ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούνη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο ΟΛΠ "πνίγει" το Πέραμα

Δυναμικές κινητοποιήσεις αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο. Οι λιμενικές εγκαταστάσεις έχουν αφαιρέσει 4,5 χιλιόμετρα παραλίας από την πόλη, που κατ' όνομα μόνο είναι παραθαλάσσια

Η οργή ξεχείλισε στο Πέραμα. Οι κάτοικοι δεν μπορούν να ανεχθούν πια τον"αποικιοκράτη" της περιοχής, τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ).Προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο αποδεχόμενο ομόφωνα εισήγηση του δημάρχου Γιάννη Πατσιλινάκου, αποφάσισε τον αποκλεισμό της πύλης του ΟΛΠ στο Ικόνιο, τη Δευτέρα 5 Ιούλη. Την Τρίτη 29 Ιούνη θα γίνει διάβημα στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο ΟΛΠ με την πολιτική του στην περιοχή του Περάματος. Θα ακολουθήσουν και άλλες κινητοποιήσεις που θα φτάσουν στο συμβολικό κλείσιμο της προβλήτας των φέρι μποτ της γραμμής Πέραμα - Σαλαμίνα, εάν οι προηγούμενες κινήσεις δεν έχουν αποτέλεσμα.

"Παρά τους επίμονους, μαχητικούς αγώνες και τις προσπάθειες του Δήμου Περάματος, του Συνδικάτου Μετάλλου, των φορέων και των κατοίκων της πόλης, ο ΟΛΠ στο ύψος της αρνητικής του παράδοσης εξακολουθεί να διατηρεί το δικαίωμα της αυθαιρεσίας",υπογράμμισε ο Γιάννης Πατσιλινάκος, τονίζοντας ότι οι διεκδικήσεις του δήμου από τον ΟΛΠ αποτελούν ελάχιστα ψιχία σε σχέση με την καταστροφή που έχει προξενήσει και συνεχίζει ακόμα περισσότερο μετά τη μετατροπή του σε Ανώνυμη Εταιρία. "Δυναμική πρέπει να είναι η απάντηση του δήμου, των φορέων και των κατοίκων",είπε ο δήμαρχος.

Να σημειωθεί ότι ενώ οι κατά καιρούς υποσχέσεις του ΟΛΠ προς το δήμο παραμένουν κενό γράμμα, ο Οργανισμός χωρίς καμία λογική συνάφεια και σχέση, επιλέγει να κάνει έργα που όχι μόνο δεν έχουν καμιά σχέση με τα αιτήματα του Περάματος, αλλά οι χώροι που τα κάνει όπως η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, δείχνουν ότι σκοπεύει στην υποβάθμισή του. "Στην προσπάθειά του αυτή ο ΟΛΠ εμπλέκει μεθοδικά και ύπουλα αφελείς συμπολίτες μας που νομίζουν ότι εξυπηρετούν την πόλη με το να ταυτίζονται με τις προτάσεις του, με φανερή πρόθεση τη διάσπαση του ισχυρού μετώπου δήμου, σωματείων Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, φορέων και κατοίκων της πόλης, της μόνης δύναμης που η ενεργοποίησή της μπορεί να εμποδίσει τις βουλιμικές επιδιώξεις του Οργανισμού αυτού", σημείωσε ο δήμαρχος.

Παρόντες στη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου ήταν ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Ιορδάνης Πουντίδης, που υπογράμμισε ότι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν υπουργείο και ΟΛΠ είναι η γλώσσα των κοινητοποιήσεων και ο αντινομάρχης Πειραιά Γ. Δαβάκης ο οποίος δήλωσε τη συμπαράσταση της νομαρχίας σε όποιες κινητοποιήσεις αποφασίσει ο δήμος.

Να σημειωθεί ότι ο ΟΛΠ έχει αφαιρέσει από το δήμο 4,5 χιλιόμετρα παραλίας, μετατρέποντας ένα παράλιο δήμο σε μεσόγειο, ενώ με τις παράνομες επιχωματώσεις ουσιαστικά έχει δημιουργήσει ένα "νέο Πέραμα" κάτω από το Πέραμα. Δεν πληρώνει ούτε καν τα νόμιμα δημοτικά τέλη παρά τις πολλαπλάσιες επιβαρύνσεις και οχλήσεις. Αντίθετα, τα πρόστιμα για παραβάσεις του ΚΟΚ που εισέπραττε ο δήμος, εκχωρήθηκαν με νόμο στον ΟΛΠ σαν προίκα για την ιδιωτικοποίησή του, μαζί με το δικαίωμα έκδοσης πολεοδομικών αδειών, αδειών για καντίνες κλπ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των αστρονομικών εσόδων του ΟΛΠ σε βάρος του Περάματος, είναι το τέλος που εισπράττει κάθε χρόνο, ύψους 180.000.000 δρχ. από τα εισιτήρια του πορθμείου Πέραμα - Σαλαμίνα, σε ανταπόδοση έργων που ουδέποτε όμως, πραγματοποίησε.

Σε όλα αυτά είναι αποφασισμένο το Δημοτικό Συμβούλιο μαζί με τους κατοίκους του Περάματος, να βάλουν τέλος με τις κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν.

Τι μου θυμίζουν;

Βλέποντας τα πράγματα όπως τραγικά και επικίνδυνα εξελίσσονται σήμερα στο Κόσσοβο, βλέποντας την καταστροφική ροή τους, που ανατρέπει τις εποχές και τις επαναφέρει σαν ένα κακέκτυπο φωτοαντίγραφο, σκέφτομαι βασανιστικά τι μου θυμίζουν και με πιάνει σύγκρυο.

Οι τρομοκρατικές οργανώσεις του UCK τώρα που εισέβαλαν οι "ειρηνευτικές δυνάμεις" του ΝΑΤΟ, ακουμπώντας σε ισχυρές πλάτες, πήραν το πάνω χέρι.

Καθημερινό και αυξανόμενο πλέον φαινόμενο είναι τα κρούσματα βίας, η ληστρική και ανεξέλεγκτη δράση και οι εγκληματικές τους πράξεις.

Οι συμμορίες των αλβανοφώνων - συνεπικουρούμενες από τους ΝΑΤΟικούς "ειρηνιστές" - κυριολεκτικά αλωνίζουν και ξεσπούν πάνω σε αθώους Σέρβους πολίτες, πυρπολούν τα σπίτια τους, τους δολοφονούν και τους εξαναγκάζουν σε φυγή από την ίδια τους τη χώρα. Και το τρομερό είναι, πως είναι ακόμα η αρχή. Θα επακολουθήσουν και χειρότερα.

Βλέποντας το θλιβερό αυτό φαινόμενο και ανατρέχοντας - χωρίς να το θέλω - σε περασμένες εποχές, παιδί ακόμα, αναθυμούμαι.

Ετσι και τότε πριν από 55 περίπου χρόνια εισέβαλαν στη χώρα μας μετά φανών και λαμπάδων, με παράτες και φλάμπουρα, υπό συμμαχική μορφή, "ειρηνοφόρα" τα ίδια όπως και σήμερα - τι σύμπτωση! - στρατεύματα Αγγλων και αργότερα Αμερικανών νεοκατακτητών.

Και τότε αντί να ησυχάσει και να ηρεμήσει ο τόπος, αντί να επακολουθήσει η πολυπόθητη ειρήνη ύστερα από τη μακρόσυρτη νύχτα του πολέμου, αντί οι αγωνιστές, αυτοί που πολέμησαν να διώξουν το φασισμό, αυτοί που αγωνίστηκαν στις συνοικίες και τις γειτονιές να μην περάσει η επιστράτευση, να σταθεί στα πόδια του ο κόσμος και να μην πεθάνει από την πείνα, αυτοί που πολέμησαν για την ανεξαρτησία και τη λευτεριά της πατρίδας, να δικαιωθούν και να αναπαυτούν στις δάφνες της κυνηγιούντεαι και καταδιώκονται από τις ίδιες τις συμμαχικές δυνάμεις.

Και τότε άρχισε η ΕΑΜοκάθαρση. Και τότε επακολούθησε το μεγάλο μακελειό. Και τότε είδαμε τα σπίτια μας να σωριάζονται σε ερείπια από τις ερπύστριες και τους βομβαρδισμούς των μεγάλων μας συμμάχων. Και τότε είδαμε τους απόντες από τους αγώνες του λαού για τη λευτεριά, τους χαφιέδες και τους καταδότες, τους δοσίλογους, τους ταγματασφαλίτες και προσκυνημένους να σηκώνουν απειλητικά το κεφάλι.

Οι συμμορίες των Σούρληδων, των Μαγγανάδων και των Τσαούς Αντών - υπό την προστασία και ίσως καθοδήγηση των συμμάχων - αλωνίζουν και κατατρομοκρατούν την επαρχία. Δολοφονούν τους αγωνιστές, βιάζουν τις γυναίκες και ξεπουλούν τα παιδιά τους, εξαναγκάζουν τις φαμίλιες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να πάρουν τους δρόμους - καλή ώρα - της εσωτερικής προσφυγιάς.

Τα στρατοδικεία σε βάρος των αγωνιστών στην ημερήσια διάταξη. Οι φυλακές και τα μπουντρούμια γεμίζουν. Οι αγωνιστές στήνονται κατά δεκάδες στον τοίχο, βασανιστήρια, εξευτελισμοί, ταπεινώσεις, χαρτιά κοινωνικών φρονημάτων, υπογραφές μετανοίας.

Μακρόνησος, Γιούρα, Ικαρία, Τρίκερι, Αϊ - Στράτης κ.ά. Αναμορφωτήρια ψυχών και ιδεών, είναι η ανταμοιβή των αγωνιστών από τους "ειρηνοποιούς" νεοκατακτητές συμμάχους.

Βλέπω τα πράγματα όπως τραγικά και επικίνδυνα εξελίσσονται σήμερα στο Κόσσοβο κι αναρωτιέμαι: Τι μου θυμίζουν;

Τι μου θυμίζουν; Τα ίδια ακριβώς που περάσαμε κι εμείς πριν από τόσα χρόνια από τους εκφραστές της "νέας τάξης πραγμάτων" και τα τσιράκια τους.

Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ