ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούνη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
Αγώνας ενάντια στην τρομοκράτηση των στρατευμένων

Ανακοίνωση της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ

"Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μπροστά στην αυξανόμενη αντίδραση του λαού και της στρατευμένης νεολαίας για τη συμμετοχή της χώρας στο βρώμικο πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, επιλέγει το δρόμο της τρομοκράτησης και κατάπνιξης των αντιδράσεων που πυκνώνουν μέσα στο στρατό.

Μετά την τιμωρία όσων αντέδρασαν με διάφορους τρόπους στην αποστολή του Α/Τ "Θεμιστοκλής" στην Αδριατική, προχώρησε σε νέες τιμωρίες με τελευταία τη διεξαγωγή πειθαρχικού ελέγχου κατά του πατριώτη μας Κερκυραίου αρχικελευστή Παύλου Γκόγκα, επειδή έστειλε μέσω της επιτροπής Ειρήνης στο Γιουγκοσλαβικό λαό τα δολάρια που του έδωσε η κυβέρνηση για τη συμμετοχή του με το Α/Τ "Θεμιστοκλής" στην Αδριατική.

Θεωρούμε απαράδεκτη και τουλάχιστον προκλητική απέναντι στις αγωνιστικές παραδόσεις και τα φιλειρηνικά αισθήματα του κερκυραϊκού λαού την προσπάθεια τρομοκράτησης του αρχικελευστή Παύλου Γκόγκα και όλων των στρατευμένων που εναρμονίζονται με το λαϊκό αίσθημα και αίτημα που ζητά την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών και την απεμπλοκή της χώρας μας από τα δολοφονικά και επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στάση της αυτή, δηλαδή να τιμωρεί όποιον ορθώνει το ανάστημά του στην υποτέλεια και το ραγιαδισμό της "νέας τάξης πραγμάτων", δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους Κοτσαμπάσηδες του 1821 που κατηγορούσαν τους αγωνιστές σαν "ρέμπελους", ούτε βέβαια και από τις κυβερνήσεις των δοσίλογων της γερμανικής κατοχής που εκτελούσαν τους Ελληνες πατριώτες της Εθνικής Αντίστασης. Αυτή είναι η νέα ηθική που εισάγει η κυβέρνηση μαζί με την ΟΝΕ.

Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στον Κερκυραίο αρχικελευστή Παύλο Γκόγκα και σε όλους τους στρατευμένους μας που αντιδρούν σ' αυτή τη "νέα τάξη πραγμάτων".

- Καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως τη διαταγή για διεξαγωγή πειθαρχικού ελέγχου σε βάρος του αρχικελευστή και τέλος

- καλεί τον κερκυραϊκό λαό και τους μαζικούς φορείς του να αντιδράσουν δυναμικά σ' αυτήν την τρομοκρατική πράξη της κυβέρνησης ενάντια στον πατριώτη μας αρχικελευστή του Πολεμικού Ναυτικού, Παύλο Γκόγκα".

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Καθεστώς τρόμου υπό το αδιάφορο βλέμμα των ΝΑΤΟικών
  • Συνεχίστηκαν οι φόνοι και οι πυρπολήσεις το Σαββατοκύριακο
  • Σειρά των Τσιγγάνων να εισπράξουν την εκδικητική μανία των δολοφόνων του UCK
  • Τραγική η κατάσταση των Σέρβων προσφύγων

ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΣΚΟΠΙΑ.-

Κάθε στιγμή, κάθε ώρα που περνά, στο Κοσσυφοπέδιο το θερμόμετρο της έντασης ανεβαίνει. Ο τρόμος είναι καθεστώς, οι πράξεις αντεκδίκησης είναι νόμος, όπως και το πλιάτσικο, οι δολοφονίες, οι ξυλοδαρμοί, οι πυρπολήσεις. Η "ειρήνη" του ΝΑΤΟ έχει προσλάβει ανεξέλεγκτες και πολύ επικίνδυνες διαστάσεις. Οι στρατιώτες της "ειρηνευτικής δύναμης του Κόσσοβου" (KFOR) δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο παρά να παρατηρούν ως ανδρείκελα - προαγωγοί.

Εκρυθμο και αυτό το Σαββατοκύριακο που πέρασε, αφού οι φόνοι συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση. Την Κυριακή, ένας πολίτης έχασε τη ζωή του και ο γιος του τραυματίστηκε από έκρηξη νάρκης στο Πρίζρεν, στον ελεγχόμενο από τους Γερμανούς τομέα του νοτιοδυτικού Κοσσυφοπεδίου, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της KFOR στην Πρίστινα, ενώ ανέφερε ακόμα ότι ένας εργαζόμενος σε διεθνή οργάνωση και ένας μεταφραστής - χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητα των δύο νεκρών - πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν τη νύχτα του Σαββάτου στην Πρίστινα. Στην περιοχή του Οράχοβατς, 50 χλμ. νοτιοδυτικά της Πρίστινας, Ολλανδοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ για να αποτρέψουν λεηλασίες σπιτιών και καταστημάτων, με αποτέλεσμα το κέντρο της πόλης να μεταμορφωθεί σε πεδίο μάχης.

Ο δύσκολος καιρός των Τσιγγάνων

Εξάλλου, οι λεηλασίες είναι καθημερινό φαινόμενο στο Κοσσυφοπέδιο, όπως και οι πυρπολήσεις σπιτιών, παρά την παρουσία της ΝΑΤΟικής δύναμης. Τα αντίποινα τα οποία στοχεύουν τους Σέρβους του Κόσσοβου, που τώρα εγκαταλείπουν την περιοχή, έχουν επίσης στόχο τους Τσιγγάνους και οι πληροφορίες για φόνους, κακοποιήσεις, απαγωγές και εμπρησμούς σπιτιών πολλαπλασιάζονται. Χιλιάδες Τσιγγάνοι βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα μαζί με τους Σέρβους κατοίκους του Κοσσυφοπεδίου, εντελώς απροστάτευτοι στα χέρια των αντρών του UCK, που αναλαμβάνουν ρόλο θεού - δικαστή και ανακοινώνουν τις ποινές.

Στην πυρά παραδόθηκαν τα σπίτια των ηγετών των Τσιγγάνων στην πόλη Κόσσοβο Πόλιε, κάτω από το βλέμμα των στρατιωτών της KFOR, οι οποίοι απλώς παρακολουθούσαν, ενώ η πυροσβεστική, που έσπευσε, το μόνο που κατάφερε ήταν να εμποδίσει την εξάπλωση της πυρκαγιάς στη συνοικία. Επίσης, τρόμος επικρατεί και μεταξύ των Τσιγγάνων προσφύγων, που έχουν βρει καταφύγιο στα προσφυγικά στρατόπεδα στην ΠΓΔΜ, οι οποίοι τρέφουν αντιστρόφως ανάλογα συναισθήματα από τους Αλβανούς Κοσσοβάρους. Στοιχειωμένοι από τις ιστορίες για φόνους, βιασμούς και λεηλασίες από Αλβανούς στο Κόσσοβο - περιστατικά που έχουν συμβεί σε μέλη της οικογένειάς τους - με αποτέλεσμα να μη θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. "Ο αδελφός μου πήγε να αγοράσει τσιγάρα, τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν. Επρεπε να φύγουμε και δεν είχαμε χρόνο να τον θάψουμε", δήλωσε χαρακτηριστικά ο 45χρονος Μπαϊράμι Μπερίσα, ένας από έξι αδελφούς που κατέφυγαν στην ΠΓΔΜ από την πόλη Κατσάνικ στο νότιο Κόσσοβο. "Λίγοι που αποτόλμησαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους αναγνωρίζονται εύκολα και είναι μια τρωτή ομάδα", παραδέχτηκε στις δηλώσεις της προς το πρακτορείο "Ρόιτερ" και η Αστρίντ Βαν Γκέντερεν Στορτ,εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Οι Σέρβοι "παρίες"

Ωστόσο άλλη εικόνα επικρατεί στην "άλλη όχθη". Τα Ηνωμένα Εθνη, που επί δύο βδομάδες απλώς παρακολουθούσαν τους Αλβανούς πρόσφυγες που επέστρεφαν στα σπίτια τους με δικά τους μέσα, αποφάσισαν να οργανώσουν την επιστροφή των Κοσσοβάρων Αλβανών. Χτες, επτά λεωφορεία, στα οποία επέβαινουν 320 πρόσφυγες και συνοδεύονταν από εκπροσώπους της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αναχώρησαν από τον προσφυγικό καταυλισμό Στένκοβετς 1, στην ΠΓΔΜ, λίγο μετά τις 9 το πρωί, ενώ δεκάδες άλλοι πρόσφυγες αναμενόταν να αναχωρήσουν με λεωφορεία από τον καταυλισμό Στένκοβετς 2, με προορισμό την Πρίστινα. Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη επιστροφή προσφύγων.

Δύο μέτρα δύο σταθμά. Το γεγονός αυτό στηλιτεύει και η Πάολα Μπιόκα,μέλος του Παγκόσμιου Προγράμματος Επισιτισμού του ΟΗΕ, όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια που δίνεται στους Σέρβους πρόσφυγες, που εξαναγκάζονται να αποχωρήσουν από το Κοσσυφοπέδιο εξαιτίας των διωγμών που υφίστανται. "Δεκάδες προσωπικότητες και σταρ, αλλά και δημοσιογράφοι έσπευσαν στην ΠΓΔΜ και την Αλβανία για να στηρίξουν Αλβανούς Κοσσοβάρους. Σήμερα κανείς δεν έρχεται να επισκεφτεί τους Σέρβους πρόσφυγες", θα δηλώσει η Μπιόκα για τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες - περίπου 100.000 - που προσπαθούν να βρουν κάποιο καταφύγιο σε μία χώρα βομβαρδισμένη, ενώ παράλληλα θα κάνει έκκληση για την επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή που έρχεται. Η Μπιόκα, μιλώντας από το Βελιγράδι μετά την επίσκεψη που έκανε στην κεντρική Σερβία όπου στις παρυφές των πόλεων έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο "πάνω από 100.000 Σέρβοι" μετά την υπογραφή της "ειρηνευτικής συμφωνίας", τονίζει χαρακτηριστικά ότι για αυτούς τους ανθρώπους δε δίνεται ούτε καν μία κουβέρτα ή μία κονσέρβα... και "αν δε γίνει κάτι σύντομα, ο χειμώνας γι' αυτούς τους ανθρώπους θα είναι καταστροφικός... αν όχι θανατηφόρος".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παράνομη η διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων

Στον τακτικό ανακριτή τρία στελέχη του ΚΚΕ ως μάρτυρες σχετικά με τη μηνυτήρια αναφορά που είχε κατατεθεί τον Απρίλη κατά των υπευθύνων της κυβέρνησης

Στον τακτικό ανακριτή Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, κ. Κελεπούρη, κατέθεσαν χτες το πρωί τρία στελέχη του ΚΚΕ, που είχαν οριστεί ως μάρτυρες στη μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε στις 21 Απρίλη κατά του πρωθυπουργού, του υπουργού Αμυνας και του υπουργού Εξωτερικών ως υπεύθυνων για την παραβίαση του Συντάγματος και τη διευκόλυνση παραμονής και διέλευσης ξένων (ΝΑΤΟικών) στρατευμάτων από τη χώρα μας.

Ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Χρήστος Κόφφας, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, και ο Γιώργος Τεμεκενίδης, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου της ΚΟΘ, ήταν οι μάρτυρες που εξετάστηκαν. Είχαν προταθεί ως μάρτυρες στη μηνυτήρια αναφορά προς τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, που είχαν καταθέσει στις 21 Απρίλη οι Βασίλειος Αχτσής, πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Αγάπιος Σαχίνης, Ιωάννης Κατσαρός, Ιωάννης Κοσμίδης και Μιχαήλ Σπυριδάκης.

Η μήνυση στρέφεται κατά του Κωνσταντίνου Σημίτη, πρωθυπουργού της Ελλάδας, Απόστολου - Αθανάσιου Τσοχατζόπουλου, υπουργού Εθνικής Αμυνας της ελληνικής κυβέρνησης, Γεωργίου Παπανδρέου, υπουργού Εξωτερικών και κατά παντός άλλου υπευθύνου. Γιατί αγνόησαν το Σύνταγμα, το οποίο προβλέπει ρητά πως για τη διέλευση ξένων στρατευμάτων από το ελληνικό έδαφος απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των 300 εκπροσώπων του Κοινοβουλίου.

Μεταξύ άλλων στη μηνυτήρια αναφορά των πέντε πολιτών της Θεσσαλονίκης σημειώνεται: "Με συναίσθηση ευθύνης, αλλά και εύλογης ανησυχίας του Ελληνα πολίτη για τα δραματικά γεγονότα που με ασυνήθη ταχύτητα εξελίσσονται στη γειτονική μας χώρα, τη Γιουγκοσλαβία, εξαιτίας της παράνομης πολεμικής επέμβασης των δυνάμεων ΗΠΑ και ΝΑΤΟ και του κινδύνου επέκτασης των πολεμικών γεγονότων στον ευρύτερο βαλκανικό χώρο και στη χώρα μας, αισθανθήκαμε την ανάγκη υποβολής της εν λόγω μηνυτήριας αναφοράς, με τη βεβαιότητα πως οι μηνυόμενοι διευκόλυναν και διευκολύνουν τα ξένα στρατεύματα του ΝΑΤΟ, στα παραπάνω δρώμενα, παραβιάζοντας κατάφωρα τις θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος της χώρας μας και των ποινικών μας Νόμων".

Μετά την εξέτασή του από τον τακτικό ανακριτή, ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης δήλωσε στο "Ρ" ότι η διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, που ξεκίνησε από το Φλεβάρη, αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος και της ελληνικής νομοθεσίας και πως εγκυμονεί κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή και προκαλεί την εύλογη ανησυχία του ελληνικού λαού. Επίσης σημείωσε πως η σημασία της μηνυτήριας αναφοράς έγκειται στο γεγονός ότι "ανοίγει το δρόμο για τις δίκες των εγκληματιών πολέμου, του επόμενου αιώνα. Η μεγάλη πρόκληση για τους μηνυόμενους είναι να μην καλυφτούν πίσω από νομικίστικα προσχήματα και να δεχτούν να διεξαχθεί η δίκη. Για να δοθεί η δυνατότητα στον ελληνικό λαό να ακούσει τις θέσεις και τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών και να βγάλει μόνος τα συμπεράσματά του. Αυτό επιβάλλεται και για το λόγο ότι η κυβέρνηση δε δέχτηκε να γίνει η συζήτηση αυτή στη Βουλή".

Από την πλευρά του ο Χρήστος Κόφφας τόνισε ότι έθεσε υπόψη του ανακριτή και μια άλλη διάσταση του θέματος. Οτι δηλαδή "η κυβέρνηση παρανομεί και επί της παρανομίας της. Επιτρέπει δηλαδή στα ξένα στρατεύματα να κυκλοφορούν ελεύθερα και ασύδοτα, εν στολή και με οπλισμό, παρά τις αντίθετες διατάξεις της νομοθεσίας".

Ο Γιώργος Τεμεκενίδης δήλωσε ότι "υπέδειξε στον ανακριτή το απαράδεκτο και παράνομο της παρουσίας των δυνάμεων των ΜΑΤ και της Αστυνομίας που χτυπούν τον ελληνικό λαό, παρέχοντας προστασία στους παράνομα σταθμεύοντες και κυκλοφορούντες στη χώρα μας ΝΑΤΟικούς".

Επείγονται να αναπτυχθούν οι ΝΑΤΟικοί...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Για άλλη μια φορά χθες, ο στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ,ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, επέμεινε στην ανάγκη της αποστολής το ταχύτερο δυνατό στο Κόσσοβο, πολιτικών αστυνομικών με εντολή του ΟΗΕ, για τη διατήρηση της τάξης, αφού η τρέχουσα κατάσταση, που σημαδεύεται από λεηλασίες και τα καθημερινά επεισόδια ανάμεσα στους Αλβανούς κοσσοβάρους και τους Σέρβους δημιουργεί "κινδύνους". Την περασμένη Πέμπτη ο ΟΗΕ απηύθυνε επείγουσα έκκληση στις χώρες του ΝΑΤΟ για να θέσουν ταχέως 3.000 πολιτικούς αστυνομικούς στη διάθεσή του στο Κόσσοβο.

Παράλληλα, ο Κλαρκ κάλεσε τις χώρες που μετέχουν στην KFOR να επισπεύσουν την ανάπτυξη των δυνάμεών τους στο Κόσσοβο, ώστε να είναι σε θέση να επιβλέψουν πολύ στενά, αφ' ενός, τη διαδικασία αποστρατικοποίησης και να διασφαλίσουν την τήρηση των υποσχέσεων του UCK και, αφ' ετέρου, να αποτρέψει τον κίνδυνο της αντεκδίκησης, αλλά και την ένταση που συνεχώς αυξάνεται. Το ΝΑΤΟ είναι μάλιστα έτοιμο να επέμβει στρατιωτικά για να εμποδίσει τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρόσθεσε ο στρατηγός Κλαρκ.

Στο μεταξύ, άρχισε η ανάπτυξη των ρωσικών στρατευμάτων που συμμετέχουν στην KFOR, γεγονός που χαιρετίστηκε από τον αντιστράτηγο Τζάκσον, αφού "η παρουσία τους σημαίνει τη στήριξη του ηθικού των Σέρβων". Συγκεκριμένα, την Κυριακή έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτοι Ρώσοι αλεξιπτωτιστές, ενώ τρία στρατιωτικά μεταγωγικά αεροπλάνα "Ιλιούσιν - 76" μετέφεραν απροσδιόριστο αριθμό Ρώσων στρατιωτών και τεχνικών, τρόφιμα και φάρμακα στο Κόσσοβο, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, ο οποίος ανέφερε ότι μεταφέρουν τεχνικό εξοπλισμό, πολεμοφόδια, τρόφιμα και φάρμακα, 30 - 40 μέλη τεχνικού προσωπικού, και τμήματα της μεραρχίας αλεξιπτωτιστών της Τούλα. Η αποστολή της δύναμης των 3.616 Ρώσων στρατιωτών, ο μεγαλύτερος όγκος των οποίων βρίσκεται στο αεροδρόμιο Σλατίνα, κοντά στην Πρίστινα, αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες.

"Πολιτικός διοικητής"

Οσον αφορά την πολιτική διοίκηση του Κοσσυφοπεδίου θα το γνωρίζουμε έως το τέλος της τρέχουσας βδομάδας, αφού θα έχει αποφασίσει ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν,για το πρόσωπο που θα διοριστεί ως πολιτικός διοικητής του Οργανισμού στο Κοσσυφοπέδιο, όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στη "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", ενώ τόνισε πως δικαιωματικά η θέση θα πληρωθεί από έναν Ευρωπαίο. Προσέθεσε επίσης, πως ο μέλλων πολιτικός διοικητής θα πρέπει να είναι μία προσωπικότητα "με πολιτικό αισθητήριο", να είναι "ένας ηγέτης και διοικητής, αλλά και ταυτόχρονα ένας καλός διαπραγματευτής". Μέχρι στιγμής οι δύο επικρατέστερες υποψηφιότητες για τη θέση του πολιτικού διοικητή στο Κόσσοβο, είναι εκείνη του Γάλλου υπουργού Υγείας, Μπερνάρ Κουσνέρ,και του παραιτηθέντος από την προεδρία του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Βρετανίας, Πάντι Ασντάουν,που συν τοις άλλοις είναι και ειδήμων επί θεμάτων της Βαλκανικής.

Πάντως, ο Ανάν βρήκε την ευκαιρία να τονίσει στη συνέντευξή του στη "Φ.Τ." την πικρία του που ο ΟΗΕ τέθηκε στο περιθώριο των εξελίξεων από την έναρξη των βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας, τόνισε όμως ότι "αργά ή γρήγορα όλα κατέληξαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας".

UCK
"Αφοπλισμός" άλλου τύπου

ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΚΟΜΟΡΑΝΕ.-

"Φοβούμαι πως τώρα ξεπληρώνονται παλιοί λογαριασμοί. Εχουν υπάρξει φόνοι και τρομοκρατία" θα δηλώσει "λιτά" ο αντιστράτηγος σερ Μάικ Τζάκσον επικεφαλής της KFOR, ενώ παράλληλα θα εκφράσει τους φόβους του και την ανησυχία του για την τύχη της σερβικής μειονότητας! Οπως δήλωσε ο Τζάκσον, βραχυπρόθεσμος στόχος του είναι να επιτύχει τον αφοπλισμό του UCK, κάτι που άλλωστε έχει αποδεχτεί και η ηγεσία του. Εντούτοις θα τονίσει, η αποσπασματική μορφή της δομής του Στρατού σημαίνει πως ορισμένα τμήματά του δε γνωρίζουν, είτε στο σύνολό της, είτε στις λεπτομέρειές της, την υπογραφή της συμφωνίας αφοπλισμού...

Βάσει του σχεδίου που συμφωνήθηκε και υπογράφηκε μεταξύ του Τζάκσον και του ηγέτη του UCK του Χασίμ Θάτσι στις 21 Ιουνίου, οι άντρες του UCK θα έπρεπε από χτες να αρχίσουν να παραδίδουν τον οπλισμό τους, ενώ μπορούν να φέρουν όπλα μόνο σε καθορισμένους χώρους συγκέντρωσης και πρέπει να φυλάσσουν τα όπλα τους σε αποθήκες που ελέγχονται από τις διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις της KFOR στο Κόσσοβο. Επίσης, ο UCK πρόκειται να δημιουργήσει "ασφαλείς χώρους αποθήκευσης των όπλων" μέσα σε επτά μέρες από τη συμφωνία και να προχωρήσει στην αποστρατιωτικοποίηση μέσα σε διάστημα 90 ημερών. Παράλληλα, η KFOR έχει ανακοινώσει πως οι στρατιώτες της μπορούν να κατάσχουν όπλα ανά πάσα στιγμή, αν πιστεύουν πως τα όπλα αυτά δημιουργούν απειλή.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν ότι τα πρώτα όπλα παραδόθηκαν, αφού αξιωματούχοι αμφοτέρων των πλευρών συμφώνησαν στους όρους νωρίτερα χτες σε συνομιλίες στο Κομόρανε, πρώην προπύργιο του UCK, ενώ το δεύτερο τάγμα πρόκειται να αρχίσει την παράδοση των όπλων του σήμερα. Ωστόσο, διάφοροι αναλυτές τονίζουν ότι ο αφοπλισμός ή η αποστρατικοποίηση θα είναι πολύ δύσκολη ή αδύνατη και αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, στο "χορό του τρόμου" που προσπαθεί να επιβάλει ο UCK συνδράμουν και οι ΗΠΑ, αφού ενισχύουν - διά του αγγλικού πατροπαράδοτου "διαίρει και βασίλευε" - αναλόγως ομάδες ή φατρίες μέσα στους κόλπους του Στρατού, ώστε να λειτουργούν ως πυροδοτικός μηχανισμός από το Κόσσοβο έως και πόλεις της Ευρώπης, που έχουν ως κέντρα τους, όπως στην Ελβετία, την Αυστρία ή τη Γερμανία. Αυτές οι πληροφορίες δεν πτοούν τους άντρες του UCK που συνεχίζουν τη "δράση" τους, αλλά και γιορτάζοντας τη "νίκη τους" το Σαββατοκύριακο, μέσα στο Γκραν Οτέλ, "ύστερα από δέκα χρόνια που το καθεστώς του Βελιγραδίου κατήργησε την αυτονομία του Κόσσοβου", όπως δήλωσε ο γνωστός βετεράνος μαχητής του Στρατού, Γκάνι Γκέτσι.

Αντεπίθεση της "αντιπολίτευσης"

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Στην πόλη Τσάτσακ, μία πόλη συμβολική, αφού έχει πληγεί σφοδρότατα από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς νότια της πρωτεύουσας, διάλεξαν για τη συνάντησή τους διάφορα κόμματα της γιουγκοσλαβικής αντιπολίτευσης. Εκτός απροόπτου θα συναντηθούν στις 3.00 σήμερα το μεσημέρι τα κόμματα που απαρτίζουν τη "Συμμαχία για Αλλαγές" (SZP) και στην οποία μετέχουν το "Δημοκρατικό Κόμμα" (DS) του Ζόραν Τζίντζιτς, η "Συμμαχία Πολιτών" (GSS) του Γκόραν Σβιλάνοβιτς, το "Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα" (SD) του πρώην στρατηγού Βουκ Ομπράντοβιτς, το "Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας" (DHSS) του Βλάνταν Μπάτιτς, όπως και ο πρώην διοικητής της γιουγκοσλαβικής Κεντρικής Τράπεζας Ντραγκοσλάβ Αβράμοβιτς και ο Αμερικανός επιχειρηματίας σερβικής καταγωγής Μίλαν Πάνιτς, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας το 1992-93, δήλωσε χτες σε δημοσιογράφους ο Βλάνταν Μπάτιτς.

Σκοπός αυτής συνάντησης να ζητήσουν την παραίτηση του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Είναι η πρώτη "επίσημη" συνάντηση αυτού του είδους από την άρση την περασμένη βδομάδα της κατάστασης πολέμου που είχε επιβληθεί στη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, ενώ οι ίδιοι οι συμμετέχοντες τονίζουν ότι θα αποτελέσει δοκιμασία: Θα δείξει μέχρι ποιο σημείο η γιουγκοσλαβική εξουσία είναι έτοιμη να αφήσει την αντιπολίτευση να εκφράσει ελεύθερα τις διεκδικήσεις της.

Γάλλοι ΝΑΤΟικοί περιφέρονται ανάμεσα στα φλεγόμενα σπίτια των τσιγγάνων στη Μιτρόβιτσα

Σερβικά σπίτια παραδομένα στις φλόγες στην πόλη Μπέλο Πόλιε

ΝΑΤΟικοί επικυρίαρχοι στη Θεσσαλονίκη Ισπανοί στρατιώτες βγήκαν βόλτα στην πόλη με όπλα και παλάσκες

Ούτε τα προσχήματα δεν κρατούν οι ΝΑΤΟικοί στρατιώτες που κυκλοφορούν στη χώρα μας ως επικυρίαρχοι, σπέρνοντας τον τρόμο στους ανυποψίαστους (όσοι ακόμη έμειναν) πολίτες της Θεσσαλονίκης. Χτες το βράδυ Ισπανοί στρατιώτες με πλήρη στρατιωτική εξάρτηση βγήκαν βόλτα στα στέκια που λειτουργούν κοντά στο λιμάνι. Και ενώ αυτό απαγορεύεται ρητά από τη νομοθεσία, οι Ελληνες αξιωματούχοι του στρατού σφυρίζουν αδιάφορα ή αγανακτισμένοι δήθεν, δηλώνουν πως έγινε διάβημα διαμαρτυρίας στον στρατιωτικό ακόλουθο της ξένης αλλά... σύμμαχης χώρας.

Συνολικά, την Κυριακή έφτασαν στη Θεσσαλονίκη 650 Ισπανοί στρατιώτες με τρία πλοία. Χθες Δευτέρα προστέθηκαν στη δύναμη άλλοι περίπου 200, ενώ στη Θεσσαλονίκη έφτασαν και οι πρώτοι Βέλγοι. Αεροπορικώς έφτασαν 50 Γερμανοί στρατιώτες, 65 Βέλγοι και 50 Αμερικάνοι.

Χθες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης έφτασαν 1 ισπανικό πλοίο, 1 γερμανικό, 1 αμερικάνικο, 1 αγγλικό και 1 βέλγικο. Μετέφεραν περισσότερα από 500 οχήματα διαφόρων τύπων, τουλάχιστον 50 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού και 10 άρματα μάχης.

Σήμερα αναμένεται να καταπλεύσει το μεγάλο "εμπορικό. πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, το "Μπομπ Χοπ", που μεταφέρει 1.200 οχήματα και κοντέινερ και υπολογίζεται ότι θα ξεφορτώνει τουλάχιστον 3 μέρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ