ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
(Απέλπιδες) ειρηνευτικές συνομιλίες

ΤΑΣΚΕΝΔΗ.-.Οι αντιμαχόμενες οργανώσεις του 20χρονου εμφυλίου στο Αφγανιστάν, άρχισαν χθες νέο γύρο συνομιλιών υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν - σε μια απέλπιδα προσπάθεια να επέλθει ειρήνευση.

Ο Ουζμπέκος Πρόεδρος, Ισλάμ Καρίμοφ, δήλωσε καλωσορίζοντας τους συνομιλητές ότι "ο σπουδαιότερος πόθος μας είναι να δούμε ένα ειρηνικό, σταθερό και ασφαλές Αφγανιστάν".

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ ο οποίος μετέχει στις συνομιλίες ως παρατηρητής, μετέφερε την "ανησυχία" του Κόφι Ανάν, του γενικού γραμματέα του Οργανισμού, για τις συνεχιζόμενες (αν και πιο περιορισμένες από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν) εχθροπραξίες, τα δικαιώματα των γυναικών, γενικότερα τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και το ζήτημα των ναρκωτικών.

Ο Λακντάρ Μπραχίμι, ειδικός απεσταλμένος του Ανάν για το Αφγανιστάν, δήλωσε πως "ο αφγανικός λαός εξακολουθεί να υποφέρει, πυροβολισμοί εξακολουθούν να ακούγονται, άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν. Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να δώσουμε ένα τέλος σ' αυτά".

Ο Αμπντάλα, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Συμμαχίας του Βορρά, είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία του με το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες" πως ο σκοπός των συνομιλιών είναι ένας και μόνος. "Να σταματήσουν οι μάχες".

Οι Ταλιμπάν (φανατικοί σουνίτες, ζηλωτές του Ισλάμ που ελέγχουν πάνω από το 90% του Αφγανιστάν) συνεχίζουν να καταδιώκουν τους πολεμιστές της Συμμαχίας του Βορρά - της οποίας ηγείται ο πρώην Πρόεδρος Μπουρχανουντίν Ραμπανί - προκειμένου να ελέγξουν πλήρως τη χώρα.

Οι συνομιλίες θα έχουν ως θέματα την ανταλλαγή αιχμαλώτων, την αποκατάσταση μιας εκεχειρίας, την άρση των μπλόκων που δεν επιτρέπουν διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και τη σύσταση μιας "πολυεθνικής" και"πολυμερούς" κυβέρνησης στο Αφγανιστάν.

Ωστόσο ήδη πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες, το χάσμα απόψεων ήταν χθες οφθαλμοφανές. Ο Αμπντάλα της Συμμαχίας του Βορρά μιλούσε για "συνομοσπονδιακό μοντέλο" διακυβέρνησης. Ο Μουτακί των Ταλιμπάν απέκλειε κάθε μοντέλο δίχως "κεντρική, σταθερή κυβέρνηση".

Οι "διαπραγματευτές" της ομάδας 6+2 (οι έξι χώρες που συνορεύουν με το Αφγανιστάν - δηλαδή το Πακιστάν, το Ιράν, η Κίνα, το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν - μαζί με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία) εξέδωσαν χθες κοινή ανακοίνωση με την οποία εξέφρασαν την "ανησυχία" τους για τα ναρκωτικά, ενώ "προειδοποίησαν" τους Ταλιμπάν να μην προσφέρουν άσυλο σε τρομοκράτες: μια αναφορά στον Οσάμα μπιν Λάντεν, που οι ΗΠΑ καταζητούν. Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τη Νοτιοανατολική Ασία, Καρλ Ιντερφερθ, ο οποίος εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στις συνομιλίες, αναμενόταν να καλέσει και πάλι τους Ταλιμπάν να παραδώσουν τον Σαουδάραβα δισεκατομμυριούχο που κατηγορείται πως ενορχήστρωσε τις βομβιστικές επιθέσεις στην Αφρική πέρυσι.

Ανομολόγητη επιδίωξη των συνομιλιών - κυρίως από πλευράς ΗΠΑ και γειτνιαζουσών χωρών - είναι να δημιουργηθεί εκείνο το "σταθερό" γεωπολιτικό/γεωοικονομικό περιβάλλον, που θα ευνοήσει τη δημιουργία πετρελαιαγωγών από τα κεντρασιατικά κράτη (που κατέχουν ποσότητες υδρογονανθράκων ικανών δυνητικά να "αντικαταστήσουν" τη Μέση Ανατολή στη διεθνή αγορά) προς την Αραβική θάλασσα. Αλλά αυτό θα πρέπει να περιμένει...

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ

ΝΤΡΑΣ. Τραυματίας Ινδός στρατιώτης - από νάρκη - μεταφέρεται με φορείο σε ελικόπτερο για τη μεταφορά του σε νοσοκομείο. Πάνω από 10 Ινδοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί τις τελευταίες από νάρκες: οι Πακιστανοί αντάρτες που αποχωρούν άφησαν πίσω τους, κατά εκτιμήσεις, 10.000 από αυτές. Χθες η αποχώρηση των ισλαμιστών ανταρτών που υποστηρίζει το Πακιστάν συνεχιζόταν, αλλά ο ινδικός στρατός προειδοποιούσε με επανάληψη των επιχειρήσεών του εναντίον τους. Η σύγκρουση στα Ιμαλάια μεταξύ των ανταρτών που θέλουν "αυτόνομο" Κασμίρ και του ινδικού στρατού κόστισε, από το Μάη, πάνω από 1.200 νεκρούς.

Λευτεριά σ' όλους τους Γερμανούς αντιφασίστες

Στις 5/7/99 θα έπρεπε να μπει στο νοσοκομείο των φυλακών της Λειψίας (Γερμανία), η 80χρονη Ιρμγκαρντ Γεντρέτσκι - Αϊζεμαν για να εκτίσει ποινή φυλάκισης 4 χρόνων. Κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης και της κατάστασης της υγείας της καταδικασθείσης, η Δικαιοσύνη της Σαξωνίας ανέστειλε για λίγο τη φυλάκισή της. Αυτό δε σημαίνει ότι καταργήθηκε η ποινή της. Οποιαδήποτε στιγμή είναι δυνατόν να φυλακιστεί αφού το κρατίδιο της Σαξωνίας απέρριψε όλες τις αιτήσεις χάριτος.

Το έγκλημά της είναι ότι σαν μέλος του Δικαστηρίου στην Ανατολική Γερμανία, στις "δίκες Βαλντχάιμ" συνέβαλε στην καταδίκη σε θάνατο σε πρώτο βαθμό ενάντια σε ναζί εγκληματίες πολέμου. Αυτοί οι εγκληματίες πολέμου καταδικάστηκαν με βάση το καταστατικό του Διεθνούς Δικαστηρίου της Νυρεμβέργης, τον Συμμαχικό νόμο Νο 10, οδηγία 38, καθώς επίσης και τη διαταγή 201 της Σοβιετικής Στρατιωτικής Διοίκησης για τη Γερμανία.

Οι καταδικασθέντες ήταν: Ο ναζί στρατοδίκης Χορστ Ρέχενμαχ που έχει βγάλει 30 θανατικές καταδίκες. Ο γενικός εισαγγελέας Χάιντς Ροζενμίλερ, ο οποίος στο έκτακτο δικαστήριο της Δρέσδης πρότεινε 15 θανατικές καταδίκες που πραγματοποιήθηκαν. Ο στρατοδίκης Βάλτε Σμιτ που έχει εκδώσει τουλάχιστον 5 θανατικές καταδίκες σε Γαλλία, Τσεχοσλοβακία και ΕΣΣΔ. Και ο Καρλ Στάινμπεργκ, στέλεχος του στρατοπέδου συγκέντρωσης Αουσβιτς, που πήρε μέρος σε εκτελέσεις κρατουμένων.

***

Εξακολουθεί να παραμένει το ερώτημα για εκατομμύρια ανυποψίαστους και καλόπιστους ανθρώπους: Γιατί καταδιώκουν με τόσο μίσος και μανία οι Δυτικογερμανοί δικαστές την αντιφασίστρια δικαστίνα Ιρμγκαρντ Γεντρέτσκι - Αϊζεμαν (και όλους τους πρώην Ανατολικογερμανούς πολιτικούς, στρατιωτικούς και δικαστικούς παράγοντες, που στάθηκαν όρθιοι και με ψηλά το κεφάλι στα αθάνατα ιδανικά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού) από τα ανατολικά της χώρας; Είναι φανερό ότι αναβιώνει ξανά το "καφέ πνεύμα" από το θλιβερό παρελθόν της γερμανικής πολιτικής δικαιοσύνης, μισό αιώνα μετά. Είναι γνωστό ότι οι φασίστες εισαγγελείς και δικαστές που βαρύνονται - κουβαλούν στη συνείδησή τους - με χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, δε διώχθηκαν ποτέ. Αυτοί μπορούν να συνεχίσουν την καριέρα τους ανεμπόδιστα ενώ μια 80χρονη γενναία γυναίκα θα πάει φυλακή και Γερμανοί στρατιώτες και αξιωματικοί θα εισβάλλουν πάλι σε μια ξένη χώρα όπως η Γιουγκοσλαβία.

***

Το εργατικό κίνημα, το μαζικό, λαϊκό κίνημα, οι γυναικείες, οι νεολαιίστικες οργανώσεις πρέπει άμεσα να ξεσηκωθούν. Να απαιτήσουν την κατάργηση της ποινής της 80χρονης αντιφασίστριας και όλων των έντιμων Γερμανών αντιφασιστών που διώκονται και να αφεθούν ελεύθεροι.

Κάτω τα χέρια από την Ιρμγκαρντ Γεντρέτσκι. Λευτεριά σ' όλους τους Γερμανούς αντιφασίστες. Τυχόν έγκριση ψηφισμάτων συμπαράστασης μπορεί (εκτός από τον Τύπο και τα ΜΜΕ στην Ελλάδα), να στέλνονται στη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα και στη Γερμανική επιτροπή Αλληλεγγύης στο Βερολίνο.

Klaus Feske. Togo str il

13351 Berlin

τηλ. 0049 - 30 - 4513063

Fax 0049 - 30 - 45020428

Κ. Β.

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ - ΤΑΪΒΑΝ
Δέσμευση στην πολιτική της "μιας Κίνας"

ΠΕΚΙΝΟ - ΣΑΝΓΚΑΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Κινέζο Πρόεδρο Ζιανγκ Ζεμίν, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον τον διαβεβαίωσε την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην πολιτική της "μιας Κίνας". Η κίνηση θεωρείται πως σκοπό έχει να κατευνάσει τις ανησυχίες του Πεκίνου ότι πίσω από τις πρόσφατες δηλώσεις του απερχόμενου Προέδρου της Ταϊβάν Λι Τενγκ Χούι υπάρχει αμερικανική "υποκίνηση" υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της νήσου.

Το κινεζικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "Xinhua" μετέδωσε ότι από την πλευρά του, ο Ζεμίν δεν απέκλεισε χρήση βίας προκειμένου να επιλυθεί το θέμα. "Δεν έχουμε δεσμευτεί να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο χρήσης βίας στο θέμα της Ταϊβάν. Δεν πρόκειται να αδρανήσουμε εάν κάποιοι συνεχίσουν να επιμένουν να ασχολούνται με "την ανεξαρτησία της Ταϊβάν" και ξένες δυνάμεις να αναμειγνύονται στα εσωτερικά θέματα της Κίνας".

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
"Πιέζει" η αντιπολίτευση

ΚΟΛΟΜΠΟ.- Η Πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Τσαντρίκα Καμαρατούνγκα, αντιμετωπίζει όλο και εντονότερη πίεση από την αντιπολίτευση, η οποία ζητεί αλλαγή του συστήματος διακυβέρνησης της χώρας από "προεδρικό" σε "κοινοβουλευτικό", όπως η ίδια είχε υποσχεθεί στο παρελθόν.

"Περιμέναμε επί μακρόν. Είναι καιρός γι' αυτήν να αλλάξει το σύστημα", δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ρανίλ Ουϊκρεμεσίνγκε. Την περασμένη βδομάδα, οι οπαδοί της αντιπολίτευσης μέλη (του Εθνικού Κόμματος, αλλά και κομμουνιστές) που διαδήλωναν στην πρωτεύουσα, Κολόμπο, συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Ηταν μια "σπάνια" επίδειξη ισχύος για τα πολιτικά πράγματα της Σρι Λάνκα.

Το "εκλογικό μανιφέστο" της Καμαρατούνγκα, που εκλέχτηκε πέντε χρόνια πριν, αναφερόταν σαφώς στην πρόθεσή της να αλλάξει το σύστημα διακυβέρνησης. Στη συνέχεια, βέβαια, το μανιφέστο ξεχάστηκε.

Πολλοί θεωρούν ότι ο "απολυταρχικός" τρόπος άσκησης της εξουσίας (ειδικά η συνέχιση του πολέμου με τους αυτονομιστές Ταμίλ στο Βορρά) απορρέει από τη φύση αυτού του συστήματος. "Θέλουμε πράγματι να απεμπολήσουμε αυτό το προεδρικό σύστημα", δηλώνει ο Βιμάλ Ουϊραουάνσα, εκπρόσωπος του Μαρξιστικού"Τζανάτα Βιμούκτι Περαμούνα", του κόμματος που έχει την τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στη Βουλή. "Αν η κυβέρνηση το κάνει μόνη της, ωραία. Αν όχι, θα την αναγκάσουμε".

Κάθε ουσιαστική απόφαση πολιτικής πρέπει να έχει την έγκριση της Προέδρου. Η κυβέρνηση "αναφέρεται" σ' αυτήν.

Το κυβερνών κόμμα της Λαϊκής Συμμαχίας προτείνει αυξημένο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά η αντιπολίτευση απορρίπτει την πρόταση ως "υπεκφυγή".

Το ασταθές πολιτικό σκηνικό προκαλεί υποψίες ότι η Πρόεδρος Καμαρατούνγκα θα καλέσει σε πρόωρες εκλογές, οι οποίες κανονικά θα γίνουν το 2000.

ΡΩΣΙΑ
Νέες συγκρούσεις με Τσετσένους αυτονομιστές

ΜΟΣΧΑ.-

Ρωσικά μαχητικά ελικόπτερα έπληξαν χτες θέσεις αυτονομιστών ανταρτών στην Τσετσενία, σε αντίποινα για τις τελευταίες επιθέσεις τους εναντίον των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας που επιτηρούν τα σύνορα της Ρωσίας με την Τσετσενία. Δύο ελικόπτερα εκτόξευσαν περισσότερους από 40 πυραύλους εναντίον θέσεων των ανταρτών. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές. Η επιδρομή αυτή έγινε μετά το θάνατο ενός Ρώσου στρατιώτη και τον τραυματισμό άλλων δύο σε ένοπλη συμπλοκή με Τσετσένους μαχητές στα διοικητικά σύνορα της περιφέρειας Σταυρούπολης με την Τσετσενία. Το περασμένο Σάββατο δύο Ρώσοι στρατιώτες και τέσσερις νεαρές γυναίκες σκοτώθηκαν στη διάρκεια άλλης επίθεσης Τσετσένων ανταρτών στο χωριό Γκαλιουγκαγιέβσκαγια του γειτονικού Νταγκεστάν. Η κατάσταση στα σύνορα Ρωσίας και Τσετσενίας έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες βδομάδες και η Μόσχα ενισχύει την άμυνά της προκειμένου να περιορίσει τις απαγωγές ατόμων και τις επιθέσεις ανταρτών κατά ρωσικών φυλακίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ