ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Εφυγε" πικραμένη

Πέθανε χτες η Λίντα Αλμα

Με ένα μεγάλο όνειρο ζωής ανεκπλήρωτο, έκλεισε, χτες το βράδυ, τα μάτια της η αφοσιωμένη συντρόφισσα του αξέχαστου Μάνου Κατράκη, η διακεκριμένη και γοητευτική χορεύτρια Λίντα Αλμα - Κατράκη, στο Σπηλιοπούλειο Νοσοκομείο"Αγία Ελένη", όπου νοσηλευόταν τους τελευταίους μήνες.

Τη μεγάλη τους λύπη για το θάνατο της Λίντας Αλμα εξέφρασαν χτες το βράδυ η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης.

Δεκαπέντε χρόνια σχεδόν μετά το θάνατο του αγαπημένου της συντρόφου (2 Σεπτεμβρίου "έφυγε" κι εκείνος), χτες 2 Αυγούστου, χωρίς να προλάβει να δει το Μουσείο Μάνου Κατράκη."Εχουν περάσει τόσα χρόνια, αλλά ακόμη τίποτα" - έλεγε με παράπονο και πικρία. "Δεν ξέρω αν θα ζήσω για να το δω, αλλά περιμένω". Για το παράπονό της αυτό, μίλησε και στον Σπύρο Χαλβατζή,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο.

Ολη της η ζωή ήταν εκείνος ο άνθρωπος. "Δεν μπορώ να πιστέψω ακόμη - είχε πει στο "Ρ" πριν ένα χρόνο (30/8/99) - "ότι έχουν περάσει 14 χρόνια. Ηταν τόσο έντονη η παρουσία του, τόσο πολύ δεμένοι ήμασταν, που μου είναι τελείως αδύνατον να το πιστέψω. Ημασταν μαζί τριάντα χρόνια. Μια ζωή. Τώρα ζω μόνη, δεν μπορώ να κάνω γνωριμίες, δεν μπορώ να μιλήσω πολύ με τους ανθρώπους, πάντοτε γίνεται η σύγκριση με τον άνθρωπο αυτό, που μιλούσαμε ώρες. Είμαι μόνη, με τις αναμνήσεις μου, με τη ζωή που διάλεξα και είμαι ευχαριστημένη".

Η Λίντα Αλμα ήταν πολύ σεμνή,παρά τη μεγάλη διεθνή καριέρα της. "Ξεκίνησα πολύ μικρή - μας είχε πει πέρυσι - το χορό. Η μητέρα μου είχε δει την αγάπη που είχα στο χορό. Κι έτσι με πήγε πολύ μικρή σε μια σχολή. Ημουν οκτώ χρόνων. Η μητέρα μου πίστευε πολύ σε μένα, παρότι οι εποχές ήταν φοβερά δύσκολες, οικονομικά ήμασταν χάλια, δεν μπορούσε να πληρώσει τις σχολές, ωστόσο, δούλευε σε κομμωτήριο και μπόρεσα να σπουδάσω. Σπούδασα πάρα πολλά χρόνια το χορό. Στη Γαλλία ήμουν μαθήτρια της Μπροβρεζένσκα και ήμουν από τις πρώτες μαθήτριες. Στην Αμερική έκανα χορό με τον Κίβιτον, έναν πολύ μεγάλο δάσκαλο. Είχα αρχίσει να γίνομαι μια χαριτωμένη δεσποινιδούλα και βγήκα στο θέατρο, σε ένα βαριετέ στα Παναθήναια. Ο Γιάννης Φλερύ τότε χόρευε με μια σπουδαία χορεύτρια, την Μπέλλα Σμάρω, σε μεγάλα θέατρα. Κάποια στιγμή, η χορεύτρια αυτή αρρώστησε και έψαχνε ο Γιάννης να βρει άλλη. Ο ηθοποιός Κοκκίνης του είπε: Πάμε να δεις μια χορεύτρια. Και ήρθε. Μετά την παράσταση, με πλησίασε και μου έδωσε το τηλέφωνό του. Επικοινωνήσαμε την επομένη, μου είπε να πάω στην πρόβα στον "Απόλλωνα". Ανέβηκα στη σκηνή και χόρεψα κάτι που έπαιξε ο μαέστρος στο πιάνο. Αυτό ήταν. Μείναμε μαζί πολλά χρόνια. Το 1946 φύγαμε από την Ελλάδα. Είχε έρθει η Εντίθ Πιαφ για κάποιες εμφανίσεις. Μας είδε να χορεύουμε και μας πρότεινε να πάμε μαζί της σε μια πρεμιέρα που είχε στο "Ετουάλ", στο Παρίσι. Μείναμε μαζί της πέντε χρόνια, ταξιδεύοντας στα μεγάλα θέατρα όλου του κόσμου".

Το 1955 γύρισε στην Ελλάδα, γιατί ήταν η μητέρα της άρρωστη. Ηρθε για λίγο, γιατί μετά ακολουθούσαν πολλά συμβόλαια και πολύ σημαντικά. Ομως, γνώρισε τον Μάνο Κατράκη και δεν ξανάφυγε ποτέ. Με τον Γιάννη Φλερύ, συνέχισαν πλέον στην Ελλάδα τις εμφανίσεις με μεγάλη πάντα επιτυχία. Εκτός από το θέατρο και τα κέντρα, το δίδυμο Φλερύ - Αλμα συμμετείχε και σε αρκετές ταινίες. Στο θέατρο η Λίντα Αλμα δούλεψε μέχρι το 1979, ήταν και η χρονιά που παντρεύτηκε με τον Μάνο Κατράκη, μετά την πολύχρονη σχέση τους. Η κηδεία της Λίντας Αλμα θα γίνει από το Α Νεκροταφείο Αθηνών. Η μέρα και ώρα δεν έγινε γνωστή μέχρι αργά το βράδυ.

Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μισθοφορικός στρατός ενόψει

Στην παραπέρα "επαγγελματοποίηση" του Στρατού, σε εφαρμογή των ΝΑΤΟικών κατευθύνσεων για δημιουργία μισθοφορικών στρατών και σταδιακή κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης, προσανατολίζεται η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Σύμφωνα με όσα είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Εθνος" ο Α. Τσοχατζόπουλος θα καθιερωθεί ο θεσμός του μόνιμου στρατιώτη, σε αντικατάσταση του θεσμού των ΕΠΥ (Εθελοντές Πενταετούς Υποχρέωσης).

"Στόχος, είπε, είναι να εισαγάγουμε το θεσμό του Μονίμου Επαγγελματία Λοχία, που θα αποτελεί τη "ραχοκοκαλιά" της επαγγελματικής θητείας". Το άλλοθι για τη μετατροπή του ελληνικού στρατού σε μισθοφορικό είναι το δημογραφικό πρόβλημα που έχει ως συνέπεια τη μείωση της απόδοσης των κλάσεων, αλλά και η ανάγκη για απάνδρωση με επαγγελματίες των νέων οπλικών συστημάτων. Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας, το "έλλειμμα" που θα καλυφθεί από "μόνιμους στρατιώτες" είναι περίπου 10.000. Να σημειωθεί ότι ήδη στις Ενοπλες Δυνάμεις υπηρετούν περισσότεροι από 10.000 πενταετείς οπλίτες.

Συνάντηση αποστράτων

Στην Αθήνα πραγματοποιείται από χτες και θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο διεθνής συνάντηση ενώσεων αποστράτων η οποία διεξάγεται κάθε χρόνο. Στη συνάντηση παίρνουν μέρος εκπρόσωποι των ενώσεων αποστράτων από τις χώρες του ΝΑΤΟ και του "Συνεταιρισμού για την ειρήνη" (PFP), του ΝΑΤΟικού μηχανισμού ελέγχου και ενσωμάτωσης των πρώην χωρών - μελών του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Τέλος της εργασίας ή τέλος του καπιταλισμού;

Το 1995 ο Τζ. Ρίφκιν (Τ. Ρ.) εξέδωσε βιβλίο με τίτλο "το τέλος της εργασίας και το μέλλον της" που κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις "Λιβάνη", στο οποίο η κύρια διαπίστωση είναι ότι με την εφαρμογή της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών περάσαμε στην τρίτη βιομηχανική επανάσταση, μετά την επανάσταση του ατμού και την επανάσταση του ηλεκτρισμού.

Οι κύριες συνέπειες από την εφαρμογή της πληροφορικής είναι:

Πρώτον: Δυναμώνει όλο και περισσότερο η εκτόπιση εργατών από τη δουλιά τους όχι μόνο στη βιομηχανία αλλά και στην αγροτική οικονομία καθώς και τον τομέα των υπηρεσιών. Υπολογίζει ότι στις επόμενες δεκαετίες η απασχόληση μπορεί να περιοριστεί στο 2% του σημερινού εργατικού δυναμικού (σελίδα 66). Θα εργάζονται βασικά μόνο επιστήμονες ειδικευμένοι στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μηχανικοί, συγγραφείς, καλλιτέχνες που θα ασχολούνται με τον προγραμματισμό, τον έλεγχο και τη λειτουργία των δικτύων (σελίδα 104).

Δεύτερον: Θα δυναμώσουν πάρα πολύ οι ανισότητες που υπάρχουν σήμερα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς. Αναφέρει ότι "το 1989 το 1% στην κορυφή των οικογενειών κέρδιζε το 14,1% του συνολικού εισοδήματος στις ΗΠΑ και είχε στην κατοχή του το...50,3% των καθαρών περιουσιακών στοιχείων της χώρας" (σελίδα 321). Συμπεραίνει ότι "όταν έχεις τους πολύ πλούσιους πλάι με τους πολύ φτωχούς είναι καθαρός πολιτικός δυναμίτης και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία κοινωνική επανάσταση" (σελ 327).

Τρίτον: Με βάση τα παραπάνω θεωρεί ως "εναλλακτική επαναστατική λύση" τη δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, τη μεταφορά της αύξησης της παραγωγικότητας στους εργαζόμενους και την παρότρυνσή τους να ασχολούνται με τον τομέα της εθελοντικής εργασίας στον ελεύθερο χρόνο. Δηλαδή, ν' ασχολούνται με πολιτιστικούς συλλόγους, με τις τέχνες, με τη μόρφωση των παιδιών, με την προστασία του περιβάλλοντος, με την περίθαλψη αρρώστων και γερόντων κλπ.

Συμφωνούμε με τις εκτιμήσεις για τις δύο πρώτες συνέπειες που διατυπώνει ο Τ. Ρ. Αλλωστε ο Καρλ Μαρξ στα Grudricce που έγραψε από το 1850 - 1861 έχει σημειώσει: "Στο μέτρο που το κεφάλαιο τοποθετεί το χρόνο εργασίας... σαν μοναδικό αξιοκαθοριστικό στοιχείο, στον ίδιο βαθμό εξαφανίζεται η άμεση εργασία και η ποσότητά της σαν η καθοριστική αρχή της παραγωγής - της δημιουργίας αξιών χρήσης - και υποβαθμίζεται: τόσο ποσοτικά - μειώνεται η αναλογία της - όσο και ποιοτικά σαν ένα απαραίτητο βέβαια αλλά και δευτερεύον συνθετικό στοιχείο απέναντι στη γενική επιστημονική και την τεχνολογική εφαρμογή των φυσικών επιστημών" (Κ. Μαρξ, Grudricce, τόμος Β', σελ 534, εκδόσεις "Στοχαστής").

Και στον πρώτο τόμο του "Κεφαλαίου" που εκδόθηκε το 1867 έχει γενικεύσει: "Οσο μεγαλύτερος είναι ο κοινωνικός πλούτος, το κεφάλαιο που λειτουργεί, η έκταση ή η ένταση της αύξησής του... τόσο μεγαλύτερος είναι ο βιομηχανικός εφεδρικός στρατός (οι άνεργοι)... Επομένως, το σχετικό μέγεθος του βιομηχανικού εφεδρικού στρατού αυξάνει μαζί με τις δυνάμεις του πλούτου... Αυτό είναι ο απόλυτος γενικός νόμος της κεφαλαιοκρατικής συσσώρευσης". (Κ. Μαρξ, "Κεφάλαιο", Τόμος 1ος, σελ. 667, έκδοση "Σύγχρονη Εποχή").

Μας έχει, λοιπόν, προλάβει ο Μαρξ από τον περασμένο αιώνα.

Τώρα ως προς την εναλλακτική πρόταση του Τ. Ρ. πρέπει να πούμε ότι είναι εξωπραγματική, ουτοπική. Η αστική τάξη δεν είναι δυνατόν να παραιτηθεί οικειοθελώς από τα κέρδη και τα προνόμια. Η ιστορία διδάσκει ότι καμία κυρίαρχη τάξη δεν αποσύρεται από το προσκήνιο μόνη της. Ετσι λοιπόν μόνο η πάλη της εργατικής τάξης μπορεί να ανατρέψει την αστική τάξη, να κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής και να οικοδομήσει το σοσιαλισμό.

Κ. ΚΑΠΠΟΣ

"902 TV"
Συζήτηση για το ψευδο-35ωρο

Συζήτηση με θέμα την πιλοτική εφαρμογή του "ψευδεπίγραφου" 35ωρου στις τράπεζες,φιλοξενεί σήμερα η Τηλεόραση του "902", στην εκπομπή "Προεκτάσεις" στις 10.00 μμ.Ο δημοσιογράφος Κ. Καραχάλιος συζητάει με καλεσμένους του στο στούντιο του σταθμού.

Χωρίς ταξί σήμερα

Δεν κυκλοφορούν από τα ξημερώματα τα ταξί στην Αθήνα. Τα μέλη του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) αποφάσισαν να ακινητοποιήσουν για 24 ώρες τα οχήματά τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την "απροθυμία" της κυβέρνησης να επιλύσει προβλήματα του κλάδου.

Η σημερινή 24ωρη κινητοποίηση είναι προειδοποιητική, ενώ η διοίκηση του ΣΑΤΑ προαναγγέλλει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων του κλάδου από το Σεπτέμβρη.

Τα στελέχη της "Ενωτικής Προοδευτικής Συνεργασίας" (ΕΣΑΚ) διαφωνούν ριζικά με το περιεχόμενο της κινητοποίησης, καταγγέλλοντας ότι η πλειοψηφία στην ηγεσία του Συνδικάτου αρνείται πεισματικά να προβάλλει τα "καυτά" προβλήματα του κλάδου, όπως είναι η άγρια φορολόγηση των επαγγελματιών αυτοκινητιστών, η ασυδοσία στην αγορά που διαμορφώνει το υπέρογκο κόστος στη λειτουργία του ταξί, η απελευθέρωση του μεταφορικού έργου του ταξί κλπ.

Συνεχίζουν οι γιατροί του ΙΚΑ

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα σήμερα σε όλη την Ελλάδα η 48ωρη απεργία των γιατρών του ΙΚΑ.

Οι γιατροί διεκδικούν: Τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων γιατρών ΙΚΑ, που υπηρετούν στο Ιδρυμα μέχρι και 15 χρόνια. Τη ριζική αναβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης από το ΙΚΑ και όχι "αλλαγή ταμπέλας". Την επαναχορήγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης, ειδικότητας, ετοιμότητας και καταβολή δεδουλευμένων (π.χ., αποδοχών, υπερωριών, εφημεριών, επιδομάτων κλπ.), αξιοκρατική στελέχωση των υγειονομικών σχηματισμών του ΙΚΑ και την εξομοίωση αποδοχών και βαθμολογίου των γιατρών του ΙΚΑ με εκείνα των γιατρών του ΕΣΥ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ