ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούνη 1999
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Διαστάσεις μάστιγας παίρνει η ανεργία

Στο 20% επισήμως οι άνεργοι στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου - Ν. Ιωνίας. "Θερίζει" η μερική απασχόληση και ποδοπατούνται τα εργατικά δικαιώματα. Στάσεις εργασίας στην ΕΒΙΕΣΚ

ΒΟΛΟΣ. -

Τρίωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια πραγματοποίησαν χτες και συνεχίζουν σήμερα, οι εργαζόμενοι της ΕΒΙΕΣΚ - θυγατρικής του ομίλου της ΑΓΕΤ - στο Βόλο, αντιδρώντας στην απόφαση της εργοδοσίας να προχωρήσει σε απολύσεις, με τη μέθοδο του εξαναγκασμού σε "οικειοθελή αποχώρηση", να μην εφαρμόσει την επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας, καταργώντας τις 3ετίες και λαμβάνοντας άλλα αντεργατικά μέτρα, καθώς επίσης και να επιβάλει μερική απασχόληση, με την εφαρμογή του αντεργατικού νόμου 2639/98.

Εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της ΕΒΙΕΣΚ προχωρούν σε τρίωρη στάση εργασίας σήμερα από τις 6μ.μ. έως τις 9μ.μ., και οι εργαζόμενοι της ΑΓΕΤ.

Συρρίκνωση της βιομηχανίας και ανεργία

Ανάλογα προβλήματα μ' αυτά της ΕΒΙΕΣΚ αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι σε άλλες βιομηχανίες του Βόλου, όπως η ΒΙΣ,στην οποία γίνονται απολύσεις, η ΑΛΚΑΤΕΛ, που οδηγείται στο κλείσιμο τις επόμενες μέρες, η ΜΕΚΑΒΩ,η Ιμάς,ενώ η μερική απασχόληση έχει επιβληθεί στο 70% περίπου των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ του Βόλου.

Ολα αυτά σε μια περιοχή, στην οποία η βιομηχανία έχει συρρικνωθεί δραστικά και η ανεργία έχει γιγαντωθεί.

Τα τελευταία πέντε χρόνια έκλεισαν έξι μεγάλα εργοστάσια και συγκεκριμένα, η Βαμβακουργία,η ΤΕΟΚΑΡ,η ΒΙΟΠΑΛ,η ΠΡΙΜΕΡΑ,η ΒΑΝΤΩ και αναμένεται η ΑΛΚΑΤΕΛ.Στην τελευταία 15ετία πάνω από 25 μεγάλες και μικρότερες επιχειρήσεις έκλεισαν και χιλιάδες εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλιά.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ - τα οποία δε δείχνουν το πραγματικό μέγεθος της ανεργίας - η καταγεγραμμένη ανεργία στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου - Νέας Ιωνίας ξεπερνά το 20%!Απ' αυτό το ποσοστό, το 33% αφορά σε βιομηχανικούς εργάτες, το 13% ιδιωτικούς υπαλλήλους - εμποροϋπαλλήλους, το 4,5% εκπαιδευτικούς, το 5,5% εργαζόμενους στον επισιτισμό και τον τουρισμό.

Το 45% των ανέργων είναι νέοι, από 18 μέχρι 29 ετών και το 55% από 30 έως 64 ετών. Στις γυναίκες η ανεργία αγγίζει το 68%.

Το ΕΚΒ στήριγμα της αντεργατικής πολιτικής

Την ίδια στιγμή που η ανεργία παίρνει διαστάσεις κοινωνικής μάστιγας, που επιχειρήσεις κλείνουν και εργασιακά δικαιώματα τσαλαπατούνται, η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου (ΠΑΣΚΕ - ΣΥΝ), περί άλλα τυρβάζει! Οχι μόνο αρνείται να οργανώσει την αντίσταση των εργαζομένων στην αντεργατική λαίλαπα της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά εμφανίζεται και ως στήριγμα αυτής της πολιτικής, δείχνοντας πολλές φορές και "υπερβάλλοντα ζήλο"!

Ετσι, σε πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ οι δύο παρατάξεις της πλειοψηφίας αρνήθηκαν να δεχτούν πρόταση της ΕΣΑΚ για τη διοργάνωση 4ωρης στάσης εργασίας και εργατικού συλλαλητηρίου, με αφορμή τις απολύσεις σε εργοστάσια και την επιβολή της μερικής απασχόλησης. Αρνήθηκαν, επίσης, να υλοποιήσουν προηγούμενη εξουσιοδότηση για την κήρυξη 24ωρης απεργίας και κινητοποίησης. Αντίθετα, αποφάσισαν να δείξουν το "αγωνιστικό τους πρόσωπο", αποδεχόμενοι πρόταση της παράταξης της ΔΑΚΕ για την πραγματοποίηση σύσκεψης υπό τον Νομάρχη Π. Σκοτινιώτη,όπου θα συζητηθεί το θέμα της ανεργίας! Βάζουν δηλαδή "το λύκο να φυλάει τα πρόβατα", όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΤΕ Μαγνησίας της ΕΣΑΚ,αφού ο νομάρχης και η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΒ, υποβοηθούν την υλοποίηση στην περιοχή της αντεργατικής πολιτικής, όπως αυτή εκφράζεται π. χ. στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης.

Η ΤΕ Μαγνησίας της ΕΣΑΚ - που αύριο Τετάρτη θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο Βόλο, παρουσιάζοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την ανεργία - επισημαίνει στην ανακοίνωσή της: "Μετά το πρώτο μάθημα που οι εργαζόμενοι της Μαγνησίας έδωσαν με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές, το δεύτερο θα δοθεί με το συντονισμένο αγώνα των σωματείων, για να αποκρουστεί η αντεργατική πολιτική και να παραμεριστούν οι ξεπουλημένες ηγεσίες", ενώ τονίζει ακόμα: "Η υπερψήφιση των δυνάμεων της ΕΣΑΚ στις εκλογές των σωματείων αποτελεί το βασικό μοχλό, για να διευρυνθεί σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο η λαϊκή αντίσταση και πάλη".

Εγκριση συλλογικών συμβάσεων

Οι παρακάτω συλλογικές συμβάσεις εργασίας κηρύχτηκαν υποχρεωτικές, με απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων:

Η σύμβαση, με ισχύ από 25/2/1999,των ηθοποιών ΣΕΗ - ΠΕΕΘ. Η από 9/3/99 για τους εργαζόμενους στα γραφεία ταξιδίων και τουρισμού. Η από 31/3/99 για τους γεωτρυπανιστές, μηχανοδηγούς εκσκαπτικών, ανυψωτικών, ηλεκτροκίνητων ανυψωτικών και μηχανημάτων ναυπηγοεπισκευαστικών, βιομηχανικών, βιοτεχνικών, εμπορικών επιχειρήσεων και εργοστασίων όλης της χώρας. Η από 1/4/99 των εργατοτεχνιτών βαφείων, καθαριστηρίων, πλυντηρίων Αθήνας - Πειραιά. Η από 23/4/99 των οικοδόμων και των συναφών κλάδων.

Η από 29/4/99 των εργαζομένων στα συμβολαιογραφεία. Η από 19/4/99 των λιθογράφων στα λιθογραφεία και εργαστήρια γραφικών τεχνών. Η από 4/5/99 των εργαζομένων στα βιομηχανικά εργοστάσια, ηλεκτροτεχνιτών, περιελιγκτών, μαθητευόμενων ηλεκτροτεχνιτών, βοηθών τεχνιτών, αρχιτεχνιτών εργοδηγών και πτυχιούχων επίβλεψης.

Η από 3/5/99 των εργατοτεχνιτών μωσαϊκών, πλακών, τσιμεντοπλακών, πλακών Μάλτας και γενικά πλακοποιών. Η από 3/5/99 των εργαζομένων στα εργοστάσια κοπής και επεξεργασίας μαρμάρων. Η από 3/5/99 των εργαζομένων των μαρμαροψηφίδων, μαρμαρόσκονης, γύψου, στόκου, καολίνης. Η από 3/5/99 των οικοδόμων, μονίμων συνεργείων συντήρησης, βιομηχανιών, οργανισμών, ιδρυμάτων. Η από 6/5/99 σύμβαση για το 1999 - 2000, των εργαζομένων στις αμμοβολές, χρωματισμούς, καθαρισμούς και σε συναφείς εργασίες που γίνονται σε πλοία και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, πλωτά και μη, είτε βρίσκονται μέσα στη θάλασσα, είτε στην ξηρά. Η από 25/5/99 των φορτοεκφορτωτών πρακτορείων μεταφορών.

Επίσης, η απόφαση διαιτησίας 18/99 των παιδαγωγών ή βοηθών παιδαγωγών, στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία της περιοχής Αθηνών - Πειραιώς και περιχώρων που λειτουργούν ως ιδιωτικές επιχειρήσεις, ιδρύματα ή σωματεία. Η απόφαση διαιτησίας 47/98 των ξεναγών Αθηνών, Πειραιώς και περιχώρων. Η απόφαση 9/99 των ηλεκτροτεχνιτών πτυχιούχων ανωτέρων σχολών.

Η Ενωση Μηχανοσιδηρουργών καταγγέλλει

Την προσπάθεια της "Blue Circle" - ιδιοκτήτριας εταιρίας του ομίλου "ΑΓΕΤ Ηρακλής" - για αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και του συστήματος αμοιβών, για την επιβολή οικειοθελών αποχωρήσεων και παροχής κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση, καταγγέλλει η Ενωση Μηχανοσιδηρουργών Βόλου,τονίζοντας ότι τα μέτρα αυτά, εκτός των άλλων, θα επιφέρουν παραπέρα εντατικοποίηση της εργασίας.

Σε ανακοίνωση της Ενωσης καταγγέλλεται ότι "οι ενέργειες του αγγλικού καρτέλ τσιμέντου επικροτούνται από το Εργατικό Κέντρο Βόλου, που πρωτοστατεί στην εφαρμογή του πρώτου Τοπικού Συμφώνου Απασχόλησης στην Ελλάδα, απ' το οποίο τίποτα καλό δεν προβλέπεται σε ό,τι αφορά στην καταπολέμηση της ανεργίας και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων του Νομού Μαγνησίας".

"Ολες αυτές οι ενέργειες - επισημαίνεται - εντάσσονται στα πλαίσια των εντολών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πιστά εφαρμόζει η κυβέρνηση Σημίτη και τα φερέφωνά της, με στόχο την πιο γρήγορη ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, που θα έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες για το κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο της εργατικής τάξης, του λαού".

Συνέπειες, που ο λαός της Μαγνησίας βιώνει, όπως σημειώνεται, "και με την εφαρμογή της μερικής απασχόλησης στα σούπερ μάρκετ, με τις απολύσεις στη ΒΙΣ, με το κλείσιμο της "Αλκατέλ" και άλλων πολλών βιοτεχνιών μετάλλου και μη".

Καταλήγοντας, η Ενωση εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΒΙΕΣΚ - θυγατρική του ομίλου ΑΓΕΤ - και τους καλεί να συνεχίσουν τον αγώνα για την απόκρουση της επίθεσης.

Τα επιδόματα του Οίκου Ναύτου

Με απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας, τα επιδόματα ασθενείας, λουτροθεραπείας, τοκετού, εξόδων κηδείας και εξόδων κηδείας βρεφών, για τους ασφαλισμένους του Οίκου Ναύτου για το 1999, καθορίζονται ως εξής:

Επίδομα ασθενείας εγγάμου 70.000 δραχμές και αγάμου 50.000 δραχμές μηνιαίως. Επίδομα λουτροθεραπείας 35.000 δραχμές εφάπαξ. Επίδομα φυσιολογικού τοκετού 200.000 δραχμές εφάπαξ. Επίδομα τοκετού με χειρουργική επέμβαση 300.000 δραχμές εφάπαξ. Εξοδα κηδείας 170.000 δραχμές εφάπαξ και έξοδα κηδείας βρεφών μέχρι 1 έτους 85.000 δραχμές εφάπαξ. Επίσης, με κοινή απόφαση των δύο υπουργών, το μηνιαίο εξωιδρυματικό επίδομα για τους ασφαλισμένους του Οίκου Ναύτου που πάσχουν από τετραπληγία- παραπληγία καθορίζεται στις 132.200 δραχμές για το πρώτο εξάμηνο του 1999 και για το δεύτερο σε 134.060 δραχμές.

Υπουργική απόφαση για τις απολύσεις

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας καθορίζεται, για το δεύτερο εξάμηνο του 1999, σε 2% το ποσοστό απολύσεων προσωπικού κάθε μήνα για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 50 εργαζόμενους στην αρχή του μήνα. Το ανώτατο όριο απολύσεων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 30, ενώ απολύσεις που ξεπερνούν τα παραπάνω καθοριζόμενα όρια θεωρούνται ομαδικές.

Πρόκειται για την πάγια απόφαση που καθορίζει το ανώτατο επιτρεπτό όριο απολύσεων, ενώ επανέρχονται στο προσκήνιο οι πιέσεις του ΔΝΤ, του ΣΕΒ και άλλων κύκλων για την άρση κάθε ουσιαστικού περιορισμού στις απολύσεις, θέμα με το οποίο "ερωτοτροπεί" η κυβέρνηση.

Από παλιότερη κινητοποίηση στο Βόλο κατά της ανεργίας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ