ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Οι φωτιές συνεχίζουν να καίνε...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΛΕΣΚΟΒΑΤΣ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. -

Πυρκαγιές από άνδρες του UCK σε σπίτια Τσιγγάνων και Σέρβων. Ξυλοδαρμοί Σέρβων γιατρών. Κι όμως, οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ ανακοίνωσαν χτες πως η κατάσταση ασφαλείας "προοδευτικά βελτιώνεται"...

Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Λουί Γκαρνό είπε χτες πως οι "άνθρωποι του Κοσσυφοπεδίου πρέπει τώρα να υιοθετήσουν ειρηνικά μέσα", για να λύσουν τις διαφορές τους, διότι "η σύγκρουση τελείωσε".

Ο Γκαρνό μάλλον ευχή διατύπωνε, παρά εκτίμηση για την πραγματικότητα. Στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, χτες, 5.000 Αλβανοί συγκεντρώθηκαν και κραύγαζαν ρυθμικά "UCK", ενώ απέναντί τους περίπου 100 Σέρβοι απαντούσαν φωνάζοντας"Σερβία". Η σύγκρουσή τους απετράπη λίγο πριν συναντηθούν σε μια γέφυρα.

Κρούσματα βίας αναφέρονταν χτες και στο υπόλοιπο Κόσσοβο. Στο Λίπλιαν, νότια της Πρίστινας, 10 Σέρβοι γιατροί υπέστησαν επίθεση από Αλβανούς, μέλη του προσωπικού μιας κλινικής. Ενα ζευγάρι Σέρβων ξυλοκοπήθηκαν στο Ουρόσεβατς. Ενα καναδικό ελικόπτερο δέχτηκε πυρά πάνω από την Πρίστινα.

Πολλά σπίτια πυρπολήθηκαν το προηγούμενο 24ωρο στο Κόσσοβο, στον υπό γερμανική διοίκηση τομέα της KFOR. Εφτά στο Οράχοβατς,με σερβική κοινότητα 2.000 ανθρώπων. Στο Πρίζρεν, ένα σπίτι καταστράφηκε εντελώς από τις φλόγες και καπνός υψωνόταν ακόμη σήμερα το μεσημέρι από τα καμένα.

Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ

29.000 άνδρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται ήδη στο Κόσσοβο, από το σύνολο των 57.000 που υπολογίζεται ότι θα περιλαμβάνει η KFOR συνολικά.

Ωστόσο, χτες η Βρετανία ανακοίνωσε ότι αρχίζει την επιστροφή 700 στρατιωτών της, αφού η κατάσταση έχει "ομαλοποιηθεί".

Ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Τζορτζ Ρόμπερτσον, είπε πως το προσωπικό υποστήριξης και οι υπηρεσίες επιμελητείας θα είναι εκείνα τα τμήματα που θα αποχωρήσουν πρώτα, και κατόπιν θα ακολουθήσουν οι δυνάμεις υποστήριξης της μοίρας των ελικοπτέρων.

Οι 700 στρατιωτικοί που θα αποχωρήσουν ήταν οι πρώτες μονάδες που έφτασαν στο Κόσσοβο και πλέον δεν είναι απαραίτητες στην ειρηνευτική δύναμη KFOR, προσέθεσε ο Ρόμπερτσον.

Οι βρετανικές δυνάμεις στο πλαίσιο της KFOR θα ανέλθουν στους 10.000 και πιθανόν να φθάσουν και τους 13.000 στρατιώτες.

Η αντιπολίτευση

Με τις ενδείξεις της αμερικανικής υποστήριξης να πληθαίνουν, η αντιπολίτευση της Γιουγκοσλαβίας μοιάζει να πιστεύει ότι ήρθε η "ώρα" της: "τώρα ή ποτέ", είναι ένα από τα συνθήματα που φωνάζουν οι υποστηρικτές της.Η ηγεσία της αντιπολίτευσης προτείνει γενική απεργία και μαζική ανυπακοή.

Ο Ζόραν Τζίντζιτς, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, απευθυνόμενος προχτές σε διαδηλωτές που τον επευφημούσαν στην πόλη Ούζιτσε της Δυτικής Σερβίας, δήλωσε πως πιστεύει ότι οι Σέρβοι μπορούν να κάνουν τη χώρα να παραλύσει, για να πιέσουν τον Μιλόσεβιτς να παραιτηθεί.

"Βλέπουμε τους επόμενους δύο ή τρεις μήνες να συμβαίνουν τα εξής με τον ακόλουθο τρόπο: οι άνθρωποι να κατεβαίνουν στους δρόμους... Η Σερβία στο σύνολό της να είναι μία χώρα στην οποία επικρατεί γενική ανυπακοή, γενική απεργία. Κι αυτός να φεύγει", τόνισε ο Τζίντζιτς.

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος δήλωσε χθες ότι οι διαδηλώσεις κατά του Μιλόσεβιτς που άρχισαν την περασμένη εβδομάδα θα επεκταθούν σε ολόκληρη της Σερβία.

Ο Τζίντζιτς επέστρεψε στη Σερβία την Κυριακή από το Μαυροβούνιο, όπου είχε καταφύγει στη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, φοβούμενος, όπως είπε, για τη ζωή του μετά το χαρακτηρισμό του "προδότη" που του απέδωσαν τα κρατικά ΜΜΕ, για τις σχέσεις του με τη Δύση.

Στο Λέσκοβατς, ένας διαδηλωτής συνελήφθη από την αστυνομία. Σήμερα αναμένεται να υπάρξει διαδήλωση της αντιπολίτευσης.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ άφησαν να εννοηθεί πως θα παράσχουν βοήθεια για την ανοικοδόμηση σερβικών περιοχών και πόλεων που ελέγχονται από τη σερβική αντιπολίτευση. "Δε θα βοηθήσουμε τον (πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας) Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να ανοικοδομήσει τη Σερβία, για προφανείς λόγους, αλλά έχουμε στο νου μας την κατάσταση που επικρατεί σε πολλές πόλεις που ελέγχονται από ηγέτες της αντιπολίτευσης στη Σερβία και την επιθυμία του λαού τους για ένα καλύτερο αύριο", είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Τζέιμς Φόλεϊ.

"Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε", συμπλήρωσε.

Κατά τον Φόλεϊ οι ΗΠΑ δεν έχουν προς το παρόν "συγκεκριμένο σχέδιο" για την παροχή βοήθειας για την ανοικοδόμηση περιοχών της Σερβίας που ελέγχονται από την αντιπολίτευση.

Ο Σολάνα

Περιοδεία σε χώρες των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής αρχίζει από την επόμενη εβδομάδα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα, σε μια εκστρατεία "δημοσίων σχέσεων", η οποία θα συμπεριλάβει και συνομιλίες για "διαδικασίες ένταξης" χωρών στη συμμαχία. Ο Σολάνα θα μεταβεί στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στην Ουγγαρία, στη Σλοβενία, και ακόμη στη Λιθουανία, στην Εσθονία και στη Λεττονία. Σύμφωνα με αναλύσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, η ένταξη πολλών από αυτές τις χώρες (αν όχι όλων) στο ΝΑΤΟ θεωρείται "κρίσιμη".

Συνεχίζεται η έλευση των Ρώσων

"Θα έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν διαταγές" αν αυτές αντίκεινται στις οδηγίες της Μόσχας, παραδέχεται το Πεντάγωνο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΜΟΣΧΑ.-

Αεροσκάφη γεμάτα με Ρώσους στρατιώτες, οι οποίοι θα ενταχθούν στη δύναμη της KFOR, "συνέχιζαν να καταφθάνουν" στο Κοσσυφοπέδιο, σηματοδοτώντας, κατά δυτικούς πολιτικούς παρατηρητές, το οριστικό "τέλος" της έντασης μεταξύ ΝΑΤΟ και Μόσχας όσον αφορά το ρόλο τους και τις λεπτομέρειες της αποστολής τους. Ωστόσο, η εκτίμηση αυτή φαίνεται μάλλον πρόωρη.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδιδαν το "Associated Press" και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων χθες, ναι μεν οι ρωσικές δυνάμεις (περίπου 3.600 άνδρες στο σύνολο, κατά πλειοψηφία αλεξιπτωτιστές από τάγματα με εμπειρία από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν) θα τεθούν υπό τον "τακτικό έλεγχο" της KFOR, δηλαδή την ενιαία διοίκηση του ΝΑΤΟ, αλλά θα διατηρούν το δικαίωμα να αρνηθούν τις εντολές εκείνες που θα αντίκεινται στις οδηγίες της Μόσχας, όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου.

Κατά τη διατύπωση του Κένεθ Μπέικον, "οι Ρώσοι θα τεθούν υπό τον τακτικό έλεγχο του διοικητή της ειρηνευτικής δυνάμεως στο Κόσσοβο και θα έχουν υπό τον έλεγχο της χώρας τους ορισμένα ζητήματα, όπως άλλωστε θα έχουν και οι υπόλοιπες δυνάμεις στα πλαίσια της KFOR".

Επομένως, οι ρωσικές δυνάμεις θα διατηρούν το δικαίωμα να αρνηθούν τις διαταγές εάν η Μόσχα δε συμφωνεί για λόγους εσωτερικής πολιτικής. Ομως, επέμεινε ο ίδιος, θα "δέχονται διαταγές από την ιεραρχία της KFOR, τον διοικητή Μάικλ Τζάκσον και τους διοικητές του αμερικανικού, του βρετανικού και του γαλλικού τομέα, για λόγους τακτικού ελέγχου. Δηλαδή του τύπου, πηγαίνετε εκεί, ελάτε εδώ, στείλετε την τάδε περίπολο κλπ.".

Η συμφωνία υπεγράφη τη Δευτέρα μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, στο πνεύμα του Ελσίνκι που συνάφτηκε τον περασμένο μήνα και επιτρέπει να υπάρξει "μεγαλύτερη σαφήνεια και καλύτερη κατανόηση".

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συζήτηση για το "Ευρωπαϊκό Δικαστήριο" κατά του ΝΑΤΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.- Οργανώσεις, γνωστοί νομικοί, μέλη του ΚΟΔΗΣΟ, ερευνητές της ειρήνης, πρώην στρατιωτικοί, η πρωτοβουλία "Μητέρες ενάντια στον πόλεμο" και άλλοι ενδιαφερόμενοι είναι της γνώμης ότι δε γίνεται το Δικαστήριο της Χάγης να επιδιώκει μονομερώς την παραπομπή Γιουγκοσλάβων και Σέρβων πολιτικών και να αφήνει στο απυρόβλητο τους κύριους υπεύθυνους - πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ - του επιθετικού πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Προς το σκοπό αυτό συνήλθαν και συζήτησαν το Σάββατο (3 Ιούλη) στο Βερολίνο γνωστές προσωπικότητες. Πρέπει κατά τη γνώμη τους να σχηματιστεί ένα ευρωπαϊκό δικαστήριο, που έστω κι αν δε θα είναι αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ ή έναν άλλο διεθνή οργανισμό, όμως θα είναι ανεπηρέαστο, θα έχει ηθικό κύρος και δε θα προσπαθήσει να συγκαλύψει καμιά πλευρά, αλλά κυρίως αυτούς που είναι υπεύθυνοι για το βάρβαρο πόλεμο κατά του γιουγκοσλαβικού λαού.

Ενας από τους ομιλητές, ο καθηγητής Βόλβγκανγκ Ρίχτερ, υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθεί ενός είδους "δίκτυο επαφών" με ενδιαφερόμενους άλλων χωρών. Ανέφερε στο σημείο αυτό ότι η οργάνωση που εκπροσωπεί, η "Εταιρεία Προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτου και της αξιοπρέπειας του Ανθρώπου", έχει αποκαταστήσει επαφές με Ελληνες νομικούς, με ενδιαφερόμενους στη Βουλγαρία, με την Ιατρική Ενωση της Τσεχίας, με την Ιταλία και με βουλευτές της Ρωσικής Δούμας, η οποία - όπως δήλωσε - "χαιρετίζει κατά πλειοψηφία την πρωτοβουλία συγκρότησης ενός ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τον πόλεμο του ΝΑΤΟ".

Οι συγκεντρωμένοι υπογράμμισαν την ανάγκη συνεργασίας και με την ομάδα του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ράμσεϊ Κλαρκ, ενός από τους Αμερικανούς επικριτές της ΝΑΤΟικής επίθεσης κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Συμφωνία υπήρξε επίσης στην ανάγκη δημιουργίας διάφορων "ομάδων εργασίας", όπως για την έρευνα του ρόλου των μυστικών υπηρεσιών και των ΜΜΕ, για την "Παγκόσμια Νέα Τάξη Πραγμάτων", μια ομάδα με ειδικούς στους τομείς οικονομίας, της οικολογίας, της ιατρικής και των μακροχρόνιων συνεπειών του ΝΑΤΟικού πολέμου. Τα αποτελέσματα των ερευνητικών ομάδων θα τεθούν στη διάθεση και του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, για το οποίο ο νομικός, καθηγητής Εριχ Μπούχολτς είπε ότι είναι "μονόφθαλμο" και όχι αδιάβλητο δικαστήριο.

Για διαπραχθέντα εγκλήματα πρέπει να παραπεμφθούν στο υπό συγκρότηση "Ευρωπαϊκό Δικαστήριο", οι αρχηγοί και κυβερνήτες και οι υπουργοί Εξωτερικών και Στρατιωτικών των εξής κρατών: ΗΠΑ (Κλίντον, Ολμπράιτ, Κοέν), Γερμανίας (Σρέντερ, Φίσερ, Σάρπινγκ), Γαλλίας (Σιράκ, Ζοσπέν, Βεντρίν), Αγγλίας (Μπλερ, Κουκ, Ρόμπινσον), Ιταλίας (Ντ' Αλέμα, Ντίνι, Σκονιαμίλιο) και από Βέλγιο, Ολλανδία, Καναδά, Νορβηγία και Ισπανία οι αντίστοιχοι πρωθυπουργοί και υπουργοί (η Ελλάδα δεν αναφέρθηκε).

(Η διεύθυνση επαφής και συνεργασίας στο Βερολίνο είναι: AG Tribunal c/o GBM, Weitlingstr. 89, 10317 Berlin).

Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ

Γερμανοί ΝΑΤΟικοί στρατιώτες σε μια συνοικία του Πρίζρεν, ενώ πίσω τους φαίνονται σερβικά σπίτια παραδομένα στις φλόγες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ