ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Ιούνη 1999
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΜΝΗΜΕΣ (Για 27.6 Κυριακή)

Στις 25 Ιούνη συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την εκτέλεση του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΥΓΙΖΟΥ,μαζί με άλλους 20 αγωνιστές του Πολεμικού Ναυτικού.

Στο τελευταίο γράμμα προς την οικογένειά του, ο Γιώργος Λυγίζος έγραφε: "Κελί μελλοθανάτων, 24 Ιούνη 1948.

Σεβαστοί μου γονείς, πολυαγαπημένα μου αδέρφια και αγαπητοί συγγενείς. Οταν θα λάβετε το γράμμα μου, να ξέρετε ότι έχω πέσει χωρίς να έχω σχέση καμία απολύτως με την υπόθεση αυτή. Αλλά μια και μου δόθηκε η κατηγορία αυτή, θα ακολουθήσω μέχρι το εκτελεστικό απόσπασμα τους υπόλοιπους συγκρατουμένους μου, γιατί ξέρω να πεθαίνω τίμια.

Σεβαστέ μου πατέρα, δε θέλω να λυπηθείς για τον άδικο χαμό μου. Θέλω μόνο να ξέρεις ότι με σκοτώνουν άδικα.

Αγαπημένα μου αδέρφια. Να δώσετε κουράγιο στον πατέρα και να μην στεναχωριέστε. Μέχρι εδώ έπρεπε να ζήσω. Τελειώνω το γράμμα μου με την ευχαρίστηση που νιώθει ένας αθώος.

Σεβαστέ μου πατέρα, αγαπημένα μου αδέρφια, αγαπητοί συγγενείς, σας φιλώ για τελευταία φορά και εύχομαι να ζήσετε ευτυχισμένοι.

Γιώργος".

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη των γονιών και των αδελφών του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΓΙΖΟΥ,που πέθανε στην Ελβετία και ΝΙΚΟΥ ΛΥΓΙΖΟΥ,που σκοτώθηκε στη Μουργκάνα, ο Σταμάτης Λυγίζος προσφέρει στο ΚΚΕ 10.000 δρχ.

* * *

Στη μνήμη του ΦΑΝΟΥΡΗ ΧΡΟΝΑΚΗ,λαϊκού αγωνιστή, που τον δολοφόνησαν παρακρατικοί για τα πολιτικά του φρονήματα και τους αγώνες του, ο γιος του Νίκος Χρονάκης από τη Μεγάλη Χερσόνησο, πρόσφερε στη ΝΕ Ηρακλείου 50.000 δρχ.

* * *

Συμπληρώνονται 3 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΡΣΑΜΗ, μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης από το χωριό Κηπουριό Γρεβενών.

Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει 20.000 δρχ. στη ΝΕ Γρεβενών.

* * *

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΣΑΜΗΣ,που πέθανε στις 29 Μάη 1999, γεννήθηκε στον Βελβεντό Κοζάνης το 1917. ΕΛΑΣίτης από το 1943, πολέμησε τους κατακτητές. Μετά τη Βάρκιζα τρομοκράτες του Σούρλα τον έπιασαν, πέρασε από το Εκτακτο Στρατοδικείο της Κοζάνης και κρατήθηκε για 2 χρόνια στις φυλακές. Τα άλλα τρία αδέρφια του ήταν εξορία στο Μακρονήσι.

Στη μνήμη του η οικογένειά του πρόσφερε 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές.

* * *

Συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από το θάνατο της μητέρας μου ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ και 18 μήνες από το θάνατο του πατέρα μου ΓΙΑΝΝΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ από το Σουφλί Εβρου. Και οι δύο ήταν οπαδοί του ΚΚΕ και αναγνώστες του "Ριζοσπάστη". Σε όλη τους τη ζωή στάθηκαν ακλόνητοι, παρά τις δυσκολίες που πέρασαν, στιςσυνθήκες της Κατοχής και του Εμφύλιου στις φυλακές και τις εξορίες.

Στη μνήμη τους προσφέρω 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές.

Θεοδώρα Διαμαντίδου

* * *

Στη μνήμη της ΑΝΔΡΟΝΙΚΗΣ Αχιλλέα ΚΑΛΟΥΣΗ, που πέθανε στις 15 Απρίλη 1999, πρόσφεραν τα παιδιά της Απόστολος και Γεωργία Στόικου 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές, μέσω της ΚΟΒ Ενδυση - Υπόδηση και η παιδική φίλη της Π. Τ. 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Στις 4 Ιούνη 1999 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 χρόνων ο αγωνιστής ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΤΣΕΛΗΣ μέλος του ΚΚΕ και επί 12 χρόνια μέλος της ΔΕ του Παραρτήματος Μακρύνειας της ΠΕΑΕΑ. Κηδεύτηκε στο χωριό του Γαβαλού Μεσολογγίου. Τον νεκρό αγωνιστή συνόδεψαν στην τελευταία κατοικία του συγγενείς, αντιπροσωπεία της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ συμπατριώτες, συναγωνιστές και σύντροφοί του. Από μέρους του Παραρτήματος Θέρμου - Μακρύνειας απηύθυνε τον τελευταίο χαιρετισμό ο πρόεδρος του Παραρτήματος Θανάσης Συμιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αγωνιστική δράση του από τις γραμμές του 2/39 Συντάγματος του ΕΛΑΣ, με αποκορύφωμα τη μάχη της Αμφιλοχίας.

Ο Αν. Τσιτσέλης για την αντιστασιακή δράση του διώχτηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε αλλά ως το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός στα ιδανικά της ειρήνης και του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του πρόσφεραν η οικογένειά του 10.000 δρχ. στο Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, και 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, ο Νίκος Καλουδιώτης 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, ο Χρήστος Ξύνας 5.000 δρχ. και ο συναγωνιστής του Θανάσης Συμιώτης 8.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 2.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Ο ΘΩΜΑΣ ΔΕΡΒΑΣ που πέθανε στις 12 Μάη 1999, γεννήθηκε το 1921 στην Τσαρίτσανη Ελασσόνας. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή και αντάρτης του εφεδρικού ΕΛΑΣ, στον Εμφύλιο ήταν μαχητής του ΔΣΕ. Το φθινόπωρο του 1949 κατέφυγε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, όπου εργάστηκε σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις ως ράφτης. Διακρίθηκε για την εργατικότητα και τη δεξιοτεχνία του.

Επαναπατρίστηκε με την οικογένειά του το 1965 και εγκαταστάθηκε στην Τσαρίτσανη. Στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν αγωνίστηκε και εργάστηκε σκληρά, κάτω από αντίξοες συνθήκες. Υπήρξε άνθρωπος δημιουργικός και διακρινόταν για την αγωνιστικότητα και την τιμιότητά του.

Ο Θωμάς Δέρβας, από το 1943, που έγινε μέλος του ΚΚΕ, ως το θάνατό του, έμεινε πιστός στα ιδανικά του κομμουνιστή, του αγωνιστή για τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό.

Το 40ήμερο μνημόσυνό του έγινε την περασμένη Κυριακή, 20 Ιούνη στην Τσαρίτσανη.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Ευανθία και τα παιδιά του πρόσφεραν 20.000 δρχ. για ενίσχυση του "Ριζοσπάστη".

* * *

Πέρασαν 6 μήνες από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΙΩΑΚΕΙΜ ΧΑΤΖΗΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ, μέλος του ΚΚΕ.

Το κενό που άφησε με το θάνατό του είναι δυσαναπλήρωτο και η οδύνη της απώλειάς του βαθιά.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η γυναίκα του Σοφία και η κόρη του

* * *

Πέρασαν κιόλας 5 χρόνια από το θάνατο της αγαπημένης γυναίκας μου ΜΕΡΟΠΗΣ ΜΥΡΙΤΖΗ.

Στη μνήμη της, καθώς και στη μνήμη των γονιών μου ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ και ΖΩΗΣ προσφέρω 20.000 δρχ. στο τιμημένο ΚΚΕ.

Παν. Μυριτζής

* * *

Αγαπημένε μας! Πέρασαν κιόλας 40 μέρες από τότε που σε χάσαμε. Ξέρουμε ότι είναι εγωιστικό να θρηνούμε για το χαμό ενός γέροντα 85 χρόνων, τη στιγμή που το ΝΑΤΟ και ο ιμπεριαλισμός σκοτώνουν καθημερινά δεκάδες αθώα παιδιά στη γειτονική Γιουγκοσλαβία.

Για μας, όμως, ήταν ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας. Ησουν οι ρίζες ενός δέντρου με πολλά και μεγάλα κλαδιά. Αυτός που μας δίδαξε πολλά, που μας έμαθε να βαδίζουμε σωστά, να νοιαζόμαστε για όσα και για ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Προσπαθήσαμε και θα προσπαθήσουμε να μην σε απογοητεύσουμε.

Τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά σου

Στη μνήμη του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ από το Θρυλόριο Ροδόπης προσφέρουμε στο τιμημένο ΚΚΕ τα πιο κάτω ποσά 100.000 δρχ. στην ΚΟ Ροδόπης, 100.000 δρχ. στην ΚΟ Κατερίνης, 100.000 δρχ. στην ΚΟΒ Τζιτζιφιών Καλλιθέας.* * *

Στη μνήμη του αξέχαστου αγωνιστή ΜΑΡΚΟΥ ΨΗΛΟΥ,μέλους του ΚΚΕ, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Ταμπουρίων Κερατσινίου 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ, στο Κόμμα τα ιδανικά του οποίου υπηρέτησε ως το τέλος της ζωής του.

Η αδελφή του Ελένη

* * *

Σήμερα, 27 Ιούνη στις 10.30 π.μ. στα Κοιμητήρια της Καλαμαριάς γίνεται το χρονιάτικο μνημόσυνο του αγωνιστή ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΑΣΑΠΙΔΗ,μέλους του ΚΚΕ, καλού οικογενειάρχη και συνεπούς κομμουνιστή.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, στο κόμμα που αφιέρωσε με συνέπεια όλη του τη ζωή ως την ημέρα που έκλεισε τα μάτια του.

Καλούμε τους συγγενείς, συντρόφους και φίλους του να παραβρεθούν στο μνημόσυνο.

Η γυναίκα του Σοφία Κασαπίδη

Οι κόρες του Σίση και Αννα

* * *

Με τη συμπλήρωση 6 χρόνων από το θάνατο του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΟΠΟΥΖΗ από τη Δαδιά Εβρου, μέλους του ΚΚΕ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ, η κόρη του Αννα Τοπούζη πρόσφερε στη μνήμη του 5.000 δρχ. στην ΚΟ Εβρου.

* * *

Πέθανε και κηδεύτηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη ο 93χρονος παλαίμαχος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΟΥΝΑΡΟΠΟΥΛΟΣ,αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, δάσκαλος, στρατιωτικός και δικηγόρος. Την κηδεία του την παρακολούθησαν πολλοί συγγενείς, φίλοι και συναγωνιστές του. Στο 40ήμερο μνημόσυνό του παραβρέθηκε και ο στενός και αγαπημένος φίλος του από τα Γιάννενα, ο γνωστός ποιητής και συγγραφέας Λάμπρος Μάλαμας.

Ο Μ. Γουναρόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1906. Ο πατέρας του ήταν μαραγκός. Δουλεύοντας κατόρθωσε να σπουδάσει δάσκαλος. Πρωτοδιορίστηκε στην Επανωμή Θεσσαλονίκης. Εφεδρος λοχαγός στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και διοικητής λόχου στο Μπεράτι, στην πρώτη γραμμή, πήρε μέρος σε πολλές πολεμικές ενέργειες. Στις 5 Δεκέμβρη 1940, ύστερα από σκληρή μάχη κυρίευσε με το λόχο του το ύψωμα "Κομπρέσκα". Σε μια επίσης φονική μάχη στις 10 Φλεβάρη 1941 σε μια κορυφή του Τομόρ τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στα μετόπισθεν. Προήχθηκε σε ταγματάρχη για ανδραγαθία και τέθηκε σε τιμητική πολεμική διαθεσιμότητα. Αργότερα έγινε συνταγματάρχης.

Στην Κατοχή στάθηκε πρωτοπόρος στην Εθνική Αντίσταση του ΕΑΜ και ήταν ένας από τους οργανωτές του εφεδρικού ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη. Πιάστηκε από τους Γερμανούς και κλείστηκε στου "Παύλου Μελά".

Μετά την Απελευθέρωση κυνηγήθηκε και αυτός. Του στέρησαν και το δικαίωμα να ασκήσει το διδασκαλικό λειτούργημα, αν και είχε 20 χρόνια υπηρεσία. Σπούδασε Νομικά και άσκησε το δικηγορικό επάγγελμα με επιτυχία.

Ο σύντροφος και συναγωνιστής Μιχ. Γουναρόπουλος στάθηκε ως το τέλος της ζωής του πιστός και αταλάντευτος στα ιδανικά του ΚΚΕ και της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του και αντί για λουλούδια στον τάφο του, προσφέρω στην ΚΟΒ Καλλιθέας 10.000 δρχ. για τα 56 χρόνια της θρυλικής ΕΠΟΝ. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια και τη συμπάθειά μου στην κόρη του Λουκριτία και στους συγγενείς του.

Οι σύντροφοί του, οι συναγωνιστές και οι φίλοι του που τον έζησαν και αγωνίστηκαν μαζί του θα τον θυμούνται πάντα.

Βασίλης Σακέττας - Θεσσαλονίκη

* * *

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου θείου μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΕΩΡΓΙΤΣΑΝΑΚΟΥ από τον Καρβελά Γυθείου Λακωνίας, που χάσαμε στις 21 Ιούνη 1999, προσφέρω 50.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", που πάντα μας κρατάει σωστά ενημερωμένους και του οποίου ο Παναγιώτης Γεωργιτσανάκος ήταν τακτικός αναγνώστης.

Αντίο, πολυαγαπημένε θείε μου, που αφιέρωσες όλη σου τη ζωή στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή.

Πιέρρος Καπελλάκος

* * *

Στις 4 Ιούλη συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΕΤΑΤΟΥ.Γεννήθηκε στα Τραϊγιάνατα της Κεφαλλονιάς το 1922. Εφηβος οργανώθηκε στο ΕΑΜ και αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της πατρίδας. Για την πατριωτική δράση και τις ιδέες του διώχτηκε επανειλημμένα από τις κυβερνήσεις της μισαλλοδοξίας. Πιάστηκε, φυλακίστηκε στο Αργοστόλι και εξορίστηκε στο Μακρονήσι.

Ως την τελευταία πνοή του έμεινε πιστός στα ιδανικά της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και στο ΚΚΕ.

Ηταν από τα πρώτα μέλη του Παραρτήματος Μοσχάτου της ΠΕΑΕΑ.

Στη μνήμη του προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Μοσχάτου, 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Μοσχάτου της ΠΕΑΕΑ.

Η γυναίκα του Αννα

* * *

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΑΚΟΥΔΑΣ γεννήθηκε το 1919 στην Παναγιά Θάσου. Γνώρισε τη φτώχεια και τις κακουχίες των δύο παγκόσμιων πολέμων. Ανδρώθηκε στις τάξεις του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και παρέμεινε πιστός στα ιδανικά των Μαρξ - Ενγκελς ως το θάνατό του στις 10 Μάρτη 1999.

Από τις γραμμές του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της πατρίδας.

Μετά την Απελευθέρωση καταδικάστηκε σε θάνατο, κλείστηκε στις φυλακές της Δράμας και εξορίστηκε για 14 χρόνια στο Μακρονήσι και τα Γιούρα. Δημιούργησε οικογένεια μόλις το 1960.

Διετέλεσε πρόεδρος του χωριού, γραμματέας της ΚΟΒ Παναγιάς. Αγνός κομμουνιστής, αγωνιστής με θάρρος της γνώμης του. Εζησε μια θυελλώδη και δημιουργική ζωή.

Με τη συμπλήρωση τριών μηνών από το θάνατό του, η σύζυγος και τα παιδιά του προσφέρουν στη μνήμη του 30.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 20.000 δρχ. στην Εθνική Αντίσταση.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ (Για 27.6 Κυριακή)

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του ΘΑΝΑΣΗ ΚΟΥΡΟΥ,στελέχους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης. Ενας δύσκολος χρόνος, που τις εξελίξεις του δεν τις ζήσαμε μαζί, αλλά πάντα με τη μνήμη και τα ιδανικά του.

Στο χρονιάτικο μνημόσυνό του, που θα γίνει την Κυριακή 4 του Ιούλη, στην εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας στην Τούμπα, στις 10.00 π.μ., καλούμε όλους τους συγγενείς και τους συντρόφους του.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε ως την τελευταία πνοή του, 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", τον καθημερινό του σύντροφο και 30.000 δρχ. στην ΚΝΕ.

Η σύζυγός του Μανιώ

Τα παιδιά του

* * *

Σήμερα, 27 του Ιούνη, στις 9.30 π.μ., στο Νεκροταφείο Βύρωνα γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του

ΤΑΚΗ ΧΑΤΖΗΔΙΑΜΑΝΤΗ

Στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου και φίλου της η Νίτσα (Αγγελίνα) Παπανικολάου από την Κομοτηνή προσφέρει 10.000 δρχ. στο Παράρτημα Νέας Φιλαδέλφειας της ΠΕΑΕΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ