ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Ιούλη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Γιόσκα Φίσερ

Ωστε, εξοχότατε υπουργέ Εξωτερικών της Γερμανίας, βρεθήκατε την Πέμπτη στην Τουρκία, για τη "σύσφιγξη σχέσεων" Βόννης και Βρυξελλών με την Αγκυρα. Η σύμπτωση το ήθελε μια ημέρα πριν φθάσετε, οι τουρκικές αρχές να έχουν "συλλάβει" - σε μια ακόμη πράξη διεθνούς πειρατείας - έναν άνθρωπο με καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα στη χώρα σας: τον Τσεβάτ Σοϊσάλ, που η Αγκυρα χαρακτήρισε "υπ' αριθμόν δύο" του ΡΚΚ.

Αραγε, κύριε Φίσερ, η ειρωνεία σάς διέφυγε; "Η Τουρκία", είπατε, "έχει κάθε δικαίωμα να καταπολεμήσει την τρομοκρατία". Μιλήσατε για "ανθρώπινα δικαιώματα". Η αναβάθμιση των οποίων ανυπερθέτως θα "οδηγήσει στην ένταξη" της Τουρκίας στην ΕΕ, που, όπως ασφαλώς διαβεβαιώσατε, δεν αποτελεί "χριστιανικό κλαμπ" (που έλεγε κι ο Γιλμάζ).

"Ανθρώπινα δικαιώματα", υπουργέ; Συμπεριλαμβάνετε σ' αυτά, άραγε, αυτά των κατοίκων των 4.000 χωριών που ο τουρκικός στρατός έχει κατακάψει - μόνο από το 1991; Των 37.000 νεκρών του κουρδικού πολέμου - κυρίως Κούρδους; Των 9.000 πολιτικών κρατουμένων που σαπίζουν στα μπουντρούμια - επειδή η άποψή τους δεν ταίριαζε μ' αυτές των στρατηγών; Η σας διαφεύγουν αυτές οι... λεπτομέρειες;

Πάντως, κύριε Φίσερ, όσον αφορά τον Οτσαλάν κάνατε μια... τολμηρή τοποθέτηση. Ταχθήκατε κατά της "θανατικής ποινής". Ξεχάσατε βέβαια ότι μέχρι να φθάσει η ιστορία ως εκεί, η CIA κι η ΜΙΤ είχαν ασελγήσει επί του πτώματος του διεθνούς δικαίου, κι η "δημοκρατική" Ευρώπη είχε αρνηθεί άσυλο, που όφειλε να δώσει σε οποιονδήποτε διωκόμενο. Εκτός αν συμμερίζεστε την άποψη ότι "δεν υπάρχει Κουρδικό", του κυρίου Ιρτεμτσελίκ.

Ας μην ανησυχεί η εξοχότητά σας, υπουργέ. Το "καθήκον" σας το κάνατε. Οχι μόνον προωθήσατε τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, αλλά κερδίσατε και πόντους στα συμβόλαια για την αξιοποίηση της "μεγάλης τουρκικής αγοράς". Οι υπόλοιποι θα"πρασινίσουν" απ' το κακό τους.

Μπ. Γ.

Βιβλίο

"Κόσμος" μνήμης κι αλήθειας

"Με το γέλιο δεν τα πήγαινα ποτέ καλά. Είναι κρύο και κρατάει τόσο λίγο. Ενώ η λύπη έχει μια υγρασία και διαρκεί", αυτοαποκαλύπτεται στο εν πολλοίς βιωματικό "Σύνδρομο του Παρθένη". Λύπη με υγρασία, που διαρκεί σ' όλες τις ποιητικές και πεζογραφικές σελίδες του, αποπνέει το βιβλίο "Η αλήθεια που δεν υπάρχει" του Γιώργου Κακουλίδη,ενός από τους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του, αλλά και πεζογράφου. Το βιβλίο(εκδόσεις "Εξάντας"), προλογίζει ο Θάνος Μικρούτσικος,όχι μόνο από φιλία στον ποιητή, αλλά κι από αγάπη στον πατέρα του. Τον αξέχαστο, πρόωρα χαμένο, κομμουνιστή ζωγράφο Δημήτρη Κακουλίδη.Δεν είναι μόνο η "υγρασία" της λύπης, που μας κάνει να αναφερθούμε στο βιβλίο. Είναι κι η νοσταλγία, που μας προκάλεσαν για τον ταλαντούχο και αξιαγάπητο σύντροφο Δ. Κακουλίδη, στίχοι - μνήμες του ποιητή από την πρόωρα χαμένη μάνα του, τα παιδικά του χρόνια στην Καισαριανή, τους ανθρώπους των αγώνων. και "πληγών" της κι από τον πατέρα του, όπως και πεζογραφικές σελίδες. Ιδίως το "Σύνδρομο του Παρθένη". Ενα κείμενο αναφοράς στα στερνά του κορυφαίου ζωγράφου Κωνσταντίνου Παρθένη, το οποίο αποτελεί κράμα βιωμάτων, αλλά και αλληγορίας και σχολίου για την "υποδόρεια", συχνά, αλήθεια της τέχνης. Την "αμφιβολία", την "απορία", που βασανίζει κάθε αληθινό δημιουργό, αλλά και "τρέφει" την τέχνη. Για την "κατάρα", την ιδιαίτερη, δηλαδή, ψυχοπνευματική λειτουργία του καλλιτέχνη και την οδύνη που κρύβει η σιωπή κάθε σπουδαίου, αλλά αδικαίωτου εν ζωή καλλιτέχνη.

Ο Γ. Κακουλίδης, σαν ταξιδεύοντας με ένα "Λίμπερτι" (έτσι τιτλοφορείται η πρώτη ποιητική ενότητα του βιβλίου) σε "θάλασσες" αισθήσεων, εικόνων, ανθρώπων που γνώρισε κι αγάπησε, μεταμορφώνοντάς τους, πλάθοντάς τους με τη φαντασία, αλλά με όλη την αλήθεια της ζωής και τη σκληράδα της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας. Ταξιδεύει στις "θάλασσες" των ανθρώπινων όπου Γης. Πονά, οργίζεται για τα νέα πάθη τους. Ταξιδεύει στους Λαμπράκηδες, στις πορείες ειρήνης, στο δημοτικό σχολείο Καισαριανής, νοσταλγικά "ακούει νύχτα το τραγούδι της φάρας" στις γειτονιές της, ξαναβλέπει να τον κουβαλά στους ώμους ο πατέρας του στους δρόμους εκείνης της Καισαριανής, της καρδιάς μας."Τα πέταλά μου ανοίγω μεσάνυχτα/ βγαίνουν τα παιδικά μου χρόνια και δαγκώνουν" και "Βγάζουν δάκρυα τα χέρια μου/ βγάζουν τα περασμένα/ λαμπρά κόκαλα" λέει και "Αγόρι άγριο γίνεται στη θάλασσα μπαίνει",θάλασσα λυτρωτικής δημιουργίας.

Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Περιοδεία "νικητή" του βρώμικου πολέμου

Με το χειρότερο τρόπο επιβεβαίωσε τις προάλλες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα ερωτήματα και τις ανησυχίες, που είχε εκφράσει τις τελευταίες μέρες ο "Ρ", σχετικά με την επίσκεψή του Κ. Σημίτη στο Κοσσυφοπέδιο. Από όσα είπε ο Δ. Ρέππας, προκύπτει αβίαστα ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού εντάσσεται στον "πρωταγωνιστικό ρόλο", που θέλει να παίξει στα Βαλκάνια και αυτόν θέλει να υπογραμμίσει. Ο Κ. Σημίτης, ταυτόχρονα, θέλει να "υπενθυμίσει" ότι είναι στους "νικητές" του βρώμικου πολέμου και, άρα, μπορεί να περιοδεύει στην επαρχία κυρίαρχης χώρας, όποτε και όπως θέλει. Τη μόνη άδεια που ζητά είναι από τα αφεντικά του ΝΑΤΟ.

Για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα από την προχτεσινή δήλωση Ρέππα: "Γνωρίζετε ότι αυτή η επίσκεψη έχει έναν πολύ ιδιαίτερο, έναν πολύ ειδικό χαρακτήρα, δεν είναι μια επίσκεψη στο πλαίσιο διμερών σχέσεων (!). Η επίσκεψη του πρωθυπουργού σχετίζεται με την εκεί παρουσία της στρατιωτικής ειρηνευτικής δύναμης της χώρας μας... Οπως ήταν θετικός ο ρόλος μας όλη αυτή την περίοδο που προηγήθηκε, επιθυμούμε να είμαστε παρόντες με ενεργό και πρωταγωνιστικό ρόλο και στην περίοδο της ειρήνης. Αυτό είναι το νόημα της επίσκεψης (!)...".

Στο δρόμο του καγκελάριου

Δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από τότε που ο Γερμανός καγκελάριος Γκ. Σρέντερ αποφάσισε να προχωρήσει στις μεγαλύτερες περικοπές δημοσίων δαπανών, που έχουν γίνει στη μεταπολεμική Γερμανία. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το "πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων", μόνο τον επόμενο χρόνο οι περικοπές θα φτάσουν τα 30 δισ. μάρκα (5 τρισ. δρχ.)(!), ενώ η φορολογία των επιχειρήσεων θα μειωθεί κατά 8 δισ. μάρκα (1,3 τρισ. δρχ.), καθώς ο συντελεστής θα πέσει από το 40% στο 25% το 2001.

Τις προάλλες, η κυβέρνηση της Γερμανίας έδωσε στη δημοσιότητα το πρόγραμμα για τη δραστική περικοπή του κοινωνικού κράτους, προειδοποιώντας ότι οι υπερβολικές απαιτήσεις από την κυβέρνηση ζημιώνουν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και ολόκληρη την οικονομία!

Ο υπουργός Οικονομικών, Βέρνερ Μίλερ, εξήγγειλε ένα πρόγραμμα, που προβλέπει τη μείωση κατά το 1/5 των κρατικών δαπανών για την οικονομία και την ενθάρρυνση ιδιωτικών πρωτοβουλιών για τις συντάξεις.

"Η σημερινή οικονομία αναπτύσσεται όλο και περισσότερο εις βάρος των μελλοντικών γενεών", είπε ο Μίλερ σε συνέντευξη Τύπου. Αυτά τα έχουμε ξανακούσει και εδώ. Μήπως δεν ήταν ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Τήνιος, που προανήγγειλε την απόλυτη μείωση των κοινωνικών δαπανών το 2001;

Η πρόκληση του πλούτου

Οσο και αν μας έχουν εθίσει στο να θεωρούμε ως φυσιολογικά, περίπου, το αβυσσαλέο χάσμα πλούσιων και φτωχών και τη σκανδαλώδη "ανάπτυξη" των ιλιγγιωδών κερδών των πρώτων σε βάρος δισεκατομμυρίων ανθρώπων του πλανήτη, ωστόσο δεν μπορεί να μην προκαλεί κατάπληξη, συνάμα και αγανάκτηση, η παρακάτω είδηση. Ο Μπ. Γκέιτς, το μεγάλο αφεντικό της "Μάικροσοφτ", την προπερασμένη Παρασκευή είδε τον προσωπικό του πλούτο να αυξάνεται στο Χρηματιστήριο κατά 4,7 δισ. δολάρια, δηλαδή περίπου 1,5 τρισ. δρχ!

Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρίας του, εκείνη τη μέρα, έφτασε στα 507 δισ. δολάρια! "Αν όλοι οι Αμερικανοί αδειάσουν τα πορτοφόλια τους, όλα τα καταστήματα στις ΗΠΑ αδειάσουν τα ταμεία τους και όλοι οι πιτσιρικάδες σπάσουν τον κουμπαρά τους, το ποσό που θα συγκεντρωθεί δε θα είναι αρκετό για να αγοραστεί η "Μάικροσοφτ". Η νομισματική κυκλοφορία στις ΗΠΑ φθάνει τα 450 δισ. δολάρια"... σχολίαζε αμερικανική εφημερίδα και πρόσθετε: "Με την περιουσία του, ο Μπ. Γκέιτς θα μπορούσε να πληρώσει όλα τα γεύματα που θα πουλήσουν τα 24.800 εστιατόρια "Μακντόναλντς" σε όλο τον κόσμο τα επόμενα τρία χρόνια. Αν μοίραζε τον πλούτο του στους άστεγους των ΗΠΑ, τότε ο καθένας από αυτούς θα εισέπραττε 121.545 δολ.".

Δεν μπορεί, όμως, η συσσώρευση ολοένα και αυξανόμενου πλούτου στον "πόλο" των λίγων να είναι το μέλλον της ανθρωπότητας.

Καταρρέει η κυβερνητική προπαγάνδα

Η αποτυχία της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης είναι πλέον ολοφάνερη και ομολογείται ακόμα και από τους φανατικούς υποστηρικτές της, καθώς οι καταστροφικές συνέπειές της είναι χειροπιαστές και επώδυνες για τους μαθητές και τους γονείς, αλλά και την παρεχόμενη μόρφωση.

Η κυβερνητική προπαγάνδα, προκειμένου να δικαιολογήσει την εμμονή της κυβέρνησης στην εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών νόμων, καταφεύγει σε διάφορα τεχνάσματα και απίστευτα ψέματα. Για παράδειγμα, ότι το υψηλό ποσοστό των αποτυχόντων στη Β Λυκείου οφείλεται στις καταλήψεις που κράτησαν σχεδόν τρεις μήνες. Κι όμως, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία που έρχονται διαρκώς στο φως της δημοσιότητας, το ποσοστό αποτυχίας είναι ακόμη ψηλότερο σε σχολεία που οι καταλήψεις κράτησαν πολύ λιγότερο ή δεν έγιναν καθόλου. Ο ηρωικός αγώνας των μαθητών μπορεί να είχε κόστος, όπως όλοι οι αγώνες, αλλά η πλειοψηφία των μαθητών που βρέθηκε στα μπλόκα του αγώνα είχε συνειδητοποιήσει τις επιπτώσεις της "μεταρρύθμισης". Και αυτοί που έχουν συνείδηση των επιδιώξεων της κυβέρνησης μπορούν και τις αντιπαλεύουν καλύτερα απ' όλες τις απόψεις.

"Καμπάνα" για τους εργαζόμενους

Η ζωντανή ραδιοφωνική συζήτηση αφορούσε στις προετοιμαζόμενες αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Από τη μια, ήταν ο δημοσιογράφος και από την άλλη ο διοικητής του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριος. Κι αφού, ο δεύτερος είπε διάφορα ωραία, για την ανάγκη ύπαρξης ενός κοινωνικού συστήματος ασφάλισης αξιόπιστου, έγκυρου, ισχυρού κλπ, συμπλήρωσε: Καμιά ανησυχία δεν πρέπει να υπάρχει στους υφιστάμενους συνταξιούχους και όσους πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση. Αυτοί δε θα θιγούν. Το πρόβλημα βρίσκεται σε όσους έχουν γεννηθεί μετά το 1950...

Με άλλα λόγια, δηλαδή, η "καμπάνα" χτυπάει, για τη μεγάλη πλειοψηφία των σημερινών εργαζομένων (όσοι είναι έως 50 χρόνων), αλλά και τους νέους και όλους όσοι στο μέλλον γίνουν μισθωτοί ή μεροκαματιάρηδες. Και, όπως όλα δείχνουν, θα χτυπήσει γερά, αν δεν ανησυχήσουν όλοι αυτοί κι αν δεν πάρουν τα μέτρα τους. Αν δε σηκώσουν το ανάστημά τους και δεν αντιμετωπίσουν αγωνιστικά, συσπειρωμένοι και αποφασισμένοι, την αντιασφαλιστική επέλαση, που ήδη έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση και η πολιτική της.

"Πάνω απ' όλα

ο πολίτης..."

Αφού μ' έγδαρε

επί έτη,

πάνω απ' όλα,

πια, με θέτει

κι ο απλός εγώ

ο μέσος

...βασιλιάς

θα γίνω αμέσως!

Σ' ένα θρόνο

θα με κάτσει

και θα μ' έχει

σαν το ...Λάτση

και τα βάρη μου

θα πάρει

στο ...Βαρδή

να τα κοτσάρει!

Πάνω απ' όλα

εγώ, πρωτίστως

κι από ...κάτω

ως κι ο Χρίστος,

και θα βλέπω

από πάνω

και τον ...Κόκαλη

σα νάνο!

Ο οίστρος

Η ηγεσία του ΣΥΝ δεν ήταν ενήμερη, για την πρωτοβουλία του Μ. Μουσταφά, δήλωσε προχτές ο Ν. Κωνσταντόπουλος, σχετικά με την υπογραφή, εκ μέρους του βουλευτή του ΣΥΝ, της "δημόσιας έκκλησης", περί αναγνώρισης της ύπαρξης τουρκικής και μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα.

Και ναι μεν, η δήλωση υποκρύπτει μια αποστασιοποίηση, αλλά τώρα που ενημερώθηκαν δεν έχουν τίποτε παραπάνω να πουν;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ