ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ποιος διάλογος;

Το ότι άνοιξε τώρα αυτός ο ελληνοτουρκικός διάλογος, μετά τον πόλεμο στα Βαλκάνια δεν είναι τυχαίο. Η Νότια Πτέρυγα του ΝΑΤΟ δε θα μπορεί να λειτουργεί ομαλά και απρόσκοπτα, με βάση το νέο δόγμα του και την επιχειρησιακή του δράση στην ευρύτερη περιοχή για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, αν στους κόλπους της και στην πιο ευαίσθητη γεωστρατηγικά περιοχή για την ιμπεριαλιστική αυτή συμμορία, υπάρχουν ανοιχτά προβλήματα. Προβλήματα που μπορεί και να δημιουργήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις, με κάθε συνέπεια και τίμημα, ακόμη και για τα στρατηγικά τους συμφέροντα. Στόχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, είναι το οριστικό κλείσιμο αυτών των προβλημάτων, χωρίς το οποίο η προώθηση της "νέας τάξης" δεν μπορεί να γίνεται απρόσκοπτα. Με σκοπό την προώθηση των στρατηγικών συμφερόντων τους από τα Βαλκάνια ως την Κασπία και τη Μέση Ανατολή. Ας μην ξεχνάμε ότι το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ προβλέπει συγκυριαρχία των δύο κρατών στο Αιγαίο, με επικυριαρχία των ΗΠΑ.

Η πορεία που θα διαγράψει αυτός ο διάλογος δε είναι ορατή. Το περιεχόμενο των συνομιλιών περιλαμβάνει θέματα, (τουρισμός, περιβάλλον οικονομική συνεργασία), που δεν άπτονται των κρίσιμων ελληνοτουρκικών προβλημάτων, αλλά φαίνεται να κρίθηκαν απαραίτητα στην προετοιμασία μιας συνολικής στρατηγικής διευθέτησης των κρίσιμων θεμάτων, που βρίσκονται στο επίκεντρο των αντιθέσεων και οξύνονται κατά καιρούς ελέω ιμπεριαλιστών. Μεταξύ των δύο κρατών και με βάση τις τυπικά ισχύουσες διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες το μόνο προς διευθέτηση ζήτημα είναι η υφαλοκρηπίδα. Αλλά μόνο τυπικά. Γιατί, ουσιαστικά, το Αιγαίο, στη διαπλοκή του με το Κυπριακό και τελευταία τη Θράκη, (διεκδικήσεις του τουρκικού κράτους ελέω ΗΠΑ), αποτελεί στρατηγικής σημασίας ζήτημα και μάλιστα άπτεται κυριαρχικών δικαιωμάτων λαών και κρατών. Ας μην ξεχνάμε ότι η Κύπρος, αν και ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος, εμπλέχτηκε ακόμα περισσότερο στις ελληνοτουρκικές αντιπαραθέσεις μετά την εισβολή και κατοχή τμήματος των εδαφών της, αλλά και από την εμπλοκή της λύσης του Κυπριακού στα γρανάζια του ΝΑΤΟ και της "νέας τάξης", που το οδηγούν σε λύση διχοτόμησης, με μοχλό την τουρκική ολιγαρχία, την ανοχή της ελληνικής, προς το συμφέρον των Αμερικανών.

Με την έναρξη του διαλόγου, η τουρκική κυβέρνηση υπενθύμισε τις θέσεις για όλα αυτά. Γιατί εκβιάζει; Να αναλάβει το ρόλο πιο μεγάλου περιφερειάρχη στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής τάξης στην περιοχή και μεγαλύτερα συνολικά οφέλη σε σχέση με την ελληνική ολιγαρχία, που διεκδικεί επίσης ανάλογο ρόλο υπό την επικυριαρχία των ΗΠΑ; Να αντιμετωπίσει μια πτυχή του Κουρδικού, που σχετίζεται με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα; Στη συνέχεια του διαλόγου έπεται και το ζήτημα της "τρομοκρατίας", ενώ ερωτηματικά υπάρχουν ως προς το χαρακτηρισμό των Κούρδων σαν πρόσφυγες ή σαν οικονομικούς μετανάστες.

Οσο για την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης είναι χαρακτηριστική σχετική δήλωση του Κ. Σκανδαλίδη: "Δεν τρέφουμε παράλογες ελπίδες και προσδοκίες. Ομως, είμαστε υποχρεωμένοι να καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθειες εκλογίκευσης της Αγκυρας... Σ' έναν ευρύτερο στρατηγικό διακανονισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βαλκανική και την Αν. Μεσόγειο, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και να αναδεικνύει κάθε φορά τη θέση της σαν παράγοντας σταθερότητας, ειρήνης, συνεργασίας και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή". Διευθέτηση, λοιπόν, στα πλαίσια της "νέας τάξης" και ας διακυβεύονται κυριαρχικά δικαιώματα. Ολα στο βωμό των συμφερόντων της ολιγαρχίας. Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης. Αυτήν πρέπει να αντιπαλέψει το λαϊκό κίνημα, με το δικό του κοινωνικοπολιτικό μέτωπο.


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ
Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες

Με αντικείμενο το νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις οργάνων, συνεδρίασε χθες το Β' Θερινό Τμήμα της Βουλής. Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος Απόστολος Τασούλας σημείωσε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο, αφού απέχει από τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών που χρειάζονται μοσχεύματα, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί θεσμούς εκτός του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ, σημείωσε ότι είναι συνολικότερο κοινωνικό πρόβλημα το θέμα της ύπαρξης συνείδησης όσον αφορά το θέμα των μεταμοσχεύσεων. Οπως είπε, "οι μεταμοσχεύσεις είναι αναγκαίες, εξαρτώνται άμεσα από την εξεύρεση μοσχευμάτων. Δεν μπορούν να βρεθούν από πουθενά αλλού εκτός από το ανθρώπινο σώμα. Χρειάζεται ανάπτυξη και διάδοση των ανθρώπινων αξιών της αλληλεγγύης και του αλτρουισμού. Αυτό όμως πρέπει να είναι γενικό κοινωνικό φαινόμενο. Δεν μπορείς να λες στην οικονομία έχω άλλους νόμους που καθιερώνουν την αξία του ατόμου και στα όργανα να λες θέλω αλτρουισμό"

Ειδικά για τις διατάξεις του νομοσχεδίου σχετικά με τον φορέα μεταμοσχεύσεων, ο οποίος προβλέπεται να είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, ο Απόστολος Τασούλας τόνισε ότι "το νομοσχέδιο δε λύνει ζητήματα υποδομής με την έννοια και της ανάπτυξης μονάδων και της χωροκατανομής. Ζούμε σε μια χώρα που έχει ανάγκη για 200 μεταμοσχεύσεις το χρόνο κι έχουμε 4 - 5 κέντρα ιατρικά. Δεν μπορεί να γίνονται 2 ή 3 σε μια περιοχή και να μη γίνονται σε άλλες. Οσον αφορά ποιες μονάδες θα κάνουν τις μεταμοσχεύσεις, εκτιμούμε ότι δεν μπορούν να είναι ιδιωτικές μονάδες. Θα έπρεπε να εντάσσεται η αντιμετώπιση του προβλήματος στα πλαίσια του ΕΣΥ. Να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα επέτρεπαν την ανάπτυξη των μονάδων". Κατέληξε λέγοντας ότι το ΚΚΕ, αντιλαμβάνεται την ύπαρξη φορέα μεταμοσχεύσεων ως "μια λειτουργία στα πλαίσια του δημόσιου συστήματος υγείας. Εναν οργανισμό που θα διοικούνταν από ένα ευρύτατο συμβούλιο, όπου να εκφράζονται οι κοινωνικοί φορείς και να απολογείται δημόσια και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής". Ειδικά για το θέμα της κοινωνικής διαπαιδαγώγησης προκειμένου να υπάρξουν εθελοντές δότες οργάνων, επισήμανε ότι "θα πρέπει να πειστεί ο καθένας να κάνει θετικό βήμα σε αυτή την περίπτωση" χωρίς να υπάρχει στιγματισμός όσων αρνηθούν. Το νομοσχέδιο ψήφισαν μόνο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ