ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τρυφερά ... χτυπήματα

Την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Φρανσουά Τριφό "Τα 400 χτυπήματα", θα μεταδώσει απόψε στη 01.00 η ΕΤ - 3.Με την ταινία αυτή, που είναι και από τις πρώτες ταινίες της νουβέλ βαγκ, ο Γάλλος σκηνοθέτης κερδίζει, το 1959, το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών. Η ταινία αναφέρεται στην ιστορία ενός παιδιού, που ζει σε μια γειτονιά του Παρισιού. Ο Αντουάν Ντουανέλ είναι ένα 15χρονο αγόρι, ευαίσθητο και ευάλωτο. Η αυταρχική συμπεριφορά των καθηγητών του στο σχολείο και η αδιαφορία των γονιών του, τον κάνουν να έχει τάσεις φυγής, να ζει τη χαρά και τον πόνο της παιδικής ηλικίας. Αντιδρά με το δικό του τρόπο στις καταστάσεις που αντιμετωπίζει. Θα κλέψει μια γραφομηχανή και θα τον κλείσουν σε αναμορφωτήριο. Ομως, ο Αντουάν είναι ένα παιδί που θα βρει το δρόμο του, ακόμα κι ανάμεσα στους τοίχους του αναμορφωτηρίου. Μια ταινία ευαίσθητη, με ήρωα ένα μοναχικό παιδί, που αγωνίζεται ενάντια στο άδικο, καταγγέλλοντας συγχρόνως τον μικρόψυχο και στενόμυαλο κόσμο που το περιβάλλει. Πρωταγωνιστεί ο Ζαν Πιερ Λεό. Παίζουν, επίσης, οι Κλερ Μοριέ, Αλμπέρ Ρεμί και Γκι Ντεκόμπλ.

"Ελα να δεις τον παράδεισο".Αμερικανική ταινία, σκηνοθετημένη από τον Αλαν Πάρκερ. Ενας συνδικαλιστής, ο Τζακ, το 1936 πηγαίνει στη Νέα Υόρκη. Εκεί θα γνωρίσει μια γοητευτική Γιαπωνέζα και θα την ερωτευτεί. Ο έρωτάς τους, όμως, θα αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια και η ζωή τους θα είναι μια περιπέτεια, αφού, μετά το βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ, η Γιαπωνέζα θα κλειστεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Μια αγάπη, που έχει φόντο τις σκοτεινές σελίδες της αμερικανικής ιστορίας. Παίζουν οι Ντένις Κουέιντ και Τάμλιν Τομίτα (MEGA 03.30).

Κώδικες "προστασίας"

Ολοκληρώθηκε χτες η συζήτηση στην ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για τον Κώδικα Δεοντολογίας ειδησεογραφικών και άλλων πολιτικών εκπομπών. Το τελικό σχέδιο, έτσι όπως διαμορφώθηκε και μετά τις χτεσινές προτάσεις των μελών του ΕΣΡ, αφού καθαρογραφεί, θα δοθεί στη δημοσιότητα. Οι κώδικες πριν γίνουν ΠΔ θα δοθούν, επίσης, όπως ορίζει ο νόμος σε αρμόδιους φορείς, όπως ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΡΤ, ΔΣΑ και στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, προκειμένου να εκφραστεί η γνώμη των φορέων και να γίνουν παρατηρήσεις σε έναν ανοιχτό διάλογο, όπως επιθυμεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Οι κώδικες στηρίζονται στο Σύνταγμα, στη νομοθεσία, στη διεθνή εμπειρία και, κυρίως, στους Κώδικες Δεοντολογίας Δαγτόγλου, στο πνεύμα των οποίων, όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ Παύλος Σούρλας, κινούνται. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ διευκρίνισε ότι οι νέοι κώδικες δεν είναι πιο αυστηροί από τους προηγούμενους, αλλά είναι πιο λεπτομερειακοί και πιο σαφείς. Πιο λεπτομερείς είναι οι κώδικες για ρεπορτάζ που αφορούν στην τέλεση εγκληματικών ενεργειών, καθώς και στις σχέσεις με κρατικές αρχές. Σε σχέση με το τελευταίο, οι κώδικες αναφέρουν ότι οι ενημερωτικές εκπομπές οφείλουν να μη αντικαθιστούν, παρεμποδίζουν ή υπονομεύουν το έργο αστυνομικών, δικαστικών και άλλων κρατικών αρχών. Οι κώδικες αναφέρονται, επίσης, και σε θέματα ξενοφοβίας, ενώ ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην παράβαση που αφορά ψευδείς ειδήσεις για την τέλεση εγκληματικής πράξης, προκειμένου οι τηλεοπτικοί σταθμοί να ανεβάσουν τη θεαματικότητά τους. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ διευκρίνισε, επίσης, ότι οι κυρώσεις και οι συνέπειες των παραβάσεων δεν περιλαμβάνονται στους κώδικες, αλλά καθορίζονται από το νόμο. Η σύνταξη των κωδίκων έγινε από τρεις ειδικούς επιστήμονες και από την επιτροπή που είχε συσταθεί στο ΕΣΡ, επικεφαλής της οποίας ήταν ο πρόεδρός του, Παύλος Σούρλας.

Στο μεταξύ, το ΕΣΡ προχτές το απόγευμα, με αφορμή την ομηρία αθώων πολιτών στο λεωφορείο του ΚΤΕΛ, με επιστολή του προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, εφιστούσε την προσοχή για την τήρηση των Κωδίκων Δεοντολογίας και την τήρηση της νομοθεσίας. Στην επιστολή επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες, που θα παρακωλύουν το έργο των κρατικών υπηρεσιών και πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί οφείλουν να μη "χορηγούν βήμα στον εγκληματία, ώστε να του δοθεί η δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τους σταθμούς ως μέσο για την πραγμάτωση των εγκληματικών ενεργειών". Τα κανάλια, όμως, όπως όλοι οι τηλεθεατές διαπίστωσαν, κώφευσαν στην επισήμανση του ΕΣΡ, αφού το "βήμα" δόθηκε στον Αλβανό που κρατούσε ομήρους τους επιβάτες του λεωφορείου. Το ΕΣΡ, πάντως, όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του, παρακολουθεί την εξέλιξη του νέου δραματικού γεγονότος και θ' αποδώσει ευθύνες με αυστηρή τήρηση του νόμου, σε περίπτωση που επαναληφθούν φαινόμενα και καταστάσεις, σαν και αυτές της οδού Νιόβης και της Θεσσαλονίκης. Το ΕΣΡ, μάλιστα, σκοπεύει να ζητήσει κασέτες με τα δελτία ειδήσεων αυτών των ημερών.

Κ. Α.

Σκηνή από την ταινία του Τριφό "Τα τετρακόσια χτυπήματα"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ