ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Ιούλη 1999
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ
Καταργήθηκε το καθεστώς πώλησης αφορολόγητων στην ΕΕ

Εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών με αφορμή την απόφαση της ΕΕ, που καταργεί από την 1-7-99 το καθεστώς πώλησης αφορολόγητων ειδών

Οι κάτοικοι των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και γενικότεροι όσοι ταξιδεύουν από και προς χώρες - μέλη της ΕΕ, δεν μπορούν πια να αγοράζουν αφορολόγητα - και άρα φτηνότερα - τα τσιγάρα, τα ποτά και διάφορα άλλα που είχαν δικαίωμα να αγοράζουν από τα ειδικά Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών στα αεροδρόμια και άλλους συνοριακούς σταθμούς. Αιτία, η απόφαση του διευθυντηρίου των Βρυξελλών, που αποφάσισε να καταργήσει από την 1η Ιούλη 1999 το ειδικό καθεστώς πώλησης αφορολόγητων ειδών που ίσχυε στα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με αφορμή την παραπάνω απόφαση της Κομισιόν, το υπουργείο Οικονομικών, κοινοποίησε ήδη στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους τις σχετικές εγκυκλίους με τις αναλυτικές οδηγίες για την εφαρμογή του νέου καθεστώτος που θα ισχύσει από την 1η Ιούλη 1999 και για τα ελληνικά Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών ΑΕ, από τις οποίες προκύπτει μεταξύ άλλων ότι:

  • Από την 1η Ιούλη καταργείται η δυνατότητα πώλησης από τα ΚΑΕ αφορολόγητων ειδών στους ταξιδιώτες μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
  • Η πώληση αφορολόγητων ειδών από τα ΚΑΕ, θα επιτρέπεται μόνο για όσους ταξιδεύουν με προορισμό τρίτες χώρες, εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
  • Οταν η χώρα προορισμού είναι κράτος της ΕΕ θα επιτρέπεται η πώληση αγαθών επιβαρυμένων όμως με τους αναλογούντες φόρους και δασμούς.
  • Είναι δυνατόν να συνεχίζεται η πώληση αφορολόγητων προϊόντων, με την προϋπόθεση ότι τα προϊόντα αυτά προορίζονται για άμεση κατανάλωση από τον ταξιδιώτη σε πλοία ή αεροσκάφη (δηλαδή για κατανάλωση στο αεροσκάφος ή σε εστιατόρια πλοίων, καφετερίες μπαρ κλπ.).

Σε ό,τι αφορά το καθεστώς επιβολής των φόρων, αναφέρεται ότι ενώ για τους συντελεστές ΦΠΑ ισχύει η αρχή της "χώρας αναχώρησης) (επιβάλλεται δηλαδή ο ΦΠΑ που ισχύει στη χώρα από την οποία γίνεται η αναχώρηση), ως προς τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (ΕΦΚ) εφαρμόζονται οι κανόνες που ισχύουν στην περιοχή (επικράτεια) που βρίσκεται το πλοίο ή το αεροσκάφος κατά τη διενέργεια των πωλήσεων. Δηλαδή ο ΕΦΚ που επιβάλλεται στα ενδοκοινοτικά ταξίδια, θα καταβάλλεται ανάλογα με το αν τα αγαθά που υπόκεινται στο φόρο αυτό, πωλούνται εντός των χωρικών υδάτων ή του εναέριου χώρου της χώρας αναχώρησης ή άφιξης του ενδοκοινοτικού ταξιδιού.

Σε άλλη εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η οποία αφορά τα ΚΑΕ εδάφους (που βρίσκονται εντός της χώρας δηλαδή), καλούνται οι αρμόδιοι τελωνειακοί υπάλληλοι να διενεργούν δειγματοληπτικούς ελέγχους στους επιβάτες με προορισμό τρίτη χώρα, με βάση την κάρτα επιβίβασης και την απόδειξη λιανικής πώλησης. Στους υπόλοιπους επιβάτες ασκείται διακριτική εποπτεία και στις περιπτώσεις βασίμων υπονοιών, έλεγχος των αγορασθέντων από την ΚΑΕ ΑΕ ειδών σε σχέση με την εκδοθείσα σχετική απόδειξη λιανικής πώλησης.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Αυξήθηκε 2,1% το α' τετράμηνο

Συνεχίζει να φορτώνεται με τσιμέντο το προβληματικό από περιβαλλοντική άποψη, λεκανοπέδιο της Αττικής

Κατά 2,1% αυξήθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο σύνολο της χώρας, το τετράμηνο Γενάρη - Απρίλη 1998, ως προς το αντίστοιχο διάστημα του 1998, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Αντίθετα, το μήνα Απρίλη, σε σύγκριση με τον Απρίλη του 1998, η οικοδομική δραστηριότητα στο σύνολο της χώρας παρουσίασε μείωση 3,6%.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι η Αττική, παρά τα τεράστια περιβαλλοντικά της προβλήματα, συνεχίζει να φορτώνεται και με νέο τσιμέντο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, η οικοδομική δραστηριότητα στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Αττικής, το α' τετράμηνο του 1999, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 1998, παρουσίασε αύξηση 12,4%, κατά πολύ υψηλότερη από το μέσο όρο, ενώ τον μήνα Απρίλη, υπάρχει αύξηση κατά 3,8% έναντι μείωσης 3,6% του μέσου όρου στο σύνολο της χώρας.

Και η οικοδομική δραστηριότητα των ιδιωτών στο λεκανοπέδιο της Αττικής αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια, αφού θα επηρεαστεί από τις κρατικές παρεμβάσεις (μεγάλα έργα, Ολυμπιάδα 2004).

Στις υπόλοιπες περιφέρειες το τετράμηνο η οικοδομική δραστηριότητα παρουσιάζει αύξηση 15,5% και 26,1% στα Ιόνια νησιά και την Ηπειρο, ενώ σε άλλες πέντε περιφέρεις μειώθηκε. Μεγαλύτερη μείωση κατά 17% σημειώθηκε στα νησιά του Αιγαίου και ακολουθούν η Θεσσαλία και η Θράκη με 8,7% και 8,6% αντίστοιχα.

Σε απόλυτα μεγέθη ο όγκος της οικοδομικής δραστηριότητας το α' τετράμηνο του 1999 ανήλθε σε 18.843 χιλ. κυβικά μέτρα έναντι 18.465 κυβικών μέτρων το α' τετράμηνο του 1998, ενώ το μήνα Απρίλη ο όγκος των νέων οικοδομών ανήλθε σε 5.051 κυβικά μέτρα, έναντι 5.239 κυβικά μέτρα τον Απρίλη του 1998.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ
Ενημερωτικό σημείωμα πριν την επιβολή προστίμου

Διευκρινιστικές οδηγίες, για τους όρους και προϋποθέσεις που θεωρούνται νόμιμες ή άκυρες οι πράξεις επιβολής προστίμων για φορολογικές παραβάσεις, κοινοποίησε το υπουργείου Οικονομικών στις ΔΟΥ (Εφορίες) και άλλες συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Με αφορμή σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε προσφυγή φορολογούμενου, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει πως για να είναι νόμιμο το πρόστιμο που επιβλήθηκε για φορολογικές παραβάσεις του ΚΒΣ, θα πρέπει προηγουμένως να επιδοθεί σχετικό σημείωμα προς τον φορολογούμενο που να τον καλεί για να παρέχει τις δέουσες εξηγήσεις.

Οπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών "εφόσον στο εξής διαπιστώνονται παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων οι οποίες αναφέρονται σε χρόνο διάπραξης πριν την 1η Ιούλη 1992, πρέπει να κοινοποιείται στο φορολογούμενο σχετικό σημείωμα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 45 του ΠΔ 99/77".

Στην ίδια εγκύκλιο του υπουργείου, υπάρχει και η εξής αξιοσημείωτη διευκρίνιση, σύμφωνα με την οποία "σε παλιές εκκρεμούσες υποθέσεις, στις οποίες δεν έχουν κοινοποιηθεί σημειώματα της παρ. 8 του άρθρου 45 του Κ. Φ. Σ. και εφόσον αυτές ακυρωθούν για τυπικούς λόγους από τα Διοικητικά Δικαστήρια, οι προϊστάμενοι ΔΟΥ πρέπει - επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία - να κοινοποιήσουν τα εν λόγω σημειώματα και στη συνέχεια εφόσον κρίνεται ότι η παράβαση δεν αναιρείται από την απάντηση του φορολογούμενου, να εκδίδονται νέες αποφάσεις επιβολής προστίμων".Αυτό σημαίνει, πως για να μην ακυρωθούν οι πράξεις επιβολής προστίμων για παραβάσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια, επειδή οι πράξεις αυτές δε συνοδευόταν με το σχετικό σημείωμα - κλήση του φορολογούμενου να δώσει εξηγήσεις στην εφορία, οι ΔΟΥ μπορούν να κοινοποιήσουν τώρα το σημείωμα μαζί με νέα πράξη επιβολής προστίμου. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, "είναι νόμιμη η επανάληψη της διαδικασίας και η έκδοση νέας πράξης επιβολής προστίμου, μετά την ακύρωση της αρχικής για τυπικούς λόγους, ακόμα και αν έχει ασκηθεί έφεση".

Αυξήθηκε το Μάη η προσφορά χρήματος

Αύξηση παρουσίασε η προσφορά χρήματος τον προηγούμενο Μάη, η οποία από την Τράπεζα της Ελλάδος αποδίδεται στην επιτάχυνση των πιστώσεων προς τον ιδιωτικό αλλά και το δημόσιο τομέα. Οι εξελίξεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερο βάρος, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος τον προηγούμενο Απρίλη είχε εξαγγείλει μέτρα περιορισμού της πιστωτικής επέκτασης με στόχο την ενίσχυση της αντιπληθωριστικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο νομισματικός δείκτης Μ4Ν, ο οποίος παρακολουθεί τη ρευστότητα στο σύνολο της οικονομίας, στη διάρκεια ενός χρόνου (Μάης '99/'98) αυξήθηκε με ρυθμό 8,9%, ενώ από τους επιμέρους δείκτες οι καταθέσεις ιδιωτών αυξήθηκαν με ρυθμό 10,9%.

Στο τέλος του προηγούμενου Μάη τα υπόλοιπα των καταθέσεων σε δραχμές ανήλθαν σε 19.354 δισ. δραχμές, οι καταθέσεις σε συνάλλαγμα σε 2.630 δισ. δραχμές, οι πράξεις Ρέπος σε 1.681 δισ. δραχμές, ενώ τα υπόλοιπα των μεριδίων των Αμοιβαίων Κεφαλαίων Διαχείρισης Διαθεσίμων ανήλθαν σε 5.785 δισ. δραχμές. Το σύνολο του δείκτη ρευστότητας Μ4Ν έφτασε τα 34.259 δισ. δραχμές.

ΟΜΟΛΟΓΑ
Αναζητούνται 150 δισ. δραχμές

Δημοπρασία ομολόγων δεκαπενταετούς διάρκειας με σκοπό να αντληθούν 150 δισ. δραχμές για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών και άλλων οικονομικών υποχρεώσουν του δημοσίου, πραγματοποιεί την ερχόμενη Τρίτη 6 Ιούλη το υπουργείο Οικονομικών.

Ο χρόνος διεξαγωγής της δημοπρασίας κάθε άλλο παρά ευνοϊκός είναι, καθώς συνδέεται με τη συνεχιζόμενη αναταραχή στις αγορές ομολόγων της Ευρώπης που έχει οδηγήσει σε πτώση των τιμών τους και σε άνοδο των αποδόσεων (επιτοκίων). Η αρνητική αυτή εξέλιξη έχει επηρεάσει και τα ομόλογα που διαπραγματεύονται στην ελληνική αγορά τίτλων. Φτάνει μόνο ν' αναφερθεί ότι στις τρεις προηγούμενες δημοπρασίες του υπουργείου Οικονομικών, σημειώθηκε αύξηση των επιτοκίων, κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει και με τη δημοπρασία της ερχόμενης Τρίτη,ς όπου το σταθερό επιτόκιο έχει οριστεί στο 6,5%

Στις 1.800 δρχ. ανά αγρότη η αποζημίωση ΦΠΑ

Αυξάνεται η αποζημίωση των συνεταιριστικών οργανώσεων για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος της ισχύουσας νομοθεσίας, προκειμένου για αιτήσεις που υποβάλλονται μετά την 1η Γενάρη 1999.

Οπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η αποζημίωση αυξάνεται στις 1.800 δρχ. ανά αγρότη, από 1.500 δρχ. που ήταν μέχρι σήμερα. Η αποζημίωση αυτή καταβάλλεται μόνο τις αρχικές αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ των αγροτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ