ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούνη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Διαδηλώνουμε ενάντια στον πόλεμο

Σήμερα στις 8μμ στην Πλατεία Κοραή

Η "καρδιά" του συνεχώς αυξανόμενου φιλειρηνικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος χτυπάει σήμερα δυνατά στον Πειραιά. Οι αγωνιστές της ειρήνης που όλο το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν στους δρόμους, αντιπαλεύοντας την τρομοκρατία των ιμπεριαλιστών, σήμερα συνεχίζουν χωρίς επανάπαυση.

Με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας,σήμερα Τρίτη 29/6, στις 8 μμ, στην πλατεία Κοραή, οι Πειραιώτες διατρανώνουν την αντίθεσή τους και την ενεργητική τους αντίδραση κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που συνεχίζουν το βρώμικο πόλεμο στα Βαλκάνια με άλλη μορφή. Τη συγκέντρωση διοργανώνει η Παμπειραϊκή Επιτροπή κατά του Πολέμου, στην οποία συμμετέχει η Παμπειραϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και πολλοί άλλοι φορείς της πόλης.

Στην ανακοίνωση - πρόσκλησή της η Επιτροπή επισημαίνει: "Οι ΑμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις και οι Ευρωπαίοι εταίροι τους, ισοπέδωσαν τη Γιουγκοσλαβία, τσάκισαν την οικονομία της, δολοφόνησαν αμάχους και παιδιά, επέβαλαν, με το πιστόλι στον κρόταφο κυβέρνησης και λαού, τη δήθεν συμφωνία Ειρήνης". Η ανακοίνωση συνεχίζεται με καταγγελία στον πειραϊκό λαό για "την αποστολή των Ελλήνων στρατιωτών κάτω από τις εντολές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, την παρουσία τους στη ΝΑΤΟική κατοχή", καθώς και "τη δημιουργία ΝΑΤΟικού στρατηγείου στη Λάρισα και τη συμμετοχή της χώρας στο "Νέο Δόγμα" του ΝΑΤΟ" και κλείνει με την απαίτηση:

  • Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια
  • Να σταματήσει η ελληνική συμμετοχή και να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιώτες.
  • Να δυναμώσουν την αλληλεγγύη των λαών κατά της ΝΑΤΟικής βαρβαρότητας".
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΑΚΤΙΟΥ
"... Τους ΝΑΤΟικούς δε θα φοβηθούμε"

Δυναμική διαδήλωση - μπλόκο οργάνωσαν την Κυριακή οι Επιτροπές Ειρήνης Βορειοδυτικής Ελλάδας

(Του απεσταλμένου μας

Δημ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ)

Ενα βροντερό, μαχητικό ΟΧΙ στην εξάρτηση και την υποταγή έστειλαν και πάλι από το Ακτιο την Κυριακή το απόγευμα οι αγωνιστές της ειρήνης, που έστησαν νέο "καρτέρι" έξω από τη βάση, σύμβολο της αμερικανοΝΑΤΟικής τρομοκρατίας και της βαρβαρότητας της νέας τάξης. Εβγαλαν το δικό τους κόκκινο στο μαύρο της φρίκης του πολέμου, με τις κόκκινες σημαίες του αγώνα, με πανό, με τα φλογισμένα τους συνθήματα και την ψυχή τους. Βροντοφώναξαν αυτό που η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού πιστεύει και με διάφορους τρόπους εκφράζει, "Να φύγουν οι Αμερικάνοι από τον τόπο μας", "Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια", "Να σταματήσει να είναι η χώρα μας προκεχωρημένο φυλάκιο των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια". Στο κάλεσμα των Επιτροπών Ειρήνης της Βορειοδυτικής Ελλάδας (Πρέβεζας, Ιωαννίνων, Αρτας, Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας) ανταποκρίθηκαν όλες οι γενιές και ηλικίες, με δυναμική την παρουσία, για άλλη μια φορά, της νεολαίας, που δεν εφησυχάζει, που δεν επαναπαύεται, που στην πράξη απαιτεί και παλεύει στους δρόμους και όχι στα λόγια ή στα χαρτιά το σύνθημά της "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ, Γερμανία".

Δεν ανεχόμαστε συρματοπλέγματα που προστατεύουν τους ιμπεριαλιστές

Με συνοδεία τη δυνατή μουσική με τα τραγούδια του αγώνα και της οργής, η διαδήλωση αυτή ήταν άλλος ένας κρίκος στη μεγάλη αλυσίδα των κινητοποιήσεων του λαού μας ενάντια στους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά και τους ντόπιους υποτακτικούς τους και όσους συναινούν στα εγκλήματά τους, ενός μακρόχρονου αγώνα, που - όπως χαρακτηριστικά είπε ένας από τους ομιλητές - θα συνεχιστεί μέχρι τη μέρα που "ο λαός μας θα στήνει ένα τρικούβερτο γλέντι, που θα γλεντάμε την αποχώρηση των Αμερικάνων και των βάσεών τους από τη χώρα μας". Ακολούθησε η συμβολική κίνηση να ξηλωθούν τα συρματοπλέγματα που προστάτευαν τη βάση των ιμπεριαλιστών, διατρανώνοντας την αδούλωτη θέληση των αγωνιστών να μην ανέχονται η χώρα μας να χωρίζεται και να δίνεται προς χρήση των εγκληματικών σχεδίων των ιμπεριαλιστών. Στη συνέχεια έγινε δυναμική πορεία από την πύλη της βάσης μέχρι το πολιτικό αεροδρόμιο, στην οποία το συρματόπλεγμα της εξάρτησης σύρθηκε στην κορυφή της ως "τρόπαιο" άλλης μιας μάχης του φιλειρηνικού κινήματος. Τα συνθήματα "Η τρομοκρατία δε θα περάσει", "Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλιά", "Εμείς το λέμε δεν υποχωρούμε, τους ΝΑΤΟικούς δε θα φοβηθούμε", απευθύνονταν στην "παράλληλη πορεία" που έκαναν οι αεροπόροι, με τα όπλα τους και τα σκυλιά και ήταν κάλεσμα να κατανοήσουν την ανάγκη και αυτοί να ενισχύσουν το κίνημα της ειρήνης.

Να ορθωθεί το αντίπαλο δέος στο ΝΑΤΟ

Στη συγκέντρωση - διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε έξω από την πύλη της μισητής βάσης, πρώτος πήρε το λόγο ο Δώρης Δήμας,κεντρικός ομιλητής εκ μέρους όλων των Επιτροπών Ειρήνης, που διοργάνωσαν τη διαδήλωση. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στις 4 προηγούμενες φορές που το Ακτιο βρέθηκε στον κλοιό των αγωνιστών της ειρήνης, σημειώνοντας: "Διαδηλώσαμε την αντίθεσή μας στον βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ κατά της Γιουγκοσλαβίας, τη μαχητική, αποφασιστική αντίδρασή μας στη χρησιμοποίηση της βάσης, για την απομάκρυνση των ΑΒΑΚΣ, που κατευθύνανε τις "έξυπνες" βόμβες ενάντια σε "λάθος" στόχους, όπως κυνικά μας έλεγαν οι φονιάδες". Συνεχίζοντας με έμφαση έδωσε το στίγμα της 5ης διαδήλωσης - μπλόκου του Ακτιου, λέγοντας: "Σήμερα διαδηλώνουμε την αντίθεσή μας σ' αυτό που ονομάσανε "ειρηνευτική διαδικασία" στο Κόσσοβο. Δεν είναι μόνο ότι επιβλήθηκε με το πιστόλι στον κρόταφο, αλλά τι σχέση μπορεί να έχουν με την ειρήνη οι δεκάδες δολοφονίες, λεηλασίες, πυρπολήσεις ολόκληρων χωριών και όλα τα άλλα εγκλήματα; Οι λέξεις δε χάσανε την έννοια τους. Σκόπιμα βαφτίζουν τη ΝΑΤΟική κατοχή του Κόσσοβου, ειρήνη. Για να κλείσουν τα μάτια των λαών, που άνοιξαν με τον πόλεμο. Σταμάτησαν τους βομβαρδισμούς και συνεχίζουν μ' άλλα μέσα τον πόλεμο".

Ο ομιλητής επίσης κατήγγειλε τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στο έγκλημα και στα στρατεύματα κατοχής, καθώς και την αποδοχή του "νέου δόγματος" του ΝΑΤΟ ως παγκόσμιου τρομοκράτη και χωροφύλακα. Υπογράμμισε επίσης ότι "η ανάδειξη του G-8, των πιο αναπτυγμένων ιμπεριαλιστικών κρατών και της Ρωσίας, σε κέντρο αποφάσεων, σημαίνει επιστροφή στο νόμο της ζούγκλας "του δίκιου του ισχυροτέρου"" και ότι "δίκιο χαρακτηρίζεται σήμερα ό,τι αυξάνει τα υπερκέρδη των πολυεθνικών μονοπωλιακών επιχειρήσεων" και κάλεσε τους αγωνιστές της ειρήνης με την πρωτοπόρα δράση τους να συμβάλουν στο "να ορθωθεί το αντίπαλο δέος, το λαϊκό μέτωπο ενάντια στο ΝΑΤΟ και τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη".

Στη συγκέντρωση επίσης χαιρέτισε ο Θωμάς Παπαϊωάννου,δήμαρχος Πασαρώνας, που υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι "δε θα επιτρέψουμε τα παιδιά μας να γίνουν βορά στα αμερικάνικα κανόνια" και "δε θα αφήσουμε ήσυχη την κυβέρνηση που παρουσιάζεται ως ειρηνιστής, ενώ συμμετείχε στο έγκλημα. Θα την κάνουμε εμείς να έχει Ερινύες". Σύντομους επίσης χαιρετισμούς απηύθυναν ο Μ. Πουρναράς,πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Αρτας, ο Ν. Καραμπάς,πρόεδρος των Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και ο Γ. Λιβιτσάνος πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας. Συμμετείχαν επίσης τα παραρτήματα του Συνδικάτου Οικοδόμων Πρέβεζας, Ιωαννίνων, Αιτωλοακαρνανίας, Ηγουμενίτσας, Αρτας, τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ Αμφιλοχίας, Αγρινίου, Μεσολογγίου, Ναυπάκτου, Μακρυνείας, Αιτωλικού, Βόνιτσας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Αρτας, Ιωαννίνων, επίσης η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Ιωαννιτών.

Στρατοκρατούμενη βάση το Ακτιο

Πρωτοφανή μέτρα για την τρομοκράτηση του φιλειρηνικού κινήματος

Κυριακή 27 Ιούνη, 7 μμ, ΑμερικανοΝΑΤΟική αεροπορική βάση στο Ακτιο. Μια ελληνική ταμπέλα μόνο υπάρχει που υπενθυμίζει τη φαρσοκωμωδία: 131 Σμηναρχία Μάχης (;). Η εικόνα που έδειχνε από νωρίς το "λημέρι" των γνωστών κατασκοπευτικών αεροσκαφών AWACS, θύμιζε λίγο - πολύ κατάσταση "έκτακτης ανάγκης". Από νωρίς περιμετρικά της βάσης - η οποία εφάπτεται του πολιτικού αεροδρομίου του Ακτιου - περιπολούσαν στρατιώτες της αεροπορίας με γκλοπ στις ζώνες, ενώ ειδικά εκπαιδευμένοι κρατούν λυκόσκυλα. Μετρήσαμε τουλάχιστον 20 σκυλιά. Σε κάποιο σημείο στο κέντρο της βάσης ήταν καλυμμένοι μέσα σε ένα τολ, μια διμοιρία στρατιωτών αεροπόρων με πλήρη εξάρτηση και όπλα στα χέρια, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά (!). Το σκηνικό συμπληρώνεται με την πολυάριθμη αστυνομική δύναμη (οι περισσότεροι βαθμοφόροι) μπροστά στην πύλη της βάσης και τις πολλαπλές ζώνες ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, με κράνη, γκλοπ, ειδικές μάσκες και χημικά που κρατούν στα χέρια, επιδεικτικά, έτοιμα προς χρήση.

Η πύλη της βάσης είχε ενισχυθεί με μια πρόχειρη περιμετρική κατασκευή, γύρω στα 5 μέτρα απόσταση, που τα πασαλάκια τα οποία τη στηρίζουν είναι ακόμα νωπά. Ολα αυτά για να στηριχτεί ένα συρματόπλεγμα, που παρατηρήσαμε ότι δεν ήταν συνηθισμένο, είχε ειδικά κατασκευασμένες προεξοχές που έκοβαν σαν λεπίδια και που υποτίθεται θα παρείχε προστασία στη βάση και τα αφεντικά της.

Αν καταγράφουμε όλα αυτά, είναι για να δείξουμε ότι όλος ο μηχανισμός καταστολής ήταν σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει τι; Τον εχθρό λαό που για 5η φορά τον τελευταίο καιρό διατράνωνε την αντίθεσή του στην παρουσία και χρήση της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης στα βρώμικα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή, που ματοκύλισαν και συνεχίζουν να ματοκυλούν τους λαούς της Γιουγκοσλαβίας.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Να φύγουν τα ιταλικά πολεμικά από το νησί

Μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση και συναυλία την Κυριακή το βράδυ

Μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση - συλλαλητήριο, με συναυλία, πραγματοποίησαν προχτές την Κυριακή το βράδυ στο παλιό λιμάνι της Κέρκυρας, οι Κομματικές Οργανώσεις Κέρκυρας του ΚΚΕ. Στόχος της αντιπολεμικής κινητοποίησης ήταν η διαμαρτυρία για την παρουσία 2 ιταλικών πολεμικών κορβετών που ανήκουν στη δύναμη του ΝΑΤΟ Αδριατικής και έφθασαν απρόσκλητες στο νησί.

Οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι της Κέρκυρας εξέφρασαν την οργή και την αγανάκτησή τους και διαδήλωσαν την απόφασή τους να μην επιτρέψουν να μετατραπεί το λιμάνι της Κέρκυρας σε ορμητήριο των ΝΑΤΟικών και ελλιμενισμού του ΝΑΤΟικού στόλου. Αλλά και τόπος αναψυχής των στρατευμάτων των εγκληματιών του ΝΑΤΟ που διεξάγουν το βρώμικο πόλεμο στα Βαλκάνια.

Αξίζει να σημειωθεί η προκλητική κινητοποίηση των λιμενικών, προφανώς με κυβερνητική εντολή, αλλά και η μαζική, αλλά διακριτική παρουσία αστυνομικών που απέκλεισαν προληπτικά το λιμάνι για να εμποδίσουν, τυχόν, αποκλεισμό του από τους αγανακτισμένους κατοίκους του νησιού.

Στη συγκέντρωση που συμμετείχαν και μαζικοί φορείς του νησιού, μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας, ο οποίος και κατάγγειλε το βρώμικο πόλεμο των Ευρωατλαντικών εταίρων του ΝΑΤΟ κατά του ηρωικού λαού της Γιουγκοσλαβίας, ενώ προειδοποίησε για τους κινδύνους που εγκυμονεί η παρουσία των ΝΑΤΟικών στα Βαλκάνια και τα εν εξελίξει σχέδια των ιμπεριαλιστών για κατοχή και αλλαγή συνόρων. Κάλεσε τον κερκυραϊκό λαό να συνεχίσει τις μεγάλες αντιπολεμικές αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις του για να φύγει το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια, να γυρίσουν τα ελληνικά στρατεύματα κατοχής από το Κοσσυφοπέδιο και αλλού.

Μεγάλος ενθουσιασμό προκάλεσε ο συνθέτης Σπύρος Σαμοϊλης με τα τραγούδια και τη μουσική που συνέθεσε για τον πόλεμο και εκτέλεσε στη συναυλία που ακολούθησε. Συγκινητική ήταν και η στιγμή όταν μια Σέρβα μόνιμη κάτοικος του νησιού χαιρέτισε τη συγκέντρωση.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντιπολεμικός αποκλεισμός του λιμανιού απόψε

Σε αποκλεισμό του λιμανιού απόψε Τρίτη, από τις 8 το βράδυ έξω από την πύλη 11, καλεί το λαό, τη νεολαία και τους εργαζόμενους, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Ο αγωνιζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης που μήνες τώρα κρατά ψηλά τη σημαία της αντίστασης, για μια ακόμη φορά θα απαιτήσει μαζικά και αποφασιστικά να σταματήσουν οι διευκολύνσεις προς τους ΝΑΤΟικούς δολοφόνους, να επιστρέψουν τώρα όλα τα ελληνικά στρατιωτικά τμήματα, να φύγει το ΝΑΤΟ από τη Βαλκανική.

Σε ανακοίνωσή της η ΚΟΘ του ΚΚΕ αναφέρει: "Οι φάλαγγες του θανάτου προωθούνται με αμείωτους ρυθμούς στο Κόσσοβο. Ενστολοι ΝΑΤΟικοί περνοδιαβαίνουν την πόλη ανενόχλητοι και ασύδοτοι, καταπατώντας τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας μας...".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ