ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Ιούλη 1999
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Μαύρη" ζωή και εργασία

Σε καθεστώς παρανομίας συνεχίζει να ζει και να εργάζεται η πλειοψηφία των οικονομικών μεταναστών στη χώρα μας, καθώς αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι η διαδικασία νομιμοποίησης που ακολουθείται, προκειμένου να ελεγχθεί η μετανάστευση, έχει αποτύχει. Ειδικότερα για τους Αλβανούς εργαζόμενους, υπολογίζεται ότι από τους περίπου 350.000 που ζουν στην Ελλάδα, οι 153.000 έκαναν αίτηση για νομιμοποίηση και μόνο 50.000 από αυτούς έχουν υποβάλει τα δικαιολογητικά τους για τη χορήγηση "πράσινης κάρτας".

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ (Περιφέρεια Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας), από τους 130.000 και πλέον κυρίως Αλβανούς αλλοδαπούς, έχουν καταγραφεί οι 61.460 και από αυτούς υπέβαλαν τα χαρτιά τους για την απόκτηση "πράσινης κάρτας" οι 29.030.Μόνο ένα 10% έχει λάβει την "πράσινη κάρτα". Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο λόγος που οι αλλοδαποί εργαζόμενοι δεν υπέβαλαν τα χαρτιά τους για την "πράσινη κάρτα", ήταν γιατί δεν είχαν ένσημα. "Θείο δώρο" θεωρούν το μεγάλο αριθμό των μη νόμιμων ξένων εργαζομένων οι εργοδότες και δεν τους ασφαλίζουν, καθώς με τη νομιμοποίησή τους δε θα μπορούν να εξασφαλίζουν τη "μαύρη εργασία".

Είναι αναμφισβήτητο ότι οι ξένοι εργαζόμενοι συμμετέχουν σημαντικά στη διαμόρφωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ). Πολλοί Ελληνες εργαζόμενοι κυρίως χειρώνακτες βλέπουν τους αλλοδαπούς ανταγωνιστικά, καθώς, όπως λένε, "οι εργοδότες τους προτιμούν γιατί τους πληρώνουν με μικρά μεροκάματα και τους απασχολούν χωρίς ασφάλιση". Η συνειδητή "αδυναμία" της κυβέρνησης να προωθήσει την κοινωνική ένταξη, προστασία και αλληλεγγύη στους οικονομικούς μετανάστες, οδηγεί μεθοδικά στην εμφάνιση εκτεταμένων φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού στην κοινωνία μας. Μάλιστα, μετά το πογκρόμ διώξεων κατά των μεταναστών που κήρυξε και επίσημα η κυβέρνηση και την προσπάθεια να καλλιεργηθεί στην κοινή γνώμη η άποψη πως κάθε μετανάστης είναι και εν δυνάμει εγκληματίας, οι κίνδυνοι εκτροπής πολλαπλασιάζονται.

Μπροστά σ' αυτούς τους κινδύνους, οι ίδιοι οι μετανάστες σημειώνουν την ανάγκη αποτελεσματικής αντίδρασης στην προσπάθεια καλλιέργειας ξενοφοβίας και ρατσισμού, συνολικά από την κοινωνία, αλλά και με τη συμμετοχή και τη δραστηριοποίηση των ίδιων μέσα από συλλόγους και εργατικά συνδικάτα.

Μας θέλουν στο περιθώριο

Οι εκπρόσωποι των Αλβανών εργαζομένων Θεσσαλονίκης μιλούν για τον τρόμο που τους καλλιεργούν

"O ρατσισμός αυξάνει καθημερινά σε βάρος των Αλβανών οικονομικών μεταναστών", υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των δύο Συλλόγων Αλβανών Εργαζομένων της Θεσσαλονίκης.Μετά τα δύο επεισόδια απαγωγής σε λεωφορεία των ΚΤΕΛ - λένε - πολλοί κάτοικοι μόλις ακούνε "Αλβανός" δείχνουν να φοβούνται και σε ορισμένες περιπτώσεις αρνούνται να προσφέρουν εργασία σε αλλοδαπό ή να του νοικιάσουν το σπίτι τους.

"Ενας Αλβανός κάνει ένα αδίκημα και το πληρώνουν όλοι οι συμπατριώτες μας. Αυτό είναι παράλογο. Βλέπαμε στην τηλεόραση τα ρεπορτάζ με τους ομήρους του ΚΤΕΛ και μας έπιανε τρόμος, σκεπτόμενοι το τι θα ακολουθήσει", δηλώνει οΣ. Μπάχο,μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Αλβανών Ν. Θεσσαλονίκης. Στο Σχολάρι, την βδομάδα που ακολούθησε την αιματηρή απαγωγή, εξαφανίστηκαν όλοι οι Αλβανοί, που εργάζονταν στην περιοχή ή όσοι παρέμεναν απέφευγαν να κυκλοφορούν στους δρόμους, καθώς άκουγαν τις απειλές ορισμένων που έλεγαν ότι θα πάρουν τα όπλα να κυνηγήσουν τους ξένους.

Οι εκπρόσωποι των Αλβανών εργαζομένων στη χώρα μας μιλάνε για σοβαρές περιπτώσεις αυθαιρεσίας, που ασκούνται σε βάρος τους από κρατικούς φορείς, καθώς και για άσχημη συμπεριφορά. Υπάρχουν καταγγελίες για Αλβανούς εργαζόμενους, που πήγαν στην πατρίδα τους έχοντας τις βεβαιώσεις της "πράσινης κάρτας" και στην επιστροφή οι αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα τις έσκισαν και τους απαγόρευσαν την είσοδο. Κι έτσι αναγκάστηκαν οι μετανάστες για να γυρίσουν στις οικογένειές τους, που ήδη έχουν εγκατασταθεί χρόνια στην Ελλάδα, να πληρώσουν πολλά χρήματα για να εξασφαλίσουν βίζα ή να περάσουν κρυφά και με πολλούς κινδύνους τα σύνορα.

Δεκαπέντε μέρες πριν τις εκλογές, είχαν ενταθεί οι επιχειρήσεις - "σκούπα" σε όλη σχεδόν τη Βόρεια Ελλάδα και εκατοντάδες Αλβανοί συλλαμβάνονταν για να οδηγηθούν στα σύνορα και να επαναπροωθηθούν στη χώρα τους. Αν και οι εξορμήσεις της Αστυνομίας δεν ήταν οι συνηθισμένες, η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης δεν έχει κάνει σχετικές ανακοινώσεις. Στα Αστυνομικά Τμήματα της Θεσσαλονίκης παρουσιάζονταν συγγενείς των συλληφθέντων και παρακαλούσαν τις αρχές για την απελευθέρωση των δικών τους.

"Με τη σύλληψη ενός "παράνομου" μετανάστη, μπορεί να χωρίσουν μια οικογένεια. Είναι πολλοί αυτοί που βρίσκονται στην Ελλάδα, αλλά δε διαθέτουν "πράσινη κάρτα", γιατί δεν μπόρεσαν να συγκεντρώσουν τα χαρτιά που τους ζήτησαν. Οι άνθρωποι αυτοί όμως έχουν ήδη στη χώρα μας τις οικογένειές τους και τις δουλιές τους. Ετσι και να απελαθούν, θα πρέπει να βρουν τον τρόπο να επιστρέψουν, αφού στο μεταξύ υποστούν μια αφάνταστη ταλαιπωρία και πληρώσουν για βίζα όσα χρήματα κατάφεραν να συγκεντρώσουν. Στο μεταξύ, θα τους περιμένουν με αγωνία στο σπίτι η γυναίκα και τα παιδιά τους τα οποία πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο και γνωρίζουν καλύτερα από τη μητρική τους γλώσσα τα ελληνικά", λέει ο Μ. Τάκου, μέλος της Διοίκησης του Συλλόγου Αλβανών Νομού Θεσσαλονίκης.

"Αφησαν τα πράγματα έτσι, προκειμένου να συνεχιστεί η στυγνή εκμετάλλευση και μαζευτήκανε τα προβλήματα, συνεχίζει ο Μ. Τάκου. Ανοιξαν τα σύνορα και μαζί με τους οικονομικούς πρόσφυγες μπήκαν στην Ελλάδα και κακοποιά στοιχεία από την Αλβανία. Τόσα χρόνια δεν υπήρξε κανένας έλεγχος. Το μόνο που ενδιέφερε το κράτος και τους εργοδότες ήταν η φτηνή εργατική δύναμη, η οποία, όσο μένει στο περιθώριο μιας κοινωνίας, τόσο πιο εύκολα μπορείς να την εκμεταλλευτείς. Από τους ξένους όμως, που ζουν στο περιθώριο, στρατολογούν τα μέλη τους και οι συμμορίες. Επρεπε να γίνει η νομιμοποίηση από την αρχή. Οι Αλβανοί μετανάστες δεν έπεσαν μόνο θύματα στυγνής εκμετάλλευσης, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις εξαπατήθηκαν με το χειρότερο τρόπο. Υπήρξαν εργοδότες, που άφησαν απλήρωτους εργάτες για αρκετούς μήνες κι όταν αυτοί διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους κλήθηκε η Αστυνομία να τους συλλάβει για παράνομη παραμονή στην Ελλάδα".

Σε κάθε περίπτωση, τα μέλη των οργανώσεων που εκπροσωπούν τους Αλβανούς μετανάστες δε συμφωνούν με τον τρόπο που γίνεται η νομιμοποίηση των αλλοδαπών εργαζομένων. Πολλές γυναίκες δουλεύουν σαν οικιακοί βοηθοί σε σπίτια ή απασχολούνται στη φύλαξη παιδιών, χωρίς ασφάλιση. "Δουλεύω από το πρωί ως αργά το βράδυ ως οικιακή βοηθός σε δύο σπίτια. Ενσημα δε μου κολλάνε, γιατί, όπως μου είπαν, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Για να μη χάσω τη δουλιά, σταμάτησα να ζητάω ασφάλιση", λέει μια Αλβανίδα εργαζόμενη, μέλος του Συλλόγου.

Αυτοί, όπως και μια σειρά άλλοι αλλοδαποί που έχουν μια περιστασιακή απασχόληση, δε θα μπορέσουν να πάρουν ποτέ την "πράσινη κάρτα" κι ας βρίσκονται χρόνια στην Ελλάδα. Το ίδιο γίνεται και με όσους δουλεύουν σε αγροτικές εργασίες.

Κείμενα: Λ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

"Στύψιμο" και πέταμα

Ο Αγροτικός Σύλλογος Κρύας Βρύσης απαιτεί την εκδίωξη των Αλβανών μετά από τρεις μήνες, για να τελειώσουν τη "μαύρη εργασία" τους

"Δείγμα γραφής", του απάνθρωπου και κτηνώδους τρόπου, με τον οποίο αντιμετωπίζονται από ορισμένους οι αλλοδαποί συνάνθρωποί μας, που παλεύουν για την επιβίωσή τους, αποτελεί το αίτημα του Αγροτικού Συλλόγου Κρύας Βρύσης Πέλλας,ο οποίος ζητά από την κυβέρνηση να σταματήσει για τρεις μήνες τις διώξεις των Αλβανών, μέχρι να τελειώσουν οι αγροτικές δουλιές στα καπνά, στα ροδάκινα και τις άλλες καλλιέργειες, όπου τους απασχολούν!

Στο σχετικό υπόμνημά του, ο Σύλλογος ζητά ουσιαστικά τη νομιμοποίηση της"μαύρης εργασίας" των αλλοδαπών και τη χωρίς άδεια παραμονή των λαθρομεταναστών στη χώρα, αναλαμβάνοντας μάλιστα ο ίδιος την εκδίωξή τους από τη χώρα, αργότερα! Οπως δηλώνουν οι ίδιοι οι αγρότες - εργοδότες, προτιμούν αλβανικά εργατικά χέρια γιατί δίνουν φτηνό μεροκάματο. Δηλαδή 4.000 - 6.000 δραχμές τη μέρα, χωρίς ασφάλιση, όπως άλλωστε ισχύει για όσους απασχολούνται στις αγροτικές δουλιές, έναντι των 10.000 - 15.000 δραχμών μεροκάματο που πρέπει να δίνουν στους Ελληνες εργαζόμενους.

Με το υπόμνημά τους, προς τον πατριώτη τους υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργο Πασχαλίδη,ζητούν από την κυβέρνηση να δείξει... επιείκεια στους Αλβανούς εργάτες που ζουν στην περιοχή αναφέροντας: "Είναι καταδίκη των παραγωγών και των προϊόντων μας, όταν σε περίοδο αιχμής εφαρμόζεται επιχείρηση - "σκούπα" των Αλβανών εργατών που χρησιμοποιούμε σε όλες τις εργασίες μας".

Ειδικότερα, προτείνουν "να χαλαρώσουν αισθητά τα μέτρα δίωξης των λαθρομεταναστών τουλάχιστον για τρεις μήνες". Παράλληλα, ζητούν τη μεσολάβηση προς τις ελληνικές προξενικές αρχές της Βουλγαρίας, ώστε, στο πλαίσιο της υφιστάμενης διακρατικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, να εκδίδονται χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες οι τρίμηνες εργατικές βίζες για όσους Βούλγαρους ενδιαφέρονται να δουλέψουν στη χώρα μας. Και δεσμεύονται πως οι ίδιοι οι παραγωγοί με δική τους ευθύνη μετά τη λήξη του τριμήνου θα τους οδηγούν έξω από τα σύνορα της ελληνικής επικράτειας!

Να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους

Η Ζωή Σώκου,μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ, μιλά στο "Ρ" για τους στόχους της κυβέρνησης, που προσπαθεί να καλλιεργήσει ρατσιστικές αντιλήψεις στους εργαζόμενους και γενικότερα στο λαό μας, εξυπηρετώντας τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

- Εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαποί εργαζόμενοι, θύματα στυγνής εκμετάλλευσης, βιώνουν μια δυσβάσταχτη πίεση, από τις επιχειρήσεις της αστυνομίας και το κλίμα που διαμορφώνεται εναντίον τους. Πώς το σχολιάζετε;

- "Αυτές τις μέρες βλέπουμε ανατριχιαστικές εικόνες, που σε πάνε σε άλλες εποχές. Οι επιχειρήσεις "σκούπα" και οι μαζικές απελάσεις, από την αστυνομία, του "μεγάλου εχθρού" - έτσι αντιμετωπίζουν τους μετανάστες - θεωρώ ότι ξεφτιλίζουν και προσβάλλουν κάθε έννοια ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας. Οι αποδέκτες όμως του μηνύματος της κυβέρνησης, είναι πολλοί κι όχι μόνο οι μετανάστες.

Προς τους μετανάστες, λέει ότι "εδώ θα είσαστε η πιο φθηνή εργατική δύναμη με τις πιο σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες δουλιάς και θα παίρνετε ένα πιάτο φαϊ, ίσα ίσα για να μπορείτε να δημιουργείτε κέρδη και υπερκέρδη σε αυτούς που σας απασχολούν και ότι δεν υπάρχει κανένας νόμος και καμία προστασία για εσάς".

Προς του Ελληνες εργαζόμενους, λέει ότι "η λύση που εμείς προκρίνουμε είναι ο αυταρχισμός, η αστυνομοκρατία και η τρομοκρατία" κι αυτό το ζούμε στην πράξη τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα, γίνεται μια σημαντική και επικίνδυνη προσπάθεια αποπροσανατολισμού των εργαζομένων και του λαού, από τα πραγματικά του προβλήματα, την ανεργία, τη φτώχεια, τις εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, τις ανατροπές των εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων, την υποβάθμιση της παιδείας - το 30% παιδιών της εργατικής τάξης είναι έξω από το εκπαιδευτικό σύστημα σήμερα - την υπονόμευση της υγείας. Η κυβέρνηση, προκειμένου να έχει ένα μέτωπο εργαζομένων στραμμένο ενάντια στην πολιτική της, προτιμά να το στρέψει ενάντια στους μετανάστες, χαρακτηρίζοντάς τους υπεύθυνους γι' αυτά τα προβλήματα, ενώ η ίδια υποτίθεται ότι προσπαθεί να βάλει μια "τάξη".

Προς τους εργοδότες, το μήνυμα λέει ότι "μας εξυπηρετείτε και εμείς σας προσφέρουμε το πιο φθηνό εργατικό δυναμικό, πιέζοντας και το ίδιο το ελληνικό εργατικό κίνημα και τις διεκδικήσεις του"".

- Ιδιαίτερα προβάλλεται το ζήτημα της εγκληματικότητας. Γιατί γίνεται αυτό;

- "Θέλουν να περάσουν το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Δεν είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση από τα αποτελέσματα που είχε μέχρι σήμερα, μέσα και από τα ΜΜΕ, για να περάσει τη ρατσιστική αντίληψη στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στη νέα γενιά. Γι' αυτό και σήμερα ανεβάζουν το θέμα της εγκληματικότητας, για να σκεφτούν όλοι ότι "πας μη Ελλην, βάρβαρος". Αυτή την αντίληψη θέλει να περάσει η κυβέρνηση, "δημοκρατικότατα". Είναι όμως καθαρό, ότι η βάση της εγκληματικότητας είναι η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης, που γεννάει και την απάτη και το έγκλημα. Η πολιτική της είναι αυτή που γεννάει την ανεργία, τη φτώχεια, τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες ζωής, υπηρετώντας σταθερά και μόνιμα τους πολύ λίγους που είναι το μεγάλο κεφάλαιο, σε βάρος των πολλών, των εκατομμυρίων ανθρώπων που είναι Ελληνες και αλλοδαποί εργαζόμενοι. Αυτό το αποσιωπά και προσπαθεί να το αντιστρέψει.

Τα στοιχεία λένε ότι η συμμετοχή των αλλοδαπών στην εγκληματικότητα, είναι πολύ μικρή σε σχέση με αυτό που παρουσιάζεται. Αν η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει στα σοβαρά την εγκληματικότητα, το πρώτο που πρέπει να κάνει, είναι να προχωρήσει άμεσα στον εκδημοκρατισμό και στον αναπροσανατολισμό των Σωμάτων Ασφαλείας για την αντιμετώπιση του εγκλήματος και όχι την καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων. Επίσης, να εξαρθρώσει τα κάθε είδους κυκλώματα που τις περισσότερες φορές ακουμπούν σε κομμάτια του κρατικού μηχανισμού".

- Πολύς λόγος γίνεται για την ανεργία και τους αλλοδαπούς. Είναι οι αλλοδαποί υπεύθυνοι για την ανεργία;

- "Υπεύθυνη για την ανεργία είναι η κυβερνητική πολιτική και αυτοί τους οποίους υπερασπίζεται. Είναι η ΕΕ, το μεγάλο πολυεθνικό κεφάλαιο. Αν υποθέσουμε ότι αύριο φεύγουν οι αλλοδαποί από τη χώρα μας, θα καταργηθεί η ανεργία; Οχι, βέβαια. Διότι οι επιχειρήσεις που κλείνουν κάθε μέρα και οι απολύσεις που γίνονται δε σημαίνουν ότι παίρνει κάποιος άλλος τη θέση μας, αλλά ότι χάνονται δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Θα σταματήσει να χτυπιέται το 8ωρο; Η κυβέρνηση ψήφισε ένα νόμο - δεν τον ψήφισαν οι αλλοδαποί - που ουσιαστικά καταργεί το 8ωρο και ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις. Θα σταματήσουν να δουλεύουν εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες εργαζόμενοι με "μαύρη" εργασία, πολλές φορές ακόμα και για ένα πιάτο φαϊ, χωρίς δικαιώματα, ωράρια και ασφάλιση;

Το ζητούμενο, για εργαζόμενους, κυβέρνηση και εργοδότες, από διαφορετική σκοπιά και συμφέροντα, δεν είναι αν θα υπάρχουν οι αλλοδαποί, αλλά με τι όρους εργασίας θα δουλεύουν, αν επί της ουσίας θα έχουν τα ίδια δικαιώματα. Κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν όφελος, όχι μόνο να μην υπάρχουν τα ίδια δικαιώματα, αλλά οι αλλοδαποί να είναι ένας μοχλός πίεσης για τη χειραγώγηση του ίδιου του εργατικού κινήματος. Εμείς ξέρουμε ότι αν αύριο φύγουν με μιας όλοι, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα προς το καλύτερο, χωρίς να παλέψουμε γι' αυτό.

Σκοπός των μεγάλων συμφερόντων που μας διαιρούν, είναι Ελληνες και αλλοδαποί να αντιμάχονται ένας τον άλλο, όσο αυτοί ανενόχλητοι θα διαμορφώνουν πολιτικές σε βάρος μας. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το επιτρέψουμε, είναι στο χέρι μας. Το ΠΑΜΕ, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, παίρνει πρωτοβουλίες σ' αυτή την κατεύθυνση. Οργανώνει την πάλη της εργατικής τάξης της χώρας μας, αλλά παράλληλα προσπαθεί να εντάξει στις γραμμές του τους εργαζόμενους αλλοδαπούς και να βοηθήσει στην αυτοοργάνωσή τους, για να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα πράγματα.

Επίσης, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσει όλο αυτό το όργιο αστυνομοκρατίας και τρομοκρατίας, το πέρασμα του ρατσισμού με συνθήκες τύπου "ΣΕΝΓΚΕΝ", κάτω από το πρόσχημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Εμείς, την καλύτερη υπηρεσία που μπορούμε να προσφέρουμε στη ζωή μας, είναι να δώσουμε αποφασιστική μάχη, όχι μόνο να μην περάσουν αυτά, αλλά και να ανατρέψουμε τις πολιτικές που σήμερα είναι σε βάρος μας".

Γ. Φ.

Κοινός εχθρός, κοινή πάλη

Για τη συνύπαρξη Ελλήνων και αλλοδαπών οικοδόμων και την εμπειρία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, μιλάει στο "Ρ" ο Γ. Θεοδώρου, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου

- Ενας μεγάλος αριθμός οικονομικών μεταναστών απασχολείται στο χώρο της οικοδομής, πώς συνυπάρχουν με τους Ελληνες συναδέλφους τους;

- "Στην οικοδομή παλιότερα, αναζητούσαν μεροκάματο κυνηγημένοι προοδευτικοί άνθρωποι, που συνέβαλαν όχι μόνο στην ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος και των αγώνων, οι οποίοι επέφεραν σημαντικές κατακτήσεις για τον κλάδο, αλλά και στη διαμόρφωση προοδευτικών αντιλήψεων, που διακατέχουν και σήμερα τους οικοδόμους, οι οποίοι συνυπάρχουν αρμονικά με τους ξένους, γνωρίζοντας πως τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν απαιτούν και κοινή πάλη για την επίλυσή τους. Οι τεχνητές αντιπαραθέσεις που προσπαθούν κυβέρνηση - εργοδοσία να καλλιεργήσουν, δε βρίσκουν έδαφος στους οικοδόμους. Γνωρίζουμε πως η μετανάστευση είναι "γέννημα θρέμμα" του καπιταλιστικού συστήματος και συνεπώς η οριστική του λύση θα επέλθει με την επίλυση των προβλημάτων όλης της εργατικής τάξης. Σε καμία περίπτωση δε θα λύσει το πρόβλημα η άποψη που εκφράζεται από ορισμένους και αποτελεί και κυβερνητική προπαγάνδα, πως "για όλα φταίνε οι ξένοι". Παραμονεύει ο κίνδυνος, η αντιπαράθεση των εργαζομένων με την κυβέρνηση και την εργοδοσία να μεταφερθεί ανάμεσα σε Ελληνες και ξένους εργάτες. Δε θα το επιτρέψουμε αυτό. Υπάρχει και θέληση και όρεξη, θα τα καταφέρουμε όσες φιλότιμες προσπάθειες κι αν κάνουν οι διάφοροι προπαγανδιστές, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η κυβέρνηση, για την καλλιέργεια κλίματος ρατσισμού και ξενοφοβίας".

- Ποια ήταν η συμβολή του Συνδικάτου στην οικοδόμηση σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και ξένων οικοδόμων;

- "Το Συνδικάτο παρενέβη αποφασιστικά εκδηλώνοντας την ταξική του αλληλεγγύη απέναντι στους ξένους εργάτες. Γιατί στις σημερινές συνθήκες όξυνσης της ανεργίας και γενικευμένης επίθεσης ενάντια σε θεμελιώδεις κατακτήσεις μας, οι αλλοδαποί εργάτες σκόπιμα χρησιμοποιούνται σαν απειλή για την απασχόληση και τα δικαιώματα των Ελλήνων. Το συνδικάτο οργάνωσε ουσιαστικό διάλογο με τους συναδέλφους, με στόχο να αναπτυχθεί η αλληλεγγύη και να απομονωθούν φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας. Κατάφερε σε ικανοποιητικό βαθμό να ενημερώσει τους αλλοδαπούς συναδέλφους, εκδίδοντας ανακοίνωση στις γλώσσες τους (αλβανικά, αραβικά, πολωνικά κ.ά.), την οποία μοίρασε πραγματοποιώντας εξορμήσεις σε εκκλησίες παλιότερα, ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, εργασιακούς χώρους κ.ά.

Ακόμα, έκανε μια σειρά κριτικές παρεμβάσεις στους αρμόδιους πάνω στα διάφορα Προεδρικά Διατάγματα και νομοσχέδια που αφορούσαν στους λαθρομετανάστες και κατέθεσε προτάσεις από το 1991, που δεν έγιναν αποδεκτές από την κυβέρνηση. Γι' αυτό κι εμείς συνεχίζουμε την προσπάθεια και καλούμε τους ξένους εργάτες να αγωνιστούμε μαζί, για ίσα δικαιώματα, χωρίς διακρίσεις. Ηδη υπάρχουν αλλοδαποί εργάτες που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτιά μας στα κατά τόπους παραρτήματα του Συνδικάτου, κατανοώντας την ανάγκη ενίσχυσης του Συνδικάτου και κοινής πάλης".

- Κάτω από ποιες συνθήκες εργάζονται οι αλλοδαποί οικοδόμοι;

- "Η κυβέρνηση αντί να καλλιεργεί κλίμα ρατσισμού θα ήταν προτιμότερο να απολογηθεί για τις εγκληματικές της ευθύνες για το γεγονός ότι δεν έχει πάρει κανένα μέτρο που να διασφαλίζει στοιχειώδη δικαιώματα στους αλλοδαπούς εργάτες και πραγματική νομιμοποίηση. Η κυβέρνηση είχε προτάσεις και από τον κλάδο μας, τις οποίες ποτέ δεν υιοθέτησε. Δεν πήρε κανένα μέτρο για όσους απασχολούν παράνομα αλλοδαπούς εργαζόμενους και για όσους παραβιάζουν τα δικαιώματά τους. Δεν πήρε κανένα μέτρο για τη "μαύρη" εργασία που και στον κλάδο μας έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, αφού κατασκευαστές και εργολάβοι ενθαρρυνόμενοι από τη στάση της κυβέρνησης χρησιμοποιούν αλλοδαπούς με εξευτελιστικά μεροκάματα, ανασφάλιστους. Τους χρησιμοποιούν ως πάμφθηνη εργατική δύναμη και ως μοχλό πίεσης για το χτύπημα των δικαιωμάτων και των Ελλήνων. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αλλοδαπών εργατών πρέπει να είναι στόχος πάλης για κάθε Ελληνα εργάτη, γιατί όλοι θα πληρώσουμε τις συνέπειες".

Β. Ν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ