ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από ρεκόρ σε ρεκόρ τα κέρδη των βιομηχάνων

Σύμφωνα με στοιχεία της ICAP, 3.470 βιομηχανικές επιχειρήσεις (ΑΕ και ΕΠΕ), εμφανίζουν για το 1998 (που ο πληθωρισμός έτρεχε με ρυθμό 4,8%) ποσοστό αύξησης κερδών 20,5%, ενώ την ίδια χρονιά η ονομαστική αύξηση μισθών - συντάξεων κινήθηκε μεταξύ 1,5% και 5,3%!

Ρυθμό αύξησης τουλάχιστον υπερτετραπλάσιο του πληθωρισμού σημείωσαν το 1998 τα επίσημα καθαρά κέρδη των μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων (μορφής ΑΕ και ΕΠΕ), δικαιώνοντας έτσι όλους εκείνους που υπογραμμίζουν πως η ακολουθούμενη αντιλαϊκή πολιτική αποτελεί το καλύτερο "λίπασμα" για την αύξηση της κερδοφορίας και της κερδοσκοπίας των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με ένα δείγμα ισολογισμών 3.470 βιομηχανικών επιχειρήσεων, που επεξεργάστηκε η εταιρία ICAP και δημοσιοποιήθηκε χτες, προκύπτει ότι τα καθαρά προ φόρων κέρδη τους, εμφανίζουν το 1998 - συγκριτικά με το 1997 - αύξηση 20,5%.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα που προκύπτουν από την επεξεργασία των στοιχείων των ισολογισμών του συγκεκριμένου δείγματος, των βιομηχανικών επιχειρήσεων, για τη χρήση του 1998, η ICAP σημειώνει μεταξύ άλλων σε σχετικό Δελτίο Τύπου ότι "κύρια χαρακτηριστικά ήταν η σημαντική αύξηση της κερδοφορίας και η βελτίωση της αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων...".

Η προκλητική αύξηση των κερδών των μεγάλων βιομηχανικών - και όχι μόνο - επιχειρήσεων που είναι αποτέλεσμα της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας, που αποτυπώνεται από τη μια με την ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων και από την άλλη με τη συνέχιση της πορείας συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου σε λιγότερα χέρια. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι δείκτες που μας πληροφορούν για τη βελτίωση της κερδοφορίας των βιομηχανικών επιχειρήσεων (αύξηση του περιθωρίου μεικτού κέρδους, αύξηση καθαρών κερδών πάνω από 20%, αύξηση της αποδοτικότητας κλπ) εμφανίζονται παράλληλα με δείκτες που μας πληροφορούν για την επιδείνωση δεικτών σχετικών με το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων (ανεργία, μισθοί - συντάξεις κλπ).

Αναλυτικότερα, από το δείγμα των ισολογισμών των 3.470 βιομηχανικών επιχειρήσεων, που επεξεργάστηκε και δημοσιοποίησε η ICAP προκύπτει ότι το έτος 1998:

  • Τα καθαρά προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν κατά 20,5%, ήτοι 83,5 δισ. δραχμές και ανήλθαν στο ποσό των 490,2 δισ. δραχμών, από 406,7 δισ. δραχμές που ήταν το 1997. Ενα μεγάλο μέρος των κερδών του 1998 -το 38,4%- θα το καρπωθούν οι βιομήχανοι και οι μέτοχοι των βιομηχανικών επιχειρήσεων, που θα μοιραστούν μεταξύ τους μερίσματα συνολικού ύψους 188,6 δισ. δραχμών.
  • Η κερδοφορία των βιομηχανικών επιχειρήσεων βελτιώθηκε συγκριτικά με το 1997. Αυτό τεκμηριώνεται από το γεγονός ότι το περιθώριο μεικτού κέρδους (ο λόγος του μεικτού κέρδους σαν ποσοστό επί των συνολικών πωλήσεων) ανέβηκε στο 23,5%, από 21,7% που ήταν το 1997.
  • Η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων, έφτασε το 11,6%, από 10,4% το 1997. Αυτό σημαίνει πως σε κάθε 100 δραχμές που έβαζε (ή εμφάνιζε ότι βάζει) από την τσέπη του κάθε βιομήχανος, έπαιρνε πίσω, μέσα σε ένα χρόνο, 10,40 δραχμές το 1997 και 11,40 δραχμές το 1998.

Αν συγκριθούν, το ποσοστό αύξησης των καθαρών κερδών που εμφανίζουν επίσημα με τους ισολογισμούς των επιχειρήσεών τους οι βιομήχανοι, με ορισμένους άλλους βασικούς δείκτες της οικονομίας, που αποτυπώνουν την πορεία του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, τότε προκύπτει ότι η αύξηση των καθαρών κερδών (20,5%) είναι:

* υπερτετραπλάσια του πληθωρισμού, που πέρσι έτρεχε σε μέσα επίπεδα με ρυθμό 4,8%,

* σχεδόν τετραπλάσια της ονομαστικής αύξησης των κατώτατων μισθών που πήραν οι υπάλληλοι στον ιδιωτικό τομέα, με βάση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (5,3%) και σχεδόν πενταπλάσια των ονομαστικών αυξήσεων που δόθηκαν στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις του Δημοσίου, με την επίσημη εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης (γύρω στο 2%).

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι επισημάνσεις που κάνει η ICAP στο σχετικό Δελτίο Τύπου, που σημειώνει ότι στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων του βιομηχανικού τομέα, "ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η συμβολή του κερδοφόρου τμήματος". Οπως αναφέρεται, από το σύνολο των 3.470 βιομηχανικών επιχειρήσεων οι 2.729 (ποσοστό 78,7%) ήταν κερδοφόρες κατά το 1998. Οι κερδοφόρες λοιπόν επιχειρήσεις, σημειώνει η ICAP, πραγματοποίησαν πωλήσεις ύψους 7.255,7 δισ. δραχμών (ήταν το 89,2% του συνόλου των πωλήσεων) και μοιράστηκαν μεταξύ τους κέρδη συνολικού ύψους 633,1 (που είναι κατά 29,2% ή περίπου κατά 143 δισ. δραχμές περισσότερο από τη μάζα των κερδών που μοιράστηκαν μεταξύ τους όλες, οι 3.470) βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Οσον αφορά την εκτίμηση ότι με την ακολουθούμενη πολιτική συνεχίζεται ακάθεκτα η πορεία συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου σε όλο και λιγότερα χέρια βιομηχάνων, η εκτίμηση αυτή τεκμηριώνεται από την καταλυτική συμμετοχή που έχουν οι 100 μεγαλύτερες βιομηχανίες στη διαμόρφωση των συνολικών αποτελεσμάτων της βιομηχανίας. Οπως επισημαίνει και η ICAP, "οι 100 μεγαλύτερες, βάσει πωλήσεων, βιομηχανίες κατά το 1998 πραγματοποίησαν πωλήσεις ύψους 4.246,1 δισ. δραχμών και κέρδη 329,8 δισ. δραχμών, καλύπτοντας το 52,2% των συνολικών πωλήσεων και το 67,3% του καθαρού αποτελέσματος του συνόλου του δείγματος (περίπου 3.470 βιομηχανικές επιχειρήσεις).


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΔΕΗ
Συγκέντρωση αντίστασης στην εκποίηση της ΔΕΗ

Η χτεσινή κινητοποίηση χαρακτηρίστηκε σαν αφετηρία των αγώνων για την απόκρουση των επιλογών της κυβέρνησης να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση της μεγαλύτερης ελληνικής επιχείρησης κοινής ωφέλειας

Την απόφασή τους να μην επιτρέψουν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τη διάλυση του ασφαλιστικού τους συστήματος διατράνωσαν χτες το απόγευμα εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της επιχείρησης, οι οποίοι - ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της "Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας", που συγκροτείται από συνδικαλιστές όλων των παρατάξεων - έδωσαν το αγωνιστικό "παρών" έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη. Η κινητοποίηση αυτή, σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν από όλους όσοι μίλησαν, είναι η αφετηρία των κινητοποιήσεων για την απόκρουση των επιλογών της κυβέρνησης.

Χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση ο Π. Τσίρκας,μέλος του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, σημείωσε: "Συγκεντρωθήκαμε όλοι μαζί για την απόκρουση των κυβερνητικών επιλογών, που στόχο έχουν την αφαίρεση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων μέσω της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ". Αναφερόμενος στη μελέτη της "Coopers" τόνισε ότι η συγκεκριμένη μελέτη ταυτίζεται με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης για τη διάλυση του ασφαλιστικού μέσω της κλοπής των εισφορών των εργαζομένων και των συνταξιούχων της ΔΕΗ. Μάλιστα, κατήγγειλε τη στάση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ λέγοντας πως αποτελεί το στήριγμα της κυβέρνησης στη λήψη των αντεργατικών αποφάσεων και κατέληξε επισημαίνοντας την ανάγκη για τη διατήρηση της ΔΕΗ ως ενός ενιαίου κοινωφελούς φορέα ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Π. Πάλμο,αντιπρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και στέλεχος της ΕΣΚ, ο οποίος σημείωσε: "Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ. Είμαστε εδώ για να στείλουμε το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δε θα χαρίσουμε στους βιομηχάνους το αίμα και τον ιδρώτα τριάντα χρόνων". Συνεχίζοντας ο ίδιος τόνισε ότι "η σημερινή συγκέντρωση θα αποτελέσει την αρχή των αγωνιστικών μας κινητοποιήσεων για την απόκρουση των επιλογών της κυβέρνησης που εκπορεύονται από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών".

Αναφορά έκανε, επίσης, στη σκοπιμότητα των διαφόρων μελετών, καθώς και στις συνέπειες που θα έχει για τον ελληνικό λαό η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Και αναφερόμενος στη στάση που θα πρέπει να κρατήσουν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, αλλά και οι καταναλωτές ρεύματος, υπογράμμισε: "Η αντίσταση στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε, πρέπει να είναι ολομέτωπη. Πρέπει όλοι μαζί να αντισταθούμε".

Η συγκέντρωση έκλεισε με το χαιρετισμό του εκπροσώπου των συνταξιούχων Ελ. Τουρναβίτου,η οποία κάλεσε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της ΔΕΗ να βγουν στο δρόμο του αγώνα για τη σωτηρία της. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πλήθος συνδικαλιστικών αντιπροσωπειών προεξαρχούσης της αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Γ. Μαυρίκο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ