηση. "Ημουν επιτυχημένη στη δουλιά μου, αλλά αποδείχτηκα ένας αδύναμος άνθρωπος. Αναρωτιόμουν: "Δεν υπάρχουν άνθρωποι ν' αρπάξουν το παιδί μου να το χώσουν μέσα σε μια κοινότητα να σωθεί;". Οταν εγώ πήρα την απόφαση να έρθω στο συμβουλευτικό σταθμό, έδωσα το κίνητρο στο παιδί μου για να το αποφασίσει το και ίδιο".

Στο τέλος της συνάντησης, οι αστυνομικοί και οι εκπρόσωποι της "Στροφής" αντάλλαξαν αναμνηστικές πλακέτες με το έμβλημά τους και υποσχέθηκαν πως θα εντείνουν τις κοινές προσπάθειες ενάντια στα ναρκωτικά.

Λεζάντα 1ου

Το δημοσίευμα του "Ρ" στις 28.2.1999 που παρουσίαζε την προσπάθεια του Χρήστου και της οικογένειάς του για την απαλλαγή δύο παιδιών από τα ναρκωτικά

Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ
Περισσότερη πρόληψη

"Είμαστε υποχρεωμένοι να φροντίζουμε σε κάθε περίπτωση για τη διασφάλιση ευπρόσωπων συνθηκών υγιούς ανάπτυξης των πολιτών, ιδιαίτερα των νέων, μέσα σ' ένα ποιοτικό περιβάλλον ασφάλειας. Αυτό σημαίνει στην πράξη και σε ό,τι αφορά στη μάχη κατά των ναρκωτικών, περισσότερη και αποτελεσματικότερη πρόληψη, με κοινή ευθύνη και δράση όλων των εμπλεκόμενων φορέων" επισημαίνει σε δήλωσή της η Μαριέττα Γιαννάκου,Εθνική Συντονίστρια στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τα Ναρκωτικά και επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Και η δήλωση της Μ. Γιαννάκου καταλήγει: "Τα ναρκωτικά είναι ένα "κακό" που οφείλουμε να καταπολεμήσουμε και όχι μια κατάσταση με την οποία είναι δυνατόν να συμβιβαστούμε".

  • Ο Συνασπισμός σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η διαρκής αύξηση των θανάτων απέδειξε την αποτυχία της πολιτικής που εξαντλείται στην καταστολή και βρίσκει την ευκαιρία να προτάξει και να πλασάρει τη "μεταρρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου στην κατεύθυνση του διαχωρισμού των ουσιών και της αποποινικοποίησης της χρήσης"!
Εκδηλώσεις θεραπευτικών κοινοτήτων
  • Μουσικό μήνυμα για έναν κόσμο ελεύθερο από ναρκωτικά θα δώσει το σήμερα από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. το Ανοιχτό Θεραπευτικό Πρόγραμμα "Διάβαση" στην πλατεία Κοτζιά, με τη συμμετοχή των συγκροτημάτων "Απόντες" και "Αχαιοί", τα συγκροτήματα της "Διάβασης" "Παραπονιάρηδες" και "Εχθροί του μετρονόμου" και τα συγκροτήματα της θεραπευτικής κοινότητας "Στροφή".
  • Στη Δυτική Προβλήτα του Ρίου σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι τα μέλη του Ανοιχτού Θεραπευτικού Προγράμματος του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) στην Πάτρα θα καλύψουν κολυμπώντας τη θαλάσσια απόσταση μεταξύ Ρίου και Αντιρρίου, σηματοδοτώντας τη δική τους μετάβαση από την εξάρτηση στην "καθαρή" ζωή.
  • Λαμπαδηφορία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης οργανώνουν απόψε στις 9 το βράδυ οι Σύλλογοι Γονέων και Φίλων των θεραπευτικών κοινοτήτων "Ιθάκη", "Καρτερές", που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη. Η πορεία θα ξεκινήσει από το χώρο μπροστά στο Αγαλμα του Βενιζέλου.
  • Συναυλία στο Λυκαβηττό με τους Παντελή Θαλασσινό, Αναστασία Μουτσάτσου, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Λένα Αλκαίου, Γιάννη Νικολάου και Κώστα Σκανδάλη διοργανώνει για τις 11 Ιούλη 1999 ο Σύλλογος Οικογένειας της εναλλακτικής Κοινότητας "Παρέμβαση" στα πλαίσια του αγώνα του κατά των ναρκωτικών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ