ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διπλή υποτροπή

Φυλακίστηκαν δυο ακόμα μέλη θεραπευτικών κοινοτήτων

Δυο ακόμα μέλη των θεραπευτικών κοινοτήτων του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) προφυλακίστηκαν τις τελευταίες μέρες για αδικήματα που είχαν διαπράξει όταν ήταν χρήστες.

Η μια προφυλάκιση έγινε πριν μια βδομάδα στην Αθήνα και η άλλη μόλις χτες σε επαρχιακή πόλη. Πρόκειται για επικίνδυνη υποτροπή στην προσπάθεια των νέων που έδωσαν τη μάχη για να ξεφύγουν απ' τα ναρκωτικά και όταν βρέθηκαν στην τελική προσπάθεια οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Στο μεταξύ σήμερα αναμένεται να κατατεθεί νέα αίτηση αποφυλάκισης απ' τον 20χρονο Χρήστο Λεμπέση,της θεραπευτικής κοινότητας "18 Ανω", που βρίσκεται προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό για αδίκημα που διέπραξε πριν από τρία χρόνια.

Χτες επισκέφτηκε τον Χρ. Λεμπέση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας,ο οποίος δήλωσε: "Ο νέος αυτός πάλεψε σκληρά και απεξαρτήθηκε. Αντί όμως για επιβράβευση της προσπάθειάς του, την τελευταία μέρα του προγράμματος απεξάρτησης συνελήφθη και ρίχτηκε στη φυλακή. Το Συμβούλιο Εφετών εξέδωσε απόφαση κατά της αποφυλάκισής του. Δυστυχώς αυτή η απόφαση δεν καταδικάζει μόνο το Χρήστο Λεμπέση, αλλά στρέφεται και εναντίον όλων όσοι προσπαθούν να απεξαρτηθούν. Τελικά στρέφεται κατά της ελπίδας για τη ζωή. Ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει υποχρέωση να βοηθήσει, ώστε ν' αποφυλακιστεί άμεσα ο Χρήστος Λεμπέσης. Ο νέος αυτός είναι δυνατός. Ομως στις φυλακές ελλοχεύει ο κίνδυνος της απογοήτευσης, της απόρριψης και της υποτροπής".

Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας για την παραμονή του Χρήστου Λεμπέση στις φυλακές θα μετατραπεί η σημερινή εκδήλωση του "18 Ανω" για το γιορτασμό της συμπλήρωσης ενός χρόνου της Ραδιοφωνικής Ομάδας του και της εκπομπής "Χαμογελώντας στο φόβο", που μεταδίδεται κάθε Κυριακή από τον "902 Αριστερά στα FM".

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 8.30 μ.μ. στην οδό Ιπποκράτους 175Α με τη συμμετοχή της Δήμητρας Γαλάνη,του Αλκίνοου Ιωαννίδη,της Μουσικής Ομάδας και της Ομάδας Τέχνης του "18 Ανω".

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ο εξωραϊσμός δεν έκρυψε την αθλιότητα

Εφτασαν μόνο τρία περιστατικά για να θρυμματίσουν την εικόνα της επίδειξης των παρεμβάσεων της κυβέρνησης στα νοσοκομεία, που επιχείρησε χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με περιοδεία σε νοσοκομεία για τα οποία είχε εξαγγείλει παρεμβάσεις στις 27.5.1999. Οι εικόνες -παρά τις φιλότιμες προσπάθειες να είναι "όλα εντάξει"- ήταν προσβλητικές για τον άνθρωπο και έξω από κάθε λογική για ασθενείς.

  • Στο νοσοκομείο Σωτηρία ένας ασθενής προσκάλεσε τον υπουργό Υγείας Λ. Παπαδήμα να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι - καθώς και άλλων αισθήσεων - την απαράδεκτη κατάσταση στις τουαλέτες.
  • Τα άλλα δύο περιστατικά ήταν στο Κρατικό της Αθήνας: Δυο ασθενείς σε ράντζα μέσα σε κλινικές, ήταν σαν πεταμένοι ανάμεσα στα κρεβάτια. Ετσι έμοιαζε καλύτερα ο ασθενής που ήταν σε ράντζο έξω απ' την κλινική!

Η χτεσινή περιοδεία του Λ. Παπαδήμα - που συνοδευόταν απ' τη γενική γραμματέα του υπουργείου Ιω. Πανοπούλου - έφερε ξανά στην επιφάνεια τις άθλιες συνθήκες νοσηλείας και απέδειξε ότι οι επιλεγμένοι στόχοι ανακαινίσεων των νοσοκομείων δεν είναι ούτε "σταγόνα στον ωκεανό", όταν δεν αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου ανασυγκρότησης του δημόσιου συστήματος υγείας.

Οι παρεμβάσεις σχεδιάστηκαν και έγιναν εκ των ενόντων στα νοσοκομεία: Ερυθρός Σταυρός,Κρατικό της Αθήνας,Σωτηρία και ΚΑΤ,ενώ αναμένεται να αρχίσουν και στον Ευαγγελισμό.

Το ύψος των παρεμβάσεων είναι 2,5 δισ. δραχμές, ενώ ο Ευαγγελισμός θα προσθέσει και 800 εκατ. δραχμές από την εκποίηση δικών του περιουσιακών στοιχείων. Το κόστος ανά δωμάτιο - χωρίς τον ιατρικό εξοπλισμό - ποικίλει ανά νοσοκομείο: Κρατικό 4,2 δισ. δρχ., Σωτηρία 8,4 δισ., Ερυθρός 6,45 δισ. και ΚΑΤ 6 δισ.Το κόστος αυτό θεωρείται υψηλό. Μάλιστα στο Κρατικό της Αθήνας υπήρξαν και αντιδράσεις για το θέμα.

Επιπλέον και οι ίδιες οι ανακαινίσεις δημιουργούν πρόβλημα στη λειτουργία των νοσοκομείου, καθώς θέτουν εκτός λειτουργίας ισάριθμες με τις ανακαινιζόμενες κλίνες.

Τα ίδια τα στοιχεία των παρεμβάσεων αυτών αφήνουν έκθετη την κυβέρνηση μπροστά στις τρομακτικές ανάγκες του Λεκανοπεδίου: Οπως φαίνεται και στον Πίνακα - όταν αρχίσουν και ολοκληρωθούν οι εργασίες στον Ευαγγελισμό - θα ανακαινιστούν συνολικά 642 κλίνες, όταν τα πέντε νοσοκομεία διαθέτουν 3.500 και στο Λεκανοπέδιο υπάρχουν 14.000 κλίνες.

Από εκεί και πέρα φάνηκαν και τα μεγάλα προβλήματα των νοσοκομείων που με κυρίαρχο αυτό της έλλειψης του νοσηλευτικού προσωπικού: Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ στον Ερυθρό οι οργανικές θέσεις είναι 782 και οι κενές είναι 253 (ή 33%). Στη Σωτηρία οι οργανικές είναι 1.582 με κενές 671 (43%). Στο Κρατικό οι οργανικές είναι 934 με κενές τις 206 και στο ΚΑΤ 1.140 με κενές τις 443. Στον Ευαγγελισμό υπάρχουν κενές 485 θέσεις σε σύνολο 1500 οργανικών.

Ο υπουργός ανακοίνωσε την εγκατάσταση αξονικού τομογράφου στον Ερυθρό και την έγκριση μελέτης σκοπιμότητας αξονικού στη Σωτηρία. Ωστόσο, όσον αφορά τον Ερυθρό εκκρεμεί έρευνα για την καταλληλότητα του κτιρίου όπου θα εγκατασταθεί ο αξονικός τομογράφος.

Στο ΚΑΤ ο πρόεδρος του ΔΣ Τ. Βίγλας ανακοίνωσε ότι το ΙΚΑ εγκαταστήσει στο νοσοκομείο έναν, ακόμα, αξονικό, καθώς κι ένα μαγνητικό τομογράφο. Ωστόσο, δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει επακριβώς την εγκατάστασή τους αλλά και τη λειτουργία τους, πέραν της μιας βάρδιας, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Κατά τα άλλα ο Λ. Παπαδήμας υποστήριξε ότι οι ανακαινίσεις αυτές έδειξαν το δρόμο των παρεμβάσεων, που θα συνεχιστούν με την ένταξή τους στο Τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης...

Ανακαίνιση για τις ασφαλιστικές εταιρίες

Ασφαλώς και ενδιαφέρεται η κυβέρνηση να υπογραφούν συμβάσεις μεταξύ νοσοκομείων και εταιριών που προβλέπει ο νόμος 2519 δήλωσε ο Λ. Παπαδήμας

Οι δηλώσεις του Λ. Παπαδήμα στη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας του έφεραν πιο κοντά - παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις - την εκχώρηση των ανακαινισμένων κλινικών στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Ο υπουργός ερωτήθηκε αν στα ανακαινισμένα δωμάτια θα νοσηλεύονται μόνο ασφαλισμένοι στα ασφαλιστικά ταμεία ή αν θα υπάρξουν συμβάσεις με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες που δείχνουν ενδιαφέρον να πληρώσουν πέραν του κλειστού νοσηλίου. Ο Λ. Παπαδήμας απάντησε ότι ασφαλώς και υπάρχει ενδιαφέρον για την υλοποίηση του άρθρου 28 του νόμου 2519/97 που προβλέπει ότι τα νοσοκομεία μπορούν να έχουν έσοδα από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες εφόσον τα νοσοκομεία υπογράψουν συμβάσεις με τις εταιρίες.

Στην παρατήρηση ότι αυτή η υλοποίηση αποτελεί εκχώρηση στην ουσία των κλινών για τις οποίες θα γίνουν οι συμβάσεις, ο Λ. Παπαδήμας απάντησε: "Οχι. Είναι λάθος. Σήμερα αν έρχεται ένας ασφαλισμένος του ΤΕΒΕ να νοσηλευτεί σε ένα δημόσιο νοσοκομείο και έχει και ιδιωτική ασφάλιση, χρυσοπληρώνει τη δική του ασφάλιση αλλά χρησιμοποιεί την ασφάλεια του ΤΕΒΕ, με αποτέλεσμα και η ασφαλιστική εταιρία να γλιτώνει χρήματα και το νοσοκομείο να χάνει χρήματα. Αύριο λοιπόν, θα μπορούσε να συμβληθεί το κάθε νοσοκομείο με ασφαλιστικές εταιρίες και να πει: Ολοι αυτοί που έχουν διπλή ασφάλιση και μπορώ να σου τους νοσηλεύσω στις συνθήκες που θέλεις. Δηλαδή σε δίκλινο, σε τρίκλινο...".Ηδη εφαρμόζεται το διαφοροποιημένο νοσήλιο. Η παραπέρα διατίμησή του για τις ιδιωτικές εταιρίες θα μεγαλώσει τις αξιώσεις τους. Και τότε θα την πληρώσουν οι αδύναμοι και οι ανασφάλιστοι. Αυτοί δηλαδή που άρχισαν ήδη να την πληρώνουν χωρίς να θεσμοποιηθεί η εισβολή της ιδιωτικής ασφάλισης στα νοσοκομεία...

ΛΗΜΝΟΣ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο

Προειδοποιητική τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο χώρο του νοσοκομείου πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Λήμνου, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τη συνεχιζόμενη, εδώ και έξι μήνες, καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων υπερωριών, αργιών και νυχτερινών ωραρίων και τις σοβαρές ελλείψεις του Νοσοκομείου σε μόνιμο νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό, που έχουν αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της δουλιάς και την επιδείνωση των εργασιακών τους σχέσεων.

Σε ψήφισμά τους οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου απαιτούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους, την αναμόρφωση του Οργανισμού του Νοσοκομείου, την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, την έγκριση αντίστοιχου ποσού για την κάλυψη της συμπληρωματικής πρότασης νυχτερινών και εξαιρέσιμων για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου και την άμεση αποπεράτωση και παράδοση της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συγκέντρωσης ο Θ. Σούρης, πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων, τόνισε ότι η καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων και η μη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού οφείλεται στο ότι το υπουργείο Υγείας διαθέτει λιγοστά κονδύλια για τη δημόσια υγεία και υπογράμμισε την ανάγκη δυναμικών κινητοποιήσεων, καθώς το πρόβλημα θα επιδεινωθεί από το Σεπτέμβρη.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Γ. Κατρίτσης, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στα αιτήματα των εργαζομένων και τόνισε πως τα προβλήματα της υγείας είναι πανελλαδικά και έχουν τις ρίζες τους "στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που θέλουν τη δημόσια υγεία διαλυμένη και παραδομένη στον ιδιωτικό τομέα και την άρση της μονιμότητας των εργαζομένων στην υγεία".

Ράντζα μέσα κι έξω από τις κλινικές. Εικόνες προσβλητικές για τον άνθρωπο

Ο ασθενής που προσκάλεσε τον υπουργό Υγείας να επισκεφθεί τις τουαλέτες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ