ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούνη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Αναζητούν τους ρόλους της "επόμενης μέρας"

"Βαραίνει" η κατάσταση μέσα στο ΠΑΣΟΚ καθώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών φαίνεται να έχει προκαλέσει την επιστροφή στο προσκήνιο της, αν και συνήθους, ωστόσο πιο έντονης από άλλες φορές, τακτικής των "προσωπικών στρατηγικών" των πρωτοκλασάτων του κόμματος και της κυβέρνησης. Σε όλο και περισσότερους πλέον χώρους του ΠΑΣΟΚ συζητείται η "επόμενη μέρα", δηλαδή η πορεία του κόμματος μετά από μια ενδεχόμενη ήττα στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Ηδη, ενόψει της συνεδρίασης της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ στις 9-10 Ιούλη, όπου θα τεθεί επί τάπητος το εκλογικό αποτέλεσμα της 13ης Ιούνη, προετοιμάζονται οι διάφορες "πτέρυγες" και "εσωκομματικές ομάδες" να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Τι θα προκύψει από αυτή τη συνεδρίαση είναι άγνωστο, αφού άγνωστη είναι η στάση που τελικά θα τηρήσουν τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι επίδοξοι "δελφίνοι", αφού, όσο κι αν ακούγεται παράξενο, η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ προμηνύει την είσοδο σε μια παρατεταμένη περίοδο "δελφινομαχίας".

Οι υποψήφιοι "αντικαταστάτες" ενός ηττημένου στις εκλογές Σημίτη κινούνται, πάντως, δραστήρια το τελευταίο διάστημα. Η Β. Παπανδρέου επιδιώκει να αναδειχτεί σε "αυτόνομο πόλο" εντός του λεγόμενου εκσυγχρονιστικού ρεύματος, με οργανωτική μάλιστα δύναμη. Εκεί, λένε οι άσπονδοι "φίλοι" της, οφείλεται και η μετεκλογική επιμονή της για τη διάλυση των κομματικών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ και η συγκρότηση νέων.

Καθόλου, δε, τυχαίο, όσον αφορά την... επετηρίδα που ανοίγεται (και στην οποία έχουν εγγραφεί οι Βενιζέλος, Λαλιώτης κ. ά.), δεν είναι το γεγονός ότι σε μια ιδιαίτερα προβεβλημένη του συνέντευξη στο "Βήμα της Κυριακής", υπό τον τίτλο "Ετοιμος για αρχηγός;".., ο Γ. Παπανδρέου απάντησε ως εξής όταν του τέθηκε το ερώτημα: "Νιώθω έτοιμος για όλες τις επερχόμενες αποστολές, από πόστο ανώτερο του τωρινού, αλλά και από ένα πόστο πιο ταπεινό"...

Ο Α. Τσοχατζόπουλος - που όπως και η πρώτη ζητούσε την πραγματοποίηση ανασχηματισμού και προχτές είχε συνάντηση με τον Κ. Σκανδαλίδη, εναντίον του οποίου "πνέουν μένεα" οι "τσοχατζοπουλικοί" - φαίνεται να πρωτοστατεί στην ενιαιοποίηση του λεγόμενου αντι-σημιτικού χώρου, με συσκέψεις και... γεύματα μεταξύ βουλευτών και κομματικών στελεχών, όπου αναζητείται η κοινή πλατφόρμα μεταξύ των "τσοχατζοπουλικών", των "κεντρώων" και των "προεδρικών", που τελούν υπό την ηγεσία του Χρ. Παπουτσή. Το δίλημμα που για μια ακόμα φορά τίθεται για τον υπουργό Αμυνας είναι αν θα συγκρουστεί ευθέως με τον Κ. Σημίτη ή θα συνεχίσει την τακτική της ενίσχυσης του προσωπικού του προφίλ μέσω ενός λόγου που τον καθιστούν "συνείδηση της ενότητας του κόμματος", όπως λένε κάποιοι συνεργάτες του. Τακτική, που, όμως, δεν ευνοεί τις συμμαχίες του με τις άλλες εσωκομματικές... "φυλές" του ΠΑΣΟΚ.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση διιστάμενες είναι οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπισή της. Αλλα στελέχη της "εκσυγχρονιστικής" ομάδας τάσσονται αναφανδόν υπέρ του "ξεκαθαρίσματος" του κόμματος και της κυβέρνησης από τα "εσωκομματικά βαρίδια", φτάνοντας στο σημείο να μιλούν μέχρι και για πρόωρες εκλογές, ενώ άλλοι φαίνεται να πιστεύουν ότι η κατάσταση που διαμορφώθηκε, τόσο στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ όσο και στις ευρωεκλογές, επιβάλλει ένα είδος "συνδιαλλαγής" του Κ. Σημίτη με τις διάφορες εσωκομματικές πτέρυγες. Το σίγουρο είναι ότι όλοι περιμένουν την επιστροφή του την Τετάρτη για να δουν τις προθέσεις του.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πόλεμος για τη μοιρασιά αξιωμάτων

Αγώνας δρόμου και παιχνίδια για μοιρασιά αξιωμάτων και εξουσίας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο έχει βέβαια ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσει να προωθεί τη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική του και να ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση από αυτή τη σκοπιά.

Ξεκινώντας από την εκτίμηση ότι η ΝΔ βρίσκεται "σε τροχιά εξουσίας" αρκετά ηγετικά στελέχη, αλλά και βουλευτές ζητούν να ξεκαθαριστούν έγκαιρα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το πολιτικό μέλλον τους και συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τον Κ. Καραμανλή. Ο τελευταίος βέβαια όχι μόνο αποφεύγει σκόπιμα οποιαδήποτε δεσμευτική δήλωση, αλλά εμφανίζεται μάλλον ενοχλημένος από τις κινήσεις αυτές των κορυφαίων στελεχών, καθώς θεωρεί ότι είναι αναφαίρετο "αρχηγικό δικαίωμά" του να "μοιράσει την τράπουλα", όπως νομίζει.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος για τον πρόεδρο της ΝΔ είναι η "τύχη" του Κ. Μητσοτάκη, καθώς πρέπει να θεωρείται μάλλον δεδομένη η άρνησή του να τον προτείνει για το προεδρικό αξίωμα. Ταυτόχρονα, όμως, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ μεγάλωσε τις "απαιτήσεις" του, καθώς προανήγγειλε το περασμένο Σάββατο την κάθοδο του γιου του Κυριάκου στην πολιτική. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, αυτό δεν αναμένεται να γίνει στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Την ίδια στιγμή, ο Δ. Αβραμόπουλος, επιχειρώντας μάλλον να ανεβάσει την "τιμή" του στις διαπραγματεύσεις με τη Ρηγίλλης, εμφανίζεται δήθεν προβληματισμένος και ανοιχτός σε όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον. Ετσι, σε συνέντευξή του "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", δηλώνει ότι "δεν τον έχει απασχολήσει καθόλου" το θέμα της επανένταξής του στη ΝΔ, προσθέτοντας όμως ότι "πρέπει να υπάρξει ισχυρός πολιτικός λόγος για να μετακινηθώ από τη σημερινή μου θέση". Προκειμένου να γίνει περισσότερο "πειστικός", φροντίζει να αφήνει ανοιχτό ακόμα και το θέμα της ίδρυσης νέου κόμματος, λέγοντας ότι "εξαρτάται από το τι θα μπορούσε να συντηρήσει το θέμα", ενώ κάνει λόγο για "χρήσιμους ρόλους και δρόμους, που μόνο η κοινωνία μπορεί να ανοίξει". Ο δήμαρχος Αθηναίων δεν κρύβει το θαυμασμό του για τον Κ. Σημίτη και την πολιτική που ακολουθεί, διαπιστώνει όμως μια "ανεξήγητη φοβία" από την πλευρά της κυβέρνησης απέναντί του, ενώ συνεχίζει να δηλώνει υπέρμαχος του "διαλόγου και της συνεργασίας". Είναι χαρακτηριστική εξάλλου η εκτίμησή του ότι "οι ευρωεκλογές δεν άλλαξαν το σκηνικό".

Από την πλευρά του ο Ν. Κακλαμάνης παραδέχτηκε χτες (στον "Πλάνετ") ότι εφόσον του ζητηθεί από τον Κ. Καραμανλή, "βεβαίως θα ενταχθεί στην ευρύτερη παράταξη" ενόψει των εθνικών εκλογών.

  • Την εκτίμηση ότι "παραγκωνίζεται η Ελλάδα από την υπόθεση της ανασυγκρότησης των Βαλκανίων", έκανε ο Κ. Καραμανλής μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στα Βαλκάνια Καρλ Μπιλντ.
ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝ
Εμειναν στα ίδια...

Σε κλίμα απογοήτευσης για τα εκλογικά αποτελέσματα και με αντιπαραθέσεις έγινε η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο

Μέσα σε κλίμα έντονης απογοήτευσης και απαισιοδοξίας, όπου πολλοί ομιλητές... χτυπούσαν "καμπάνες και καμπανάκια" για την προοπτική του κόμματος, δίνοντας μια εικόνα πολιτικού αδιεξόδου και κομματικής διάλυσης σε επίπεδο οργανώσεων - ο Ν. Κωνσταντόπουλος μίλησε για οργανωτική κατάρρευση! - πραγματοποιήθηκε, το Σαββατοκύριακο, η συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ για την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Ωστόσο, ούτε στην εκτίμηση, ούτε στα αίτια της εκλογικής στασιμότητας, συρρίκνωσης ή υποχώρησης, όπως χαρακτηριζόταν κατά περίπτωση το αποτέλεσμα, μπόρεσαν να συμφωνήσουν και πολύ περισσότερο στην παραπέρα πορεία προς τις εκλογές, για να καταλήξουν, στο τέλος, μέσα από συμψηφισμούς και ανοιχτές πιέσεις από τη μεριά του προέδρου του κόμματος, στην έγκριση της εισήγησης Ν. Κωνσταντόπουλου ως απόφασης της ΚΠΕ. Προκειμένου να επιτευχθεί η υπερψήφισή της, ο Ν. Κωνσταντόπουλος δέχτηκε την προσθήκη - διευκρίνιση πως "δεν υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας με το σημερινό ΠΑΣΟΚ και την κυβερνητική του πολιτική, αφήνοντας, όμως, ανοιχτή για το μέλλον τη συνεργασία, όταν, προφανώς, αλλάξει πολιτική το ΠΑΣΟΚ"... Επίσης, προστέθηκε η πρόβλεψη ότι, στα πλαίσια της προγραμματικής πρότασής του, ο ΣΥΝ θα επιδιώκει το συντονισμό και την κοινή δράση στο κοινωνικό επίπεδο για τα επιμέρους προβλήματα με τα άλλα κόμματα της Αριστεράς. Ενώ, στην εισήγησή του, ο Ν. Κ. κάνει λόγο για μύθο του "αριστερού μετώπου"... Δε συμφώνησε, όμως, ένα σημαντικό κομμάτι της ΚΠΕ, 27 μέλη της (ανάμεσά τους η Μ. Δαμανάκη), τα οποία ψήφισαν το κείμενο - σχέδιο απόφασης Μπίστη (για επανίδρυση του ΣΥΝ στη βάση των ιδρυτικών αρχών της Ανανεωτικής Αριστεράς και τα ευρωπαϊστικά του φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά κλπ.). Υπέρ της πρότασης της πλειοψηφίας ψήφισαν 90 μέλη, 7 ήταν τα λευκά, ενώ απείχε ο Μ. Παπαγιαννάκης.

Είναι χαρακτηριστικό του κλίματος, πέρα από τις έντονες αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις ορισμένες φορές, στη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΠΕ, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, στο κλείσιμο των εργασιών, υποχρεώθηκε να χρησιμοποιήσει υψηλούς τόνους και μίλησε με οξείς χαρακτηρισμούς για μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και άλλα στελέχη που αντιπαρατέθηκαν με την ακολουθούμενη πολιτική του ΣΥΝ. Ετσι, έκανε λόγο για "δίβουλους μεταξύ μας που ασκούν ρόλους εκφραστών τάσεων", για "στοιχίσεις και πεδίο ζύμωσης ενόψει συνεδρίου", "προσπάθεια ανασύνθεσης τάσεων μέσα από πολιτική ζύμωση" κλπ. Μίλησε ακόμα και "για νεόκοπο οπλαρχηγό τάσης", φωτογραφίζοντας το μέλος της ΠΓ Ν. Μπίστη που επέμεινε στη δική του πρόταση κατ' αντιπαράθεση στην προεδρική. Ενώ, απαντώντας στην κριτική της Μ. Δαμανάκη, που είπε ότι "στη Βουλή είμαστε ικανοποιημένοι ψηφίζοντας αντί", έσπευσε να πει με νόημα: "Αλήθεια αυτό κάνουμε ή σπεύδουμε για να προλάβουμε τις προσωπικές απόψεις";! Ολα, τελικά, δείχνουν πως δεν ήταν παρά μια προθέρμανση ενόψει του Συνεδρίου του ΣΥΝ που γίνεται 11-14 του Νοέμβρη.

Οσον αφορά, ιδιαίτερα, τις συζητήσεις στην ΚΠΕ ήταν φανερή η αγωνία των μελών της για την πορεία του κόμματος. Ωστόσο, οι προτάσεις για την αντιμετώπιση του αδιεξόδου εξαντλούνταν, ουσιαστικά, στη διόρθωση της τακτικής του κόμματος ή της αποσαφήνισης της φυσιογνωμίας του σαν ευρωπαϊστικού κόμματος, με δεδομένο τον ευρωενωσιακό του προσανατολισμό. Επίσης, κοινός παρονομαστής που αναδείχτηκε από πολλές ομιλίες ήταν πως: "Δεν περνάει η πολιτική μας γιατί είναι αμφίσημη". "Ο ΣΥΝ δεν παράγει πολιτική, έχει στερέψει και τρώει από τα έτοιμα". "Είμαστε κόμμα στελεχών χωρίς μέλη και οπαδούς, με ελιτίστικη νοοτροπία". "Οι οργανώσεις δε λειτουργούν και πολλά μέλη μας ψηφίζουν άλλα κόμματα". Ενώ "υπάρχει και αναπαράγεται παραγοντισμός και η κάρτα μέλους χρησιμοποιείται για εξασφάλιση θέσεων στο δημόσιο"!

Εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ
  • Περιοδεία στην ΕΥΔΑΠ Ιλισίων (Λαοδικείας) θα πραγματοποιήσει αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Σκιαδιώτη,μέλος της ΚΕ, σήμερα Τρίτη 29/6 στις 7 το πρωί.
  • Η Επιτροπή Αρκάδων Αθήνας του ΚΚΕ καλεί τους συντοπίτες, συντρόφους και φίλους του Κόμματος να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που γίνεται, σήμερα Τρίτη 29 Ιούνη και ώρα 8 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη, Ομόνοια) με θέμα: "Αποτελέσματα ευρωεκλογών και τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις".
  • Η ΚΟ Δάφνης του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση, σήμερα Τρίτη 29/6 στις 9.00 μ.μ.,στην πλατεία Δημαρχείου.
  • Πρόσκληση για συμμετοχή σε συζήτηση σχετικά με "τα εκλογικά αποτελέσματα και τις μετεκλογικές εξελίξεις" απευθύνει στους φίλους και συντρόφους η ΚΟΒ Κυψέλης του ΚΚΕ.Η συζήτηση θα γίνει στα γραφεία της οργάνωσης (Κερκύρας 91), αύριο Τετάρτη 30 Ιουνίου και ώρα 7.30 μ.μ.
  • Αύριο Τετάρτη, επίσης, ώρα 8 μ.μ. οι ΚΟ Ελευσίνας του ΚΚΕ διοργανώνουν σύσκεψη - συζήτηση, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ελευσίνας με θέμα τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και τις πολιτικές εξελίξεις.
  • Η ΚΟΒ Πετραλώνων του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα "εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών".

Η εκδήλωση, στην οποία καλούνται να πάρουν μέρος όλοι οι φίλοι και σύντροφοι που μένουν στην περιοχή, θα γίνει την Παρασκευή 2 Ιούλη στα γραφεία της ΚΟΒ (Τρώων 45) και ώρα 8 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ