ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούνη 1999
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Καμπάνα σε "δουλέμπορους"

Δωδεκάμηνη φυλάκιση σε εφτά ναυτιλιακούς πράκτορες της Ακτής Μιαούλη, που πιάστηκαν στα "πράσα" από συνδικαλιστές να παίρνουν "κεφαλιάτικο", υποσχόμενοι μπάρκο

Γερό πλήγμα δέχτηκε χτες το κύκλωμα των "δουλεμπόρων", που έχει εγκαθιδρυθεί στην Ακτή Μιαούλη και απομυζά τεράστια ποσά από τους ναυτεργάτες. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά καταδίκασε σε 12μηνη φυλάκιση εφτά ναυτιλιακούς πράκτορες, οι οποίοι είχαν εντοπιστεί στη διάρκεια του πολύμηνου αγώνα των ανέργων ναυτεργατών, της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ να παίρνουν "κεφαλιάτικο" από τους ναυτεργάτες, υποσχόμενοι μπάρκο.

Στο "σκαμνί" του δικαστηρίου, κάθισαν 10 ναυτιλιακοί πράκτορες. Πρόκειται για τους: Ηλία Χατζηευφραιμίδη,Παναγιώτη Βασιλά,Δημοσθένη Πασχαλίδη,Μιχάλη Μπέλλο,Αντώνη Χαλδαίο,Νίκο Κουμαντά,Κώστα Παπανικολάου,Δημήτρη Πισσά,Αντώνη Μιχαλάκη και Μιχάλη Γιαννακόπουλο.Οι τρεις, που δεν καταδικάστηκαν, είναι ο Πασχαλίδης, ο Βασιλάς και ο Μιχαλάκης, επειδή ναυτεργάτες που τους έδωσαν χρήματα, με το φόβο της γνωστής "μπλακ λιστ", δίστασαν να δώσουν την ταυτότητά τους. Ωστόσο, στα γραφεία τους είχαν βρεθεί ακόμα και σφραγίδες του Λιμεναρχείου Πειραιά, του ΓΕΝΕ και άλλων υπηρεσιών του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας!

Οσον αφορά τους εφτά, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο είναι καταπέλτης. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι ο Μ. Γιαννακόπουλος στις 15 Μάρτη 1997 πήρε από τον ναυτεργάτη Σπ. Μ. 260 χιλιάδες δραχμές, ο Α. Χαλδαίος το καλοκαίρι του 1996 πήρε από τον Σπ. Γ. 100.000 δραχμές και ζήτησε από τον Σπ. Κοκ. 400 χιλιάδες δραχμές! Ο Μ. Μπέλλος το καλοκαίρι του 1995 απέσπασε από τον Σπ. Γ. 120 χιλιάδες. Ο Κ. Παπανικολάου το Δεκέμβρη του 1993 πήρε από ναυτεργάτη 150 χιλιάδες, ο Δ. Πισσάς τον Ιούλη του 1995 πήρε από τον Β. Γιοβ. πάνω από 25 χιλιάδες δραχμές. Ο Α. Χατζηευφραιμίδης το Φλεβάρη του 1997 έλαβε από τον Χρ. Δημ. 100 χιλιάδες και ο Ν. Κουμαντάς το 1995 ζήτησε από ναυτεργάτη 200.000.

Εκτεθειμένος απέναντι στους ναυτεργάτες βρέθηκε για μια ακόμα φορά ο γγ της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς,ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δε γνώριζε τίποτα, πράγμα που καταρρίφθηκε από καταθέσεις.

Ο πρόεδρος και ο γραμματέας της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας και Σάββας Τσιμπόγλου, αντίστοιχα, στις καταθέσεις τους υπογράμμισαν τις σοβαρότατες ευθύνες που φέρει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και συνολικά η κυβέρνηση, καθώς διευρύνει το νομικό καθεστώς που καλύπτει τα δουλεμπορικά γραφεία, όπως είναι ο νόμος 89/67.

"Το δουλεμπορικό κύκλωμα αποτελεί Λερναία Υδρα. Κόβεις ένα κεφάλι, φυτρώνουν δύο. Οι ναυτεργάτες όμως θα συνεχίσουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις", τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ. Χαρακτηριστική ήταν η φράση και του γραμματέα της ΠΕΜΕΝ ότι και μόνο η ύπαρξη του ΓΕΝΕ, καθιστά την ύπαρξη αυτών των γραφείων, ακόμα και αν δεν παίρνουν χρήματα από τους ναυτεργάτες, παράνομη. Στο ίδιο πλαίσιο, κινήθηκε και η κατάθεση του προέδρου του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" Γιάννη Μανουσογιαννάκη.

Καταγράφουν τους "καρπούς" του αντεργατικού νόμου...

Μέσα στις επόμενες μέρες οι εργοδότες του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα πρέπει να υποβάλουν στις κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας συγκεντρωτικές καταστάσεις για το προσωπικό που απασχολούν με μερική απασχόληση, όπως επίσης και για τις συμβάσεις έργου ή παροχής υπηρεσιών.Η διαδικασία αυτή προβλέπεται στον αντεργατικό νόμο 2639/98, ο οποίος ήρθε να νομιμοποιήσει και να επεκτείνει την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, χτυπώντας "στο ψαχνό" τα εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις, με πρώτη αυτή της πλήρους απασχόλησης και του οχτάωρο.

Ειδικότερα, στην παράγραφο 16 του άρθρου 2 του ν.2639 προβλέπεται ότι μέσα σε διάστημα 9 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου (δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 2/9/98), ο κάθε εργοδότης θα πρέπει να υποβάλει συγκεντρωτική κατάσταση μερικώς απασχολούμενων. Σύμφωνα με ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, όπως αυτή δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα το "Βήμα", στόχος της διάταξης είναι να καταγραφεί και ο αριθμός των μερικώς απασχολούμενων που υπήρχαν πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου. Ωστόσο, η διαλυτική κατάσταση στην οποία σκόπιμα έχουν περιέλθει οι Επιθεωρήσεις Εργασίας μετατρέπει σε ανενεργό και αυτή τη διάταξη και τροφοδοτεί παραπέρα την ασυδοσία των εργοδοτών που έχουν έτσι τη δυνατότητα να παραβιάζουν και τις ελάχιστες προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.

Με βάση το νόμο - όπως ερμηνεύεται και από την εγκύκλιο - ο εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιεί στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας κάθε σύμβαση μερικής απασχόλησης μέσα σε διάστημα 15 ημερών, διαφορετικά θεωρείται ότι πρόκειται για σύμβαση πλήρους απασχόλησης. Για τις περιπτώσεις της εκ περιτροπής (!) εργασίας η προθεσμία είναι 8 μέρες.

Για το φασόν, την τηλεργασία και την κατ' οίκον απασχόληση (άρθρο 1 παρ. 1) οι σχετικές συμφωνίες εργοδότη και απασχολούμενου τεκμαίρονται ότι αφορούν συμβάσεις παροχής υπηρεσιών ή έργου. Ο εργοδότης υποχρεούται να τις γνωστοποιήσει στην Επιθεώρηση Εργασίας εντός 15 ημερών, διαφορετικά θεωρούνται συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας. Και εδώ προβλέπεται διάστημα 9 μηνών (άρθρο 1 παρ. 2) μέσα στο οποίο ο εργοδότης υποχρεούται να υποβάλει συγκεντρωτικές καταστάσεις στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Στις προσταγές του Βαρδινογιάννη το ΝΑΤ!

Μετά από τηλεφώνημά του, συνεδρίασε το ΔΣ του ΝΑΤ και ικανοποίησε, κατά πλειοψηφία του αίτημά του! Χάρισμα χρέους 16 δισ. προς το δημόσιο επιδιώκει ουσιαστικά ο εφοπλιστής

Σε ένα άθλιο "παζάρι" σε βάρος του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου εξελίσσεται η υπόθεση των οφειλών της "Δωδεκανησιακής Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρίας" (ΔΑΝΕ), την οποία υποτίθεται ότι είχε αναλάβει να ξεχρεώσει η ΑΝΕΚ.

Χτες ο μεγαλομέτοχος της ΑΝΕΚ Σήφης Βαρδινογιάννης ζήτησε και μάλιστα... τηλεφωνικώς (!) από τον πρόεδρο του ΝΑΤ κ. Γκιζιάκη,νέα περίοδο χάριτος για την εξόφληση χρέους 976 εκατ. δραχμών.Το τηλεφώνημα είχε αποτέλεσμα η διοίκηση του Ταμείου να αποφασίσει σε έκτακτη συνεδρίαση (που έγινε λίγο μετά την τηλεφωνική παρέμβαση Βαρδινογιάννη), κατά πλειοψηφία, να κάνει δεκτό το αίτημα του εφοπλιστή! Μάλιστα, απέρριψε την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του ΝΑΤ, η οποία προέβλεπε ότι αν δε γίνει η εξόφληση των οφειλών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, θα απαγορευτεί ο απόπλους των πλοίων της ΔΑΝΕ.

Ο Βαρδινογιάννης, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έκανε σαφές στον πρόεδρο του ΝΑΤ ότι η ΑΝΕΚ "θα εγγυηθεί" την εξόφληση των οφειλών της ΔΑΝΕ προς το ΝΑΤ, μόνο αν ενταχθεί η εταιρία DANE SEE LINE,όπως έχει ονομαστεί το "νέο σχήμα", στο άρθρο 44 του νόμου 1892/90 περί προβληματικών επιχειρήσεων. Ουσιαστικά, ο Βαρδινογιάννης, πιέζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις, επιδιώκει τη ρύθμιση ενός μεγάλου τμήματος των συνολικών οφειλών της ΔΑΝΕ (προς τράπεζες, δημόσιο και άλλα ταμεία), οι οποίες στις 31 Δεκέμβρη 1998, σύμφωνα με δήλωση του νομικού συμβούλου της ΔΑΝΕ κ. Πελέκη,έφταναν τα 16 δισεκατομμύρια δραχμές!

Οσον αφορά τους ναυτεργάτες που αποτελούν τα πληρώματα των πλοίων της ΔΑΝΕ, εξακολουθούν να πληρώνουν τη "νύφη", καθώς εδώ και πάνω από δύο μήνες δεν έχουν πάρει δραχμή από τα δεδουλευμένα τους!

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας,μέλος της διοίκησης του ΝΑΤ, σημειώνει: "Η υπόθεση αυτή αποτελεί κοροϊδία σε βάρος του ΝΑΤ και παραβιάζεται κατάφωρα η νομοθεσία. Γι' αυτή την άθλια κατάσταση φέρει ευθύνες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, γιατί με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις ανατρέπει αποφάσεις, παραμερίζει τη διοίκηση του ΝΑΤ και καθιστά την πλειοψηφία συνένοχο. Είναι επιτακτική ανάγκη οι ναυτεργάτες των πλοίων της ΔΑΝΕ να προχωρήσουν σε οργανωμένες αγωνιστικές κινητοποιήσεις".

Νέες κινητοποιήσεις στου "Κελα'ϊδίτη"

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Σε νέες κινητοποιήσεις προχωράνε οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση λευκού κρέατος "Κελαϊδίτης ΑΕ",συνέχεια της 48ωρης απεργίας την περασμένη βδομάδα και συνέπεια της άρνησης του εργοδότη να καταβάλει δεδουλευμένα, αλλά και της επιλογής κυβέρνησης - Αγροτικής Τράπεζας να αφήσουν τον κλάδο έρμαιο των πολυεθνικών, αντί να στηρίξουν την εγχώρια παραγωγή.

Χτες, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν μια μαζικότατη συνέλευση, στην οποία παραβρέθηκε από το ΠΑΜΕ ο Χρ. Κατσώτης,μέλος και της ΕΕ της ΓΣΕΕ και ο Α. Τσακός, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας. Δεν παραβρέθηκε, αν και κλήθηκε, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου. Στη συνέλευση εκφράστηκε η απόφαση των εργαζομένων να συνεχίσουν με κάθε τρόπο τον αγώνα τους. Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιούν την Παρασκευή και το Σάββατο 48ωρη απεργία, την οποία θα επαναλάβουν στις 6 και 7 του Ιούλη.

Χαιρετίζοντας τη γενική συνέλευση ο Χρ. Κατσώτης κάλεσε τους εργαζόμενους να παραμείνουν συσπειρωμένοι στο σωματείο και να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Ενας αγώνας, που όπως τόνισε, "θα πρέπει να βγει έξω από την πύλη του εργοστασίου, να κατανοηθεί το δίκαιο των αιτημάτων σας από τους άλλους εργαζόμενους, από όλο το λαό". Ο συνδικαλιστής επισήμανε και την ανάγκη του συντονισμού του αγώνα μ' αυτόν άλλων εργαζομένων σε ομοειδείς επιχειρήσεις, καθώς και με Εργατικό Κέντρο. Ακόμα, εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΠΑΜΕ στον αγώνα τους, καθώς και την πρόθεσή του να βοηθήσει με όποιο τρόπο μπορεί.

Παρατείνονται τα 12ωρα στη ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ

Σε μόνιμο καθεστώς μετατρέπεται η τριήμερη - 12ωρη απασχόληση που είχε επιβάλει "προσωρινά" πριν δυο μήνες, κάτω από το βάρος εκβιαστικών διλημμάτων, στους εργαζόμενούς της, η "Χαλυβουργική".Το "προσωρινό" μέτρο παρατάθηκε για ακόμα τρεις μήνες και βλέπουμε...

Τον περασμένο Απρίλη η εταιρία - αξιοποιώντας τον αντεργατικό νόμο 2639/98 - πρότεινε και αποδέχτηκε η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου οι εργαζόμενοι στα τμήματα θερμής έλασης και παραγωγής σιδήρου να δουλεύουν μόνο Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη και 12 ώρες τη μέρα. Η κατάργηση του 8ωρου υποτίθεται ότι θα ίσχυε μόνο για δύο μήνες.

Οι εργαζόμενοι κάτω από εκβιασμούς και απειλές για απόλυση, υποχρεώθηκαν να το... αποδεχτούν. Χτες το σκηνικό επαναλήφθηκε, με την "πράσινη" πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου να εκβιάζει τους εργαζόμενους να αποδεχτούν την παράταση, απειλώντας πως διαφορετικά θα υπάρξουν απολύσεις.

Από τις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών με σύνθημα "Εξω οι δουλέμποροι από τον Πειραιά"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ