ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Ετοιμάζεται "φαγοπότι"

Τα "σενάρια" αρπαγής από ιδιώτες σημαντικών δραστηριοτήτων του ΟΛΠ εντείνονται, ενώ το ΔΣ "στρώνει" πλουσιοπάροχο "τραπέζι"

"Πυρετωδώς" εργάζονται τα κυβερνητικά επιτελεία για την ολοκλήρωση του σκανδάλου της παράδοσης του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας στις ιδιωτικές "αγκάλες", με ισχυρότερο "σενάριο", αυτό της παραχώρησης στους ιδιώτες των πιο κερδοφόρων δραστηριοτήτων του. Σε αυτή τη... λύση φαίνεται να καταλήγει μελέτη της ΜΠΑΝΚ ΟΦ ΑΜΕΡΙΚΑ,η οποία παρουσιάστηκε σε πρόσφατη σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων στο ΥΠΕΘΟ και η οποία θα συζητηθεί σε υπουργικό επίπεδο, σε νέα σύσκεψη στο τέλος της βδομάδας.

Χτες, συνεδρίασε για τελευταία φορά και η σημερινή διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς,η οποία θα αντικατασταθεί στα μέσα του μήνα από "νέο σχήμα", σύμφωνα με το Ν. 2286/99, ο οποίος προβλέπει τη μετατροπή των ΟΛΠ και ΟΛ Θεσσαλονίκης σε ανώνυμες εταιρίες. Το νέο, 9μελές ΔΣ, θα αποτελείται από: Τρεις εκπροσώπους του δημοσίου, δύο των εργαζομένων, έναν εκπρόσωπο της ΟΚΕ και τρεις εκπροσώπους των μετόχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χτεσινή τελευταία συνεδρίαση ήταν και "φαρμακερή" για την παραγωγική δραστηριότητα του κεντρικού λιμανιού, καθώς οι αποφάσεις του ΔΣ δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες εκμετάλλευσής του από τους επίδοξους "μνηστήρες". Οπως αναφέρθηκε, θα καταβληθούν πάνω από 4 δισ. δραχμές για την εκτέλεση εντελώς αντιπαραγωγικών έργων, τα οποία αφορούν στην ολοκληρωτική μετατροπή του κεντρικού λιμανιού σε επιβατικό. Το ποσό αυτό, όπως και τα 12 δισ. δραχμές που έχουν ήδη εξασφαλιστεί από το λεγόμενο "τρίτο πακέτο στήριξης", για ανάλογα έργα, θα τα συνδιαχειρίζονται από τον Αύγουστο και οι ιδιώτες, "εκπρόσωποι των μετόχων"!

Επιπλέον, σύμφωνα και με δημοσιεύματα, ο ΟΛΠ εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων των επιχειρήσεων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης,κάτι που θα αποτελέσει ένα ακόμα γερό οικονομικό χτύπημα, στη μοναδική πλέον παραγωγική δραστηριότητα του Οργανισμού, στο όνομα των ιδιωτών.

Αγωνιστικό μέτωπο τώρα

"Είναι απαίτηση των καιρών το χτίσιμο του αγωνιστικού μετώπου πάλης των εργαζομένων στον ΟΛΠ, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, των ναυτεργατών, των τελωνειακών και των εκτελωνιστών, για να σταματήσει τώρα ο διαμελισμός, το ξεπούλημα και το πλιάτσικο του λιμανιού του Πειραιά"!Αυτό υπογραμμίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υπαλλήλων ΟΛΠ και η Αγωνιστική Ενότητα Λιμενεργατών,με αφορμή τη σύσκεψη παραγόντων των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Ναυτιλίας, του ΟΛΠ και των συμβούλων αποκρατικοποίησης, όπου, σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν αποφασίστηκε η άμεση προώθηση του θεσμικού πλαισίου στο Β θερινό τμήμα της Βουλής, για την παραχώρηση σε ιδιώτες τεσσάρων βασικών δραστηριοτήτων του ΟΛΠ.Οι δραστηριότητες αφορούν στη διαχείριση των σταθμών εμπορευματοκιβωτίων, στα κρουαζιερόπλοια, στη Ζώνη Περάματος και στην επιβατική κίνηση.

Οι δυο παρατάξεις τονίζουν ότι επιβάλλεται άμεσα η αγωνιστική κινητοποίηση για να σταματήσει κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης. "Απαιτούμε - τονίζεται - τα σωματεία και οι Ομοσπονδίες να εξαγγείλουν αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης που θα αρχίζει μέσα στην εβδομάδα που τρέχει και θα συνεχιστεί και το φθινόπωρο".

Με αφορμή την προβοκατόρικη ανακοίνωση που εξέδωσαν οι διοικήσεις τεσσάρων σωματείων του λιμανιού ενάντια στον αγώνα των εργατοτεχνιτών, του Δήμου Περάματος και των φορέων της Ζώνης, οι δυο παρατάξεις τονίζουν ότι τη στιγμή που η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΟΛΠ, με εντατικούς ρυθμούς προωθούν το διαμελισμό και το ξεπούλημα του λιμανιού, οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες, εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία, με μια προβοκατόρικη, διασπαστική και αποπροσανατολιστική ανακοίνωση στρέφονται κατά του αγώνα των εργατοτεχνιτών της Ζώνης και του Δήμου Περάματος. Σημειώνουν μάλιστα ότι: "Με ευθύνη της ΠΑΣΚΕ η ανακοίνωση φέρει την υπογραφή δυο υπαλληλικών σωματείων εντελώς αυθαίρετα, χωρίς απόφαση ΔΣ και με άγνοια και του προεδρείου της Ενωσης Μονίμων Υπαλλήλων"!

Η ΔΕ υπαλλήλων ΟΛΠ και η Αγωνιστική Ενότητα Λιμενεργατών, καλούν τους εργαζόμενους να καταδικάσουν και να απομονώσουν τη διασπαστική και αποπροσανατολιστική τακτική της πλειοψηφίας και να σταθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων της Ζώνης. "Να απαιτήσουμε - σημειώνεται - άμεσα αγωνιστική κινητοποίηση και συντονισμό δράσης με όλους αυτούς που αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση και το πλιάτσικο που ετοιμάζουν. Με τον αγώνα και το συντονισμό δράσης στέλνουμε μήνυμα στις "αγορές" τα κάθε λογής αρπαχτικά, όπως εφοπλιστές, ότι λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο"!

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Εκδήλωση διαμαρτυρίας

Αγωνιστικό "παρών" στη χθεσινοβραδινή συγκέντρωση στο Πέραμα, ενάντια στη συρρίκνωση της Ζώνης

Αγωνιστικό "παρών" στον Αρμό,στο Πέραμα έδωσαν χθες βράδυ, εργαζόμενοι και άνεργοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης,οι οικογένειές τους και κάτοικοι του Περάματος, για να συμμετάσχουν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, την οποία διοργάνωσαν τα σωματεία της Ζώνης, ο Δήμος Περάματος και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι οποίοι παλεύουν ενάντια στη συρρίκνωση - διάλυση της Ζώνης που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσα από το διαμελισμό και το ξεπούλημα του Λιμανιού του Πειραιά.

Με τη συμμετοχή τους, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, ο λαός του Περάματος και όλοι οι φορείς που συμμετείχαν, έστειλαν από το χώρο του Αρμού, ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση: Οτι γνωρίζουν πολύ καλά το δρόμο της συσπείρωσης και του αγώνα, το μόνο και σίγουρο δρόμο που μπορεί να αποτρέψει τη συρρίκνωση της Ζώνης και ότι αυτό το δρόμο περπατούν.

Στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος,τόνισε: "Το Πέραμα δίνει τη μεγάλη μάχη για να μην αφήσει την καταστροφική ανεργία να εδραιωθεί στην πόλη. Για να σταματήσει τη συρρίκνωση τη Ζώνης και να προχωρήσουμε με μια άλλη πολιτική, σε μια παραγωγική ανασυγκρότηση της Ζώνης και ουσιαστικά όλου του Πειραιά. Να μη γίνει η τρίτη προβλήτα, να μη μας μπαζώσει και άλλο ο ΟΛΠ, να έχουμε πρόσβαση στη θάλασσα, να έχουμε αντισταθμιστικά από τη λειτουργία του λιμανιού. Είναι αγώνας για το μέλλον της πόλης, αγώνας για το μέλλον των παιδιών μας και πρέπει να κερδίσουμε, γιατί όλοι οι μεταγενέστεροι θα μας καταριούνται, αν αφήσουμε τους βάρβαρους να περάσουν. Αγώνας για όλα. Η πόλη τα παίζει όλα για όλα".

ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ
Προειδοποιητική απεργία!

Οι μεταλλεργάτες σε έργα των ΕΛΔΑ απαιτούν μέτρα ασφάλειας και εφαρμογή των συμβάσεων

Σήμερα απεργούν οι 500 περίπου έκτακτοι μεταλλεργάτες, που απασχολούνται σε συνεργεία εκτέλεσης έργων, τα οποία έχουν αναλάβει εργολάβοι στο χώρο των ΕΛΔΑ.Οι μεταλλεργάτες απαιτούν να εφαρμοστεί το ωράριο, να ληφθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, καθώς και να αποζημιώνονται κατά 100% για τις υπερωρίες τους! Η απεργία είναι προειδοποιητική και αν οι επιχειρήσεις δεν ικανοποιήσουν τα αιτήματα των μεταλλεργατών, αυτοί θα προχωρήσουν σε πιο δυναμικές παρεμβάσεις.

Η απόφαση για την απεργία πάρθηκε από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, ύστερα από την άρνηση των μεταλλουργικών επιχειρήσεων να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των μεταλλεργατών. Είχε προηγηθεί μια ακόμη συνέλευση, κατά την οποία αποφασίστηκε να απαιτηθεί από τις εταιρίες να απαντήσουν μέσα σε τρεις μέρες στα αιτήματά τους.

Ωστόσο οι εταιρίες "3ΚΠ" και "Φέργκαλ",μέσω εκπροσώπων τους, σε συνάντηση που είχαν με τους συνδικαλιστές την περασμένη βδομάδα, επέμειναν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι όλα καλώς γίνονται! Η "Τεχνική Ενωση" δήλωσε γραπτά ότι είναι συνεργάσιμη, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει τίποτα, ενώ οι άλλες επιχειρήσεις δεν έχουν καν απαντήσει.

Ετσι, μετά από αυτές τις εξελίξεις οι μεταλλεργάτες πραγματοποίησαν και δεύτερη συνέλευση προχτές, στο χώρο του σωληνουργείου των ΕΛΔΑ, παρουσία του προέδρου και του γραμματέα του Συνδικάτου Μετάλλου ΠειραιάΙ. Πουντίδη και Κ. Φάκαρου,αντίστοιχα, όπου και αποφάσισαν 24ωρη απεργία,απαιτώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Νεκρός 34χρονος εναερίτης

Χτυπήθηκε από κεραυνό την Κυριακή, στην Ημαθία, ο τεχνικός της ΔΕΗ Γ. Τσιμόπουλος

Πάνω σε κολόνα της ΔΕΗ, άφησε προχτές, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας,την τελευταία του πνοή ο εναερίτης τεχνικός της ΔΕΗ Γιώργος Τσιμόπουλος 34 ετών, πατέρας δυο παιδιών, όταν στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει βλάβη σε δίκτυο, κατά τη διάρκεια μεγάλης νεροποντής, τον χτύπησε κεραυνός, όπως καταγγέλλει η Ενωση Τεχνικών ΔΕΗ!Το τραγικό αυτό δυστύχημα έρχεται να προστεθεί στη "μακάβρια λίστα" των 10 θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων, αυτής της χρονιάς, στη ΔΕΗ και στα εργολαβικά συνεργεία που εκτελούν εργασίες στην επιχείρηση!

Συγκεκριμένα, ο άτυχος εργάτης, στάλθηκε προχτές το βράδυ να αποκαταστήσει βλάβη που είχε υποστεί δίκτυο της ΔΕΗ. Παρά την πρωτοφανή νεροποντή ο Γ. Τσιμόπουλος σκαρφάλωσε στην κολόνα για να επισκευάσει τη βλάβη, ώσπου ένας κεραυνός του έκοψε το νήμα της ζωής.

"Οταν όλοι οι άνθρωποι σπεύδουν να προστατευτούν από τις καλοκαιρινές νεροποντές κάποιοι αναγκάζονται, σαν να είναι ακροβάτες, να σκαρφαλώνουν στις κολόνες και τους πυλώνες της ΔΕΗ, προκειμένου να αποκαταστήσουν βλάβες και να δώσουν στους πολίτες το αγαθό που λέγεται ηλεκτρική ενέργεια". Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΤΕ-ΔΕΗ με αφορμή το νέο τραγικό θανατηφόρο ατύχημα.

Το ατύχημα αυτό, σημειώνεται στην ανακοίνωση, έφερε για μια ακόμα φορά στην επικαιρότητα το τεράστιο πρόβλημα των εργατικών ατυχημάτων στο χώρο της ΔΕΗ και το φόρο αίματος που πληρώνουν κατ' έτος οι εργατοτεχνίτες της επιχείρησης. Η ΕΤΕ-ΔΕΗ υπογραμμίζει την ανάγκη να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να πάψουμε να θρηνούμε θύματα.

Τμήμα του κεντρικού λιμανιού του Πειραιά



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ