ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούνη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ"
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στο ξεπούλημα
  • Ματαίωσαν χτες συνεδρίαση του ΔΣ της εταιρίας που σκόπευε να δώσει εξουσιοδότηση για την υπογραφή της σύμβασης με την "Σπίντγουιν"
  • 24ωρη απεργία την Πέμπτη. Σε σύσκεψη για συντονισμό δράσης καλεί το ΠΑΜΕ

Αποφασισμένοι να ματαιώσουν την εγκατάσταση του ξένου μάνατζερ και ν' αποτρέψουν την παράδοση του εθνικού αερομεταφορέα στο αγγλοαμερικανικό κεφάλαιο είναι οι εργαζόμενοι της "Ολυμπιακής", που μεθαύριο κατεβαίνουν στην πρώτη 24ωρη απεργία.

Χτες το απόγευμα συνδικαλιστές και εργαζόμενοι απ' όλα τα σωματεία, διέκοψαν τη σύγκληση του ΔΣ της ΟΑ, στο οποίο κατ' εντολή του υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών, επρόκειτο να δοθεί εξουσιοδότηση στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Γ. Ζυγογιάννη, για να υπογράψει με τη "Σπίντγουιν" τη "συμφωνία παράδοσης", πρόδρομο της ιδιωτικοποίησης. Από το τελικό κείμενο της σύμβασης που έγινε χτες γνωστό, επιβεβαιώνεται ότι η τύχη της ΟΑ παραδίδεται ολοκληρωτικά στα επιχειρηματικά συμφέροντα και τις σκοπιμότητες της "Μπρίτις Αιργουέις", καθώς παρέχονται απεριόριστες εξουσίες στη "Σπίντγουιν", χωρίς να αναλαμβάνει καμιά ουσιαστική δέσμευση. Χαρακτηριστικό της ουσίας της σύμβασης είναι ότι προβλέπει πως σε περίπτωση που η ΟΑ τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης ή κηρυχτεί σε πτώχευση, η σύμβαση καταγγέλλεται χωρίς καμιά υποχρέωση για τη "Σπίντγουιν".

Υστερα από τη δυναμική παρέμβαση συνδικαλιστών και εργαζομένων, η συνεδρίαση του ΔΣ διακόπηκε και ορίστηκε για σήμερα στις 10 π.μ. συνάντηση εκπροσώπων της ΟΣΠΑ με τον υπουργό Μεταφορών Τ. Μαντέλη.Χτες σε κοινή συνεδρίαση των πρωτοβάθμιων σωματείων εξετάστηκαν μέτρα για την καλύτερη οργάνωση και επιτυχία της απεργίας και σήμερα κλιμάκια συνδικαλιστών θα περιοδεύσουν στους χώρους δουλιάς για ενημέρωση των εργαζομένων.

Είναι ανάγκη να πετύχει η μεθαυριανή απεργία, τονίζουν στελέχη της ΕΣΚ - Αερομεταφορών και καλούν όλους τους εργαζόμενους και το εποχικό προσωπικό να διαδηλώσουν την κατηγορηματική τους αντίθεση στο ξεπούλημα της ΟΑ.

Οι δυνάμεις της ΕΣΚ, με άλλα συνδικαλιστικά στελέχη που, όπως φάνηκε στο τελευταίο έκτακτο συνέδριο της ΟΣΠΑ, συμφωνούν με τον ταξικό προσανατολισμό του σ. κ. και την αγωνιστική αντιμετώπιση της κατάστασης θα πρωτοστατήσουν όχι μόνο για την επιτυχία της μεθαυριανής κινητοποίησης, αλλά και για να υπάρξει αγωνιστική συνέχεια και συνέπεια στον αγώνα για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης. Η απεργία - επισημαίνουν τα στελέχη της ΕΣΚ - πρέπει να είναι η αρχή και να σηματοδοτεί την αγωνιστική στροφή του σ. κ. για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης.

Σύσκεψη καλεί το ΠΑΜΕ

Με στόχο το συντονισμό της δράσης για το ζήτημα της ΟΑ και γενικότερα ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, η Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου καλεί σε σύσκεψη τη Δευτέρα 5 Ιουλίου στις 7 μ.μ. στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27).

Το κάλεσμα απευθύνεται σε σωματεία, επιτροπές αγώνα και συνδικαλιστές από την "Ολυμπιακή", τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, την ΕΥΔΑΠ, την ΠΥΡ-ΚΑΛ, τα ναυπηγεία, τις τράπεζες και γενικότερα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς επίσης και των δημοσίων υπηρεσιών που μετατρέπονται σε ανώνυμες εταιρίες και δρομολογείται η ιδιωτικοποίησή τους. Στη σύσκεψη καλούντα να πάρουν μέρος και σωματεία και ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα, που έχουν κάθε λόγο να υπερασπιστούν τη δημόσια περιουσία.

Αεροπλάνα καθηλωμένα, χωρίς συντήρηση

Χωρίς αεροπλάνα, εν μέσω αυξημένης επιβατικής κίνησης, αφήνουν κυβέρνηση και διοίκηση την "Ολυμπιακή", καταφέροντας ακόμα ένα πισώπλατο χτύπημα στην αξιοπιστία και στην ανταγωνιστικότητά της. Εδώ και 10 ημέρες, πέντε αεροσκάφη από το στόλο της, (ένα Μπόινγκ Π-747, δύο 737 - 200 και δύο 737 - 400) δεν πετάνε, αφού συμπλήρωσαν τις ώρες πτήσης, ενώ άλλα εφτά παίρνουν σειρά, μέσα στις επόμενες βδομάδες, προκειμένου να περάσουν την προγραμματισμένη συντήρηση. Μια συντήρηση, όμως, που με δεδομένη την έλλειψη προσωπικού δεν είναι δυνατόν να γίνει και το πρόγραμμα στηριζόταν σε προσφορά υπερεργασίας της τεχνικής βάσης κατά 40%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 1.400 που προβλέπεται ν' απασχολούνται στη βάση, ώστε να βγαίνουν τα προγράμματα συντήρησης, σήμερα απασχολούνται μόνο 1.000 εργαζόμενοι.

Οπως υπογραμμίζουν συνδικαλιστές, η διοίκηση της ΟΑ αρνείται ν' αντιμετωπίσει με ολοκληρωμένο τρόπο το πρόβλημα και συχνά προσφεύγει σε άλλες εταιρίες, ανταγωνιστικές της ΟΑ, παρά το γεγονός ότι το κόστος συντήρησης στο εξωτερικό είναι 3 - 4 φορές μεγαλύτερο.

1Ο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΚΑ
Σε τροχιά διάλυσης και συρρίκνωσης

Οι τρομερές ελλείψεις έχουν οδηγήσει το προσωπικό σε εξάντληση, καθώς σε κάθε νοσηλευτή αντιστοιχούν 35 κλίνες

Σε τροχιά διάλυσης και συρρίκνωσης βρίσκεται το 1ο Νοσοκομείο ΙΚΑ Αθηνών"Η Πεντέλη", το μεγαλύτερο και πληρέστερο νοσοκομείο του ΙΚΑ δυναμικότητας 343 κλινών.

Φωνή αγωνίας για τις άθλιες συνθήκες εργασίας του προσωπικού (καταστρατήγηση 8ωρου και 5ημέρου, αδυναμία προγραμματισμού θερινών αδειών κλπ.), την ασφάλεια των ασθενών, αλλά κυρίως για τους σχεδιασμούς που αφορούν τη σύμπτυξη κλινικών και τη μείωση κλινών του νοσοκομείου εκπέμπει σε υπόμνημά του προς τον διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριο το σωματείο των εργαζομένων.

Κεντρικό θέμα είναι η έλλειψη προσωπικού. Αντιπροσωπεία του σωματείου συναντήθηκε την περασμένη βδομάδα με τον Διοικητή του ΙΚΑ, αλλά η απάντησή του ήταν η κάλυψη με εποχιακό προσωπικό και με μετακινήσεις από τα υποκαταστήματα - όταν και σ' αυτά υπάρχει έλλειψη.

Το σωματείο των εργαζομένων στο υπόμνημά του επισημαίνει πως η προσφορά υπηρεσιών υψηλού επιπέδου του νοσοκομείου βασίζεται κύρια στον ανθρωπισμό και την αυταπάρνηση των λίγων εργαζομένων και τονίζει την απόφασή του να υπερασπιστεί την ύπαρξη, τη συνέχεια και το δημόσιο χαρακτήρα του νοσοκομείου, κόντρα στην υποβάθμιση και την επιχειρούμενη συρρίκνωσή του. Οι ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο που έχει 17 κλινικές, εργαστήρια (ενδοσκοπικό, αιμοδυναμικό, αιμοδοσία, ακτινολογικό), δύο μονάδες (εμφραγμάτων και ειδικών λοιμώξεων) και εξωτερικά ιατρεία σε πλήρη ανάπτυξη, είναι τόσο μεγάλες που η λειτουργία του νοσοκομείου αγγίζει τα όρια ασφαλείας.

Ενώ από τον κανονισμό λειτουργίας του νοσοκομείου προβλέπονται 164 θέσεις υγειονομικών υπαλλήλων κατηγορίας ΤΕ Νοσηλευτικής - Μαιευτικής προ τρίμηνου, - χωρίς να υπολογίζονται οι συνταξιοδοτήσεις - υπηρετούσαν μόνο 80. Παράλληλα, υπηρετούν στο νοσοκομείο 37 ΔΕ βοηθοί νοσοκόμων, ενώ προβλέπονται 70 και εφτά ΤΕ Ραδιολόγοι - Ακτινολόγοι, ενώ προβλέπονται 21. Στη μονάδα Εμφραγμάτων εργάζονται μόνο 9 νοσηλευτές, ενώ θα έπρεπε να εργάζονται 35.

Αποτέλεσμα αυτών των ελλείψεων είναι η αναλογία νοσηλευτών ανά γιατρό να είναι ένας προς έξι, ενώ σε κάθε νοσηλευτή αντιστοιχούν 35 κλίνες. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση που επικρατεί και σε άλλους κλάδους, καθώς ένας τραπεζοκόμος καλείται να εξυπηρετεί μέχρι και 80 ασθενείς.

Το σωματείο των εργαζομένων επισημαίνει ότι παρότι υπάρχουν τόσο μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, δεν έχει γίνει προκήρυξη την τελευταία τριετία για την κάλυψη των θέσεων (κύρια νοσηλευτικού προσωπικού), με εξαίρεση δέκα θέσεις ΤΕ Νοσηλευτικής - Μαιευτικής που βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία επιλογής στο ΑΣΕΠ. Παράλληλα, καταγγέλλει "τη ρουσφετολογική πολιτική της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΙΚΑ που, ακόμα και όταν έγιναν προσλήψεις, το προσωπικό δεν έφτασε ποτέ στο νοσοκομείο" και τη στάση των ηγεσιών των συνδικαλιστικών οργάνων, οι οποίες "αντί να τεθούν επικεφαλής αγώνων ενάντια στην πολιτική που εκφυλίζει και συρρικνώνει τα δημόσια νοσοκομεία, αναλώθηκαν μόνο στη διαδικασία υπερωριών που και αυτών η καταβολή καθυστερεί". Οπως τονίζουν, το προσωπικό δεν έχει πληρωθεί εδώ και έξι μήνες τις υπερωρίες, παρά τα σχετικά υπομνήματα, τις παραστάσεις στους αρμόδιους και τις επερωτήσεις που έχουν γίνει στη Βουλή.

Καταλήγοντας, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου υπογραμμίζουν την ανάγκη άμεσης πρόσληψης προσωπικού, και ειδικότερα νοσηλευτικού.

Ομολογεί το ξεπούλημα η κυβέρνηση

Τη μετατροπή της "Ολυμπιακής" σε παράρτημα της "Μπρίτις Αιργουέις" και την πρόσδεσή της στο αγγλοαμερικανικό πολυεθνικό κεφάλαιο ("One World"), σαν περιφερειακή και συμπληρωματική εταιρία προς τη μεγάλη "σύμμαχο" ομολογεί ανοιχτά πλέον η κυβέρνηση. Με χτεσινή τους κοινή ανακοίνωση, οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και Μεταφορών Τ. Μαντέλης,εκτοξεύουν ακόμα έναν ανοιχτό εκβιασμό προς την ελληνική κοινωνία και τους εργαζόμενους και εξαρτούν, πλέον, την επιβίωση και την πορεία του εθνικού αερομεταφορέα από την εξέλιξη της συμφωνίας με την "Μπρίτις Αιργουέις". Παράλληλα, οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί επιβεβαιώνουν ότι η μετεγκατάσταση στα Σπάτα βρίσκεται στον "αέρα", ενώ εμμέσως πλην σαφώς, θέτουν τις θέσεις εργασίας υπό την προϋπόθεση επιτυχίας του επιχειρησιακού σχεδίου που αναλαμβάνει να υλοποιήσει η "Σπίντγουιν".

Καμία αναφορά δε γίνεται στις ανησυχίες και στις καταγγελίες των εργαζομένων, ότι η ΟΑ, υπό το μάνατζμεντ της "Σπίντγουιν", θα πάψει να είναι η εταιρία των 5 ηπείρων, αλλά και ότι στην προκρούστεια κλίνη της "εξυγίανσης", πρόκειται να μπουν τα δρομολόγια πολλών εσωτερικών γραμμών...

Η "διαβεβαίωση" που δίνει για τα Σπάτα, δημιουργεί περισσότερες ανησυχίες, αφού δεν ορίζει το ύψος του κόστους μετεγκατάστασης, και είναι μια κρίσιμη λεπτομέρεια, με δεδομένο ότι κατά καιρούς, κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, έχουν ορίσει σε διαφορετικό ύψος το ποσό αυτό. (Από 110 μέχρι 35 δισεκατομμύρια δραχμές). Η δήλωση της κυβέρνησης, πως "έχει εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της... " με τα 375 εκατομμύρια δολάρια, όσον αφορά την ανανέωση του στόλου που έχει ανάγκη η ΟΑ, προδιαγράφει τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής στον τομέα των επενδύσεων, αφού αυτά τα χρήματα αποτελούν μόλις το 25% της συνολικής δαπάνης, για την απόκτηση των νέων αεροσκαφών που έχει ανάγκη η "Ολυμπιακή".

Τέλος, μετά από αυτή την ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι έχουν έναν επιπλέον λόγο ν' ανησυχούν, αφού κατά τους αρμόδιους υπουργούς, "η κατοχύρωση των θέσεων εργασίας αποτελεί κυρίαρχο στόχο της κυβέρνησης" και όχι προϋπόθεση της λειτουργίας της ΟΑ. Το γεγονός μάλιστα ότι το σημερινό επίπεδο απασχόλησης, συναρτάται με την επιτυχία του επιχειρησιακού σχεδίου και τ' αποτελέσματα της διαχείρισης από τη "Σπίντγουιν", προδιαγράφει με σαφήνεια την κυβερνητική πολιτική.

Αύριο η Ολομέλεια της Πανεπιστημονικής Γιατρών

Η "Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών" πραγματοποιεί ολομέλεια την αύριο, Τετάρτη, στα γραφεία της ΕΙΝΑΠ, Μάρνη 30, και ώρα 9 μ.μ.

Θέμα της Ολομέλειας είναι οι τρέχουσες εξελίξεις στο χώρο της υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ