ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούνη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΣΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Με κυβερνητική βούλα η καταστροφή που έρχεται

Συγκλονιστικά στοιχεία για το μέγεθος των κυβερνητικών ευθυνών έδωσαν χτες στη δημοσιότητα οι μόνοι αρμόδιοι να μιλούν για το δάσος

"Είμαστε στο σημείο μηδέν. Η κυβέρνηση έχει σαν στόχο τη διάλυση της Δασικής Υπηρεσίας και το ξεπούλημα των δασών και των δασικών εκτάσεων σε διάφορες εταιρίες και φορείς. Παράλληλα, επιδιώκει τη δυσφήμιση των εργαζομένων στη Δασική Υπηρεσία, ενώ ψάχνει να βρει άλλοθι για την καταστροφή που αναμένεται".

Αυτά τονίστηκαν σε χτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο (ΓΕΩΤΕΕ) η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ), η Ενωση Ελλήνων Δασοπόνων (ΕΕΔ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Δασοφυλάκων και η Πανελλήνια Ενωση Μονίμων Οδηγών Δασικών Υπηρεσιών.

Αλλωστε, κυβερνητικοί παράγοντες σε διάφορες συσκέψεις υποστηρίζουν ότι θα αποτελέσει... κυβερνητική επιτυχία, αν η καταστροφή φέτος δεν ξεπεράσει τα 550.000 στρέμματα καμένων δασών και δασικών εκτάσεων.

"Η κυβέρνηση και ο υπουργός Γεωργίας για μια ακόμα φορά απέδειξαν ότι σχεδιάζουν τη δασική πολιτική της χώρας, χωρίς να πάρουν υπόψη τους το Σύνταγμα, τους νόμους και την επιστημονική κοινότητα", υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΕΔΔΥ Κ. Μπέσσης. "Μονομερώς πέταξε στο καλάθι των αχρήστων το ομόφωνο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Ενιαίο Φορέα Δασοπροστασίας. Ψήφισε μόνη της το ν.2612/98, με τον οποίο ανέθεσε κατ' αποκλειστικότητα την ευθύνη της καταστολής των δασικών πυρκαγιών στο Πυροσβεστικό Σώμα, παρά την εκφρασμένη αντίθεση της επιστημονικής κοινότητας και των εργαζομένων στον τομέα των δασών", συνέχισε ο ίδιος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο σημερινός υπουργός Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτης, δεν είχε ψηφίσει το νόμο και με τον σημερινό υφυπουργό Γεωργίας Π. Φουντά είχαν ζητήσει να εφαρμοστεί το ομόφωνο πόρισμα της Βουλής και την ίδρυση και λειτουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας. Αυτά, πριν γίνουν μέλη της κυβέρνησης...

"Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν η καταστροφή 1.100.000 στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων και 600.000 στρεμμάτων αγροτικών εκτάσεων", τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔΔΥ.

Πέρσι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλος, δήλωνε σε συνέντευξή του ότι η κυβέρνηση είχε αντιληφθεί το πρόβλημα και θα το επανεξετάσει από μηδενική βάση. Από τότε πέρασε ένα έτος, καμιά συζήτηση δεν έγινε και ουσιαστικά κανένα καινούριο μέτρο δεν ανακοινώθηκε.

Τα κονδύλια...

"Βρισκόμαστε δυστυχώς πάλι στο σημείο μηδέν", είπε ο Κ. Μπέσσης. "Η κυβέρνηση, αντιμετωπίζοντας το γεγονός με προχειρότητα, ανακοινώνει τον περασμένο Μάιο μια σειρά μέτρων που στόχο έχουν σε πρώτη φάση τη δημιουργία εντυπώσεων και σε δεύτερη φάση να βρεθεί άλλοθι για την επερχόμενη καταστροφή.

"Η υπουργός Εσωτερικών Β. Παπανδρέου ανακοίνωσε πρόσφατα ότι δόθηκαν οκτώ δισεκατομμύρια δραχμές για καθαρισμούς των δασών. Στην πραγματικότητα το ποσό αυτό είναι οι συνολικές πιστώσεις για τη δασοπονία για το έτος 1999 και επί πλέον αποδεικνύει τη μείωση των πιστώσεων για τα δάση. Το 1992 ήταν 46 δισ., το 1998 18 δισ., σήμερα 8 δισ. και αύριο ίσως 3 δισ. Το ποσόν αυτό δεν έφθασε πότε στη ΔΥ", πρόσθεσε ο Κ. Μπέσσης.

Στη συνέντευξη, αναφέρθηκε ότι από αυτό το ποσό το 1,75 δισ. αφορά τη δασική προστασία (καθαρισμός δασών, οδοποιία, ασθένειες κλπ.). Για να απορροφηθούν αυτά τα χρήματα είτε με αυτεπιστασία είτε με εργολαβίες, χρειάζονται δυο με τρεις μήνες. Μέχρι τότε η αντιπυρική περίοδος θα είναι προς το τέλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα στρέμμα δάσους για να καθαριστεί χρειάζονται 120.000 δραχμές. Δυο εκατομμύρια στρέμματα χρειάζονται 240 εκατομμύρια. Τα χρήματα αυτά είναι ελάχιστα, αφού τα δάση και οι δασικές εκτάσεις καλύπτουν πάνω από το 20% της έκτασης της χώρας που είναι 132 εκατομμύρια στρέμματα περίπου.

Οι ελλείψεις

Επίσης ειπώθηκε ότι δε γίνεται δασοπροστασία με διαλυμένες υπηρεσίες, οι οποίες, λόγω των ελλείψεων τους σε προσωπικό και μέσα, δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους σε οκτάωρη λειτουργία. Πόσο μάλλον σε 24ωρη λειτουργία, που χρειάζεται στην πραγματικότητα για την προστασία του δασικού πλούτου της χώρας. "Υπάρχουν πολλές δασικές υπηρεσίες που δεν έχουν πάνω από τέσσερις υπαλλήλους", είπε ο Κ. Μπέσσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στις 13 περιφερειακές Διευθύνσεις Δασών και τη ΓΓ Δασών προβλέπονται 6.389 υπάλληλοι και υπηρετούν 3.050 (ποσοστό κενών 52,3%). Χρειάζονται άλλοι 3.339 υπάλληλοι. Τα περισσότερα κενά υπάρχουν στον τομέα της δασοπονίας. Προβλέπεται να υπηρετούν 1.480 δασοπόνοι και είναι μόλις 457 (ποσοστό κενών 69,1%) με 1.023 κενές οργανικές θέσεις. Το ποσοστό κενών στους δασοφύλακες είναι 58,6%. Πρέπει να είναι 3.425 και υπηρετούν 1.418. Λείπουν 2.007.

Από τα προβλεπόμενα 1.100 δασοφυλακεία, κανένα δε λειτουργεί, τα 300 δασονομεία είναι κλειστά, τα 85 δασαρχεία υπολειτουργούν. Το ίδιο ισχύει και για τις 55 Διευθύνσεις Δασών. Ολα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που 2.000 δασολόγοι και 3.000 δασοπόνοι είναι άνεργοι ή ετεροαπασχολούμενοι.

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση υποχρεώνει τους δασικούς σε επιφυλακές με υπερωριακή απασχόληση, προκειμένου να συμμετέχουν στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών.

Τα αιτήματα

Με εξώδικη γνωστοποίησή τους προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Γεωργίας και Οικονομικών, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των δασικών αναφέρουν ότι από την περασμένη Παρασκευή και μέχρι τις 15 Ιούλη οι δασικοί έχουν κηρύξει απεργία από τα εξής καθήκοντα: Από κάθε υπηρεσιακή απασχόληση μετά το κανονικό ωράριο εργασίας, καθώς και κατά τις αργίες και εξαιρέσιμες μέρες - προσφορά υπηρεσίας στο ΣΕΚΥΠΣ/ΣΚΕΔ, όργανο καταστολής των δασικών πυρκαγιών σε πανελλήνιο επίπεδο σε 24ωρη βάση - προσφορά υπηρεσίας, στα ΣΤΟ, όργανα καταστολής των δασικών πυρκαγιών σε τοπικό επίπεδο, καθώς και από κάθε εμπλοκή των μελών στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών σε 24ωρη βάση.

Αιτήματα των δασικών είναι:

1. Η επαναχορήγηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών στους δασολόγους - δασοπόνους - δασοφύλακες και οδηγούς δασικών υπηρεσιών δημοσίους υπαλλήλους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, το οποίο αφαιρέθηκε μόνο από αυτούς, παρ' ότι είναι νομοθετημένο με το άρθρο 8 του ν.2342/95.

2. Η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των δασολόγων - δασοπόνων - δασοφυλάκων - οδηγών δασικών υπηρεσιών, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση να πραγματοποιήσει από το 1998.

3. Η άμεση λειτουργία του Εκπαιδευτικού Κέντρου Επιμόρφωσης των δασικών υπαλλήλων σύμφωνα με το ΠΔ 51/1998.

4. Η ενεργοποίηση του επί δεκαετίες αδρανούς νομικού πλαισίου για την καταγραφή των δασών και κατάρτιση του δασικού Κτηματολογίου.

5. Η ηθική αποκατάσταση των δασικών υπαλλήλων από τους καταφρονητικούς - προσβλητικούς και δυσφημιστικούς χαρακτηρισμούς της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Γεωργίας (1998).

Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Ετοιμοι για το μεγάλο φαγοπότι

Εθνικοί Δρυμοί και αισθητικά δάση παραδίδονται στην ιδιωτική κερδοσκοπία για "αξιοποίηση". Το σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος αποκάλυψαν χτες οι δασικοί υπάλληλοι

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεπουληθούν τα δάση και οι δασικές εκτάσεις σε ιδιωτικούς φορείς. Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι δασικοί έδωσαν στη δημοσιότητα προσχέδιο νόμου του ΥΠΕΧΩΔΕ που αφορά τη συγκρότηση και λειτουργία Εθνικού Συστήματος Διοίκησης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

Σύμφωνα με το προσχέδιο συνιστώνται νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με σκοπό τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών - εθνικών δρυμών - αισθητικών δασών κλπ. κοινωφελούς χαρακτήρα. Διοικούνται από αμειβόμενα ΔΣ που ορίζονται από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Μέχρι να λειτουργήσουν αυτά ανατίθεται η διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών σε δημόσιες υπηρεσίες, ειδικές υπηρεσίες, ΟΤΑ, νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα των ΟΤΑ (αναπτυξιακές εταιρίες), μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού τομέα."Με τον τρόπο αυτό καταργείται η δασολογική επιστήμη και η Δασική Υπηρεσία", τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου. Επίσης αναφέρθηκε ότι οι εκτάσεις που θα διαχειρίζονται αυτοί οι φορείς αποτελούν το 50% των δασών και δασικών εκτάσεων της Ελλάδας.

Η προσπάθεια ξεπουλήματος των δασών ξεκίνησε το 1987 με το νόμο για τα βοσκοτόπια, συνεχίστηκε με τη δασοπυρόσβεση, επιχειρήθηκε με τα κατά διαστήματα εμφανιζόμενα σχέδια νόμου για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, τα νομοσχέδια για αποχαρακτηρισμούς κ.ά.

Αρμοδιότητες του φορέα διαχείρισης που έχει πλήρη δοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και εποπτεύεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι η κατάρτιση κανονισμών λειτουργίας, η κατάρτιση κανονισμών διαχείρισης, τα διαχειριστικά προγράμματα και η υλοποίηση δράσεων και μέτρων. Τα παραπάνω κοινοποιούνται και στις δημόσιες υπηρεσίες απλώς για να εκφράσουν τη γνώμη τους. Αλλες αρμοδιότητες θα είναι η ανάληψη ευρωπαϊκών προγραμμάτων και η κατάρτιση μελετών, εκτέλεση έργων για την προστασία, αποκατάσταση, διαχείριση κλπ.

"Η διαχείριση δημοσίων εκτάσεων που παραχωρούνται ή εκμισθώνονται στο φορέα διαχείρισης κατά τις κείμενες διατάξεις, καθώς και η ενοικίαση ιδιωτικών εκτάσεων που περιλαμβάνονται στην περιοχή ευθύνης του, και η πραγματοποίηση σε αυτές των προβλεπόμενων στον κανονισμό και στο διαχειριστικό πρόγραμμα αναγκαίων παρεμβάσεων". Η παράγραφος αυτή του προσχεδίου παραγνωρίζει ότι το Σύνταγμα του 1975/1986 αναφέρει ότι το δάσος είναι εθνικό αγαθό και δεν παραχωρείται.

Αλλη αρμοδιότητα θα είναι η ίδρυση κέντρων πληροφόρησης σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς (σ.σ. ανοίγεται "παράθυρο" για την κατασκευή εταιριών "μαϊμού"). Επίσης οι φορείς διαχείρισης συνεργάζονται με φυσικά και νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα, αφού μπορούν να τους αναθέσουν μελέτες, εργολαβίες κλπ. έναντι τιμήματος (υπεργολαβίες). Δηλαδή ιδιωτικές επιχειρήσεις εισβάλλουν για τα καλά στην "αξιοποίηση" του δασικού πλούτου, χωρίς στην ουσία, να μπορεί να τους ελέγξει κανείς.

Πόροι των φορέων διαχείρισης είναι οι επιχορηγήσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ, έσοδα που προέρχονται από την εκμετάλλευση και προβολή του προστατευόμενου αντικείμενου, όπως έσοδα από εισιτήρια, ξεναγήσεις ομάδων επισκεπτών, προβολή ταινιών κλπ., αλλά και οικονομικές επιχορηγήσεις από άλλα υπουργεία, υπηρεσίες και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δυο βαθμών, σε βάρος του προϋπολογισμού τους (πιθανή συμπλήρωση: για παροχή υπηρεσιών του φορέα προς αυτούς).

Επίσης κοινοτικοί και εθνικοί πόροι που διατίθενται για την εκπόνηση προγραμμάτων, μελετών και ερευνών σχετικών με θέματα που ανάγονται στους σκοπούς και στις δραστηριότητες του φορέα διαχείρισης.

Σε άλλο σημείο το προσχέδιο νόμου αναφέρει ότι τα έργα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διαχείρισης μέσα σε δασικές εκτάσεις δεν απαιτούν έγκριση από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες. Αυτό προβλέπεται τη στιγμή που η Δασική Υπηρεσία αποτελεί σήμερα τη μόνη δημόσια υπηρεσία που διαχειρίζεται τον δασικό πλούτο της χώρας μέσα σε ένα αντίξοο νομοθετικό πλέγμα και σε ποικίλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που "βλέπουν" το δάσος μόνο με όρους της αγοράς. Αφού δε θα χρειάζεται άδεια της Δασικής Υπηρεσίας "ανοίγει το παράθυρο" για επιχειρηματική "αξιοποίηση" χιλιάδων στεμμάτων με δάση και δασικές εκτάσεις.

Τέλος οι υπάρχοντες εθνικοί δρυμοί, αισθητικά δάση κλπ. αναλαμβάνονται από τους φορείς διαχείρισης και αποσπώνται από τη Δασική Υπηρεσία.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Αθώα προκαταβολικά η κυβέρνηση

Η κατ' εξοχήν υπεύθυνη για το συντονισμό της δασοπροστασίας υπουργός εκτίμησε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι υπεύθυνη για τις πυρκαγιές που θα ανάψουν. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεν έχει στείλει δεκάρα στους δήμους

Αν καταστραφούν και φέτος τα δάση, θα φταίνε οι δήμοι, οι νομαρχίες και οι... αμελείς πολίτες! Αυτό ισχυρίστηκε, με χτεσινές της δηλώσεις, η υπουργός Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου,σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει άλλοθι για την προχειρότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει ακόμα και αυτά τα αποσπασματικά μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών που ανακοίνωσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί, ήδη από το Γενάρη. Προχειρότητα που οι συμμετέχοντες στη χτεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Διυπουργικού Οργάνου (ΣΔΟ) για τις πυρκαγιές επιχείρησαν να καλύψουν, προβάλλοντας το... άρτια εξοπλισμένο Επιχειρησιακό Κέντρο που βρίσκεται στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Υπό τη βάρος της... γνώσης, λοιπόν, η Β. Παπανδρέου έκανε λόγο για υλοποίηση από την κυβέρνηση όλων των μέτρων για την πρόληψη των πυρκαγιών, κάτι που - είπε - δεν έχουν κάνει οι φορείς Αυτοδιοίκησης. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται την ώρα που δεν έχουν καθαριστεί ακόμα οι πέριξ των δασικών εκτάσεων δρόμοι. Δεν έχουν τοποθετηθεί κρουνοί στους δήμους, ενώ στα ταμεία τους δεν έχουν φτάσει ακόμα τα χρήματα για τον απαραίτητο εξοπλισμό.Ενώ, όπως κατήγγειλαν οι δασικοί υπάλληλοι, τα χρήματα που δόθηκαν για τη δασοπροστασία είναι πενιχρά και το προσωπικό ελλιπές. Κι όλα αυτά δύο μήνες μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να μεταφέρει ακόμα και το οικονομικό κόστος ενδεχόμενων πυρκαγιών στους δήμους και κατ' επέκταση στους δημότες. Αναφερόμενη στους δήμους που δεν έχουν προχωρήσει στον καθαρισμό των χωματερών και των δασικών εκτάσεων, η υπουργός είπε πως θα τους υποβληθούν ποινικές και οικονομικές κυρώσεις, ανάλογες με το μέγεθος της ζημιάς. Ενώ δόθηκε νέα παράταση, μέχρι και την Τετάρτη, 30 Ιούνη, οπότε και ολοκληρώνονται οι σχετικοί, δεύτεροι έλεγχοι των Γενικών Γραμματέων Περιφερειών. Σε σχετικό ερώτημα, ποιος θα πληρώσει το "μάρμαρο", η υπουργός απάντησε πως το ύψος της ζημιάς θα περικοπεί από τα χρήματα που παίρνουν οι δήμοι - δηλαδή θα πληρώσουν οι δημότες.

Κατά τα άλλα, η υπουργός δήλωσε πως μέχρι τέλη Ιούνη θα βρίσκονται στη διάθεση του Πυροσβεστικού Σώματος 6 ελικόπτερα τύπου "Σινούκ", 1 "Ιλιούσιν" και 2 "Καναντέρ". Πως το υπουργείο Γεωργίας έχει καθορίσει 103 επικίνδυνα σημεία, που... θα καθαριστούν και στα οποία θα γίνονται συνεχώς περιπολίες. Πως στο ζήτημα της πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών θα εμπλακεί και η ΕΥΠ και η Κρατική Ασφάλεια, είτε συμμετέχοντας στις περιπολίες, είτε αξιοποιώντας πιθανές πληροφορίες. Επίσης, από 1η Ιούλη τα Συντονιστικά Νομαρχιακά Οργανα της χώρας μπορούν να απαγορεύσουν την κυκλοφορία και πρόσβαση σε επικίνδυνες περιοχές που τα ίδια θα καθορίσουν, από τις εννιά το βράδυ έως τις έξι το πρωί.

  • Αναφερόμενη στη φωτιά στο Καπανδρίτι, η υπουργός είπε πως η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει ήδη εκτιμήσει το κόστος κινητοποίησης των μέσων πυρόσβεσης στα 12.100.000 δραχμές και αναμένεται απόφαση του εισαγγελέα για τις ευθύνες.
Οι πυροσβέστες θα πληρώσουν τα σπασμένα

"Τη νύφη θα την πληρώσουν και φέτος οι πυροσβέστες", μας είπε χτες ένας υπάλληλος του Πυροσβεστικού Σώματος, την ώρα που αγκομαχούσε κρατώντας τη μάνικα σε μια βουνοπλαγιά της περιοχής Καπανδριτίου. "Πέρσι τρεις συνάδελφοί μας κάηκαν γιατί δεν κάθισαν στην άκρη περιμένοντας τη φωτιά, αλλά χώθηκαν μέσα για να τη σβήσουν. Και φέτος το ίδιο θα κάνουμε. Προσευχόμαστε... Ελπίζουμε να μη συμβούν τα ίδια".

Στην "ώρα μηδέν" δεν είναι μόνο η Δασική Υπηρεσία. Το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκεται κι αυτό κοντά σε αυτή την κατάσταση. Πριν λίγες μέρες ο Π. Δρίτσας, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων ΠΣ, σε συνέντευξη του στο "Ρ" προειδοποιούσε: "Φαινομενικά είμαστε έτοιμοι"...

Οι αριθμοί

Σύμφωνα με τον ν.2612/98, που ανέθεσε τη δασοπυρόσβεση στην Πυροσβεστική, προβλέπεται ότι η οργανική της δύναμη το 2000 πρέπει να φτάσει τα 9.500 άτομα. Το 1998, πριν γίνει η κατάταξη της τελευταίας σειράς, η οργανική δύναμη της υπηρεσίας ήταν 5.750. Στο τέλος του 1998 κατατάχθηκαν 1.350 υπάλληλοι και η δύναμη έχει φτάσει τους 7.000 υπαλλήλους. Φέτος αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν 400-500 άτομα. Αρα το έλλειμμα της οργανικής δύναμης θα ξεπεράσει τους 2.500 υπαλλήλους.

Σε αυτούς θα προστεθούν οι 4.000 εποχικοί που έχουν προσληφθεί. Ο αριθμός όμως αυτός δεν επαρκεί, αφού μέχρι πριν λίγα χρόνια πάνω από 12.000 άτομα εμπλέκονταν στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Το βάρος της λειψής οργανικής δύναμης θα πέσει και πάλι στις πλάτες των πυροσβεστών με τις μόνιμες επιφυλακές χωρίς αμοιβή. Αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και πυροσβέστες μεταφέρονται σε όλη τη χώρα για να καλυφθούν τα κενά. Αναμένεται και φέτος να περικοπεί η καλοκαιρινή άδεια, με αποτέλεσμα αρκετοί υπάλληλοι να έχουν δεκάδες οφειλόμενα ρεπό και ημέρες άδειας από περασμένα χρόνια. Λειτουργούν πυροσβεστικά κλιμάκια με λειψή οργανική δύναμη και με αποσπάσεις. Παρά το ότι η νομοθεσία αναφέρει ότι ιδρύονται για την αντιπυρική περίοδο, ήδη σε αυτά γίνονται μεταθέσεις. Ο κανονισμός της υπηρεσίας ορίζει ότι μεταθέσεις πραγματοποιούνται στις ήδη υπάρχουσες ή νεοϊδρυθείσες υπηρεσίες όπου πρέπει να ορίζεται οργανική δύναμη. Οι μεταθέσεις δεν είναι νόμιμες, διότι για τα 70 κλιμάκια δεν προβλέπεται οργανική δύναμη.

Επίσης διατίθενται συνολικά 900 οχήματα, 164 ημιφορτηγά 4χ4, 75 ειδικά οχήματα και 300 βοηθητικά. Ομως πάρα πολλά από αυτά έχουν ηλικία πάνω από 15 χρόνια, ενώ πολλά οχήματα που προέρχονταν από τη Δασική Υπηρεσία δεν είναι λειτουργικά, λόγω κακής συντήρησης που δεν έγινε ελλείψει κονδυλίων.

Η κυβέρνηση επικαλείται τον αεροπορικό στόλο, ο οποίος, στην πλειοψηφία του, αποτελείται από γερασμένα αεροσκάφη. Ξεχνά επίσης ότι η μάχη κατά των δασικών πυρκαγιών δίνεται κυρίως στο έδαφος.

Στις τηλεοράσεις φαίνονται οι θεαματικές αεροπορικές ρίψεις νερού. Το μπούγιο... Το έργο των πιλότων είναι δύσκολο και ηρωικό και κανείς δε θέλει να το υποβαθμίσει. Ομως χωρίς ισχυρές και καλά εκπαιδευμένες επίγειες δυνάμεις, η δουλιά τους καθίσταται δυσκολότερη και λιγότερο αποτελεσματική.

Γ. Α.

Δελτίο πυρκαγιών

Μέχρι αργά χτες βράδυ συνέχιζε να κατακαίει πλατάνια και θάμνους η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί στη δύσβατη περιοχή μεταξύ Ουρανούπολης και Αγίου Ορους στη Χαλκιδική. Οι πρώτες εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κάνουν λόγο για περίπου 50 στρέμματα καμένης βλάστησης, ενώ είναι άγνωστο το πόσο ακόμη θα εξαπλωθεί. Στην προσπάθεια της κατάσβεσης πήραν μέρος 2 αεροσκάφη τύπου "Κάναντερ", 215,9 υδροφόρα οχήματα και πεζοπόρα τμήματα που αριθμούσαν 17 άνδρες της Πυροσβεστικής. Η αιτία πρόκλησης της πυρκαγιάς δεν έχει γίνει γνωστή.

  • Μικρής έκτασης πυρκαγιά ξέσπασε χτες στις 3.40 μ.μ. στην τοποθεσία Μικροχώρι Πολυδενδρίου, στο Καπανδρίτι. Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν 25 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 75 άνδρες, 2 ομάδες της ΕΜΑΚ, καθώς και 4 πυροσβεστικά αεροπλάνα. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο στις 5.30 μ.μ. και λίγο αργότερα κατασβέστηκε.

Εμπρηστές και καταπατητές μπορούν να δρουν ανενόχλητα. Η κυβέρνηση έκανε χτες καθαρό πως το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να βγάλει από πάνω της την ευθύνη

Στον πίνακα φαίνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας, το 1998 κάηκαν 1.016.545 στρέμματα δασών, δασικών εκτάσεων, βοσκοτόπων σε 1.842 πυρκαγιές. Σημαντικά ανεβασμένος είναι ο μέσος όρος καμένης έκτασης ανά πυρκαγιά. Πέρσι ήταν 552 στρέμματα, ενώ τις άλλες χρονιές ήταν λιγότερα

Στον πίνακα φαίνεται η επάνδρωση των δασικών εκτάσεων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ