ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΑΛΙΑ
Να ποιοι συντηρούν την παρανομία!

Η έρευνα του "Ρ" στην παραλία συνεχίζεται. Στον κυριακάτικο "Ρ", αποκαλύψαμε το περιεχόμενο δύο ιδιωτικών συμφωνητικών μεταξύ επιχειρηματιών και Διοίκησης του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Αγίου Κοσμά. Στα ιδιωτικά συμφωνητικά, η Διοίκηση του ΕΑΚΝ/ΑΚ - υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, υπουργείο Πολιτισμού - δήλωνε πρόθυμη να βοηθήσει τους επιχειρηματίες στην έκδοση των απαιτούμενων αδειών για τη λειτουργία των καταστημάτων. Ετσι, η εμπλοκή της κυβέρνησης στις αυθαιρεσίες της παραλίας είναι ξεκάθαρη.

Σήμερα, ο "Ρ" φέρνει στη δημοσιότητα ένα έγγραφο που επιβεβαιώνει αυτή την εμπλοκή. Πρόκειται για έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών και, συγκεκριμένα, της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας, το οποίο έχει σταλεί στην Κτηματική Υπηρεσία της Νομαρχίας Πειραιά από το Νοέμβρη του 1990!!! Γεγονός, που αποδεικνύει πως οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι απαγορεύεται με νόμο η παραχώρηση κομματιών του Αθλητικού Κέντρου σε ιδιώτες! Παρ' όλα αυτά και ενώ γνωρίζουν την παρανομία, επιτρέπουν στη Διοίκηση του Αθλητικού Κέντρου να προχωρά σε συμβάσεις με επιχειρηματίες, με τις οποίες ξεπουλιέται η παραλία.

* * *

Φως στις παρανομίες της κυβέρνησης, του υπουργείου Οικονομικών, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας, ρίχνει ένα έγγραφο που αποκαλύπτει σήμερα ο "Ρ".

Το έγγραφο είναι της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών. Με αυτό αποκαλύπτεται και ο πραγματικός ένοχος της αυθαιρεσίας στην παραλία. Σύμφωνα με το έγγραφο - που το ίδιο το υπουργείο χαρακτηρίζει εσωτερικής φύσεως - η εκμίσθωση χώρου του Αθλητικού Κέντρου του Αγίου Κοσμά μπορεί να γίνει μόνο σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, που εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και σε καμία περίπτωση σε ιδιώτη!!! Δηλαδή, η παραχώρηση σε ιδιώτες κομματιών του αθλητικού κέντρου σε επιχειρηματίες είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ!

Η κυβέρνηση το ξέρει. Το γνωρίζουν και τα συναρμόδια υπουργεία! Το ξέρει και η νομαρχία, στην οποία έφτασε το παραπάνω έγγραφο. Μάλιστα, αποδέκτες του εγγράφου ήταν και η ΓΓΑ και η Διοίκηση του ΕΑΚΝ. Κι όμως, η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει τον νόμο και να δώσει τέρμα στο καθεστώς παρανομίας που επικρατεί στην παραλία. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι παραχωρήσεις κομματιών γης για να χτιστούν σκυλάδικα!

Να σημειώσουμε ότι η παραλία του Αγίου Κοσμά ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο, με απόφασή του (4977/17.4.1959), την παραχώρησε στη ΓΓΑ. Στη συνέχεια, η ΓΓΑ, με απόφασή της (5580/22.6.59), ίδρυσε το ΕΑΚΝ, στο οποίο και παραχώρησε τη συγκεκριμένη έκταση.

Το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, που είναι ιδιοκτήτης του αθλητικού κέντρου, στάλθηκε στη Νομαρχία Πειραιά το Νοέμβρη του '90.Αφορμή ήταν η εκμίσθωση της παραλίας του Αγίου Κοσμά στον εφοπλιστή Ρέστη. Σύμφωνα, λοιπόν, με το έγγραφο: Η παραχώρηση της παραλίας του Αγίου Κοσμά στη ΓΓΑ:

"...έχει γίνει με σκοπό η έκταση να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση σκοπών, που προάγουν την αθλητική κίνηση, η εκμίσθωση μπορεί να γίνει μόνο σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, που εποπτεύεται από την ΓΓΑ και σε καμία περίπτωση σε ιδιώτη"!

Το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών (Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας) έχει χαρακτήρα οδηγίας προς τη Νομαρχία Πειραιά - Κτηματική Υπηρεσία και στάλθηκε στις 23 Νοέμβρη 1990 (Αρ. Πρωτ. 1070808/5934/Β0010). Παρ' όλα αυτά, η παραλία παραχωρήθηκε σε ιδιώτη το Δεκέμβρη του '94 για 12 χρόνια αντί ενοικίου 1,5 εκατομμύριο το μήνα, κατά παράβαση του άρθρου 2 του νόμου 1070/1980.

Το υπουργείο επικαλείται τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 2 του ν. 1070/80 (ΦΕΚ 204/6.9.80), αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "χώροι ανήκοντες κατά κυριότητα ή χρήσιν εις τη ΓΓΑ δύνανται να παραχωρούνται κατά χρήσιν άνευ ανταλλάγματος εις τα εποπτευόμενα υπ' αυτής Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου της περιοχής, κατόπιν αποφάσεως του αρμοδίου επί θεμάτων Αθλητισμού υπουργού".

"Υστερα από τα πιο πάνω, συνεχίζει η οδηγία, είναι σαφές ότι, εφόσον η παραχώρηση προς την ΓΓΑ έχει γίνει με σκοπό η έκταση να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση σκοπών που προάγουν την αθλητική κίνηση, η εκμίσθωση μπορεί να γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις του πιο πάνω νόμου, δηλαδή μόνο σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, που εποπτεύεται από την ΓΓΑ και σε καμία περίπτωση από ιδιώτη".

Το συγκεκριμένο έγγραφο στάλθηκε με εντολή του τότε υπουργού Οικονομικών, ύστερα από αίτημα της Κτηματικής Υπηρεσίας της Νομαρχίας Πειραιά, η οποία ζητούσε οδηγίες σχετικά με το δικαίωμα της ΓΓΑ να εκμισθώσει σε τρίτο, χώρο που της έχει παραχωρηθεί μόνο για αθλητικούς σκοπούς.

Πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι με αφορμή την αίτηση της εταιρίας για έκδοση αδειών, η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να της γνωστοποιήσει το περιεχόμενο του παραπάνω εγγράφου. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του δήμου προς το υπουργείο, η αρμόδια υπηρεσία δεν το έκανε, με τη δικαιολογία ότι οι οδηγίες αυτές είναι εσωτερικής φύσεως και δε χορηγούνται σε τρίτους!

Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Θα περιφρουρήσουμε το χώρο!

Μιλούν στο "Ρ" εργαζόμενοι στο αθλητικό κέντρο και μέλη του σωματείου

"Ο Αγιος Κοσμάς έχει ένα σκοπό. Τον μαζικό λαϊκό αθλητισμό. Θέλουμε να περιφρουρήσουμε το χώρο μας. Θα παλέψουμε για να τον διατηρήσουμε. Δεν μπορούν να συνυπάρχουν σκυλάδικα και αθλητικοί χώροι".

Αυτή είναι η πάγια θέση του σωματείου εργαζομένων στο αθλητικό κέντρο. Συναντηθήκαμε με τα μέλη του σωματείου αλλά και με πολλούς άλλους εργαζόμενους στο χώρο. Η αγωνία τους για το μέλλον είναι μεγάλη. Οπως πάνε τα πράγματα φοβούνται ότι θα βρεθούν κάποια στιγμή στο δρόμο. Αλλωστε, στο "βάθος" όλων των ενεργειών της διοίκησης και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού είναι η ιδιωτικοποίηση του αθλητικού κέντρου, όπως μας είπαν.

Οι εργαζόμενοι στο αθλητικό κέντρο αυτή τη στιγμή είναι 125 και άλλοι 25, οι οποίοι είναι αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Ο Οργανισμός λειτουργίας του κέντρου προβλέπει συνολικά 326 οργανικές θέσεις.

Και εδώ θα αναφέρουμε το παράδειγμα του προέδρου του σωματείου Πέτρου Στεφανόπουλου,όπως μας το περιέγραψε: "Οι ηλεκτρολόγοι και οι υδραυλικοί αναγκάζονται να συντηρούν τα κολυμβητήρια και να κάνουν τη δουλιά χημικού, Να ρίχνουν χλώριο, νάτριο και άλλα χημικά για το νερό. Αν κάνουν κάποιο λάθος κινδυνεύουν να πεθάνουν!", επισημαίνει ο πρόεδρος που εργάζεται 33 χρόνια στο αθλητικό κέντρο.

O Γιάννης Μπακάλης,εργαζόμενος εδώ και 15 χρόνια, λέει: "Οι αθλητικοί χώροι ξεπουλιούνται. Η υπηρεσία καθαριότητας παραχωρήθηκε σε ιδιώτη εδώ και 6 μήνες. Από το 1987 έχουν να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού".

"Η θέση του σωματείου είναι να μη γίνονται επινοικιάσεις χώρων. Γιατί έτσι, αλλάζει ο χαρακτήρας του αθλητικού κέντρου. Πρόσφατα, στις 19 Ιουνίου, καταγγείλαμε τη σύμβαση για το "Καλούα". Κι αυτό γιατί βρίσκεται ακριβώς πίσω από τους ξενώνες και δεν μπορούν οι αθλητές και όσοι μένουν εκεί να ησυχάσουν από το θόρυβο και τη μουσική μέχρι τα ξημερώματα". Αυτό τονίζει ο αντιπρόεδρος του σωματείου Στέργιος Μπέλλας.

Οι εργαζόμενοι μάς λένε ότι το σωματείο έχει δεχτεί δεκάδες μηνύσεις από τη διοίκηση. Πρόφαση όπως μας λένε είναι η κακοδιαχείριση... Πραγματική αιτία όπως αφήνουν να εννοηθεί, οι καταγγελίες τους για όσα συμβαίνουν στο χώρο.

Ο Γιάννης Βαντικιώτης,33 χρόνια εργαζόμενος στο αθλητικό κέντρο και προϊστάμενος για τους αθλητικούς χώρους, μας λέει: "Μας έχουν στην αναμονή. Λένε ότι τα σχέδια για το 2004 θα λύσουν τα προβλήματά μας" και συμπληρώνει: "... αν τα σχέδια για τους Ολυμπιακούς έχουν λάβει κι εμάς υπόψη".

Ο Ανδρέας Φαρμάκης,επισκευαστής όπλων του σκοπευτηρίου, εργάζεται στο αθλητικό κέντρο επί 15 χρόνια: "Τα όπλα είναι στραβά. Οι στόχοι σκουριασμένοι. Προσπαθούμε εδώ και τρία χρόνια να τους αλλάξουμε αλλά δε γίνεται τίποτα. Μας είπαν ότι τώρα που έδωσαν το χώρο για το "Καλούα" κάτι θα γίνει...".

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Η ΝΑΣ ζητά την ενημέρωση που... απαγορεύεται

Αμεση ενημέρωση για τα σχέδια των αθλητικών εγκαταστάσεων και ειδικότερα για εκείνα που αφορούν στις περιοχές άλσος Βεϊκου στο Γαλάτσι, άλσος Νέας Φιλαδέλφειας και περιοχή του Γουδιού, ζητά με επιστολή του προς τον υφυπουργό Αθλητισμού Ανδρέα Φούρα ο επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ) και νομαρχιακός σύμβουλος Αθήνας Σπύρος Χαλβατζής.

Αφορμή για την επιστολή είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με το νόμο για τα Ολυμπιακά Εργα (2730/99), "δεν προβλέπεται καμία διαδικασία δημοσιοποίησης των μελετών και των σχεδίων" για εκείνα τα έργα που πρόκειται να κατασκευαστούν ή να επεκταθούν υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις, που είναι στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ), όπως επισημαίνει ο Σπ. Χαλβατζής στην επιστολή.

Τα έργα αυτά είναι: στο ΟΑΚΑ, στο Ολυμπιακό Κέντρο στο Γουδί, στο ΣΕΦ και στο Στάδιο Καραϊσκάκη, στο Παναθηναϊκό Στάδιο και στην αφετηρία του Μαραθωνίου Δρόμου στο Μαραθώνα, στο Ολυμπιακό Σκοπευτήριο στο Μαρκόπουλο, στο Στάδιο ΑΕΚ Νέας Φιλαδέλφειας, στο κλειστό γυμναστήριο Περιστερίου, στο Εθνικό Στάδιο Πάτρας, στο Πανθεσσαλικό Στάδιο Βόλου, στο Καυτατζόγλειο Στάδιο Θεσσαλονίκης, στο Παγκρήτιο Εθνικό Στάδιο Ηρακλείου και σε νέες αθλητικές εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν στην περιοχή Βεϊκου στο Γαλάτσι, στα Ανω Λιόσια και στη Νίκαια.

"Για όλες τις υπόλοιπες περιοχές, στις οποίες, σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 2α (σ. σ. ν.2730/99), υφίστανται ή προβλέπεται να κατασκευαστούν ή να επεκταθούν αθλητικές εγκαταστάσεις αρμοδιότητας ΓΓΑ, δεν προβλέπεται καμία διαδικασία δημοσιοποίησης των μελετών και των σχεδίων", τονίζει στην επιστολή του ο επικεφαλής της ΝΑΣ και προσθέτει: "Αντιθέτως, το άρθρο 2 παρ. 2β, 2γ, 2δ προβλέπει ότι στις περιοχές αυτές επιτρέπονται παρεκκλίσεις από τους ισχύοντες όρους και περιορισμούς δόμησης, καθώς και από τις διατάξεις του ΓΟΚ, τις οποίες εγκρίνει με απόφασή του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ".

"Κατόπιν τούτων, καταλήγει η επιστολή, και επειδή θεωρούμε ότι τα έργα της τάξης των Ολυμπιακών Αθλητικών Εγκαταστάσεων έχουν σημαντικές επιδράσεις στις περιοχές εγκατάστασής τους (κυκλοφοριακοί φόρτοι, ανάπτυξη νέων χρήσεων) πολύ δε περισσότερο που αφορούν και περιοχές όπως το άλσος Βεϊκου στο Γαλάτσι, το άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, την περιοχή του Γουδιού, παρακαλούμε να μας διαθέσετε τα σχετικά στοιχεία τα οποία εισηγηθήκατε προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, για τις Ολυμπιακές Αθλητικές Εγκαταστάσεις αρμοδιότητός σας".

Αύριο στο "Ρ"

Αύριο στο "Ρ": Επιχειρηματίας παραλιακού κέντρου μηνύει δήμο επειδή δεν του χορήγησε άδεια και επικαλείται δεκάδες έγγραφα υπουργείων που τον νομιμοποιούν! Μιλούν στο "Ρ" εκπρόσωποι δημοτικών κινήσεων παραλιακών δήμων

Τι υπάρχει μέσα στο Αθλητικό Κέντρο

Το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο του Αγίου Κοσμά ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο με απόφασή του (4977/17.4.1959) παραχώρησε το χώρο στη ΓΓΑ. Στη συνέχεια η ΓΓΑ με απόφασή της (5580/22.6.59) ίδρυσε το ΕΑΚΝ, στο οποίο και παραχώρησε την έκταση αυτή.

Το Αθλητικό Κέντρο του Αγίου Κοσμά χωρίζεται στις παλιές και τις νέες εγκαταστάσεις. Στις παλιές εγκαταστάσεις υπάρχουν τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου, ένα γήπεδο στίβου με χορτάρι, οκτώ γήπεδα μπάσκετ, τέσσερα γήπεδα τένις, τρία γήπεδα βόλεϊ, μία αίθουσα γυμναστικής, το σκοπευτήριο και οι ξενώνες που φιλοξενούν αποστολές ομάδων που προπονούνται στον Αγιο Κοσμά.

Μέσα στις παλιές εγκαταστάσεις βρίσκονται τα νυχτερινά κέντρα: "Φαντασία", "Καλούα", "Σάμπια". Ακόμα υπάρχουν δύο γήπεδα μίνι ποδοσφαίρου (5χ5) που έχουν νοικιαστεί σε ιδιώτη και εδώ και 6 μήνες γίνονται τα έργα. Στις νέες εγκαταστάσεις υπάρχουν τα κολυμβητήρια, τέσσερα γήπεδα τένις, το κτίριο της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοϊας, το ενυδρείο, το γραφείο κίνησης, τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου, 11 γήπεδα τένις, ο στίβος (παλιότερα ήταν χόρτο), η μαρίνα, ο χώρος για την τοξοβολία και ένας ακάλυπτος χώρος, χωρίς καμία χρήση. Υπάρχουν ακόμα τα νυχτερινά κέντρα: "Δειλινά", "Στορκ" και "Πρίβιλετζ" και η πίστα για καρτ.

Οι ξενώνες του αθλητικού κέντρου. Ετοιμοι κι αυτοί για ξεπούλημα

...μέσα απ' τα κάγκελα υπάρχει άλλος κόσμος

Παραλία πίσω απ' τα κάγκελα του "Πρίβιλετζ". Για να μπεις, πρέπει να πληρώσεις...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ