ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούνη 1999
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Ακόμη πιο αντιλαϊκοί οι στόχοι

Ακόμα σκληρότερη οικονομική πολιτική απαιτούν από την κυβέρνηση ΔΝΤ - ΕΕ, η οποία επιχειρεί να τους εξευμενίσει ικανοποιώντας τα αιτήματά τους...

Πολλαπλές επεμβάσεις από διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Ενωση) και παράγοντες του τραπεζικού συστήματος (Θ. Καρατζάς) στην κατεύθυνση της ακόμα μεγαλύτερης σκλήρυνσης της - έτσι κι αλλιώς αντιλαϊκής, με σαφείς και ξεκάθαρους νεοφιλελεύθερους προσανατολισμούς - οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης σημειώνονται το τελευταίο διάστημα. Στα μηνύματα αυτά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σπεύδει, όπως αναμενόταν, να απαντήσει καταφατικά...

Πρώτη τέτοια παρέμβαση εκδηλώθηκε με το προσχέδιο της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο παρέδωσε χθες στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,η αντιπροσωπεία που βρίσκεται στη χώρα μας τις δύο τελευταίες βδομάδες. Το προσχέδιο αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι άνθρωποι του ΔΝΤ, αφού διαπιστώνουν τις "προόδους" της ελληνικής κυβέρνησης στους διάφορους οικονομικούς τομείς, περνάνε σε μία εφ' όλης της ύλης επίθεση, με επίκεντρο τις ιδιωτικοποιήσεις, τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και την εισοδηματική πολιτική του 2000. Φυσικά, πρόκειται για παραβίαση ανοιχτών θυρών, δεδομένου ότι όλοι αυτοί οι τομείς βρίσκονται μέσα στους προγραμματικούς στόχους της κυβέρνησης (σημερινούς η μελλοντικούς) και από την άποψη αυτή οι επισημάνσεις του ΔΝΤ μόνο ως προπομπός της επέλασης που θα ακολουθήσει μπορούν να εκληφθούν.

Ειδικότερα, στο προσχέδιο ζητούν άμεση προώθηση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου (το λεγόμενο μεγάλο πακέτο που προβλέπει αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, νέα μέτρα φιλελευθεροποίησης κλπ.), ενώ στις εργασιακές σχέσεις ζητούν την πλήρη ελαστικοποίησή τους... Εκεί όμως που υπάρχει ταύτιση λόγων και έργων είναι στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Η κυβέρνηση μάλιστα για να εξευμενίσει τους υπαλλήλους του ΔΝΤ, φρόντισε να εξαγγείλει νέες μαζικές ιδιωτικοποιήσεις (Σκαραμαγκά, ΑΤΕ, ΕΤΒΑ, "Ολυμπιακή"), τις μέρες της παραμονής τους στην Ελλάδα. Οι τελευταίοι με τη σειρά τους ζήτησαν λεπτομερή ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποίησης της Εμπορικής, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ κλπ.

Η κυβέρνηση μάλιστα τους διαβεβαίωσε ότι η πολιτική συμπίεσης του κόστους εργασίας θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, το κόστος εργασίας την τριετία 1999 - 2001 θα αυξάνεται με αρνητικούς ρυθμούς.

Η πιστή όμως στο κεφάλαιο και τα διεθνή κέντρα, κυβέρνηση Σημίτη, έχει να αντιμετωπίσει και ένα επιπρόσθετο πρόβλημα, αφού μετά τις δηλώσεις Πρόντι περί έξωσης της Ιταλίας από την ΟΝΕ αν η τελευταία δε συμμορφωθεί, οι Βρεξέλλες, έχουν αρχίσει να κατηγορούν συλλήβδην... τους νότιους ως υπεύθυνους για την αστάθεια του ΕΥΡΩ. Αν για τον εξευμενισμό του ΔΝΤ υποσχέθηκαν επιπλέον ιδιωτικοποιήσεις, για τον εξευμενισμό των Βρυξελλών υποσχέθηκαν σκληρότερη ακόμα λιτότητα. Στα πλαίσια αυτά αναθεωρείται ο στόχος για το δημόσιο έλλειμμα του 2000, το οποίο θα πρέπει να διαμορφωθεί πλέον στο 1,5% του ΑΕΠ αντί στο 1,7% που προβλέπει το πρόγραμμα "σύγκλισης". Φυσικά για μια ακόμα φορά θα την πληρώσουν οι γλίσχρες κοινωνικές δαπάνες.

Παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της συνέχισης της λιτότητας υπήρξαν χθες και από τον... ευαίσθητο στα μηνύματα των αγορών, διοικητή της Εθνικής Θ. Καρατζά. Σε χτεσινές του δηλώσεις ανέφερε ότι η πορεία προς την ΟΝΕ "θα πρέπει να ολοκληρωθεί με επιτυχία, αλλά μετά την επιτυχία αυτή αρχίζει μία νέα προσπάθεια για αντληθεί ό,τι καλύτερο από αυτή την εξέλιξη...". "Νέα προσπάθεια" λοιπόν και όποιος επιζήσει...

Μεθαύριο η "πρώτη" των εκπτώσεων

Μόνο "οπτικά" δελεάζουν τα αντικειμενικά μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων που πραγματοποιούν τα εμπορικά καταστήματα μπροστά στην αναδουλιά που μαστίζει την αγορά τα τελευταία χρόνια. Κι αυτό, εξαιτίας της μακρόχρονης πολιτικής δυσβάσταχτης λιτότητας για τα λαϊκά εισοδήματα, που σε σχέση με το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής οδηγεί σε ανατροπή οικογενειακών προϋπολογισμών και σε υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, με τις αυτονόητες συνέπειες για τα ταμεία των μαγαζιών που δε βλέπουν πια τις εκπτώσεις σαν κίνητρο για αναθέρμανση της αγοράς. Τα παραπάνω τονίζει η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας με αφορμή την έναρξη των θερινών εκπτώσεων την Πέμπτη 1 Ιούλη όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Ομορων Νομών και Νήσων Αιγαίου.

Η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδα εφιστά την προσοχή των καταναλωτών που πρόκειται να πραγματοποιήσουν αγορές κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων στα εξής:

  • Να συγκρίνουν τις τιμές και την ποιότητα ψάχνοντας με υπομονή γιατί υπάρχουν διαφορές από κατάστημα σε κατάστημα και από περιοχή σε περιοχή.
  • Να μην κάνουν αλόγιστη χρήση πιστωτικών καρτών.
  • Τα μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων που διαφημίζουν, κυρίως τα πολυκαταστήματα, σε ένα ή ελάχιστα είδη, δεν ισχύει για όλα τα είδη που πωλούνται μέσα στο κατάστημα.
  • Να ενημερώνονται οι καταναλωτές για το εάν μπορούν να κάνουν αλλαγές σε είδη που αγοράζουν κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων.
  • Να ζητούν αποδείξεις.
  • Οταν αγοράζουν κάτι με δόσεις πρέπει να ζητούν πλήρη ενημέρωση για τη μηνιαία δόση, το ετήσιο πραγματικό επιτόκιο, την τιμή χωρίς και με δόση.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) το 1998 καταγράφτηκαν 434 παράπονα για τις εκπτώσεις. Κατά τις χειμερινές εκπτώσεις του 1999 καταγράφτηκαν 201 καταγγελίες. Ιδιαίτερα υψηλός όμως είναι ο αριθμός των παραπόνων από τη χρήση πιστωτικών καρτών που το 1998 έφτασαν τα 4.737, καθώς τουλάχιστον το 63% των νοικοκυριών πραγματοποιεί τις αγορές του και κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων εξαιτίας της έλλειψης ρευστού. Γι' αυτό το ΙΝΚΑ εφιστά ιδιαίτερα την προσοχή των καταναλωτών στις αγορές με πιστωτικές κάρτες.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
"Οχι" στο "γάμο" με τη Eurobank

Νέο επεισόδιο στο σίριαλ Eurobank - Τράπεζας Εργασίας υπήρξε χτες με την κατηγορηματική απόρριψη από το ΔΣ της Τράπεζας Εργασίας της προσφοράς που έχει υποβάλει η Consolidated Eurofinance Holdings (CEH) του ομίλου Λάτση, επαναλαμβάνοντας τη συμβουλή στους μετόχους της Εργασίας να μην αποδεχτούν τις προτάσεις Λάτση..

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το ΔΣ της Τράπεζας Εργασίας εξακολουθεί να πιστεύει ότι η προσφορά της CEH αφήνει αναπάντητα μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με:

  • Τη λογική της προφοράς, η οποία είναι για μέρος μόνο των μετοχών της Τράπεζας Εργασίας.
  • Την αξία της προσφοράς, η οποία υποτιμά την απόδοση και τις προοπτικές της Τράπεζας Εργασίας και είναι στενά συνδεδεμένη με την αξία των μετοχών της EFG Eurobank.
  • Τη δυσκολία να γίνουν κατανοητές οι οικονομικές πληροφορίες τις οποίες δημοσίευσε η CEH στο φυλλάδιο προφοράς και η EFG Eurobank στο ενημερωτικό δελτίο.

Στην παραπάνω λογική ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Εργασίας Ξ. Νικήτας, δήλωσε ότι "η απροσδόκητη προσφορά της CEH δεν είναι καθόλου ικανοποιητική", υπενθυμίζοντας ότι "η Τράπεζα Εργασίας σε συνεργασία με τον χρηματοοικονομικό της σύμβουλο Warburg Dillion READ, θα συνεχίσει τη διερεύνηση άλλων εναλλακτικών δυνατοτήτων προς το συμφέρον των μετόχων, των εργαζομένων και των πελατών της".

Εγνατία Τράπεζα

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΔΣ της Εγνατίας Τράπεζας Β. Θεοχαράκης, σε χτεσινή εκδήλωση αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της συγχώνευσης της Εγνατίας Τράπεζας με την Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος (ΤΚΕ) σε ένα περίπου μήνα, καθώς επίσης στην είσοδο της πρώτης στο Χρηματιστήριο διά απορροφήσεως από τη δεύτερη με επικράτηση της επωνυμίας Εγνατία Τράπεζα.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στη στάση της Εγνατίας Τράπεζας μέσα στο νέο περιβάλλον συγχωνεύσεων, εξαγορών και συνεργασιών, διατύπωσε την άποψη ότι "η Εγνατία μετά την ενοποίησή της με την ΤΚΕ είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να ακολουθήσει αυτοδύναμη αναπτυξιακή πορεία".

ΣΔΟΕ
Ελεγχοι σε 36.000 τουριστικές επιχειρήσεις

Στο στόχαστρο του Σώματος Δίωξης Οικονομικών Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) μπαίνουν από την πρώτη Ιούλη και μέχρι και το Σεπτέμβρη 36.000 περίπου επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού. Αυτό προκύπτει από σχετικές δηλώσεις που έκανε χτες ο γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γ. Κανελλόπουλος, λίγο πριν αναχωρήσει για την Τήνο, όπου θα πραγματοποιηθεί το διήμερο συνέδριο του ΣΔΟΕ με θέμα τον απολογισμό του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε όλα τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου καθώς επίσης στις παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής, της Εύβοιας, της Χαλκιδικής και της Πελοποννήσου. Οι έλεγχοι θα στραφούν σε ξενοδοχεία, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα συμβόλαια των τουριστικών γραφείων, στις πτήσεις τσάρτερ και στους διοργανωτές συναυλιών.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Μειώθηκε 0,3% στο τετράμηνο

Μείωση 0,3% παρουσίασε ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής το τετράμηνο Γενάρη - Απρίλη 1999, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ τον μήνα Απρίλη του 1999 προς τον αντίστοιχο μήνα του 1998 παρουσίασε αύξηση 1,1%.

Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Ο μήνας Απρίλης, είναι ο πρώτος κατά τον οποίο η βιομηχανική παραγωγή παρουσιάζει τη μικρή αυτή αύξηση, καθώς τους προηγούμενους τρεις μήνες (Γενάρης - Μάρτης) σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 1998, είχε σημειώσει πτώση.

Χαρακτηριστικό της εξεταζόμενης περιόδου είναι ότι ο γενικός δείκτης παραγωγής στο τέλος του Απρίλη ήταν κάτω από τα επίπεδα βάσης του 1980... καθώς διαμορφώθηκε στο 98,6%, ενώ σε αρκετούς βιομηχανικούς κλάδους, η παραγωγή σημείωσε σημαντική μείωση ως προς το α' τετράμηνο του 1998. Σημαντική μείωση υπήρξε στους κλάδους των υφαντικών ειδών (- 9,6%), στο ξύλο - φελλό (- 18,9%), στο χαρτί (- 15%), στο δέρμα (- 21,7%), στην κατασκευή τελικών προϊόντων από μέταλλο (- 10%) και στις διάφορες βιομηχανίες (- 19,8%). Αντίθετα, σημαντική αύξηση σημειώθηκε στους κλάδους του καπνού (25%) και στις ηλεκτρικές μηχανές συσκευές (16,7%) καθώς και στα προϊόντα από ελαστική και πλαστική ύλη (7,1%).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ