ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούλη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ
Επιχειρούν διαστροφή της πραγματικότητας

Τη στιγμή που μαθητές και γονείς παρακολουθούν αγανακτισμένοι τα αποτελέσματα των εξετάσεων της Β' Λυκείου, το ΠΑΣΟΚ επιστρατεύεται για να στηρίξει τη "μεταρρύθμιση". Ενώ τα στοιχεία "μιλούν" για σφαγή, ο υπουργός Παιδείας θεωρεί πως όλα βαίνουν καλώς

Τη δική του ερμηνεία για τα αποτελέσματα της Β Λυκείου εξακολουθεί να δίνει το υπουργείο Παιδείας, επιρρίπτοντας ευθύνες γι' αυτά στην κατάσταση που επικρατούσε στην παιδεία πριν την εισαγωγή της "μεταρρύθμισης". "Η εποχή των ψευδαισθήσεων έχει τελειώσει", είπε χαρακτηριστικά χτες ο υπουργός Παιδείας, θέλοντας να νομιμοποιήσει στις συνειδήσεις το σκληρό κατά γενική ομολογία σύστημα. Σε συνέντευξη Τύπου χτες ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγών στη "μεταρρύθμιση", λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δε χρειάζονται αλλαγές αλλά καλή εφαρμογή των μέτρων.

Με τον ίδιο στόχο άλλωστε έγινε χτες και σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Παιδείας, του πρωθυπουργού και κομματικών στελεχών. Η σύσκεψη είχε θέμα την εφαρμογή της "μεταρρύθμισης" "με τον ταχύτερο και καλύτερο τρόπο", όπως είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μετά το τέλος της, ο Γερ. Αρσένης δήλωσε ότι "συζητήθηκαν συγκεκριμένοι τρόποι για την αποτελεσματική και συντονισμένη στήριξη του κυβερνητικού έργου από όλο το φάσμα του κόμματος", χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες από τη συζήτηση. Δήλωσε επίσης ότι δε φοβάται κινητοποιήσεις μαθητών από το Σεπτέμβρη, αν και η πολύωρη σύσκεψη παραπέμπει στο αντίθετο. Ο υπουργός Παιδείας ισχυρίστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου ότι δεν έχει ταξική διάσταση το αποτέλεσμα των εξετάσεων, λέγοντας ότι υπήρξαν διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία υπέρ των δημοσίων και ανάμεσα σε σχολεία των αστικών κέντρων και της περιφέρειας. Ειδικά αναφέρθηκε στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, λέγοντας ότι το συνολικό ποσοστό αποτυχίας είναι 25%, επιχειρώντας να απαντήσει στα στοιχεία της Ε ΕΛΜΕ που εμφανίζουν το ποσοστό στις περιοχές που καλύπτει 30%.

Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θέλησε να υποβαθμίσει το θέμα της αποτυχίας στη Β Λυκείου, λέγοντας ότι δεν έχει σημασία το τελικό ποσοστό αλλά το τελικό αποτέλεσμα και ότι κυμαίνεται στα επίπεδα των προηγούμενων χρόνων. Είπε μάλιστα ότι δεν αξιολογούνται μόνο οι μαθητές αλλά και τα σχολεία και η διαφορά μεταξύ τους θα γίνει αντικείμενο μελέτης και διαλόγου. Το υπουργείο Παιδείας βέβαια επιχειρεί να κάνει συγκρίσεις με τα ποσοστά προηγούμενων χρόνων, αφήνοντας σκόπιμα στην άκρη το γεγονός ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις της Β Λυκείου είναι εξετάσεις απρόσωπες, απόρριψης - επιλογής και συνδέονται με την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι απλές προαγωγικές εξετάσεις. Παράλληλα, η "μεταρρύθμιση" όπως ξετυλίγεται κομμάτι κομμάτι φαίνεται ξεκάθαρα ότι χειροτερεύει τους όρους της μάθησης, καθώς ήδη μεγάλη μερίδα νέων αναγκάζεται να εγκαταλείψει την Α Λυκείου μετά την κατάργηση των μετεξεταστέων, ενώ άλλοι δεν έφτασαν καν στο λύκειο, επιλέγοντας την κατάρτιση των ΤΕΕ.

Οι αριθμοί

Τα στοιχεία πάντως που φτάνουν καθημερινά επιβεβαιώνουν τα μεγάλα ποσοστά αποτυχίας. Σε ό,τι αφορά το επιχείρημα του υπουργείου ότι τα ποσοστά είναι ίδια με τα προηγούμενα χρόνια, το παράδειγμα της Λευκάδας είναι χαρακτηριστικό. Το ποσοστό αποτυχίας φτάνει το 25.37% έναντι 20.28% πέρσι, ενώ σαφής είναι και η μείωση του αριθμού των μαθητών. Στο 1ο Λύκειο Λευκάδας από τους 83 μαθητές παραπέμπονται οι 10 (12.05%), στο 2ο Λύκειο από τους 37 μαθητές απέτυχαν οι 9 (24.32%), στο ΤΕΛ Λευκάδας από τους 19 παραπέμπονται οι 7 (36.84%), στο Μουσικό Λύκειο από τους 12 οι 5 απέτυχαν (41.67%), στο Λύκειο Νυδρίου από τους 21 παραπέμπονται οι 10 (47.62%), στο Λύκειο Καρυάς από τους 15 οι 4 (26.67%), στο Λύκειο Βασιλικής από τους 14 παραπέμπονται οι 6 (42.86%).

Στην Κέρκυρα, από τους 897 μαθητές παραπέμπονται οι 334 (43.9%) για το Σεπτέμβρη. Συγκεκριμένα: Στο 1ο Λύκειο Κέρκυρας από τους 117 μαθητές παραπέμπονται για το Σεπτέμβρη οι 20 (23.9%), στο 2ο Λύκειο από τους 160 οι 16 (15.6%), στο 3ο ΕΠΛ από τους 147 οι 27 (26.5%), στο 4ο Λύκειο από τους 41 οι 3 (17%), στο 5ο Λύκειο από τους 154 οι 102 (73.3%), στο 6ο Λύκειο από τους 55 μαθητές οι 41 (78.1%), στο Λύκειο Α. Κορακιάνας από τους 26 οι 24 (92.3%), στο Λύκειο Σκριπερού από τους 26 οι 16 (61.5%), στο Λύκειο Αγρος από τους 38 μαθητές οι 17 (44.7%), στο Λύκειο Κασσιόπης από τους 19 οι 12 (68.4%), στο Λύκειο Καστελάνοι από τους 24 μαθητές οι 9 (41.6%), στο Λύκειο Αργυράδων από τους 27 οι 16 (74%), στο Λύκειο Λευκίμμης από τους 46 οι 17 (54.3%), στο Λύκειο Παξών από τους 17 οι 14 (82.3%).

Στις 2 Σεπτέμβρη οι μετεξεταστέοι

Χτες, ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι οι επαναληπτικές εξετάσεις για τους απορριπτόμενους της Β Λυκείου θα ξεκινήσουν στις 2 Σεπτέμβρη. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 13 Σεπτέμβρη και κατά τις πρώτες δέκα μέρες θα διδαχθεί η ύλη της προηγούμενης τάξης η οποία δεν είχε ολοκληρωθεί ή η εμπέδωση της οποίας δεν είχε επιτευχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό. Η διδασκαλία της διδακτέας ύλης για κάθε τάξη θα ξεκινήσει από 27 Σεπτέμβρη. Ο υπουργός Παιδείας είπε ότι όλα τα νέα βιβλία που θα χρησιμοποιηθούν στο λύκειο έχουν εκτυπωθεί και για αρκετά μαθήματα έχουν προκηρυχτεί και εγκριθεί μέχρι και τρία βιβλία. Ερωτώμενος για το αν οι εκπαιδευτικοί θα είναι στις θέσεις τους αυτή την ημερομηνία, ο υπουργός επανέλαβε τα περί μαζικών διορισμών και παρέπεμψε και στους περσινούς διορισμούς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το υπουργείο από τη δική του πλευρά έκανε ό,τι ήταν δυνατό για αρκετούς διορισμούς.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Απ' τις βόμβες του ΝΑΤΟ στα χημικά της Αστυνομίας

Το κράτος του αστυνόμου χτύπησε χτες παντελώς αναίτια τη διαδήλωσή τους προς το Μέγαρο Μαξίμου

Σαν αυτονόητο δικαίωμα του κράτους του αστυνόμου, να χτυπά όποιον διαδηλώνει, επιχειρεί να κατοχυρώσει την αστυνομική βία η κυβέρνηση.

Χτες χτυπήθηκαν οι Ελληνες φοιτητές των πανεπιστημίων της Γιουγκοσλαβίας και οι γονείς τους, που τόλμησαν να ζητήσουν να δουν τον πρωθυπουργό και να του υποβάλουν τα δίκαια αιτήματά τους για μεταγραφή τους σε ελληνικά πανεπιστήμια.

Από νωρίς χτες το πρωί, είχαν συγκεντρωθεί στη συμβολή των οδών Βασ. Σοφίας και Ηρώδου Αττικού οι φοιτητές με τους γονείς τους και περίμεναν τους συναδέλφους τους από τη Θεσσαλονίκη, για να διαδηλώσουν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου και να συναντήσουν τον πρωθυπουργό. Από την πρώτη στιγμή, φάνηκαν οι διαθέσεις των "οργάνων της τάξης" που φύλαγαν την Ηρώδου Αττικού, όταν χωρίς λόγο κι αφορμή συνέλαβαν έναν γονέα, επειδή καθόταν στη σκιά στο πεζοδρόμιο! Την ίδια ώρα, λίγα μέτρα πιο κάτω, στη Βασ. Σοφίας, στο ύψος της Βουλής, πολυάριθμη αστυνομική δύναμη εμπόδιζε τους φοιτητές από τη Θεσσαλονίκη να ενωθούν με τους συναδέλφους τους.

Ανεμίζοντας μαύρες σημαίες και σφυρίζοντας δυνατά, φοιτητές και γονείς ξεκίνησαν στις 10.30 περίπου από τη Βουλή, μια δυναμική και πρωτότυπη πορεία προς το υπουργείο Παιδείας. Το σύνθημα "Αρσένη θυμήσου την υπόσχεσή σου" αντήχησε στη Μητροπόλεως, όμως κανένας υπεύθυνος του υπουργείου δεν έδειξε να θυμάται και στο αίτημα των συγκεντρωμένων να μεταβεί επιτροπή τους στο υπουργείο απάντησαν, ωμά, αρνητικά.

Η πορεία επέστρεψε προς τη Βασ. Σοφίας και οι φοιτητές ήταν αποφασισμένοι να προχωρήσουν μέχρι το Μαξίμου, όμως "σκόνταψαν" πάνω στα γκλομπ και τα χημικά των επίσης αποφασισμένων, ύστερα από τις εντολές της κυβέρνησης, αστυνομικών. Κοντά στους φοιτητές, βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του Κόμματος Μπάμπης Αγγουράκης, που, καταγγέλλοντας "τη βάρβαρη και απροκάλυπτη επέμβαση των ΜΑΤ που χωρίς κανένα λόγο ρίξανε δακρυγόνα και χτύπησαν τους φοιτητές, οι οποίοι είχαν ένα δίκαιο αίτημα: να επισκεφθούν το πρωθυπουργικό μέγαρο και να υποβάλουν τα δίκαια αιτήματά τους", τόνισε ότι το ΚΚΕ στηρίζει το απόλυτα δίκαιο αίτημά τους για μεταγραφή σε ελληνικά πανεπιστήμια και βρίσκεται δίπλα στον αγώνα τους. Η υποδοχή και η απάντηση των φοιτητών στον βουλευτή του ΚΚΕ ήταν άμεση και θερμότατη: Τον καταχειροκρότησαν και πολλοί παραδέχονταν ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα, που από την αρχή πήρε ξεκάθαρη θέση και υπέρ των αιτημάτων τους.

Οι φοιτητές και οι γονείς τους αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει ρυθμίσεις μόνο για τους Ελληνες φοιτητές στην Πρίστινα. Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης, όπως υποκριτικά το διατύπωσε ο υπουργός Τύπου, ήταν ότι "σε μια εποχή που θέλουμε να ενισχύσουμε την προσπάθεια ανασυγκρότησης της Γιουγκοσλαβίας, δεν είναι δυνατόν να οδηγούμε κάποιους να εγκαταλείπουν τη Γιουγκοσλαβία"!

"Ο αυταρχισμός κλιμακώνεται"

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, καταγγέλλει την επίθεση των ΜΑΤ και υποστηρίζει τη μετεγγραφή των φοιτητών στα ελληνικά ΑΕΙ. Συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής: "Το ΚΚΕ καταγγέλλει την τρομοκρατική επίθεση των κυβερνητικών ΜΑΤ κατά των Ελλήνων φοιτητών και φοιτητριών, που σπουδάζουν στα Πανεπιστήμια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Υποστηρίζει τη μετεγγραφή τους στα ελληνικά πανεπιστήμια, από τη στιγμή που τα παιδιά αυτά και οι οικογένειές τους είναι θύματα του βρώμικου ΝΑΤΟικού πολέμου κατά του γειτονικού λαού. Η επίθεση των ΜΑΤ δείχνει ότι ο αυταρχισμός της κυβέρνησης κλιμακώνεται".

ΚΚΕ
Προκλητικοί οι ισχυρισμοί Αρσένη

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, για τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας

Με αφορμή τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: "Η συνέντευξη του Γ. Αρσένη επιβεβαίωσε αυτό που το ΚΚΕ και φορείς της Παιδείας υπογραμμίζουν εδώ και δύο χρόνια: Οτι τα δήθεν φιλολαϊκά εκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης είναι μέτρα αντιλαϊκά, ταξικά, προσαρμοσμένα στη φιλομονοπωλιακή ανάπτυξη της χώρας που προωθεί η κυβέρνηση.

Το αυξημένο ποσοστό των απορριφθέντων μαθητών της Α Λυκείου, καθώς και των μετεξεταστέων της Β Λυκείου, που προσεγγίζει το 30%, αλλά και οι 75 χιλιάδες μαθητές που αποθαρρημένοι εγκατέλειψαν το "Ενιαίο Λύκειο", καταρρίπτουν περίτρανα τους προκλητικούς ισχυρισμούς του Γ. Αρσένη. Η πραγματικότητα βοά και δεν μπορεί να εξωραϊστεί, όπως αποπειράθηκε να κάνει ο υπουργός Παιδείας.

Αποκαλύπτεται πως ο περιορισμός των μαθητών του Λυκείου και η σύμπτυξη σχολείων και τμημάτων, αποτελεί κυβερνητική επιλογή που συμβαδίζει με την απαράδεκτη μείωση των διορισμών των εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία. Επιπλέον η υπουργική εξαγγελία για "αξιολόγηση" των σχολικών μονάδων με κριτήριο τα εξεταστικά αποτελέσματα, όταν συνοδεύεται από την άρνηση της ταξικής διάστασης της "σχολικής αποτυχίας", προοιωνίζεται μέτρα σε βάρος των δημόσιων σχολείων, μέτρα ιδιωτικοποίησης που θα διευρύνουν παραπέρα τις κοινωνικές ανισότητες στην εκπαίδευση.

Το ΚΚΕ καλεί τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να συντονίσουν τα βήματά τους με την εργατική τάξη και όλους τους εργαζόμενους και ν' απαιτήσουν από κοινού την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων. Να διεκδικήσουν ολόπλευρη μόρφωση για όλους".

25Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
Γλεντάμε την "ομορφιά της ζωής"

Καλούν τους νέους "να γλεντήσουν την ομορφιά της ζωής" οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες, σε κάθε γωνιά της χώρας, μέσα από τις εκδηλώσεις του 25ου Φεστιβάλ. Κάθε προφεστιβαλική εκδήλωση, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο την επικοινωνία της Οργάνωσης με πλατιά τμήματα νεολαίας, αποτελεί έναν πυρήνα αντίστασης και καταδίκης του ιμπεριαλισμού και των υποτακτικών του, έναν πυρήνα διεκδίκησης για τα δικαιώματα της νεολαίας, για ένα καλύτερο μέλλον.Σήμερα, Τετάρτη,πραγματοποιούνται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

- Στο Κερατσίνι,στην πλατεία Λαού, στις 8 μ.μ.,με ομιλήτρια την Γιώτα Κονταξιδάκη,μέλος του Γραφείου του ΣΠ Πειραιά.

- Στις εργατικές κατοικίες της παραλίας στην Πάτρα,με ομιλητή τον Νίκο Χρυσοβιτσάνο,μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου. Θα ακολουθήσει συναυλία με το συγκρότημα "Φωνή Βοώντος".

- Στην πλατεία του χωριού Ελεούσα,στην επαρχία Ιωαννίνων,στις 8.30 μ.μ.,με ομιλήτρια την Χριστίνα Φλούδα,μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ιωαννίνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ