ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούνη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμερικανοί τρομοκράτες
  • Τη δημοκρατία στην Ελλάδα έχουν σαν στόχο οι αμερικανικές υποδείξεις προς την ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της "τρομοκρατίας"
  • Δε "βλέπουν" αμερικανικές πιέσεις, κατανοούν όμως "τις υποχρεώσεις τους" οι Ελληνες ιθύνοντες

H αμερικανική "ψύχωση" για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, υποκρύπτει σκοπιμότητες. Είναι φανερό ότι η "πίεση" για την προώθηση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση, υποτίθεται, της τρομοκρατίας, έχει σαν κύριο - αν όχι αποκλειστικό - στόχο, τη δημιουργία μηχανισμών ελέγχου και τρομοκράτησης του ελληνικού λαού, ο οποίος επιμένει να αντιδρά στην οικοδόμηση της Νέας Τάξης.

Η αμερικανική διπλωματία προετοίμασε τον τελευταίο καιρό το κλίμα, έτσι ώστε να εμφανιστούν τα "αιτήματα" της Ουάσιγκτον για την "ανάγκη" αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Χτες ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Νικολάου, ισχυρίστηκε ότι"δεν υπάρχουν υποδείξεις, ούτε οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες, οι οποίες να υποδεικνύουν στην ελληνική κυβέρνηση με ποιο τρόπο θα πρέπει να δράσει για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Οπως γνωρίζετε, αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί την ελληνική πολιτεία, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, και ο στόχος είναι πάντα η καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών μας, ώστε να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να καταπολεμήσουν το φαινόμενο της τρομοκρατίας. Αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε είναι ότι η χώρας μας, στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων και των διεθνών υποχρεώσεών της, συνεργάζεται και με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και με τις ΗΠΑ, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς που έχουν σχέση με το θέμα, για την όσο το δυνατό καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού".

Ο Γ. Νικολάου, ισχυρίστηκε, επίσης, ότι "δεν έχουμε αντιληφθεί και νομίζω ότι κανείς, επίσης, δεν έχει αντιληφθεί πιέσεις. Υπάρχουν συνεργασίες - επαναλαμβάνω - της χώρας μας, υπάρχουν διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας, τις οποίες απαρέγκλιτα τηρεί. Δεν υπάρχουν πιέσεις, ούτε υποδείξεις. Η χώρα μας κινείται, με βάση αυτά που πρέπει να κάνει και προσπαθεί να γίνει καλύτερη, σε σχέση με αυτά που μπορεί να κάνει".

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, η Αθήνα δεν πιέζεται από τους Αμερικανούς, αλλά η ίδια κατανοεί το πρόβλημα της τρομοκρατίας και τις υποχρεώσεις της για την αντιμετώπισή του. Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση κατανοεί απόλυτα, τους Αμερικανούς επισήμους, οι οποίοι τον τελευταίο καιρό ζητούν την επανίδρυση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα πρότυπα της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίες αντιμετώπισαν με επιτυχία τρομοκρατικές οργανώσεις. Επίσης, αν είναι σωστά όσα υποστήριξε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η Αθήνα κατανοεί την αμερικανική απαίτηση για αλλαγή της ελληνικής νομοθεσίας. Τόσο ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, όσο και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, εμφανίζονται να μην "κατανοούν" την ελληνική νομοθεσία και σημειώνουν ότι θα έπρεπε να γίνονται περισσότερες συλλήψεις υπόπτων, οι οποίοι θα έπρεπε να υπήρχε η δυνατότητα κράτησής τους επί μακρόν.

Οι αμερικανικές υποδείξεις, όσο κι αν δεν τις αποδέχεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα διατυπωθούν στις αρχές Ιουλίου από τους καθ' ύλην αρμόδιους της αμερικανικής κυβέρνησης, οι οποίοι καταφτάνουν στην Αθήνα. Οπως έχει γίνει γνωστό, την προσεχή βδομάδα θα βρίσκεται στην Αθήνα ο Μαρκ Σίαν,διευθυντής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του αμερικανικού ΥΠΕΞ, συνοδευόμενος από πολυπληθές κλιμάκιο του FBI και της CIA.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
"Προσέγγιση" απαιτούν οι Αμερικανοί

Τις τουρκικές αιτιάσεις για την τρομοκρατία θα συζητήσει, κατ' αρχήν, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, την προσεχή Τετάρτη στη Νέα Υόρκη, με τον Τούρκο ομόλογό του

Το τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου έχει "στρωθεί" και η Αθήνα οδηγείται, με το ζόρι, σε μια συζήτηση με όρους που έχει επιβάλει η Αγκυρα σε στενή συνεργασία με την αμερικανική διπλωματία. Τα πρώτα δείγματα αυτής της συζήτησης θα καταγραφούν την προσεχή Τετάρτη στη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

Εκεί, στη συνάντηση Παπανδρέου - Τζεμ, θα καταγραφεί η πολιτική κατευνασμού που είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση έναντι της Τουρκίας. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αποδεχτεί την τουρκική απαίτηση για τη δημιουργία μιας ελληνοτουρκικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει τα προβλήματα τρομοκρατίας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μετά τη σύλληψη του Οτσαλάν, η Αγκυρα έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία κίνηση προς την κατεύθυνση της ελληνοτουρκικής προσέγγισης αν πρώτα η Ελλάδα δε ζητήσει συγνώμη για την υποστήριξη που παρείχε στο ΡΚΚ. Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι στην πρόσφατη συνέντευξή του στο MEGA ο Μπ. Ετσεβίτ, ούτε λίγο ούτε πολύ είχε ζητήσει να επιτραπεί σε Τούρκους ειδικούς να ερευνήσουν στην Ελλάδα για την ελληνική υποστήριξη στο ΡΚΚ. Με τη μεικτή ελληνοτουρκική εμπειρογνωμόνων, μπορεί να πει κανείς, ικανοποιείται, ως ένα βαθμό, η τουρκική απαίτηση.

Οπως σημειώνουν πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ, το "πρόβλημα" της τρομοκρατίας και το κλίμα που αυτό δημιούργησε, λειτουργεί σαν μοχλός πίεσης προκειμένου να υποχρεώσει την Αθήνα να ακολουθήσει τις σαφέστατες οδηγίες της αμερικανικής διπλωματίας, οι οποίες στοχεύουν στη διευθέτηση μιας σειράς ελληνοτουρκικών προβλημάτων.

Τις αμερικανικές απαιτήσεις, ανέλαβε να ικανοποιήσει πάραυτα ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Στην επιστολή που απέστειλε στον Τούρκο ομόλογό του Ι. Τζεμ, περιγράφει σαφέστατα την ελληνική "καλή διάθεση" να συζητήσει με την Τουρκία, ακόμη και για τις αιτιάσεις της Αγκυρας, για την τρομοκρατία.

Στην επιστολή Παπανδρέου γίνεται αναφορά όλων των θεμάτων στα οποία θα μπορούσαν να προσεγγίσουν οι δύο χώρες. Στην οικονομία, στο εμπόριο, στον πολιτισμό, καθώς και σε θέματα ασφάλειας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, σε χτεσινές του δηλώσεις, υπεραμύνθηκε των επιλογών του, λέγοντας ότι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε από μια συζήτηση για την τρομοκρατία με την Τουρκία. Μάλιστα ο υπουργός, όταν ρωτήθηκε αν η Αθήνα επιμένει στη θέση ότι δε θα υπογράψει διμερή ελληνοτουρκική συμφωνία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπως διαβεβαίωνε τις τελευταίες μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είπε πως δεν έχουμε αποφασίσει οτιδήποτε, ξεκινούμε με ένα θετικό βήμα, και ελπίζουμε να έχει συνέχεια.

Οι ελπίδες για συνέχεια, που έκφρασε ο υπουργός Εξωτερικών προκαλούν ερωτηματικά και ανησυχία. Οπως επισημαίνουν Ελληνες διπλωμάτες, το σκηνικό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις διαμορφώνεται ως εξής: Η Ελλάδα πιέζεται από Ουάσιγκτον και Αγκυρα να πραγματοποιήσει βήματα για την ελληνοτουρκική προσέγγιση, με επιστέγασμα μια συμφωνία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οποία - όπως πολλοί φοβούνται - θα επισημαίνει τις ελληνικές"ενοχές" στην υπόθεση του ΡΚΚ. Ταυτόχρονα και ενώ η Αθήνα πραγματοποιεί τις"γενναίες" κινήσεις που της ζητούν, παραμένουν αμετακίνητες οι τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην επιστολή Παπανδρέου στον Ι. Τζεμ, δε γίνεται καμία αναφορά, ούτε καν νύξη, για το αν η Τουρκία θα πρέπει να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για τις γκρίζες ζώνες, τον ελληνικό εναέριο χώρο, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και για όλα τα υπόλοιπα θέματα που εγείρει σε βάρος της Ελλάδας...

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Επίκειται βήμα αντιδημοκρατικής επίθεσης

Αναφερόμενη στις συζητήσεις και συναντήσεις της ελληνικής πλευράς για την υπογραφή συμφωνίας σε θέματα τρομοκρατίας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ, δήλωσε χτες: "Εμείς θέλουμε για άλλη μια φορά να προειδοποιήσουμε έγκαιρα τον ελληνικό λαό ότι όλες αυτές οι συζητήσεις και συναντήσεις που γίνονται για την υπογραφή μιας συμφωνίας από την Ελλάδα με άλλες χώρες, τις ΗΠΑ π.χ., για τα θέματα της "τρομοκρατίας", φέρνουν τον ελληνικό λαό μπροστά σε μεγάλα γεγονότα και κινδύνους. Οπου ακούει κανείς να γίνεται λόγος για την "τρομοκρατία", τότε να ξέρει ότι επίκειται βήμα επίθεσης κατά των λαϊκών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, προωθείται ο αντιδημοκρατικός κατήφορος.

Εμείς καλούμε τον ελληνικό λαό και όλες τις πολιτικές δυνάμεις να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να μη υπογράψει καμιά τέτοια σύμβαση, διότι δεν έχει καμιά σχέση με το οργανωμένο έγκλημα, αλλά έχει σχέση με τη δημοκρατία".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ